Первый Украинский ножевой форум - НОЖиК
Ножовий світ => Ніж => Інші питання => Тема розпочата: kd78 від 28 Травня 2012, 21:25:53
-
Хм... Розпочати, напевно варто з того, що, незважаючи на назву теми, я не маніяк. {_18}
А тепер вступ, тобто, чому саме виникло таке запитання. Нещодавно, гостював у кума і у нас зайшла мова про ножі. Раптом кум сказав "О!" і витягнув мені штик-ніж від карабіна Маузера зразка 98-го року у дуже граному стані з оригінальними піхвами. Попросив глянути, що це таке. Після того, як ніж був упізнаний, я розпитав у нього, звідки у наявності таке щастя та ще й у такому стані. Як виявилося, штик він конфіскував у діда. А той, у свою чергу, все життя використовував його для того, аби колоти свиней. Згідно розповіді апарат працював ідеально і записав у свою історію до сотні осіб свино-кабанячої породи. Нині дід уже старенький, свиней вже не тримає, тому штик-ніж і дістався куму.
Згадуючи своє дитинство, хочу відзначити, що у нас свиней завжди колов сусід і він для цього також використовував штики - звичайні тригранні.
З іншого боку, доводилося чути немало розповідей про невдачі у процесі заколу свиней і чомусь майже усі вони були пов'язані із здоровенними ножами, ммм... скажімо так, "кухонного типу".
Відповідно і виникло питання - який ніж за конструкцією краще всього підходить для цього дійства і яка принципова різниця в даному аспекті між великим ножем і штиком чи штик-ножем.
Зрештою, як варіант - вибрати та підігнати нашим сільським родичам гарний (або навіть - ідеальний) апарат для постачання кабанятини, буде, напевно, багато кому цікаво....
-
Дядька у меня свиней колет, и я парочку замучал в свое время. Так вот: у дядьки для этого дела была обоюдоострая "швайка", неширокая, где-то 1-1,5 см в ширину, точнее не вспомню, ромб в сечении. Так вот он учил: если хочешь чтобы свин умер сразу - надо перебить аорту, тогда мементо морэ. Но тут нюанс - кровь не уходит из мяса и сала и оно бывает красное. А для того чтобы вся кровь сошла и мясо с салом были чистые надо попасть в сердце и дать кабанчику немного покричать.
А узкий нож должен быть для того чтобы кровище потом не хлестало из большой раны вот и всего делов {tnx}
-
Ідеальний ніж для вбивства кабанчика карабін чи щось типу того чим потужніший тим ліпше {))}
Цікаво подивитись як це з ножем на кабанчика, як на мене то краще вже з гранатою щоб самому не мучитись {_08} ИМХО
-
Мабуть , зрозуміло, що мова ведеться за домашніх свиней
Стечкин +100
-
Ну, думаю, питання було задане у зрозумілому ракурсі... {_07} Не думаю, що відстріл, а тим паче - підривання свійських свиней є надто поширеними у наших краях.
Власне кажучи, я ще не зважив на таку річ, як досвід та майстерність виконавця - вони грають в даному аспекті важливу роль. У мене в даному плані взагалі ніякого практичного досвіду немає, тому дякую Стечкину за певні роз'яснення.
-
Мій сусіда ще з 90х мабуть років славиться як професійний забійник худоби. За фахом він зоотехнік. Коли ще існували колгоспи працював на місцевій бойні. Ну і звичайно не проходить тижня щоб він якусь худобину не забивав. Найчастіше це звичайно свині. В сезон буває по 4-5 в тиждень.
Так ось. Свинську породу він відправляє до їхніх праотців (причому робить це граючись. Сам спостерігав неодноразово) за допомогою такого собі маленького ножика. Ширина леза біля 2 см. Товщина десь 2,5 мм. Довжина самого леза не більше за 15-18 см. Сам ніж "запиляний" так, що неможливо вгадати його первісну форму. Злегка видно залишки фальшлеза. Кут заточки мабуть градусів 60 (_19) . Сусіда його не заточує, лише інколи махне кілька разів мусатом, так для порядку.
І скільки я не бачив таких ножів, вони аж ніяк не скидались на якусь страшну зброю. Такі собі невиразні, невеликі, в чомусь навідь незграбні.
З чого давно зробив висновок. Заколоти свиню це насамперед уміння і навик вироблений досвідом. А криві руки не компенсує ні довжелезний тесак, ні навідь мачете.
До речі... був випадок. Одна бабця попросила місцевих пияків (звичайно за пляшку) зарізати козу. Фатальною помилкою було те що вона пляшку віддала до роботи. Прийнявши для хоробрості вирішили козу різати косою (00) . Причому пиляли не шию, а потилицю {_07} . Уявляю це жахіття (00) .
ВС
-
Хммммм... Косою це.... Ну не знаю як і назвати. Думаю, за такого перебігу подій, якби у хлопців було дві пляшки, вони могли б і за пилку взятися (_23) - для "надійності"...
-
http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=25768.0
http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=25772.0
-
самый надежный нож для этого дела- кувалда! {_11} ни крика ни крови и потом перерезаеш артерию на горле.
-
В нас вже доволі давно почали практикувати спеціальні пістолети для такої справи.
Просто один постріл в притул в голову десь біля вуха точно де не знаю, але без звичного крику, визгу та інших незручностей.
Щось типу такого (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82_%D1%81_%D0%B2%D1%8B%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%8E%D1%89%D0%B8%D0%BC%D1%81%D1%8F_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%BC_%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BC)
А вже потім любим ножем можна хоч китайським три на десятку.
-
2iurii soldatko
Дякую за лінки! До речі, штик від Маузера там, у дискусії, також згадується. Але, знову ж таки, думаю, фізіологічна різниця між диким кабаном і свійським, а також - умовами їх уколошкування, дає певну різницю для інструменту мементо мори.
-
Для младшего брата делал как-то нож специально для убоя свиней. делал из подручного материала - рессора. Он дал размеры, я сделал. После опробирования брат сказал что можно было сделать лезвие Уже, и пришлось затупить РК, главное чтобы острие было нормально заточено. Вот нарыл фото, тут правда рукоять еще не обработана:
(http://s47.radikal.ru/i116/1205/f4/5ca716d93513.jpg) (http://www.radikal.ru)
А в принципе можно колоть и вот таким узеньким стилетом, правда он чуток гламурного вида и я его задарил куму в качестве канцелярского ножа для распечатывания корреспонденции {gig} :D {))}
(http://s018.radikal.ru/i502/1205/64/11119ae33dd7.jpg) (http://www.radikal.ru)
-
Уважаемые в вопросах резания свиней ключевой момент все же за свиньями вернее за их наличием а колоть не так принципиально чем, от заточки с большой отвертки до штык ножей, знавал деда тот не одну сотню хрюнделей завалил обломком зубца с вил.
В сердце свиньи как и в нашем есть три больших нервных узла Кис-Флека Ашоттавара и волокна Пуркинье, при попадании в любой из них практически всегда наблюдается прекращение сердечных сокращений , во всех других случаях сердце как правило сокращается до критического обескровливания или гемоторакса. Можете поверить как человеку с вышившим ветеринарным образованием.
-
Відповідно і виникло питання - який ніж за конструкцією краще всього підходить для цього дійства і яка принципова різниця в даному аспекті між великим ножем і штиком чи штик-ножем.
щось типу штика або стилета підходить ідеально, причому треба щоб був достатньої довжини, щоб ним можна було дістатися до серця тварини. Ніж тут сенсу немає, бо після того як заколов, треба заткнути отвір, щоб кров не витікала, отвір від ножа не такий виходить і багато крові іде ))
В нас вже доволі давно почали практикувати спеціальні пістолети для такої справи.
можна чути ствердження, та і вище написано, що тварина, яка моментально не померла, має чистіше від крові м'ясо і сало, бо серце стає і кров з них тканин не вийшла. Схоже варіант з пістолетом цього не дозволяє. Як і варіант зі струмом.
таким чином виходить, що оглушення вуглекислим газом найбільш цікавий з гуманних способів, особливо для всяких там кіз з коровами - приспав тварину газом, перерізав артерію, злив кров і працюєш далі.
-
Я уже где-то говорил - штык-нож от Маузера или СВТ весьма подходит, хотя, если честно, главное понимать, что ты делаешь и как это делать. Иначе и гранатомет не поможет. )))
-
є такi медичнi "iнструменти" - повнiстю з залiза (ручка - лезо) - по типу скальпеля але ручка ну типу кухонника а лезо тонке (ширина 1-1.5 см), товщина (4-6мм) i довге (25-30 см) типу стилета такого медичного, може доктора краще скажуть. от то iнтрУмент як раз для колки - що i треба... бачив колись наборчик в свого дiда, бiльше на очi таке не попадалося.
-
треба заткнути отвір, щоб кров не витікала,
Чому? Мій дід навпаки ту кров збирав кружкою чи в каструлю, поки вона текла і виходила з м'яса та сала. А він був колярем з величезним досвідом. В інакшому випадку кров вибирають потім з грудної клітки?
-
кров вибирають потім з грудної клітки?
у нас так роблять.
-
І у нас так роблять. {y}
є такi медичнi "iнструменти" - повнiстю з залiза (ручка - лезо) - по типу скальпеля але ручка ну типу кухонника а лезо тонке (ширина 1-1.5 см), товщина (4-6мм) i довге (25-30 см) типу стилета такого медичного
Великий ампутаційний ніж, на форумі хтось продавав.
-
А у нас заточка, длиной сантиметров 25-30, а конец по форме кольца, диаметром 25-30 мм и в народе называется "жало". Кровь выбирают с грудной клетки и на кровянку-колбаску, колбаску в печку и пока теплая с печки {_11}, ну и сразу водички сирой {_17}, будет (_44) {fp}
-
А у нас заточка, длиной сантиметров 25-30, а конец по форме кольца, диаметром 25-30 мм и в народе называется "жало"
отаким мій дядько коле :) але думаю, що кастомний стилет (або клинок ромбічної форми) з хорошим дизайном і матеріалом були б не гірше )))
-
пока теплая с печки {_11}, ну и сразу водички сирой {_17}, будет (_44) {fp}
Ничего не будет, проверено. Нет, может кому и будет - так ему и кровянку есть не стоит, а только овощи и фрукты. {sm}
-
Мой тесть заколол не один десяток свиней стальной трубкой диаметром 7-8 мм, один ее конец заточен как игла шприца, а на второй надет в качестве рукоятки кусок шланга резинового. В момент "убивства" отверстие трубки закрывает большим пальцем руки, затем убирает палец и подставляет кастрюльку - сливать кровь. Очень наглядный "индикатор" последних ударов сердца.
-
Ну тут тоже нюанс - с кастрюли я кровь пить не стану, а из грудной клетки - очень даже. {sm}
-
нафіг її пити взагалі? З чого тоді кров'янку робити? ))
-
Ну прямо вампиры :) ещё и гурманы (через трубочку не подходит {mem} прямо из груди надо () ) . {))} {))}
-
с кастрюли я кровь пить не стану, а из грудной клетки - очень даже
Так а в чем разница? ((
Вместо кастрюльки можно и бокал хрустальный подставить, и кубок ритуальный {))}
А из грудины все-равно вычерпывать кружечкой надо - не лакать же... {))}
-
))) {_08} {_11}
-
Для чего пить кровь? Если совсем честно - не знаю, традиция, ИМХО. Но мне это на пользу, однозначно, может и самовнушение. {23} А может и не самовнушение.
-
Ну ну {))}, как бывший ветеринрный врач не рекомендовал бы пить сырую кровь {no}, понос один из самих безобидных вариантов {_09}, есть куча зоанторопозоонозов, болезни общие для человека и животных, возбудитель которых находится в крови. Так что если нет жизненой необходимости делать етого не стоит.
Блин Дракулы нашлись (_4), гоняйте понты по другому (_22)
-
гоняйте понты по другому
нєєє! ти шо? )))
-
Вот красивый "ритуальный кинжал" для кабана
Fox Bellum Daga
(http://i-shop.dp.ua/images/product_images/popup_images/3985_0.jpg)
И еще пара фото: http://i-shop.dp.ua/images/product_images/popup_images/3985_2.jpg , http://i-shop.dp.ua/images/product_images/popup_images/3985_1.jpg
Вес: 9.665 oz
Длина общая: 12.795″
Длина клинка: 6.89″
Толщина клинка: 0.236″
Сталь: Böhler N690Co
Закалка стали: HRC 58-60
Покрытие / отделка клинка: Чёрное, антибликовое
Рукоять: G-10
Ножны: Kydex & Cordura
-
Была уже темка
http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=3137.msg50565#msg50565
(фото перезалил - тот сервер спаскудился)
Но...
Ни Fox Bellum Daga, ни по приведенному выше никто кабанов колоть не будет - у нас кабан стоит дешевле, чем эти ножи {))}
-
"у нас кабан стоит дешевле, чем эти ножи"
Дякую. Дуже гарний вислів. Треба запам'ятати {_11}
-
Блин Дракулы нашлись (_4), гоняйте понты по другому (_22)
Почему понты? Нет, если традиция - понты, тогда конечно. А паразитов и их цист полно и в мясе и во многом другом, если брать это в голову - паранойя гарантирована, имею пример.
-
І все-таки, які розміри (довжина леза) ножа (швайки) повинні бути найменші, найбільші? Я також хотів би знати. Мені прийшлося вперше зарізати свинку (до цього я тільки держав їх), а так як я не знав довжини ножа то сильно переживав щоб і ніж дістав серце і щоб не зачепити другі органи, якщо довге лезо. Получилося. Довжина леза 175 мм. Можливо треба довший? Підкажіть.
-
сильно переживав щоб [...] не зачепити другі органи
Другие органы нужно было сохранить для трансплантации? ()
-
сильно переживав щоб і ніж дістав серце і щоб не зачепити другі органи,
так пофіг... :) не зачепите. Можна серце насквозь. Далі робри, м"ясо, сало, шкіра :D Хватить 20 см. клинка
-
так пофіг... :) не зачепите
8-) 8-) 8-)
Сердце, лёгкие... (В грудной клетке больше ничего нет!) Следующая остановка - позвоночник. :D
Он, правда, не "орган"... Но остановит наглухо. :D
Но таки любопытно, чем мотивированы опасения зацепить другие органы... {_09}
-
які розміри (довжина леза) ножа (швайки) повинні бути найменші, найбільші? Підкажіть.
Из своего опыта - у меня инструмент около 20см длины и чуть менее 20мм шириной. Хватает, более чем.
-
Резать домашнего кабанчика целый ритуал. Если для себя то нужны ножи для скобления туши, ножи для разделки,валить можно чем удобно, главное опыт, если промазать то кабанчика еще долго можно ловить по двору и огороду.Жалко божью тварь ,а есть хочется {dr}
-
Таки да опыт избавляет бедное животное от долгих мучений. Я для себя нашел простой и эффективный вариант. Кусок проволоки ф6 мм. расплесканный на конце в форме копья и заточен. Весьма эффективно.
-
у батька - швайка з гребки, обоюдо гостра піка, з другої сторони кільце, довжина сантиметрів 20. особливість тіло швайки конус, дірочка получається маленька- маленький чопик з клену - і крові не каплі не проливається.
Собі зробив з прута 10-ки з транспортеру бурякового комбайну, також в горні нагрів й розклепав в піку. рукоятка виточена з ясеня і посаджена на епоксидку.