Автор Тема: Карпати. Східні-Центральні Горгани.  (Прочитано 1626 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« : 18 Листопада 2016, 00:20:19 »
Трохи часу вже пройшло, як ходили, тому деякі деталі вже не згадаю. Та, думаю, це не принципово.

Отже, почну. Давно вже була ідея пройтись більш дикими та не такими людними\засміченими маршрутами як Чорногора, чи навіть Мармароси. Вибір впав на Горгани, а саме Східну та Центральну їх частину.  Дати: 25-29вересня.
Коротко про маршрут, якщо комусь цікаво: Татарів - Водоспад Гук - г. Хом'як - г. Синяк - г. Малий Горган - с. Бистриця - Сивулі - c. Гута.  Впорались за 5днів нешвидким темпом.

День 1
Зранку прибули на поїзді в Яремче, потім маршруткою до с. Татарів(точніше до зупинки "Водоспад Гук" по трасі перед селом).
До водоспаду від траси йти десь годину. Зустрічаємо декілька великих туристичних автобусів та багато машин. Біля самого водоспаду багато магазинчиків з сувенірами, хот-доги, кава. Людей теж вистачало, сфотографувати сам водоспад без людей було проблематично.
Ось наша банда на фоні водоспаду (в червоній штормовці наший колега Сергій Hameleon), я фотографую.


Чесно кажучи, водоспад мене не сильно вразив. Порівнювати мені немає з чим, але з такою "рекламою" я очікув більшого (( . Спеціально я б не їхав на нього дивитись, але нам було майже по дорозі, тому не зайти було б неправильно.

Вертаємось з кілометр назад по дорозі, звертаємо праворуч і виходимо на маркований тур.маршрут(далі весь час будемо йти по мітках, які з радістю зустрічатимемо на деревах :))
Рівна дорога скінчилась і відразу починається досить крутий підйом в гору.



Для дівчини, яка йшла в гори вперше, це було випробуванням :)



Моторошний ліс


Йдемо через ліс в гору години 2-2,5 поки не вийшли на полонину(назву не пам'ятаю) перед г.Хом'як. Була дуже низька хмарність, гори і видно не було, але потім небо не надовго розвиднілось і ми швидко зорієнтувались. Ця полонина була фінальною точкою першого дня.


Знаходимо будиночки колишнього Пластового табору(а може і не колишнього, бо будиночки були відремонтовані). Один з будиночків був обладнаний для ночівлі, один під їдалюню(великі столи і лавки). Також було два закриті будиночки, сцена і туалет.
Розпалюємо ватру, готуємо їсти


Залишалось ще трохи часу до темна, тому вирішуємо піднятись на Хом'яка(висота 1542м) в цей же день, щоб на наступний вже не йти(маршрут не проходив через цю гору). Залишаємо речі в таборі, піднімаємось по швидкому, але на горі сильно захмарилось і різко почало темніти. Спускаючись, загубили стежку(там вона дуже не чітка). Вже зовсім стемніло, а міток так і не могли знайти, трохи вже почали панікувати)) І тут я дізнався, що в мене в смартфоні є GPS(за рік користування я про це не знав {))} ). На радощах повертаємось в табір, п'ємо  чай і лягаємо спати в будиночку



День 2
Перша ніч була дуже холодною, сильно не померзли, але все ж комфортно спати не могли. До того ж кілька разів просинались від шуму дощу, який лупив по даху.

Другий день був, напевно, самий важчий. Вийшли на хребет, який весь вкритий камінням. За пів дня ходу(в багатьох випадках -стрибання) були щасливі спуститись з хребта в ліс і йти по звичайній грунтовій стежці.

Підйом на хребет, який починається з  г. Синяк(1665м).



Каміння і г. Малий Горган(1592м) на дальньому плані


Майже весь день йшли в хмарах, розвиднялось дуже рідко та і то на декілька секунд.
Спускаємось з хребта в ліс:


По часу до запланованого місця ночівлі не встигаємо, тому привалюємо, як тільки знаходимо воду.
Місце знайшли не надто приємне - болотяна місцевість серед густого лісу, але вибору не було. Не без проблем розпалюємо вогонь і готуємо їсти(вологість майже 100%, всі дрова гнилі і наскрізь мокрі, врятували кілька маленьких сухостоїв)



Цю ніч ночуємо в наметі(вчетвером в одному)( маленький розкинули для рюкзаків). В наметі спалось значно тепліше ніж в будиночку.

День 3
Третій день зустрічає нас гарною погодою:


Снідаємо, збираємось і йдемо далі. Тримаємо маршрут на перевал Столи(це гарне місце для стоянки, до нього ми планували дійти вчора, але не встигли).
На перевалі знаходимо таку "споруду"


Всередині є піч з плитою, сушка для речей, лежанки.


Біля цієї хижі на дворі є плита і стіл з лавками(зі зрубу).
Варимо чай, перекушуємо.
Без ножа ніяк {_17}


Далі тримаємо шлях на полонину Довгу, потім на Плоску(ну і назви :D).
Нарешті виходимо з лісу. Погода дуже гарна, сонячна(на відміну від попередніх двох днів).


З полонини добре видно пройдені за вчорашній день вершини(зправа на горизонті - Хом'як(той що окремо стоїть), лівіше - Синяк і Малий Горган.


Далі кілька годин йдемо в с.Бистрицю.
Спуск з полонин до села досить затяжний і набридливий.



В селі спостерігаємо типову для тієї місцевості агроархітектуру:



Село глухе і "дике", весь час відчували на собі здивовані і можливо навіть не доброзичливі погляди місцевих. Хоч через нього і проходить тур. маршрут, але туристів тут бачать не часто, як ми зрозуміли. Переходимо село і знаходимо гарне місце для ночівлі(недалеко від лісопилки).



День 4
Зранку четвертого дня прощаємось з Катьою і відправляємо її в село на автобус, а самі йдемо далі. Погода цього дня ще більш сонячна ніж вчора. Сьогодні має бути найцікавіший день - підніматимемось на Сивулі(Мала Сивуля і Велика Сивуля).
Йдемо кілька годин про при річку по добре укатаній дорозі, потім почався різкий підйом в гору на полонини. Дерлися зо дві години поки не вийшли на першу полонину - Боярин. Далі вже йдемо по більш-менш рівній стежці в сторону урочища Пекло(інтригуюча назва  :)) . Вже почали відкриватись гарні пейзажі


По дорозі періодично натрапляємо на чорницю, залишки якої жадібно збираємо всіма руками  {))}:



Приходимо на урочище Пекло: Назва звісно трохи гучна, але подивитись дійсно є на що:


Проходими кілька сот метрів до полонини Бистрої, яка знаходиться у підніжжя Малої Сивулі. Роздумуємо, чи залишатись на ночівлю там(місце дуже зручне) чи переходити сивулі сьогодні. Все ж зупиняємося на другому варіанті і після невеликого відвочинку і перекусу починаємо дертись на гору. Підйом хоч і не довгий але дуже крутий, через жереп і по камінню.
Вийшовши на відкриту ділянку без дерев і кущів, відчуваємо на собі неймовірну силу карпатського вітру  (_19) . На вершині взагалі було важко встояти.

Вид з Малої Сивулі(1818м) на Велику Сивулю(1836м)


і навпаки


Намилувавшись всією красою пейзажів рухаємо далі, щоб встигнути до ночі до місця ночівлі.
Ще на хребті почало темніти і ми вже конкретно почали спішити, незважаючи на втому і натерті ноги.
Вже по темному дійшли до полонини Боревка, на якій була вода і гарні місця для стоянки.
День був надзвичайно цікавим і результативним (пройшли приблизно 25км). Без дівчини дозволили собі значно прискорити темп.

День 5
Оскільки Сивулі ми перейшли вчора, на цей день вже не залишилось ніяких цікавостей))Можна було ще, звісно, продовжити маршрут і піти на г. Ігровець, але вирішили залишити її на наступний раз і пішли в напрямку села Гута, в якому закінчувався наш маршрут:




Село Гута мені особисто дуже сподобалось, навіть незнаю чим саме. Якось там атмосферно, не хотілось звідти їхати.
Школа:


  Ще з годинку потусувались в селі, поїли морозива, сіли на маршрутку до Франківська і додому..
Якось так. Надіюсь комусь буде цікаво.  =)
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 00:25:11 від Лісовик »

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #1 : 18 Листопада 2016, 00:31:56 »
Ось звіт Андрія по тому ж маршруту(частково) - http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=53180.0 . Можна побачити ті ж пейзажі, тільки влітку  {_11}

Offline Сытник Дмитрий

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1410
  • Розташування: Нововолынск
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #2 : 18 Листопада 2016, 07:29:21 »
Ох, як же я вам заздрю, по доброму звичайно. Чекаю коли підростуть сини, сім' єю будемо ось так ходити. А зараз вдається лише по хащам навколо міста.

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #3 : 18 Листопада 2016, 18:23:15 »
Приветствую. С удовольствием прочел.
Был в том районе в августе. Рассказ напишу. Много показывать надо о 16-ти походных днях.

По Вашему походу, скажу свое мнение и предложу рекомендации. Надеюсь, пригодится.

Полонына под г. Хомяк. «…будиночки колишнього Пластового табору(а може і не колишнього, бо будиночки були відремонтовані)». Это Руслана фестиваль устраивала и домики сделали для организаторов и рабочих.
Жаль, что плохая видимость была, когда Вы были на г. Хомяк. Виды там отличные, хоть и попсовость места морально убивает.

Рекомендую исключить армейский котелок. Для турпоходов, по всем показателям, лучше берите туристический котелок и иную посуду. Могу рассказывать подробнее но, лучше посмотрите соответствующие видео в Ютьюбе.

На ночь не оставляйте вещи снаружи палатки и в отдельной палатке, как бы тесно ни было. Местные часто воруют. Были случаи, что даже вытаскивали с жилой палатки, не говоря уже об оставленных вещах вне ее. Подкладывайте вещи и рюкзак под коврик. Теплее будет иначе, обидно бывает за ребят, когда читаешь, какие дорогие вещи у них украли.

«Спуск з полонин до села досить затяжний і набридливий». Я в таком случае по обочинам грибы и ягоды высматриваю. Так ходА приятнее.

«…здивовані і можливо навіть не доброзичливі погляди місцевих». Туристами никого там не удивишь. Взгляды местных там не улыбчивые но, заинтересованные и никак не недобрые. От туристов они часто подзарабатывают. Полезно зайти к местным за молоком и сыром. Бывало меня бесплатно угощали. Приходилось деньги впихивать со словами: «Це Ваша праця».

А я бы не спешил на хребет лезть и больше отдохнул бы перед ним. Когда отдохнешь, ощущения более насыщенные и по времени не спеша больше увидишь. Ведь идем же за этим.

Молодцы. Хорошо походили.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #4 : 18 Листопада 2016, 20:00:19 »

Про колишній пластовий табір читав десь на тур.форумі, можливо це не цей (хоча це і не важливо)
 Про армійський казанок погоджусь. Все ніяк не куплю туристичний.
 Грибів бачили багато, але невідомих мені(до невідомих грибів завжди ставився з насторогою, збираю тільки ті, в яких впевнений на 100%(а таких не сильно багато :)) Місцевих грибників зустрічали багато, кожень день на всьому маршруті. Багато хто з місцевих заробляє цим(як і ягодами).
Про місцеве населення Бистриці - то, напевно, так співпало, що нам попались кілька людей не в настрої(хоча ми вели себе максимально виховано). Я знаю, що люди в тих краях добрі..

Дякую Вам за відгук і поради.

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #5 : 18 Листопада 2016, 22:32:12 »
Нарешті ти зібрався написати звіт про цей похід :)  {_11}.
Як Горгани, сподобались? Є відмінність від Чорногори і т.п?
А я бы не спешил на хребет лезть и больше отдохнул бы перед ним.
+100 В гори ходжу насолоджуватись красою, а не намотувати на швидкість кілометри.
А ви ще теж мені, жентельмени :D, взяли дівчину вперше в гори і не взяли трекінгових палиць для неї, не соромно {aaa}?
Про табір пластунів біля водоспаду це ти, можливо, читав про табір поблизу Шипота, там ще фестивалі хіппі також проходять. Але табором там назвати важко, так, територія під стоянку, кілька столів з лавками (зрубів). Я там в кінці червня цього року трьохденний похід починав. Думав, що там тієї Боржави, не перший раз, але вийшло, що не цього разу (_23)... Звіт не писав, так як не до фото було.

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #6 : 19 Листопада 2016, 03:38:15 »
Горгани, не зважаючи на каміння, яке часом набридало, сподобались, особливо ділянка після Бистриці. Від Чорногори то взагалі відрізняється, з Мармаросами місцями є певна схожість.
Цитувати
+100 В гори ходжу насолоджуватись красою, а не намотувати на швидкість кілометри.
Та поки молоді, то хочеться і побігати, якшо чесно 8-). Є в цьому якийсь адреналін. Будемо старіші старші - можна буде не поспішати :)

Дівчині ми трекінгові палиці на місці знайшли  {))}. А якщо чесно, то я до тих палиць серйозно не відносився ніколи(знаю, що дарма {sm}), тому і не придав цьому моменту належної уваги.

Про хіповський фест на Шипоті знаю, це я не про нього подумав.
На Боржаву, можливо, на травневі попремось, буде видно.
 

Offline космос

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 10947
  • Розташування: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #7 : 20 Листопада 2016, 17:47:19 »
класс  {_11}
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

Offline kot66

  • Новичок
  • Повідомлень: 22
  • Розташування: Украина, Запорожье
  • 050 512 0769
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #8 : 20 Листопада 2016, 22:35:32 »
Щиро заздрю, дуже сподобалося. {_11}

Offline tar_as

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 125
  • Розташування: г. Черкассы
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #9 : 20 Листопада 2016, 23:46:38 »
Чудовий фотозвіт. {_11} Прочитав з великим задоволенням.

Offline Hedgehog

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 366
  • Розташування: Київ
Re: Карпати. Східні-Центральні Горгани.
« Reply #10 : 21 Листопада 2016, 11:04:28 »
Дякую за звіт, молодці! Щодо Бистриці підтверджу слова Вик - був там декілька років тому, люди там доброзичливі, але саме село депресивне, роботи нема, тому і люди невеселі.
Xай тремтять!
"Хто сам визволиться, той вільним буде, хто визволить кого, в неволю візьме" (с) Леся Українка