Автор Тема: Карпати. Сивуля 09.2015р.  (Прочитано 2500 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Карпати. Сивуля 09.2015р.
« : 17 Березня 2016, 14:12:52 »
Вибравши кілька погожих осінніх днів я з нашим колегою Володимир Д вирішили пройтись Карпатами. Мету сходження погодили відразу – г.Сивуля, а от сам маршрут обдумували вже на шляху добирання транспортом. Також було запропоновано кільком камрадам з форуму взяти участь в поході, але у зв’язку з робочими днями все ж пішли ми удвох з Володею.
День 1
Зі Львова потягом вранці добрались до Ів.-Франківська, потім автобусом до м.Надвірна, а звідти також автобусом до с.Бистриця. Саме з цього села і розпочався наш піший маршрут (початок руху десь о 9.00).

Вже піднявшись на висоту „трохи вище ніж деякі хребти” було виявлено з десяток красенів грибів. Вижити їм дозволяє якраз висота, на яку не доходять грибники (а внизу ми їх зустрічали немало). Так як грибний суп варити не збирались, а за наступні три-чотири дні (не знали на який час ідемо) гриби б зіпсувались – довелось ці дари природи лишити підростати.

Просто фото природи. Цей рік був дуже засушливим, пересохло багато високогірних джерел. Запаси води доводилось поповнювати в кожному джерелі не розраховуючи на наступні джерела позначені на карті (навігаторі). Кінь прийшов теж попити води, а місцевих дітей, які його шукали ми потім зустріли за годину часу вище.


Як вже писав вище з поповненням запасів води були деякі проблеми, ось і ніж власного виробництва пригодився.

Праворуч від стежки вгорі побачили сліди домашніх тварин – вирішили подивитись. Знайшли загородь з колибою. Ні пастухів, ні тварин не було, тож зайшли в гості. Навіть на гойдалці покались.


Знайшлось дерево, де з давніх-давен сидів Соловей-розбійник. Поки власника не було – спробували відчути себе на цьому „троні”.

Далі піднімались все вище, дійшли до урвища Пекло. Чесно кажучи сподівались від Пекла страшнішого вигляду. Вже гарно видно нашу мету походу – г.Сивулю.


Біля підніжжя Сивулі (полонина Рущина) зупинились на ночівлю. Тут бере початок річка Бистриця. З дровами трохи проблемно, як і скрізь на „находжених” стоянках – тут допомогла сокира і ланцюгова пилка. В таких місцях добре з собою мати пічку (газову або з піддувом). Недалеко поставили намети ще два хлопці з Надвірної. Вже коли стемніло прийшла група „туристів”, про підхід яких чули всі ще здалеку – вигуки, мати, сміх. Ці теж стали на ночівлю.
Вечірні посиденьки біля багаття.

День 2
Вранці, коли ми вже поснідали та збирались іти ці горе-туристи прокинулись і почали волаючи вітати когось зі своїх з днем народження. Відразу це почало „відмічатись”.
Були здивовані появою групи підлітків у супроводі дорослих, які розказали, що це група з туристичного гуртка з якогось містечка Закарпатської області. Винайняли „кунговий” ЗИЛ 131, який довіз їх „по максимуму” поближче до Сивулі зі сторони села Стара Гута, а далі пішки „беруть” висоту і до вечора спускаються назад до машини, а звідти вже транспортом додому.

Знайшли в лісі джерельце, яке не пересохло і поповнили запаси води. Почали підйом.
Коротенька довідка: г.Велика Сивуля – найвища вершина масиву Горган (гірського масиву Карпат), висота 1836 м. Рядом знаходиться г.Мала Сивуля, висота якої 1818 м.
Для початку потрібно піднятися на Сивульський хребет між двома цими вершинами. По всьому хребту (по висотах) збереглися відголоски військових укріплень часів Першої світової війни.

На короткому перепочинку можна помилуватись красою гір та в черговий раз побачити людську жадібність.

Згідно нашого маршруту повернули праворуч, щоб піднятись спочатку на Малу Сивулю. Побачили, як на В.Сивулю почав підніматись велотурист (знімав із зумом), далі ми пересічемося з ним.

На вершині М.Сивуля зустріли наших юних колег, яких бачили вранці біля нашої стоянки.

Вигляд на В.Сивулю і на Сивульський хребет з М.Сивулі.

Патріотичне фото на пам’ять

Коли спускались з М.Сивулі зустріли того ж велосипедиста. Пожартували, що судячи по місцевих трасах і його вигляду він більше носить „коня”, ніж навпаки. Ці фрази він, мабуть, чув вже не вперше, так як відразу відповів, що у нас за плечима по 20 кг, а у нього 14 кг, так що хто ще з нас правий невідомо.

Зробили невеличку зарядку-розминку перед підйомом:

Останній ривок перед заповітною висотою та вигнання конкурентів.

Нарешті чергова мрія здійснена – висоту взято.

Праворуч на фото вершина М.Сивуля, звідки ми прийшли.

Духовно поєдналися з природою та насолодились висотою.

Вигляд на Сивульський хребет, куди далі нам потрібно йти. На першому фото видно, як нижче між хребтами почалась імла (годинник показував13год 23хв). Співставивши прогноз погоди і цей денний серпанок підтвердились підозри на зміну погоди в тій стороні (в сторону с. Осмолода). Це стало одним із чинників, що вирішив наш подальший шлях не в сторону с. Осмолоди, а вихід в сторону с. Стара Гута. Наш шлях однозначно йде по Сивульському хребту, а потім праворуч на спуск з хребта. На другому фото вгорі видно гору Ігровець, і буде наш маршрут далі йти через неї чи ні – вирішили подивитись по часу і по обставинах. Щоб вийти на Ігровець (1804 м) (а це вже хребет Ігровище) потрібно пройти Сивульський хребет, спуститись на полонину Боревка, а далі підйом на Ігровець.

Позаду обидві Сивулі.

Чергові укріплення. Задумались як на такій висоті вести бої (при різній погоді) і як туди доставляти озброєння, боєприпаси, амуніцію та продукти.

Далі фото не робив (було не до фото). Розрахували, що по часу ми не встигаємо зробити перехід через Ігровець. Перевірили, що час на маркованих показниках менший, ніж у нас виходить реально (це при тому, що темп ми тримали солідний). Спустились з хребта на полонину Боревка і тут постало питання нашого маршруту: іти на Ігровець чи повертати в сторону с. Ст.Гута. На Ігровці стоянки немає (або розташуватись на кам’яних висотах), а до Ст.Гути теж не дійдемо (але спустимось в низини, де можна розбити табір). Переконав здоровий глузд, що якщо нас застане ніч на висотах і буде гроза – буде, м’яко кажучи, не дуже приємно. Пішли на с.Ст.Гуту. Спочатку дорога йде по траверсу.

На фоні Сивуль (ліворуч Мала Сивуля, трохи правіше Велика Сивуля).

Далі почався крутий спуск – дорога порівняно не важка, але крута. Потім дорога йде вздовж річки (кілька разів потрібно було переходити вбрід, або обходити вздовж по багнюці). Ускладнювало ходьбу те, що вже стемніло, йшли, підсвічуючи дорогу ліхтариками. Позаду в горах, звідки ми прийшли почались блискавки (і тут прийшло розуміння правильності вибраного маршруту.) Ледве знайшли місце, де можна було поставити намет. Як тільки почали розкладати намет пішов дощ. Під деревами все ж розпалили багаття (а як же туристична романтика), повечеряли і вклалися спати. Аж до ранку в горах на висотах миготіли блискавки.
День 3
Раненько зібрались і швидким темпом (іноді бігом) добирались до села. Пориви дощу то наганяли нас, то ми доганяли дощ.

Зі Старої Гути прямим рейсом доїхали до Івано-Франківська, а вже звідти рейсовим автобусом до Львова.
Враження від походу залишились дуже позитивні. Поки писав весь цей опис – як ще раз побував в тих краях.
Дякую, що дочитали все до кінця розповіді (принаймі я на це сподіваюсь).

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #1 : 17 Березня 2016, 19:42:25 »
Добре. Дуже добре.
Планирую в этом году там пройти, как начало большого маршрута.
По хребту не ходил. Когда подошел, к хребту, наверху было жарко. А мне так хорошо шлось по лесу. Давно вершины гор интересуют постольку поскольку. Решил идти траверсом по юго-западному склону, в сторону описанных Вами полонын. Прошелся балдея.
Сверху на гребне каменистого голого, жаркого хребта ребята и девчата орали от радости. А я балдел в тени деревьев, наслаждаясь черникой, идя преимущественно по мягкой земляной грунтовке.
Прошлый год действительно был самый засушливый за многие последние годы. Шел по Ч.Черемошу. Там, где обычно воды было по пояс, прошел даже не замочив яйца.
А грибочки я бы не пропустил. Уж больно мало их было в том году. Не обязательно варить. Это грибы первой категории. Их можно просто запечь. Специально для этого в прошлом году взял такую себе минисковородку. Кто читал мою тему об августовском походе прошлого года, тот видел. А какие вкусные поджареные в масле зеленые сыроежкииии.... 
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #2 : 17 Березня 2016, 20:55:52 »
Чудово пишеш, Андрій.  {_11}
На Горганах ще не був, довно крутиться в голові ідея пройтись ними. Тепер ще й глянув твої фото, то ще більше захотілось.
З приводу велосипедистів в горах: сам трохи займаюсь велотуризмом, але все одно дивився  з захватом на тих хлопців, які тащили на плечах велосипеди на Говерлу. Жаль не бачив, як вони з'їжджали.
До-речі, можеш сказати приблизно скільки туристів зустрів нп маршруті за 3дні? Чув, що Горгани дуже "малолюдні"
« Останнє редагування: 17 Березня 2016, 20:58:53 від Лісовик »

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #3 : 18 Березня 2016, 11:56:05 »
Чув, що Горгани дуже "малолюдні"
:) Скажу так - є маршрути, де туристів багато, а є де мало.
Тут, як і у всіх Карпатах є різні причини:
- чи цікавий маршрут
- як розрекламований маршрут
- зручність добирання
- складність траси (тут залежить не тільки висота і перепади, а як розходжені стежки)
- зручність стоянок, поповнення води
- погода
Коли піднімалися з Бистриці до Сивульського хребта (а саме до урвища Пекло) внизу бачили грибників-ягодників. Вже вище зустріли одного туриста, який нам назустріч. Видно було, що людині важко йти, шкандибав, але тримався бодрячком.

Вже під Сивулями (полонина Рущина) на стоянці зустріли двох хлопців з Надвірної та ось цих галасливих туристів

Також звідси і на протязі дня пересікались з трохи дивакуватим чолов’ягою з Івано-Франківська в супроводі вівчарки.
Ще, як я вже писав, була група дітей (туристичний гурток)

Така масовість саме тут є наслідком пересічення кількох маршрутів.
На самій вершині ще були двоє чоловіків (але ці на машині зі сторони с.Ст.Гути під’їхали по максимуму).
Вже на хребті зустріли ось цю пару з Кременчука

Трохи далі допомогли вилізти на маршрутну стежку туристу-поляку (йшов з Осмолоди на Сивулю), який необачно вирішив штурмувати хребет через жереп.
Майже на спуску з хребта зустріли двох чи трьох (вже не пам’ятаю) хлопців зі Львова (йшли нам назустріч) та кількох поляків (які теж йшли на Сивулю).
Вже внизу біля Ст.Гути знову появились масово грибники.
Тобто там, де складніші маршрути – людей менше. А на ділянках де за день туди-назад з якогось населеного пункту (бази) можна дійти – більше.
Якщо щось пропустив чи забув – Володимир Д, можливо, поправить.

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #4 : 18 Березня 2016, 12:40:31 »
Чув, що Горгани дуже "малолюдні"
Когда мне говорят что-то подобное, эту инфу я оцениваю прежде всего с позиции о том, кто это говорит.
Если это говорит матрасник, то понимая, что для него "много" или "норма" - это например, Черногора. Для т.н. дикого, вольного и автономного туриста, Черногора, а конкретнее его хребет и популярные подходы - это попса с массовостью Бродвея. Ходил там в первые свои походы, что бы ознакомиться с Карпатами в общем, получить первый карпатский наиболее безопасный как для одиночки, опыт и взойти на все двухтысячники.
Если о массовости посещений говорит вольный турист, хороший частый ходок, то чтобы быть более объективным, он обязательно скажет, что имеет ввиду, а именно: включает матрасников (общая туристическая и/или, с/без местных жителей, движуха); без матрасников и местных, и.т.д.
Например хр.Аршица. Еще 2 года назад частые, местные туристы говорили, что там редко кто ходит, имея ввиду даже таких как они. О матрасниках вообще речь не шла. На турфорумах пошло обсуждение этого района. Пошла движуха. Пошел и я в прошлом году. И уже не сказал бы, что там мало не матрасных туристов. Писал об этом в своей крайней теме.
Также, много в Карпаты стало ходить разных туристов, ранее ходивший только или в основном в Крым.
В общем, все относительно.
Помню мудрость: Чтобы получить точный, интересующий тебя, ответ, нужно правильно задать вопрос. Что бы правильно задать вопрос, нужно знать бОльшую часть ответа. 
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Володимир Д

  • Участник
  • *
  • Повідомлень: 57
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #5 : 18 Березня 2016, 13:09:31 »
Андрій, гарно все описав. Хороший був похід, два дні була хороша погода, осіннє сонце пестило нас своїм промінням (я від цих пестощів аж почервонів), було дуже багато ягід. Маршрут на Сивулі дуже популярний, таку кількість людей бачив тільки на Марморосах, відповідно на стоянках хоча і чисто все одно замітно що тут проходить велика кількість людей.
Як на мене кількість туристів в горах залежить від двох факторів: погода і час - день тижня, пора року.
Проблема з Горганими в тому, що дуже поганий доїзд (немає залізничного транспорту) приходиться їхати з пересадками малими автобусами, в яких і так повно місцевих (особливо в неділю). На вершини Горган стартують в основному із таких сіл: Мислівка, Бистриця, Стара Гута, Осмолода. Для прикладу з Осмолоди можна вийхати тільки двома автобусами протягом дня, не встиг спуститись з гір - вертайся спати до лісу.

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #6 : 18 Березня 2016, 13:18:02 »
К сказанному Frederico и  Володимир Д добавлю, что большинство туристов хотят ходить по гребням хребтов, руководствуются стремлением - чем выше, тем лучше. А в Горганы, на то и названы так, что состоят преимущественно из камней (горги, горганы, греготы). Ходить по верхам зачастую неудобно, а при дождях и туманах, которые часто в Карпатах, значительно повышается травмоопасность на скользких камнях.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Володимир Д

  • Участник
  • *
  • Повідомлень: 57
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #7 : 18 Березня 2016, 13:27:55 »
Минулого року в травні був на хр. Аршиця, йшли з с.Мислівка через полонину "Німецька" далі вийшли на хребет, подивились на море жерепу і звернули траверсом до озер, пройшли Аршицю, вирішили сходити на г.Грофу. Протягом трьох днів бачив тільки двох чоловік біля озера Росохач. Дуже мальовничі місця і вода в озерах супер (правда довго не поплаваєш - вода дуже холодна).

Offline Володимир Д

  • Участник
  • *
  • Повідомлень: 57
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #8 : 18 Березня 2016, 13:43:16 »
Горгани мені подобаються найбільше, люблю їх саме за ці каміння і валуни покриті лишайником. Йшли з кумом на г.Довбушанку, я запронував піти через хребет Явірник. Йшли по самому хребті, кум сказав, що це найважчий хребет на якому він був в наших Карпатах (а Карпати сходив вздовш і впоперек), хоча сам хребет не високий і досить пологий.

Offline tar_as

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 125
  • Розташування: г. Черкассы
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #9 : 18 Березня 2016, 14:09:43 »
Супер!!! {_11}

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #10 : 18 Березня 2016, 15:49:11 »
Минулого року в травні був на хр. Аршиця, ... Протягом трьох днів бачив тільки двох чоловік біля озера Росохач.
В августе прошлого года за 3 дня, на отрезке райштока от оз.Аршица до оз.Росохан встретил не менее 6-ти групп от 2-х до 6-и человек.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Сивуля 09.2015р.
« Reply #11 : 18 Березня 2016, 15:51:48 »
Горгани мені подобаються найбільше,...
А мне нравится почти все. Даже не знаю, что больше. Люблю разнообразие.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное