Автор Тема: Карпати. Чорногори 07.2013р.  (Прочитано 2547 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Карпати. Чорногори 07.2013р.
« : 08 Березня 2016, 23:55:53 »
Видалось кілька вільних днів і я з дружиною, сім’я наших знайомих та їх родичка вирішили пройтись по Чорногорах. Маршрут вибрали стандартний, але з деякими ускладненнями.
День 1
В 0.44 виїхали зі Львова до Івано-Франківська, там пересіли в електричку Івано-Франківськ – Рахів і о 6.14 вийшли на станції Вороненко. Звідти по кордону Івано-Франківської та Закарпатської областей (до речі це старий кордон Чехословаччини та Польщі) вирушили в сторону г.Кукуль.

По всьому маршруту зустрічаються колиби з кошарами, де влітку живуть люди, випасають корів/овець/коней, збирають молоко та варять сир. Ось одна з них (облаштована навіть саморобним спортмістечком).

Дорога проходить то стрімко вгору, то полого. Добре, що основний набір висоти йде вранці, коли ще не палить сонце.

Зустрічаються також невідомі породи ось таких зеброкорів.

Як показує практика, акведуки придумали не римляни, а українці, які з успіхом використовують їх у сучасному житті.

В одній з колиб запитали у місцевої бабусі, як навпростець через хребет вийти до г.Говерли (перехід через яку запланували на наступний день), тому що нам не хотілось іти розміченим туристичним шляхом. Та порадила нам йти далі по стежці вздовж старого кордону і в лісі повернути праворуч, а там буде стежечка, якою місцеві ходять напряму.

На свою голову (вірніше на ноги) послухались бабцю. Спочатку дорога перейшла в стежку, стежка в ледь помітну стежинку, а далі ми зайшли в такий бурелом і хащі, що проходу далі так і не знайшли. Це все при тому , що з висоти ми вже спустились напряму донизу. Сердячись, сміючись, згадуючи „незлим тихим” бабку і витираючи літрами піт довелося підніматись назад нагору і виходити на стандартний туристичний маршрут. На всі ці додаткові спуски-підйоми витратили немало сил та близько трьох годин часу. Фотографій цього відрізку маршруту не буде – як завжди, у важких місцях не до фото.
Коротенько хочу зупинитись на старому чесько-польському кордоні, вздовж якого йшов до цього часу наш маршрут. Прикордонні чесько-польські стовпчики 20-х років минулого століття з бетону збереглися по маршруту так, що навіть не віриться скільки їм років та коли вони виготовлені (соромно стає за сучасний бетон). По кордону збереглися в доволі непоганому стані траншеї та колючий дріт (і це з 20-х років минулого сторіччя!). Попадаються також предмети екіпіровки (гільзи від снарядів, старі патрони та ін.). На фото прикордонний стовпчик сфотографований з двох боків (з чеського та польського) та з гарматною гільзою.

Вздовж стежки по дорозі назбирали з десяток білих грибів на суп, назбирали суничок, малини та інших трав на чай. Спустились вниз і біля річки знайшли гарну галявину для стоянки (з „бородатим” деревом).


День 2
Вирушили в обхід хребта, щоб можна було зайти на г.Говерлу. Спочатку все йшло непогано, але вже на початку підйому почався дощик. Звісно, що це не перешкода поставленій меті. Сама верхівка найвищої гори України зустріла нас зовсім непривітно – дощ посилився, піднявся вітер, гору „затягнуло” хмарою. Туристи, які зустрічались нам на шляху, у зв’язку з непогодою повертались вниз.


Але знаходились відчайдухи, які вирішили йти далі та ще й поставити намет на схилі

Далі фото немає, так як вітер збивав з ніг, дощ валив навіть не вертикально, а горизонтально, діагонально та радіально. В хмарі за п’ять-сім метрів навколо нічого вже не проглядалося. Поки перейшли верхівку – змокли, змерзли, зголодніли.

