Автор Тема: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"  (Прочитано 3266 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline StefcoG

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 362
  • Розташування: Львів - Illinois
Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« : 07 Листопада 2016, 08:10:08 »
В першу чергу дякую усім хто взяв участь в цій темі  - http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=55437.0 . А також, якщо буде і далі бажання читати нові огляди приймайте активну участь у голосуванні !

    Минулого року компанія Mora презентувала кілька ножів у своїй лінійці , нові дизайни досить порадували, а деякі навіть дуже зацікавили . Серед них була  і  Mora Garberg . Памятаю ці "оди захоплення" до моменту озвучення ціни , а потім сталося- префразовуючи відому фразу Махатма Ганді  - "Спочатку вони захоплюються, а потім сміються" . Що ж? попробуємо розібратись у цьому ножі , чи це прогрес чи регрес, і чи ціна справедлива чи це все "маркетинг"
   На початок, кілька слів про назву Garberg -  це просто назва ферми біля міста, хм . отак непретензійно і спокійно , а де ж супербушкрафтер Гарберг?  Звичайно в описі йдуть довгі фанфари "мужнім трудівникам",  але як то кажуть,  історія підкачала . До речі англомовним не дуже подобається назва, вважають її заважкою . Ну що ж, ми є "білінгвал" і не таке вимовляли, але все попорядку.
   До останнього часу, компанію влаштовувало  бути головними в ролі постачальника ріжучих  інструментів з ручками  до будівельних магазинів та господарських відділів у супермаркетах   {wh} . Але як в пісні- " все тече, все міняється " і під впливом обєктивних та субєктивних обставин, почала рух на розвиток і зміну . Але вже в "новому світі" .
   На даний момент, ножовий люд розділився на  "гостроконечників та тупоконечників", по-українськи  - мотузянників і рубак, тобто  на людей, які оцінюють ніж лише з точки зору перерізання канату або  рубки  . В перших є свій ідол - різ, точніше їх кількість ,ну а в інших - колун . Ці двоє типів дуже часто розводять такі сварки, що вже і не розумієш, що саме їм цікаво - ніж чи срач.   В мотузянників або канатників,  є  своє культове місце,  це в першу чергу форуми всякі, бо дивитись 2- годинне відео, де ріжуть канат сантиметровими відрізками ще те заняття . В рубаків же основним інструментом розповсюдження, є ютюб або просто відеоролики, де вони  беруть ножа, ставлять поперек поліна і колотять зверху дрючком, і в той момент описують відчуття..  Дивні люди , нє?  І тільки після таких випробовувань і оцінки,  ножі появляються на суд простих користувачів. Ну що ж, я ще з "перших людей" які оцінюють за комплексом показників. .Чесно кажучи, коли я вперше почув про батонінг я собі уявив "Сихівський батон" (дуже популярний, львівський хлібо-булочний виріб) який ріжуть, тестуючи новий ніж. Ну а що , все логічно, на  цьому батоні доволі тверда скоринка і ніжний мякуш,  ще той тест для ножа. Звичайно зубаті, хлібні ножі,  чудово справлялися, але плейнові часто робили з батона - мексиканську тортіллу. Яким же здивуванням, було дочитати статтю  і зрозуміти своє невігластво.
   Трошки відволіклись , вертаємось до Мори - після користування ним , мушу сказати що "зачався" він мабуть ютюбом в коханні з рубаками .. (правильно саме ютюб, а не ютуб) . Подумайте самі, мора зробила фултанг ( там багато питань, але все таки хвостовик практично такий же широкий як лезо через усе руківя і з виходом на кілька міліметрів з сторони тильника ) явно під впливом саме цієї новітньої секти. Кілька століть шведам нічого не бракувало з всадним а тут на маєш.. Ага, а кому бракує? Так ,саме тим , хто не знає про існування сокири.. А  пробували рубати поліна "старими" морами"?  Досить легко можна вибити клинок з руківя.Так що "впливи " цілком явні.  Так мало того, щоб задобрити мотузянників , вони використали нову сталь (теж можна посперечатись на рахунок новизни) . Дивина та й годі, я чесно кажучи думав що років за 50, посміюючись в прокурені сиві вуса я піду в магазин і буду показувати внукам що то таке пластилінова сталь, ну приблизно як зараз показати 9 класнику бабіни або касету, але не тут то було,  просто прорив якись . Ну добре-добре , графоманство затягнулося  - перейдемо таки до ножа. Що вам сказати,  це одна з тих покупок по інтернету коли ви приємно вражені. Зразу скажу ніякого вау-ефекта немає , але є щось друге, ну типу - о, мора зробила ніж.  Це жарт, я попри всі склади з суперсталями, ніколи собі не дозволяю сказати на дешевий ніж щось погане. Це , мабуть, теж жарт .  Але взагалі то,  вважаю що поганих сталей небуває, бувають неправильні орієнтири. Перше приємне враження - це єдиний ніж від Мори, який ви будете відчувати  в руці, важить рівно в два рази більше ніж "невагома мора" . Але це абсолютно не обтяжуюча вага , вона я б сказав , рівно достатня, тобто коли розумієш що маєш річ, але водночас не знімаєш з наплечника чавунний казанок, щоб збалансувати вагу в поході . На рахунок клинка - нічого особливого у формі , усі лінії вивірені і провірені, мабуть побудовані на принципі - не зашкодь.
