Первый Украинский ножевой форум - НОЖиК

Ножовий світ => Огляди ножів => Тема розпочата: StefcoG від 16 Лютого 2017, 22:40:02

Назва: Ambush Tundra - нова концепція старих ідей.
Відправлено: StefcoG від 16 Лютого 2017, 22:40:02
(http://io.ua/35969143n.jpg) (http://io.ua/35969143p)

 Що ж , наступний огляд з обіцяних , з моїй теми http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=55437.0 .

Для того щоб "розкрити" появу цього ножа потрібно написати довге вступне слово, тож кому не дуже цікаво читати довгі історії , спокійно гортаєте вниз, зупиняєтеь на  "Дія 6" і там буде інформація конкретно про ніж . З усіма іншими розпочинаємо екскурс в минуле)). А щоб цікавіше було читати, події розгорнуться у стилі пєс Шекспіра ) .

Як правило, п'єса починається списком дійових осіб
 
D.H. Russell Canadian Belt Knives,  далі просто Канадіан Белт - в ролі прародича
Bark River Aurora-  в ролі кузини
Ambush Tundra - в ролі спадкоємця

Головні діючі місця

Форуми та фейсбук барк рівера,
Інтернет магазин  dlt trading
Власник  Барк Ріверу - Майк Стюарт
Власник dlt trading - Jason Thoune, далі Джейсон

Дія 1

"В дрімучих лісах Канади , коли гармат гриміли канонади..."

Та ні.. звичайно я пожартував, у віршованій формі писати  мені б прийшлося так довго, що цей ніж вважався б вже "олдскулл")) .  Тож розділимо твір на дії і далі, для зручності  і вперед.
 
Дія 2

Сам Барк Рівер - це таке собі сімейне виробництво, що складається з десятка осіб . І має повен цикл виробництва , від ідеї і до конкретного екземпляру . Все виготовляється на власних потужностях. Знаходиться в містечку Escanaba, штат Michigan , USA,  практично на кордоні з Канадою. 
 Сконцентровані вони на ідеях створення двох "типів" ножів -  власних дизайнів, робочих та зручних , на кожен день,  та відтворення і переосмислення історичних  ножів, здебільшого північно американських, хоча є і з цілого світу. 
Найяскравішим представником других -  став легендарний  Canadian Belt який у Барків отримав назву Canadian Special  . Ніж доволі оригінальний і сплутати його з іншим практично не можливо. Його історія доволі відома , тож на ньому зупинятись не буду.
Тим не менше , залишивши основні його ознаки , як от листоподібний профіль клинка, добавив своє бачення у формі рукоятки  .  До речі коли запитали Майка Стюарта , - "якщо б він мав залишити один ніж, який би він вибрав" він відповів що оцей свій  "Канадіан Спешл". Як він пояснив , рукоятка цього ножа - це точний зліпок його руки.  Що зразу ж створює певний нюанс , якщо у вас рука подібна на його, ви будете мати ідеальний ніж, якщо ж ні.. не все так буде гладко .
 
Знову ж таки  одними з найпопулярніших ножів  дизайну Стюарта є Аврора. Повністю його розробка. Ніж дуже вдалий і універсальний. А саме основне, руківя підходить абсолютній більшості . Але клинок чистий бушкрафтер. Наприклад для середньої і великої дичини він геть не зручний.

На фото Тундра зверху а Канадіан Спешл внизу

(http://io.ua/35969110m.jpg) (http://io.ua/35969110)

(http://io.ua/35969111m.jpg) (http://io.ua/35969111)

Дія 3

Також нагадаю як працює ця контора. Вони випускають ножі партіями . Є такий собі "шадулед ліст" на рік,  на одному з форумів , де можна слідкувати на якій стадії виробництва ніж, який вас зацікавив.  Список продукції  на рік складає кілька десятків найменувань . Кількість екземплярів кожної серії варіюється від 16 (мінімум який я знаю) до 800 .  Серії можуть повторюватись з року в рік(найбільш популярні як от - Аврора , Фокс Рівер чи Браво), можуть злегка видозмінюватись, наприклад можуть поміняти сталь, або зробити клинок тоншим (у цих серіях до назви добавляють абревіатуру - LT), коротшим або довшим,  також появляють нові серії .Само собою що  зникають старі . За минулий рік усього було вироблено 50000 ножів .
 
Дія 4
.
 Вже і не памятаю хто і коли, висловив думку "схрестити" ці два типи ножів і взяти від кожного, те що є найкраще і оригінальне. Клинок з Канадійця, рукоятку з Аврори. В основному "воду каламутили" ті хто хотів канадійця але не був задоволений руківям . Тягнулася ця процедура досить довго. Щось подібне зараз відбувається з Барк фолдером. ))

Дія 5

Основним дилерами Барків є два інтернет магазини (дуже їх рекомендую - дуже порядні і професійні люди там) - ДЛТ трейдінг і Найфшипфрі  . Практично усі лімітки Барків тільки там, рідко де вони можуть ще засвітитись. Найширша і найповніша  лінійка теж там . Також власники цих магазинів є затятими найфоманами . І окрім продажу "чужих ідей", само собою ,ще мають власні розробки,  але не мають мабуть часу і потужностей їх робити. Тому замовляють на стороні, в основномуна на  Барках.

Зупинюсь трохи на "колаборейшинах" які виробляються на потужностях Барк Ріверу .
 
Отже KnivesShipFree володіє брендом Northwoods . Один з їхніх фіксів - Mackinaw , виробляють для них Барк Рівер.Продається тільки в них на сайті.

 James D. Nowka розробив дизайн і володіє торговою маркою American Knife Company™  . Усі 4 серії виготовляє Барк Рівер.

Ambush Knives  це бренд dlt trading ,5 серій - усі виконання Барків.

Цього року має народитись ще один бренд - Hyken Knives. Поки заплановано серію з трьох найменувань.

(http://io.ua/35969159m.jpg) (http://io.ua/35969159)

Та й окрім того в них є багато "кооперейшенів" з відомими найфмейкерами - наприклад останні такі,  які "порвали" публіку - це з  D Tope knives - і їхній витвір Bark River Vidarr,   Dark Timber Knives - Grizzly, з Randall Burns - JBA .. і ще багато-багато інших..

Дія 6
Тепер , можна сказати що під впливом усіх цих історій у Джейсона (ДЛТ) і виникла ідея реалізувати бажання фанатів у свому  Амбуш Тундра. Основні відмінності - прямі спуски (нагадаю в лінійці Барків є лише лінза) і лінзовидна заточка  .
З самого початку це були доволі дорогі ножі.. не зрозуміло чи не правильно спланували чи просто такий собі маркетинг, спочатку дорого а потім типу розпродаж .. тут не можу сказати , але факт такий що віднедавна вони на найфшипфрі розпродавались з великою знижкою  .   І це призвело до того що там їх практично не залишилось. Чи буде ще серія не знаю. На ДЛТ вони ще є.
Щодо самого ножа він випускався у всіх можливих варіантах мікарти і джи10, а також з накладками з багатоьх видів дерева та рогу .

Дія 7

Характеристики ножа

Фуллтанг
Довжина леза - 114 мм, фініш - сатин.
Загальна довжина 241 мм
Сталь - CPM 3V
Товщина 4мм

Дія 8
По своїй задумці,  цей ніж може стати у вас єдиним . Усі розміри, матеріали і форма зроблені щоб справитись з будь-якою задачею.  Надкомфортне руківя - особливо що стосується стругання . Воно чудово "сидить" в будь-якій руці і в будь-якому хваті .

(http://io.ua/35969112n.jpg) (http://io.ua/35969112p)

 Горб на клинку хоча й не додає естетики, але має практичне значення .По перше підйом від руківя утворює ніби додатковий упор . По-друге, це посилює і так міцний клинок - ніби спеціально створений щоб колотити по ньому дрючком , колючи колоди , не боячись . Тобто гарний бушкрафтерський ніж. Ну і по-третє, опуклий обух це ідеальна форма для скінера, що робить його чудовим для мисливців . Сталь 3V міцна і дуже різуча та зносостійка . Якщо її не забувати через ніч у вологих місцях, і при мінімальному догляді ,то окрім патини ніякої ржі там не буде . Прямі спуски для тих кого лякає конвекс або випукла лінза . Водночас лінзовидна заточка на пастах дуже швидко доводиться .
Звичайно, ні на море,  ні на сплав я б не рекомендував цей ніж . Але все інше - завіграшки .

(http://io.ua/35969144n.jpg) (http://io.ua/35969144p)

(http://io.ua/35969145n.jpg) (http://io.ua/35969145p)

(http://io.ua/35969147n.jpg) (http://io.ua/35969147p)

 
Назва: Re: Ambush Tundra - нова концепція старих ідей.
Відправлено: Navigator від 16 Лютого 2017, 22:52:46
Классный обзор. Читается на одном дыхании. Спасибо =)
Назва: Re: Ambush Tundra - нова концепція старих ідей.
Відправлено: VSk від 16 Лютого 2017, 23:53:02
Спасибо.
Назва: Re: Ambush Tundra - нова концепція старих ідей.
Відправлено: ura_lvov від 17 Лютого 2017, 15:22:47
Спасибо за обзор =)
Назва: Re: Ambush Tundra - нова концепція старих ідей.
Відправлено: Igor-ok від 17 Лютого 2017, 17:26:30
Интересно, спасибо!
Назва: Re: Ambush Tundra - нова концепція старих ідей.
Відправлено: used від 17 Лютого 2017, 19:09:02
цікаво пишете! дякую