Ще засвітла спустились до спортбази „Заросляк”. Недалеко від бази знайшли місце для стоянки. Припинився дощ (чому ж не раніше на кілька годин). Завдяки запасам дров, які залишили попередні постояльці на цій стоянці розпалили багаття (там велика проблема з дровами) і підсушили одяг та взуття, а також приготували гарячу вечерю.
День 3
Одна жінка з нашої команди у зв’язку з травмою ноги вирішила нікуди не йти і залишитись з речами на стоянці (до вечора ми всі були повинні повернутись назад). Це полегшило нам похід на день, так як не потрібно було тягнути на собі всі речі.
Зайшли на г.Пожижевська (1822м), г.Туркул (1850м) і повернули до озера Несамовите.

Як очікувано виявилось, що біля озера Несамовите (яке є другим за висотою в Українських Карпатах – 1750 м нрм) туристів більше, ніж всіх разом взятих, що ми бачили за попередні два дні. Молодь, яка іде ланцюжком, а потім стоїть біля озера – студенти географічного факультету Львівського університету ім.Франка, у яких практика в горах (основа на метеостанції).
На табличці біля озера є напис:
„Для гуцулів „Несамовите” є сакральним місцем, що оповите давніми легендами.
За повір’ям, саме тут „робиться” погода на „Чорногорі”. Якщо хтось з мандрівників потурбує озеро – кине камінь або скупається у водах Несамовитого – ризикує викликати непогоду з дощем, ураганним вітром, громом та градом.”
Ще одна легенда гласить: кожен, хто вмиє лице водою з озера, до кінця року знайде свою другу половину.

На нічліг біля озера стали і фіни

Трохи відпочили біля озера і „нижньою” дорогою вирушили назад на нашу стоянку біля бази „Заросляк”.

Крім мирної краси природи теж зустрічаються відголоси часів Першої світової війни

Через 2 год.35 хв. добрались до Заросляка. Йти було легко (без вантажу, стежка добре „виходжена” і йде майже постійно вниз або по горизонталі).

Кілька фото грибів, які зустрічались за ці дні (це окрім білих)

Поїли, зібрали речі. Варто пам’ятати, що біля бази мережі мобільного зв’язку взагалі немає і подзвонити можна тільки зі стаціонарного телефону, який знаходиться в корпусі спортбази (за окрему платню, звичайно). Знаючи про це, ми завчасно домовились, про мікроавтобус, який приїхав за нами до бази і відвіз на залізничну станцію с.Ворохта. Звідти вже потягом додому до Львова.

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #1 : 09 Березня 2016, 11:30:52 »
Спасибо за рассказ. Приятно посмотреть где ходил и где не был и еще пойду.

Хорошая шутка по акведукам. Называются эти "акведуки" -  воловы.

Что до подсказок местных о тропах. Турист знает, что особенно в горах, прямая между двух точек не всегда является самым коротким путем.  ;) Можно ходить по не маркированным тропам, но очень желательно, что бы не попасть как Вы, ходить по тем тропам, которые есть на карте.
Рекомендую карты от АССА, выполненные при содействии инициативных туристов и (укр.) Туристичного товариства "Карпатські стежки" (ТТ "КС"). Все тропы/дороги, показанные там, они сами прошли. На данный момент, это самые лучшие карты Карпат для туриста ходока. Выполненные на бумагой хорошего качества, есть с ламинацией.

Столбики старой границы выполнены не из бетона, а из цельного камня. Это можно увидеть по их "корню" - части столбика, которая должна быть в земле (есть поваленные).

Поверье о формировании погоды на оз. Несамовыте, в моем случае подтвердилось. Матрасники, пришедшие с СБ "Заросляк", искупались, и через 3 часа был на 2 дня дождь с сильным и ударным ветром, градом и кратким фронтом заморозка (июль).

Мобильную сеть можно поймать возле будки охранника на въезде на территорию базы, рядом с основны корпусом базы. Ловить не просто и на малом пятачке но, можно.

В следующий раз, будучи возле базы, рекомендую побольше разговаривать с местными продавцами и управляющим. Расскажут все, что нужно. А если вызовите в них доверие, то расскажут даже о том, что если ооочень нельзя, но когда ооочень хочется, то немножко можно. 
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #2 : 09 Березня 2016, 20:47:54 »
Можно ходить по не маркированным тропам, но очень желательно, что бы не попасть как Вы, ходить по тем тропам, которые есть на карте.
  В тому то і справа, що наші знайомі ходили рік перед нами по "короткому" шляху. А нам не вдалось знайти тих стежок :). Але це й на краще. Я якраз люблю полазити там, де "ненаходжено", потім є про що згадати.
Рекомендую карты от АССА ... На данный момент, это самые лучшие карты Карпат для туриста ходока.
  Дякую {tnx}. В неті вже подивився на них , попробую знайти у нас "вживу" для порівняння. У свій осінній похід на Сивулю (як вистачить терпіння - викладу пізніше звіт) брав навігатор, наскільки корисна виявилась штука - {_11}.
В следующий раз, будучи возле базы, рекомендую побольше разговаривать с местными продавцами и управляющим.
Що Ви маєте на увазі :"расскажут даже о том, что если ооочень нельзя, но когда ооочень хочется, то немножко можно"? З місцевими спілкувалися. Та й в групі у нас був провідник, який від Заросляка і в сторону маршруту нашого третього дня ходіння був не раз.

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #3 : 09 Березня 2016, 21:14:18 »
Всегда ходил с картой. Компасом мало пользовался. Благо, что горная местность позволяет легче ориентироваться, чем в сплошном лесу. А навигатор начал осваивать только неделю назад. Хочу походить в малопосещаемых местах и по райштокам, которые без навигатора найти сложно.

Что до "расскажут", то на то и "нельзя", что не для публичности. Да, это не настолько важно, что бы этим заморачиваться. Больше общайтесь и больше будете понимать.
Только, не все берите на веру. На сколько возможно, оценивайте критично. Дети могут обмануть, что бы посмеяться, как вы будете мотать лишние километры. Взрослые, отвечая на вопрос о расстоянии и времени, не всегда учитывают, что это турист с рюкзаком, а не свободно гуляющий чел.
А как-то, шел первый раз в Мармаросы, к границе с румынами на ПИМ. Выйдя из автобуса возле знака Центр Европы, общался с продавцами рынка. Один дедок рассказывал мне, что к границе лучше не ходить, т.к. там три линии проводов, фиксирующих ходока. А румынские погранцы "пух-пух, и все".  {))} Слушал, кивал, все "брал на веру"  (=  Реальная же ситуация мне была известна из тем тур. форума.  ;) 
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #4 : 09 Березня 2016, 21:33:19 »
   Дякую за фото подорож.  {tnx} =)
  По твоїх фото важко усвідомлювати, що навіть найменш заселена частина України неймовірно сплюндрована.  Повирубано на витоптано страшно. Залишається все менше острівців незайманої природи.
   Мені навіть інколи здається, що таки сильно недолюблюю людей.    Я правда, як "ботанік",часто й мисливців оправдовую :)
« Останнє редагування: 09 Березня 2016, 21:38:36 від Лука »
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #5 : 09 Березня 2016, 23:42:00 »
Всегда ходил с картой. Компасом мало пользовался.
А мене компас кілька разів виручав, з собою беру постійно (вже звичка). Хоч зараз навігатор є, але карту і компас під рукою тримаю.
...А навигатор начал осваивать только неделю назад...
Головне, щоб карти правильні були закачані.
По твоїх фото важко усвідомлювати, що навіть найменш заселена частина України неймовірно сплюндрована.  Повирубано на витоптано страшно.
Ой, Володя, в мене слів нормальних немає, коли заходить ця тема ().

Offline mergen-71

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5024
  • Розташування: Украина ,г.Бахмут
  • Будь внимателен к мыслям - они начало поступков.
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #6 : 10 Березня 2016, 00:36:13 »
Дякую друже  {con} ,дуже цікаво ...

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #7 : 10 Березня 2016, 09:47:37 »
А мене компас кілька разів виручав, з собою беру постійно (вже звичка). Хоч зараз навігатор є, але карту і компас під рукою тримаю.
Да, компас выручает и любой опытный ходок подтвердит, что наличие навигатора не отменяет необходимость иметь карту и компас.

Головне, щоб карти правильні були закачані.
Это для меня проблема. Карты нужны разные (Генштаб, польские...) но, прежде всего от АССА.
Если иные можно найти, то от АССА весьма проблематично.
Может научусь сам делать.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #8 : 10 Березня 2016, 13:52:34 »
Карты нужны разные ...Может научусь сам делать.
Я так розумію для навігатора? Вже пробували?
А навигатор начал осваивать только неделю назад.
Який навігатор? =)

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #9 : 10 Березня 2016, 14:10:08 »
Да, нужны карты для навигатора Magellan eXplorist 310. Версия 1.58.
Делать не пробовал, т.к. сначала нужно много читать, привыкать к формулировкам и понятиям.
Да еще и с навигатором познакомиться. Привыкнуть к его функциям. Не зная некоторых особенностей можно все случайно удалить (на всякий случай, все из навигатора скопировал в отдельную папку).
Читаю не официальные инструкции и рекомендации пользователей.
Все, абсолютно все с нуля.
Да и не спешу. Мне не нужно работать с точками, прокладывать маршруты. Только карту закачать, что бы видеть свое положение. Этого вполне достаточно, чтобы не только ходить (мне и без навигатора было нормально), а и чтобы найти все показанное на карте. 
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline сержант

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 4985
  • Розташування: Луганская обл.
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #10 : 10 Березня 2016, 14:55:19 »
Мобильную сеть можно поймать возле будки охранника на въезде на территорию базы, рядом с основны корпусом базы. Ловить не просто и на малом пятачке но, можно.
8-) Еще на втором этаже базы в столовой, на развилке Козьмещик/Говерла/Захоронение 1мировой, и на самой Говерле, только не на вершине, а чуть ниже по синему пути.

Смотрю фото, а что, столбики есть с одинаковыми номерами?

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #11 : 10 Березня 2016, 15:25:18 »
Что до связи, то, на сколько понял, речь шла о базе. Потому и только по ней сказал.
Да, на вершине Говерлы связи нет, а спуститься по вертикали метров на 30-ть, есть. Немного ниже и снова пропадает.
Одинаковых номеров столбиков нет. Есть промежуточные например, №№40, 40/1, 40/2...50, 50/1...
На карте например от АССА, они обозначены по разному например, №5 показан как столбик, а №5/1 - круг с точкой в центре.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline сержант

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 4985
  • Розташування: Луганская обл.
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #12 : 10 Березня 2016, 15:42:38 »
Вик - я просто добавил информацию  {_14} Сообщил откуда у меня получалось позвонить.

По столбикам. Вот фото Frederico:

и моё:


 фото Frederico:

Моё:

Столбики и место вроде разные, номера одинаковые {23}

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #13 : 10 Березня 2016, 15:51:13 »
Ок.  {con}
Это не номера, а год демаркации.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline сержант

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 4985
  • Розташування: Луганская обл.
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #14 : 10 Березня 2016, 16:01:13 »
 {mem} Понял!  8-)

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #15 : 10 Березня 2016, 19:07:31 »
Роки демаркації не на всіх стовпчиках, мабуть на якихось «центрових». Ось один і той же з двох боків.

А маркування йде з боку – дробове число (правда це вже інший стовпчик).

В свій час пробував зрозуміти порядок чисел, але заплутався, смислу не знайшов, а потім забув про це. Може в кого є інформація – пишіть.
На цьому фото збоку також є маркування (цифра 10, без дробу).

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #16 : 10 Березня 2016, 19:52:38 »
Порядком нумерации, и вообще информативности, не интересовался.
И да, разной сложности маркировка.
От самого простого проходного


до самого сложного, который видел. Этот на важной развилке стоит



Линии на торцах столбиков показывают линию границы.
Когда увидите на торце столбика перекрестие, линию границы показывают более длинные линии перекрестия.


Этот столбик установлен на горе с крутой угловой линией границы.
 

Все это может пригодится при проходе в лесу или жерепе, что бы лишний раз на карту не смотреть.

А эту маркировку даже туристы - знатоки Карпат пока что не смогли узнать.
 
« Останнє редагування: 10 Березня 2016, 20:04:02 від Вик »
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline tar_as

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 125
  • Розташування: г. Черкассы
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #17 : 11 Березня 2016, 22:46:45 »
Чудова фоторозповідь. Краєвиди  {_11}. Молодець!

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #18 : 14 Березня 2016, 14:52:53 »
Рекомендую карты от АССА, выполненные при содействии инициативных туристов и (укр.) Туристичного товариства "Карпатські стежки" (ТТ "КС"). Все тропы/дороги, показанные там, они сами прошли. На данный момент, это самые лучшие карты Карпат для туриста ходока. Выполненные на бумагой хорошего качества, есть с ламинацией.
Подивився ці карти в магазинах.
Вик, дякую за рекомендацію {con}, дійсно хороші карти. Я раніше користувався картами видавництва "Картографія", теж непогані карти. Але "АССА" зацікавили більш новими виданнями, точнішими деякими дрібницями (порівнював з тим, де був особисто) та ламінованими серіями.
PS Бізнес по українськи {_18}: ламінова одна ж і та карта в різних магазинах коштує від 63-ьох грн до 115-ти грн (на сайті видавництва 70 грн).

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #19 : 14 Березня 2016, 15:19:23 »
Рад помочь.

Покупал в прошлом году, перед походом, сразу 8 шт. карт (все, что тогда было для пешеходника), заказывая на сайте АССА. Дешевле от иных продавцов и скидка еще была по доставке.

До 2015 года ходил по разным картам, в том числе от Картографии. На собственном опыте подтвердил, мнение бывалых туристов, что картам от Картографии можно доверять даже меньше, чем картам от Генштаба.
Тем не менее, в навигатор загрузил карты и от Генштаба, и от Картографии, загружу и от АССА обязательно.
Каждая из них что-то и чем-то дополняет иные, а точнее, иные дополняют карты от АССА, т.к. более точных, чем они, пока нет.

Как могли видеть из моей крайней темы  о походе, для карт взял мягкий планшет. К нему пришил фастекс с тесьмой или шнуром и вешаю через плечо под жилет.
Даже ламинированные карты дают небольшую течь по краям, где идет обрез, т.е. торцы карт не запаяны.
Когда покупал, ламинированных еще не было. Да и платить в 2 раза больше за ламинацию не хочу. Кому-то пригодится, а мне проще купить новую и в планшет.
« Останнє редагування: 14 Березня 2016, 15:30:15 від Вик »
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #20 : 14 Березня 2016, 15:39:33 »
К стати, я бы не доверял продавцам, которые продают карты АССА за 63 грн., говоря, что они ламинированные.
Не может быть цена у них меньше, чем у АССА.
Кто ранее не видел и не держал в руках карты от АССА, может обмануться о ламинации по качеству бумаги. С прошлого года, на сколько помню, АССА использует хорошую французскую бумагу.
Смотрите надписи о ламинации на самой карте.
« Останнє редагування: 14 Березня 2016, 15:43:51 від Вик »
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #21 : 14 Березня 2016, 15:47:08 »
Не может быть цена у них меньше, чем у АССА.
Може. Магазин перевірений. Ціни АССА просто недавно підняла (вони самі про це скрізь повідомили), а цей магазин ні. Це вже не вперше у них з різними виробниками. Зрозуміло, що скоро теж піднімуть. А от як ціну інші підняли -  (_23).
Папір зі Швеції привозять.

Offline Вик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 575
  • Розташування: г. Кривой Рог, Днепропетровская обл.
  • Прощай, ибо сам ошибался, но помни, что бы учиться
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #22 : 14 Березня 2016, 15:57:15 »
Ок, ежели так.
А я сейчас шуршу программы по изготовлению карт для своего навигатора.
Все мною сказаное - мое личное мнение, если не указано иное

Offline vobler

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 7360
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
Re: Карпати. Чорногори 07.2013р.
« Reply #23 : 14 Березня 2016, 18:10:02 »
Спасибо за рассказ, места красивые очень