   Сталь - на англомовних ресурсах часто можна почути фрази типу" вотафак" (укр. -"якого дідька") чому ціна за "крепі або чіпову"( категорії дешевизни)  сталь 100баксів  ( . Ну і само собою, мудріші відповідають - це  не погана сталь - вона цінується за свою чистоту і відсутність крупних карбідів,  адже розробляли її в основному для лез бритв, і приділяли увагу здатності  отримувати і утримувати максимально гострий ріжучий край . Крім того є компанії ще з дешевшими сталями і дорожчими виробами.  В принципі якщо виходити з меж розумної достатньості, ця сталь особисто для мене, є початком сталей які я б узяв з собою кудись в похід . Що подобається ще в ній , нержавучість і дуже легка заточка . Тобто, як би там не було, це явний крок вперед, може не дуже великий і не з розмахом,  але шведи взагалі є  консерваторами і традиціоналістами ,  до речі видно це не тільки по ножах.
   Хм, тепер по робочих властивостях .. По дереву просто супер -"лілію" робити без проблем, вирізати, стругати, рубати -  супер . По продуктах звичайно не айс, тобто перерізати звичайно можна, але що б цим насолоджуватись - надіятись  думає зайве . Продукти -  ріже як ніколи не точений кухонник .
Руківя - якись там резиноподібний сплав .  Досить непоганий в тактильних відчуттях. Усі ці насічки  більше для краси , так що не звертайте дуже на них уваги .  Форма - що ж, і далі вони в свому стилі , та ж бочечка , тільки чуть модифікована та добавлені опори на краях . Якщо брати в порівняння інші Мори то в цій "добавили ложку меду до бочки меду ".  "Шик і блиск". В руці лежить ідеально. Різати, стругати , білувати - усі доступні і неможливі хвати  проходять на славу. Жодного кривого слова не можу сказати. Не наминає, не нагризає , не завелике , і не замале. Мокре - не слизьке , сухе - не нагризає .
   Що ж тепер ножни , є варіанти шкіра (трохи дорожче) і "Мулті маунт" (Multi-Mount Sheath ), я вибрав останні і.., отут ми і приїхали , мушу сказати що з тими пасами і розрізами я придумав стільки можливостей для кріплення що вирішив навіть не фоткати і не виставляти ,бо може нехватити траффіку. Єдині місця до яких я незумів причепити цього ножа - це мяч та шпилька. Величезний мінус відсутність інструкції , а фіг його знає чи розраховано воно на такі збочення як я придумав чи ні . Стопроцетно можу сказати лише, що дуже багато варіантів . Мені сподобалось . Також продумуючи варіанти використання мушу сказати що це ще ті пазли. Але основне, ніж завжди знаходиться в ножнах . Наприклад , припустимо це забава в парку. Він коли потрібно легко засовується в петлю на пояс або ж з такою ж легкістю виймається і ставеться на стіл. Але далі в чохлі!  Що ж, ну дуже зручно, особливо якщо є діти і всі дорослі люблять покуштувати напої які щойно "вигнав" Василь)). Лезо ножа постійно  "захищене" , ну принаймі кілька перших секунд, поки його не витягнуть. Знову ж таки пасками  його можна причіпити до будь якої більш менш доступної форми . На руку, ногу, ранець, сумку .. 
   Отак ми і "пройшлись" непомітно по ножу , кожен які хотів висновки такі і зробив,  я ж можу сказати одне - це справді достойний ніж, так,  він доволі вузькоспеціалізований , і не перекриє в ідеалі всіх задач,  в принципі як і любий з них,  але якщо ви правильно все обдумали  і рішились на покупку - він вас буде тішити . Мене так точно . Для себе я вирішив що це чудовий ніж для " бекапу", сплаву, і дощових походів. А також як бардачковий або багажниковий.
   В наступні дні добавлю фото порівняння з іншими Морами .
   Що ж до назви теми "Periculum est in mora" , в перекладі з латині  - це "існує небезпека затриматись" . Чесно кажучи, довго думав як притулити  цю латинську фразу  до ревю, але так і не додумався . Зате я памятаю з однієї прочитаної книги рекомендацію , якщо хочеш щоб статтю вважали розумною -  напиши кілька фраз на латині. ))) Тим більше не зашкодить , бо дотепер дочитує не так і  багато людей.
Хоча справді, з цим ножем можна затриматись та подружитись  надовго .



, , , , ,
« Останнє редагування: 07 Листопада 2016, 08:45:10 від seraotzt »
"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #1 : 07 Листопада 2016, 08:52:40 »
Виділив абзаци для полегшення читання.
 Дякую за огляд   {con}

Offline Soxatyi

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 2701
  • Розташування: Запорожье
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #2 : 07 Листопада 2016, 09:03:21 »
Спасибо, почитал с удовольствием. Маловато о, непосредственно, ноже, но беллетристика понравилась ))

Offline Lopar

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 587
  • Розташування: Киев
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #3 : 07 Листопада 2016, 09:10:47 »
Писання - відмінне.  (_3)
прошу продовжень.

Offline СК

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2095
  • Розташування: Одесса
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #4 : 07 Листопада 2016, 11:00:58 »
StefcoG , спасибо за обзор. Симпатичная Мора получилась , жаль , что
По продуктах звичайно не айс, тобто перерізати звичайно можна, але що б цим насолоджуватись - надіятись  думає зайве . Продукти -  ріже як ніколи не точений кухонник .

"Никогда не спорьте с идиотами. Вы опуститесь до их уровня, где они Вас задавят своим опытом."(Марк Твен)

Offline corsar_s

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 718
  • Розташування: Харків, Україна.
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #5 : 07 Листопада 2016, 11:59:52 »
Да как-то сильно оно вышло категорично.
Я на работе себе обед готовил, то как по мне, то нормально он справился. Сырную нарезку я, конечно, не делал, но с сырым картофелем и баклажанами для жарки справился нормально, лук нашинковал.
Так шо, всё субъктивно.
С уважением, Сергей!

Offline VSk

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 6911
  • Розташування: Киев
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #6 : 07 Листопада 2016, 12:47:23 »
Спасибо, очень интересно.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline StefcoG

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 362
  • Розташування: Львів - Illinois
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #7 : 07 Листопада 2016, 15:44:59 »
Усім дякую за відгуки!


Маловато о, непосредственно, ноже, но беллетристика понравилась ))
Якби я все написав то ж про що далі в темі говорити?  :) А так - мета беллетристики "заманити  в тему" і спровокувати на діалог 8-) . Адже тільки під час діалогу,  можна створити щось путнє або просто ширше враження про щось, ніж просто прочитавши монолог.

