Автор Тема: Новая редакция методики  (Прочитано 106844 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Varenikov

  • Гість
Новая редакция методики
« : 19 Листопада 2009, 15:01:59 »
 {_26} {_26} {_26}Считаю необходимым довести до сведения всех ножеделов, и участников конкурса в частности, что появилась новая "Методика криминалистического исследования холодного оружия и конструктивно схожих с ними изделий"
(Затверджена рішенням розширеного засідання секції НКМР міністерства Юстиції України з проблем трасології та судової балістики із залученням членів Координаційної ради з питань судової експертизи.
Протокол від 10.04.2009 року № 22)

В связи с этим событием значительно увеличилось количество открывающихся уголовных и административных дел!

 {_26}Предвидя возможность появления вопросов на эту тему, сразу отвечу - текста новой методики я не видел, имел счастье ознакомиться лишь с ее частью. Поэтому сказать что-либо более конкретное и дать какие-либо квалифицированные разъяснения не смогу.

P.S. Написал данное сообщение, т.к. считаю его информативно важным для людей, интересующихся ножами, желающих изготовить нож, которым не безразлична ножевая культура.
P.P.S. Если кто-то сможет раздобыть полный текст новой методики - поделитесь с людьми, для которых нож - не просто кусок железки.

С Уважением!
« Останнє редагування: 22 Березня 2012, 23:26:54 від Fes »

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #1 : 19 Листопада 2009, 22:27:06 »
Зачеркнуто то, что убрали.
То, что выделено - добавлено

3. ЗАГАЛЬНІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ВИМОГИ ДО ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ

3.1. Цією Методикою встановлюються такі загальні техніко-криміналістичні вимоги до холодної зброї.
3.2. Клинкова холодна зброя, комбінована холодна зброя з клинком (клинками):
3.2.1. мінімальна довжина клинку – не менше, як 90 мм. Довжина клинків визначається вимірюванням відстані від вістря до обмежувача або утику руків'я по прямій хорді (при отгибі обмежувача або утику в бік клинка довжина їх не враховується).
3.2.2. мінімальна товщина клинку – не менше, як 2,6 мм. Вимірювання товщини клинка провадиться у найтовщому його місці.
3.2.3. мінімальна твердість клинку, що виготовлений промисловим способом із вуглецевістої сталі – не менш, як 50 HRC (при відсутності ДСТУ, ТУ, якими встановлені інші значення твердості).
3.2.4. мінімальна твердість клинку, що виготовлений промисловим способом із корозійно-стійкої сталі – не менш, як 45 HRC (при відсутності ДСТУ, ТУ, якими встановлені інші значення твердості).
Примітка. Якщо предмет має всі ознаки кримінальної зброї (відповідає визначенню, наданому в даній Методиці), то криміналістичні вимоги до конструктивно - міцнісних характеристик, необхідні для визначення його холодною зброєю, знижуються до величини, що становить 50 % від зазначеного.
Якщо предмет має всі ознаки саморобної зброї (відповідає визначенню, наданому в даній Методиці), то криміналістичні вимоги до твердості клинка, необхідні для визначення його холодною зброєю, знижуються до величини, що становить 70 % від зазначеного.
Твердість клинків, виготовлених з кераміки, та методами порошкової металургії, не регламентується.


3.2.5. Кут загострення леза у бойової зброї, ножів для виживання – не більше 40 град.; у ножів для тяжких робіт (різновид ножів мисливських загального призначення) – не більше 50 град. Решта клинкової зброї – не більше 30 град. Кут загострення вістря клинка (кут сходження кромки леза та лінії обуха (скоса обуха) – не більше як 70 град.; визначається величиною кута між умовними лініями, які проходять від вістря через точки, які знаходяться на відстані 10 мм на кромці леза і лінії обуха (скоса обуха).
3.2.6. Виступання обмежувача або утика хоча б з однієї сторони над держаком руків’я – не менше 5 мм.
3.2.7. Висота утику з однієї чи з двох сторін (сумарне) над держаком руків’я – не менше 5 мм.
3.2.8. Глибина підпальцевої виїмки, якщо вона на держаку одна - не менше 5 мм.
3.2.9. Глибина підпальцевих виїмок, якщо їх на держаку декілька - не менше 4 мм хоча б однієї.
3.2.10. Перебільшення у бочкоподібного чи клиноподібного держака максимального діаметра над діаметром в задній частині – не менше 8 мм.
3.2.11. Товщина виступаючої над держаком п’яти клинка, що слугує утиком, – не менше 5 мм, якщо п’ята не має в перерізі клиноподібної форми.

Додаток № 1. НОЖІ МИСЛИВСЬКІ ЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
5. Техніко-криміналістичні вимоги.
5.1. Цією Методикою встановлюються граничні мінімальні параметри для клинків ножів мисливських загального призначення (якщо інше не передбачено офіційно затвердженими нормативними та технічними документами діючими в Україні):
-довжина клинка не менша як 90 мм;
-товщина обуху не менша за 2,6 мм;
-мінімальна твердість клинку, що виготовлений із вуглецевої сталі – не менш, як 50 HRC (при відсутності ДСТУ, ТУ, діючих в Україні, якими встановлені інші значення твердості);
-мінімальна твердість клинку, що виготовлений із корозійно-стійкої сталі – не менш, як 45 HRC (при відсутності ДСТУ, ТУ, діючих в Україні, якими встановлені інші значення твердості);

-кут загострення леза – не більше як 30 град. (за виключенням ножів для тяжких робіт – не більше як 50 град.), кут загострення вістря – не більше як 70 град.
5.2. Міцність та пружність клинків і конструкції в цілому мисливських ножів загального призначення визначається згідно вимог цієї Методики.

Додаток 2. КИНДЖАЛИ МИСЛИВСЬКІ
5. Техніко-криміналістичні вимоги.
5.1. Цією Методикою встановлюються граничні мінімальні параметри для клинків кинджалів мисливських (якщо інше не передбачено офіційно затвердженими нормативними та технічними документами, діючими в Україні):
- довжина не менша за 150 мм;
- товщина обуху клинка не менша за 4 мм;
- відносне подовження (відношення довжини до ширини) не більше за 6:1.
- мінімальна твердість клинку, що виготовлений із вуглецевістої сталі – не менш, як 50 HRC (при відсутності ДСТУ, ТУ, діючих в Україні, якими встановлені інші значення твердості);
- мінімальна твердість клинку, що виготовлений із корозійно-стійкої сталі – не менш, як 45 HRC (при відсутності ДСТУ, ТУ, діючих в Україні, якими встановлені інші значення твердості);

- кут загострення леза – не більше як 30 град.;
- кут загострення вістря – не більше як 30 град.
5.2. Міцність та пружність клинків і конструкції в цілому мисливських кинджалів визначається згідно вимог цієї Методики.

Додаток № 6. НОЖІ ТУРИСТИЧНІ
5. Технічні характеристики.
5.1. Цією Методикою встановлюються граничні параметри для клинків ножів туристич¬них (якщо інше не передбачено офіційно затвердженими нормативними та технічними документами діючими на Україні):
- довжина не більша за 150 мм при наявності в конструкції ножа утику чи обмежувача;
- довжина не більша за 220 мм при відсутності в конструкції ножа утику чи обмежувача;
- товщина обуху менша за 2,5 мм. 2,6 мм
Твердість клинків ножів туристичних цією Методикою не регламентована.
Примітка: На ножі господарчі спеціальні (туристичні) українського промислового виробництва поширюються вимоги ДТС України 367-91, у яких, зокрема передбачено: загальна довжина ножів – від 210 мм до 370 мм; максимальна товщина клинку – 4,5 мм; максимальна маса – 0,50 кг; обов’язкова наявність заводських маркувальних позначок.

Додаток № 13. МЕТАЛЬНІ НОЖI.
1. Данi технiко-кримiналiстичні вимоги розповсюджуються на метальні ножi, котрi відносяться до виду наступальної бойової зброї призначеної для ураження людини.
1.1. Бойові метальні ножi є рiзновидом холодної клинкової зброї.
1.2. Метальні ножі, які згідно параметричних та міцносних характеристик не підпадають під бойові метальні ножі, не визнаються холодною зброєю.
1.3. Метальні ножі не можуть бути спортивними (або спортивним інвентарем) через відсутність відповідного виду спорту.
1.4.
2. Основне призначення.
Метальні ножi призначені для враження цілі на вiдстанi, що обумовлено її контактом з ножем, який отримав направлений рух внаслідок безпосереднього прикладання до нього м’язової сили людини.
3. Види бойових метальних ножів, якi є рiзновидом холодної клинкової зброї.
3.1. За особливостями конструкції бойові метальні ножi розподiляються на ножі:
- з однолезовими клинками ножевого типа;
- з дволезовими клинками кінджального типа;
- з клинками, які мають двохлезовий бойовий кінець довжиною до 40 мм.
4. Необхідні елементи технічної забезпеченості (конструктивнi особливостi).
4.1. Метальні ножi складаються із клинка та рукiв’я або клинка, шейкі і хвостовика (руків’я).
4.2. Руків’я можуть мати отвори для кріплення темляка.
4.3. В метальних ножах можуть бути відсутні утики, а також чітка межа між клинком та руків’ям.

5. Технiко-криміналістичні вимоги.
5.1. Цiєю Методикою встановлюються граничнi мiнiмальнi розмiри для бойових метальних ножiв (якщо інше не передбачено офіційно затвердженими нормативними та технічними документами, діючими в Україні):
- загальна довжина ножа не менша як 200 мм;
- товщина клинка не менша за 2,6 мм;
- вага ножа не менша за 100 г;

6. Визначення достатності уражуючих властивостей ножів провадиться шляхом експериментальної перевірки мiцносних властивостей їх конструкцій в цiлому при динамічних випробуваннях, які передбачені п.п. 4.7.3.; 4.7.3.1. цієї Методики.
6.1. Пiд час аналiзу встановлених при дослiдженні кримiналiстичних ознак метальних ножiв визначальними є ознаки, вказанi у п.п. 2; 4.1; 4.3; 5 цього Додатку, а відсутність техніки кидання метальних ножів під час випробувань є суб’єктивним фактором, який не є впливовим при віднесенні бойового метального ножа до холодної клинкової зброї.



(С любезного разрешения Наталии http://knifeclub.com.ua/forum/viewtopic.php?f=3&t=9592&st=0&sk=t&sd=a&start=0)
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #2 : 19 Листопада 2009, 22:35:35 »
Цитата Наташи из темы по ссылке

"""Документ на 58 страниц.... Количество уголовных и админ дел, открывающихся то там, то эдам в связи в новой Методикой, меня за последние десять дней просто поражает.....О мастерах: Купчук, который представлял продукцию на прошлой СГ (http://www.alexmaster.com/), теперь вынужден полностью прекратить деятельность.....""""

Такие дела...
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Offline СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5691
  • Розташування: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: Новая редакция методики
« Reply #3 : 19 Листопада 2009, 22:48:54 »
у нас все як завжди {_18}
"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

vasser

  • Гість
Re: Новая редакция методики
« Reply #4 : 19 Листопада 2009, 22:54:16 »
Жмут нас (_24)
Мне кум из Беларусии говорил что у них длина клинка разрешена 125мм, ну чтоб не ХО.
Может кто знает, насколько это правда? ((

Волг

  • Гість
Re: Новая редакция методики
« Reply #5 : 19 Листопада 2009, 23:00:17 »
убрали ограничения на твёрдость клинка.
это что, теперь даже алюминиевый клинок могут ХО признать?

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #6 : 19 Листопада 2009, 23:04:49 »
Судя по всему - да, потому как пластиковые ножи теперь тоже подлежат сертификации наравне с остальными {_18}
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Волг

  • Гість
Re: Новая редакция методики
« Reply #7 : 19 Листопада 2009, 23:13:51 »
Цитувати
1.3. Метальні ножі не можуть бути спортивними (або спортивним інвентарем) через відсутність відповідного виду спорту.
вот интересно, что там по поводу спортинвентаря вобще написано.

Offline Юрий

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8767
  • Розташування: Мариуполь
Re: Новая редакция методики
« Reply #8 : 19 Листопада 2009, 23:31:56 »
Судя по всему - да, потому как пластиковые ножи теперь тоже подлежат сертификации наравне с остальными {_18}
- это вааще полный пипец  {sw2}

Offline СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5691
  • Розташування: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: Новая редакция методики
« Reply #9 : 19 Листопада 2009, 23:43:37 »
повна криза...
 
"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

Offline Vutya

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 432
  • Розташування: Львов
  • Все мы немного не в своем уме
Re: Новая редакция методики
« Reply #10 : 19 Листопада 2009, 23:43:45 »
ну правильно  {_07}, теперь детские пластиковые мечи будут продаваться со справкой о не принадлежности к ХО, а ППС будут проверять песочницы и игровые площадки  {sw2}
Я вообще-то неплохой человек, если со мной не общаться.

Offline webs

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1395
  • Розташування: Запорожье
Re: Новая редакция методики
« Reply #11 : 20 Листопада 2009, 01:21:00 »
фак однако  :( опять баран методику писал. От готов поспорить - если в голивуде снимут кино где страшный ниндзя будет швыряться кирпичами, у нас запретят кирпичи :(
Пусть тот, кто всегда прав, первый схлопочет камнем.

Offline arkanar

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 4985
  • Розташування: Черкассы
Re: Новая редакция методики
« Reply #12 : 20 Листопада 2009, 11:21:56 »
капут...  {lihch}

Добре хоть на святое (90 мм) не замахнулись... {_04}

Offline OldRiy

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 7300
  • Розташування: Донецк
Re: Новая редакция методики
« Reply #13 : 20 Листопада 2009, 11:33:15 »
Как раз и замахнулись - меряют не по прямой до ближайшей точки на рукояти, а до упора, т.е. прямая будет длиннее, т.к. упор обычно ниже ближайшей точки

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #14 : 20 Листопада 2009, 11:41:58 »
Вот именно - по хорде.
Т.е. Camilus Heat, к примеру, стал холодняком....
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Offline boris376

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1284
  • Розташування: г. Донецк
  • Ненавижу наци!
Re: Новая редакция методики
« Reply #15 : 20 Листопада 2009, 11:43:07 »
Как раз и замахнулись - меряют не по прямой до ближайшей точки на рукояти, а до упора, т.е. прямая будет длиннее, т.к. упор обычно ниже ближайшей точки
Получается спуски до рукояти, иначе все мини ножи получатся...  (_23)
Обращайтесь ко мне на любом языке - я постараюсь, Вас понять!

Offline arkanar

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 4985
  • Розташування: Черкассы
Re: Новая редакция методики
« Reply #16 : 20 Листопада 2009, 11:44:51 »
Как раз и замахнулись - меряют не по прямой до ближайшей точки на рукояти, а до упора...
Не совсем понятно как именно будут измерять, до какой точки упора?
ИМХО - до той же ближайшей.... так что...
Другое дело - будет ли теперь шпенек на складне считаться ограничителем?

Offline OldRiy

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 7300
  • Розташування: Донецк
Re: Новая редакция методики
« Reply #17 : 20 Листопада 2009, 11:48:46 »
А это все зависит от мнения, квалификации и желания эксперта, как он будет мерять ((

Offline dkarpov

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1583
  • Розташування: Київ
Re: Новая редакция методики
« Reply #18 : 20 Листопада 2009, 11:50:43 »
Доброго дня.
А я щось не зрозумів про кинджали.
Виходить, що девайс з клинком 145Х25Х3,8, з загостренням 35 градусів і з таким же вістрям - не ХО?

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #19 : 20 Листопада 2009, 11:51:11 »
3.2.1. мінімальна довжина клинку – не менше, як 90 мм. Довжина клинків визначається вимірюванням відстані від вістря до обмежувача або утику руків'я по прямій хорді (при отгибі обмежувача або утику в бік клинка довжина їх не враховується)

Написано через задницу, конечно, но меряется до самой дальней точки от острия. Т.е. при полукруглом упоре (как у Камилуса, например) меряется не до выступа полукруга, а до его основания

ЗЫ - у того же Камилуса было 88 мм, стало - 99. Вот и считайте, замахнулись или нет
« Останнє редагування: 20 Листопада 2009, 11:57:58 від Fes »
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #20 : 20 Листопада 2009, 11:56:49 »
Доброго дня.
А я щось не зрозумів про кинджали.
Виходить, що девайс з клинком 145Х25Х3,8, з загостренням 35 градусів і з таким же вістрям - не ХО?
Ги... Губу розкатав.
Виходить, що він не кинджал.
А про "не ХО" - див. інші розділи 8-)
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Offline boris376

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1284
  • Розташування: г. Донецк
  • Ненавижу наци!
Re: Новая редакция методики
« Reply #21 : 20 Листопада 2009, 12:06:39 »
2 Fes - ты как человек опытный, можем мы как нибудь повлиять на эти решения. Звонить, писать, коллективно обращаться, ...?
Хотя ответ думаю знаю сам.
Обращайтесь ко мне на любом языке - я постараюсь, Вас понять!

Offline Fes

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 37762
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Re: Новая редакция методики
« Reply #22 : 20 Листопада 2009, 12:39:38 »
Я отвечу так - есть такие ножевые монстры, как Ибис, Феникс, Медведь и проч - у них и связи, и выходы и все такое, и они уже суетятся, потому как реально валится бизнес.  Но отменить эту херню может только Министрество юстиции
Наша же писанина и просьбы ничего не дадут однозначно... (_23)
"І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…"

Varenikov

  • Гість
Re: Новая редакция методики
« Reply #23 : 20 Листопада 2009, 13:19:08 »
Написано через задницу, конечно, но меряется до самой дальней точки от острия. Т.е. при полукруглом упоре (как у Камилуса, например) меряется не до выступа полукруга, а до его основания

ЗЫ - у того же Камилуса было 88 мм, стало - 99. Вот и считайте, замахнулись или нет
А что по этому поводу говорит сам производитель?
В большинстве случаев к ножам прилагается паспорт с официальными ТТХ.
Может случиться конфуз и явное противоречие в цифрах. Получится, что наши эксперты, пользуясь новой методикой, будут знать о ноже то, чего производитель даже не предполагал!

П.С. Про хорду: уже мозг сломал, но однозначного представления об этом методе измерения так и не получил.
ИМХО если это такой завуалированный способ измерения длины с помощью обычного угольника, то я бы руки поотрывал этому "писателю"  {_04}

С Уважением!
 

LONELY

  • Гість
Re: Новая редакция методики
« Reply #24 : 20 Листопада 2009, 13:26:38 »
и без новой методики были всякие ху......и
сюрикены производимые в Харькове на GrandWay с сертификатом считались игрушкой \по-харьковски\
одессская экспертиза \плюя на харьковчан\ признает ХО
в итоге суд