Автор Тема: домашній млин  (Прочитано 3519 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
домашній млин
« : 03 Листопада 2012, 22:30:54 »
Захотілося мені ось таку іграшку http://youtu.be/Nq5IT4c4JrY :D але щось 520 баксів за неї якось не хочеться віддавати )) тож подумав - а чи не зробити самому? Або, принаймні, подумати над конструкцією і рішеннями.


Тож питання, чи хто бува не стикався з такого роду пристроями в своєму житті? Цікавить, як зробити жорна :) може є які стандартні готові варіанти, що можна було б застосувати - ніхто часом не знає як в середині виглядають дешеві ручні млинки для кави?

в цій іграшці воно виглядає так:



з.і. є в селі такого типу:


але з дерева, і там на обох половинках набиті сталеві зуби, їх багато (більш за половину площі), вони поліровані :) Якось буду - сфоткаю.
« Останнє редагування: 03 Листопада 2012, 22:36:58 від ja)d. »

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #1 : 03 Листопада 2012, 22:40:22 »
Так  вонона на дерть перетирає.
Якщо тобі для муки, то доброї муки воно не змеле. Там ще складна система сит має бути.
Якщо просто для  дерті, то  можу розказати розповсюджену систему.

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #2 : 03 Листопада 2012, 22:45:01 »
 {_11} Для краденого зерна класна річ {))}.  І каву молоти буде правильно! Дуже правильно {_11}
« Останнє редагування: 03 Листопада 2012, 22:46:43 від ja)d. »
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #3 : 03 Листопада 2012, 22:46:29 »
не для дерті, а для борошна. Тіко не того гуано, що у нас по магазинам з написом "вищого ґатунку" продають, а хочу більш різноманітні, у тому числі і грубі сорти борошна.

на тому, що у бабусі в селі, з дерева зі сталевими зубами (вони то і мелють) я сам бачив як борошно робили для хлібу - повір, та херня, що дерть кожен тиждень у моєї тітки робить, і поряд не стояла.



Для краденого зерна класна річ

на щастя, у мене і без краденого щороку по пів тони пшениці і жита в розпорядженні є, причому усілякі органічні варіанти борошна по магазинам знервовано курять в сторінці, у порівнянні з органічністю і натуральністю технологій, за якими вирощене доступне мені ))

Мова – душа народу

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #4 : 03 Листопада 2012, 22:56:54 »
  Для будь якого зерна треба не тільки сита, як Ярослав сказав. А ще бажано й віялку. :) Це мабуть комплекс не для квартири. А для правильного дієтичного харчування краще придбати плющилку.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #5 : 03 Листопада 2012, 22:59:01 »
плющелка - то інша іграшка, імхо - її простіше зробити )) та я плющене зерно рідко їм ))

http://youtu.be/xdDCf_B2JWA

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #6 : 03 Листопада 2012, 23:03:02 »
а хочу більш різноманітні, у тому числі і грубі сорти борошна.
То в чому проблема? то ж є в селі жорни, нащо щось ще  мудрувати.
А ні, то висилай  НП те зерно  сюди. Як хоч змелють.  {gig}

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #7 : 03 Листопада 2012, 23:04:06 »
То в чому проблема? то ж є в селі жорни

240 км

Мова – душа народу

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #8 : 03 Листопада 2012, 23:04:55 »
 Плющене зараз весь продвинутий світ їсть. А хліб з дерті {dr} :( Моя бабуся сказала б-... хай бог не дає, щоб ми знов таке їли {gig}.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #9 : 03 Листопада 2012, 23:19:02 »
дерть тут ні при чому.


тут добре видно "дерть" на виході )) http://youtu.be/Py8x2BdaWp8 а також шмат технології по виготовленню жорна )))

Мова – душа народу

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #10 : 03 Листопада 2012, 23:21:47 »
 На кухні борошно, пригодне для дрожчового тіста, все одно не отримаєш. Отримаєш те, що дерть називається. :) І напечеш з них добіблейських перепічок :). Невже вам, городським, так скучно. То мініпекарні купували. Тепер млин треба :)
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #11 : 03 Листопада 2012, 23:26:35 »
ja)d. мука, то така штука де висівки відсіваються. А все інше то дерть.
Ця шняга робить дерть. Де висівки на відео?
Якщо треба камні,  можу підсобити, любої конфігурації зроблять.

Моя бабуся сказала б-... хай бог не дає, щоб ми знов таке їли {gig}.
+1

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #12 : 03 Листопада 2012, 23:27:29 »
Невже вам, городським, так скучно.
ааа...  я бля промовчав,  як з язика зняв  {con}

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #13 : 03 Листопада 2012, 23:27:56 »
в мага́зі борошно зазвичай пшеничне вищого ґатунку - для різноманітності, подивись що це і з чого зроблене. Потім подивися, яке борошно для хліба беруть. І потім подивися, якщо знайдеш щось таке в магазині, скільки воно коштує. От і зрозумієш.

та і взагалі - класна іграшка на кухню, і якщо з нею хліб можна зробити, то взагалі феншуй. ))

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #14 : 03 Листопада 2012, 23:32:13 »
Незнаю що там в магазині..  Млин недалеко,  зерно  своє.  Я тобі  писав, висилай - змелю  :D  Та із села  5 кг борошна привезти можеш.  :)
А те що іграшкою муки не отримаєш то факт.

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #15 : 03 Листопада 2012, 23:38:47 »
 Ярослав, не відмовлюй. Тут головне процес (_22). В Україні борошно вищого гатунку не виробляється. То що на упаковці написано, то з помилками, як в слові мир :D. Бо для нього треба тверду пшеницю, яка в нас не вирощується. Може імпортне є.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #16 : 03 Листопада 2012, 23:42:44 »
  Тут головне процес (_22).
  хіба що...  ;)

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #17 : 03 Листопада 2012, 23:48:43 »
Може імпортне є.

імпортне є, зокрема італійське - 25 кг як два стандартні мішка нашого коштує.


В Україні борошно вищого гатунку не виробляється

тут цікаво саме з чого воно виготовляється, а твердий чи м'який сорт - то вже другорядне.

Мова – душа народу

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #18 : 03 Листопада 2012, 23:53:49 »
 З м якої пшениці борошно вищого гатунку виготовити, практично, не можливо. При Союзі робили з казакстанської пшениці. Велись закупки зерна й мукі навіть в Франції й Швейцарії. Тільки не афішувались.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #19 : 03 Листопада 2012, 23:56:36 »
тут, коли пишуть "вищий ґатунок", мають на увазі, що крім ендосперму там нічого більше немає, наскільки я розумію.

Мова – душа народу

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #20 : 04 Листопада 2012, 00:04:34 »
 {dr} Ендосперму? Маєш на  увазі клейковину? Ти  таке слово хоч десь при порядних літніх жінках не ляпни, ненароком {gig}
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #21 : 04 Листопада 2012, 00:18:05 »
маю на увазі ендосперм, і ще раз пропоную піти і почитати, яке борошно (а воно не одного типу, як Ярослав вважає) буває і що при цьому використовують в хлібі зокрема (я вже мовчу про китайську локшину, яку традиційним методом з нашого звичайного борошна не зробиш), а також зверніть увагу на корисні компоненти того і іншого. Тоді менше дурниць про "дерть" будете писати :)
« Останнє редагування: 04 Листопада 2012, 00:27:11 від ja)d. »

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #22 : 04 Листопада 2012, 00:36:14 »
а воно не одного типу, як Ярослав вважає
я нічого не вважаю.  (_19) я тобі просто пишу, що мука то є мука. А дертьто є дерть. Хай який  помол буде.
Якщо не відсіяна оболочка, тобіш висівки. То не є мука. То є дерть.
А що там на чому пише...

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #23 : 04 Листопада 2012, 01:07:43 »
А що там на чому пише...

ну справді, що нам технологи від хлібопекарства, звідки їм знати, що таке мука і що таке дерть ))



я тобі просто пишу, що мука то є мука

те борошно, що ти його мукою звеш - то найменш корисний варіант борошна, але булочки з нього виходять найкрасивіші, факт. Його ще бувають відбілюють для краси хлором чи галу́нами.(квасцами (рос)). В той же час в хлібопекарстві використовують борошно в тому числі і з оболонками (всього по пшеничній в наших краях не менше п'яти сортів, а ще є як мінімум житня (три сорти) і т.д.). Також нагадаю про хліб з висівками :)

Що ж до того, що тебе турбує в цьому млині наявність висівок, які ти за борошно не вважаєш, то висівки ці можна відділити ситом і змолоти окремо ще раз, щоб подрібнити достатньо, тоді все знову змішати і в роботу.

Прикол в тому, що на відміну від ендосперму, в оболонках присутні вітаміни, мінерали, клітчата.
« Останнє редагування: 04 Листопада 2012, 01:12:22 від ja)d. »

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #24 : 04 Листопада 2012, 01:21:33 »
Нехай буде по твоєму  :D

Млин недалеко,  зерно  своє.

Висівки  худобі,  борошно на  хліб та пампушки.

А ти не задумувався чому  таке  борошно промислово не бадяжать?  Адже змолов і баста. Ніяких сит,  взагалі  нічого.
А якщо є в продажі, то суто для  естетів.
імпортне є, зокрема італійське - 25 кг як два стандартні мішка нашого коштує.
З якого дива...  змолов і забув.  ((  Ото світ бабала втрачає.

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #25 : 04 Листопада 2012, 01:38:50 »
А ти не задумувався чому  таке  борошно промислово не бадяжать?

його бадяжать промислово для хлібопекарської галузі, як у нас, так і на заході. Більше того, щоб зробити китайську локшину, треба борошно першого ґатунку (тут оболонки присутні) і неможливо зробити з того лайна, з якого тобі дружина пиріжки пече (чому лайна? бо немає в такому борошні користі, імхо). І при цьому в продажі на заході і сході таке борошно присутнє масово, а у нас чорта з два - робіть срану італійську пасту з не підходящого для цього борошна. Але таке борошно, звичайне, вищого ґатунку, до якого у нас всі звиклі (іноді замість нього у нас парять борошно першого ґатунку :D тоді досвідчені на пампушках господарки кажуть - паршиве борошно {gig}) добре підходить для кондитерської випічки і усіляких "високоякісних" хлібобулочних виробів (типу там багети, французькі булоньки, тощо), пампушок і т.д., тому воно у нас так і поширене в ретейлі.

Просто не знають у нас, що саме можна готувати з інших сортів борошна, тому і не продають - попиту немає. Але з часом асортимент збільшиться.

Спробуй такий фокус зі звичайним борошном:
http://youtu.be/gu6xx9ieS5w
« Останнє редагування: 04 Листопада 2012, 01:47:34 від ja)d. »

Мова – душа народу

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #26 : 04 Листопада 2012, 01:44:55 »
і ще один нюанс - житнє борошно, у мене доволі не малий магазин поряд (це столиця, між іншим), так там є італійське борошно мішками! Ще якась херня включаючи органічне, але житнього всього два варіанти - за 17 грн кг і за 5,5 приблизно. Ну, по 5,5 можна брати. Але це з'явилося останнім часом (десь цього літа), а до того - спробуй знайди )) А що коїться в тих місцях, куди не дісталися Сільпо і АТБ? )) І то в АТБ може не бути - вони намагаються тримати асортимент в 3500 варіантів товарів, не більше.

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #27 : 04 Листопада 2012, 01:53:25 »
Просто не знають у нас, що можна готувати з інших сортів борошна, тому і не продають - попиту немає.
ну то ти друже просто  далі Києва не заїжав. ;)  Нема у нас вищого...  :)  У нашій місцевості 80% випічки всякої з власного борошна. 1-го та 2-го гатунків.  Обивне не використовується.  То і є оте твоє з висівками  {tnx}
В борошні 1та 2 гатунків висівок немає.



А що коїться в тих місцях, куди не дісталися Сільпо і АТБ? ))
та не сміши.  Самі мелють. Плін чесно, дитя асфальту. Ти  в горах Сільпо та АТБ бачив?  А борошно є. 


Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #28 : 04 Листопада 2012, 01:54:44 »
ja)d. та ну тебе. Купи собі ту  крупорушку,  та і буде добре :)

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #29 : 04 Листопада 2012, 01:59:42 »
У нашій місцевості 80% випічки всякої з власного борошна...
...та не сміши.  Самі мелють.

і з х?я ти мені мозок єб?ш? )))

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #30 : 04 Листопада 2012, 02:02:34 »
просто розповідаю як воно є, а не як там в АТБ і інших маркетах.

Погрузив дід на  підводу мішки із зерном, поїхав до млина,  змолов. Привіз до дому, баба напекла пиріжків. Зробила домашньої локшини та галушок.. та і щасливі всі.

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #31 : 04 Листопада 2012, 02:28:21 »
ну, у нас тут підходящих млинів немає, от і ходимо в сільпо ))

Мова – душа народу

Offline ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8950
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: домашній млин
« Reply #32 : 04 Листопада 2012, 10:25:13 »
Купив вже крупорушку?  :D

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #33 : 04 Листопада 2012, 10:53:52 »
 Ця тема нагадую про недавню гламурну тріпалку з неочищеним грязним цукром. Там вітамінів стількі ж як в дерті.  :D Моя бабуся сказала б- .. понажерались, свинячого захотілось {))}   {con}
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline Al.P

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 3296
  • Розташування: МАРИУПОЛЬ -Смела
Re: домашній млин
« Reply #34 : 04 Листопада 2012, 11:37:02 »
Ось- гарна річ.
Такі досі у грецьких селах є.
Якщо комусь треба- можу спробувати домовитись, коли поїду  {gig}

MiGoMm

  • Гість
Re: домашній млин
« Reply #35 : 04 Листопада 2012, 13:00:59 »
.....Так нічого і не зрозумів. Темний я, живу в селі... Як наші діди мололи і що їли?
 І сьогодні магазинного хліба та іншої випічки  практично не берем, самі печемо.

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #36 : 04 Листопада 2012, 13:04:47 »
Як наші діди мололи і що їли?

дерть їли, хіба не бачиш, що Ярослав з Лукою пишуть :) То нічого, що в тій "дерті" мінералів і вітамінів на приблизно 95% більше ніж в звичайному борошні у порівнянні з зерном, з якого їх роблять ))

Мова – душа народу

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #37 : 04 Листопада 2012, 13:53:31 »
  Олександр. На твоїх фото не жорна. Це гармани, катки такі. Ними гарманували-укатували тік, що теж гарманом називали.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: домашній млин
« Reply #38 : 04 Листопада 2012, 14:00:49 »
ja)d. То при совітах дерть їли. На простих млинах мололи й файну муку. Це теж ціла наука. І не у всіх добра получалась
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 14660
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: домашній млин
« Reply #39 : 04 Листопада 2012, 14:05:41 »

Мова – душа народу