2СК і corsar_s - питання про різ взагалі дуже субєктивне і від того категоричне. Я привик , на кухні користуватись просто  шикарними по різу ножами ,суперові сталі , зведені тонюсінько - тому Гарберг і не викликав захоплення . Та навіть, той самий Брокен Скулл по продуктам просто чудо .Але мені і на думку не приходить "пустити його по дереву". Так само ця Мора, її стихія - дерево та важкі роботи. Не забувайте і за товщину клинка -вона збільшилась до 3.2 мм, на противагу Мора Классік - 2 мм., чи Аутдор 2000 - 2.5 мм. А при "сканді" кожен міліметр до товщини  дає мінус одне враження від різу.
"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline СК

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2095
  • Розташування: Одесса
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #8 : 07 Листопада 2016, 15:49:18 »
StefcoG , пользовались заводской заточкой или перетачивали?
"Никогда не спорьте с идиотами. Вы опуститесь до их уровня, где они Вас задавят своим опытом."(Марк Твен)

Offline corsar_s

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 718
  • Розташування: Харків, Україна.
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #9 : 07 Листопада 2016, 15:51:09 »
Так само ця Мора, її стихія - дерево та важкі роботи. Не забувайте і за товщину клинка -вона збільшилась до 3.2 мм
Противоречие налицо, не?
С уважением, Сергей!

Offline StefcoG

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 362
  • Розташування: Львів - Illinois
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #10 : 07 Листопада 2016, 16:01:13 »
Не переточував, я рідко коли зразу ж займаюсь "доводкою" ножа. Користуюсь тим, що по ідеї компані вважає в "допусках " , так краще можна скласти враження про продукт і компанію . Ну а пізніше вже можна і "тюнінгом" займатись .
 corsar_s - не зовсім зрозумів про протиріччя.
"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline corsar_s

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 718
  • Розташування: Харків, Україна.
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #11 : 07 Листопада 2016, 16:08:59 »
Сьогодні в 08:10:
По продуктах звичайно не айс, тобто перерізати звичайно можна, але що б цим насолоджуватись - надіятись  думає зайве . Продукти -  ріже як ніколи не точений кухонник .
А в 15:44:
ця Мора, її стихія - дерево та важкі роботи.
И да, она же даже не в ноль сведена, а с подводом, тобто, производитель как бы намекает...
С уважением, Сергей!

Offline StefcoG

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 362
  • Розташування: Львів - Illinois
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #12 : 07 Листопада 2016, 16:29:16 »
Доообреее..  розвивайте думку далі .. а то ніяк не вловлю істину. 
"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline corsar_s

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 718
  • Розташування: Харків, Україна.
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #13 : 07 Листопада 2016, 16:52:04 »
Вы не видите противоречий в своих словах? Ну, тогда извините!  =)
С уважением, Сергей!

Offline StefcoG

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 362
  • Розташування: Львів - Illinois
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #14 : 07 Листопада 2016, 17:18:42 »
Нічого страшного, ви мене не образили .
"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline corsar_s

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 718
  • Розташування: Харків, Україна.
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #15 : 07 Листопада 2016, 17:21:48 »
Это главное!
 {tnx}
С уважением, Сергей!

Offline StefcoG

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 362
  • Розташування: Львів - Illinois
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #16 : 07 Листопада 2016, 21:44:33 »
Ну от, ще кілька  фото з телефону знайшлося..








"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline ura_lvov

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1156
  • Розташування: Львов
    • Каталог мебели
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #17 : 08 Листопада 2016, 09:22:41 »
Спасибо за обзор, интересно  =)

Offline Vadym

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 638
  • Розташування: Львів
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #18 : 04 Січня 2017, 09:33:55 »
Цікаво, дякую! (__3)

Offline woodman

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 194
  • Розташування: Lviv
  • www.knife.org.ua
    • www.knife.org.ua
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #19 : 12 Січня 2017, 00:01:29 »
Чудовий огляд, захотілося і собі придбати.
Окремо дякую за фото в парі з іншими морами для порівняння.

Offline dkarpov

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1583
  • Розташування: Київ
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #20 : 16 Січня 2017, 18:49:24 »
З Морою як з Фордом Т:
вона може бути зроблена з будь якої сталі,
при умові, що та сталь - вуглецевка  :)

Offline Nehai

  • Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 7353
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Re: Morakniv Garberg -"Periculum est in mora"
« Reply #21 : 17 Січня 2017, 17:24:35 »
Спасибо, обзор интересный.
Нож приятный моему глазу. Да и финские спуски ИМХО архиудобная вещь.
 
з будь якої сталі,
при умові, що та сталь - вуглецевка
Вельми суперечне твердження  ;).
Особисто я Мор до цього часу не мав. Нещодавно парочку замовив, різних, але в обох клинки з 2С27 Sandvik™ steel. Побачимо.  :)
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook