Дуже дивно, що до такого цікавого ножичка, ніхто не проявив нейменшого інтересу. Може позіціонуватись і як костюмний. Тільки ціна в нього . Мабуть за рахунок тройного перепродажу після виробника.
За цей ніж сплатив всього 15 $ , що вважаю недорого. Купував через іБей з Японії (доставка в штати входить у вартість), тож перепродажу там мабуть не було, скоріше всього продавець сам їх і робить.
Також замовляв для хорошого друга такий ніж, але в іншого продавця і з дорожчої сталі (так звана японська "синя сталь"). Коштував 25 $ разом з достакою в Київ.
Про сталь продавець, в якого купував свій Higonokami, пише ось таке:
http://akagihamono.tumblr.com/"SK steel is a major carbon steel that is used for many kinds of blades.
For example, it is used for Houchou knife, scissors and so on.
Yellow and White paper steels are pure carbon steel that was reduced impurities (Phosphorus, Sulfur…) from SK as much as possible.
Proper forge and heat treatment gives sharpness and is easy to sharpen the blade.
Blue paper steel is a high quality carbon steel. The steel is improved wear resistance properties and thermal treatment by adding tungsten and chromium to white paper steel."
Спробую перекласти:
"SK сталь - загальнопоширена вуглецева сталь для багатьох видів клинків.
Наприклад використовується для Houchou ножа, ножиць, та іншого" - саме з цієї SK steel і зроблений ніж в цьому огляді.
Далі приблизний переклад:
"Жовта та біла 'паперова' сталь - очищена вуглецева сталь, шляхом вилучення фосфору, сірки, та інших домішок з SK сталі. Якщо лезо належно викувати та загартувати - отримаєм гострий та легко загострюваний клинок.
Синя 'паперова' сталь - високоякісна вуглецева сталь. З кращими зносостійкістю та гартувальними якостями, за рахунок додавання вольфраму та хрому до білої 'паперової' сталі"
Для моїх потреб цілком вистачає Higonokami із звичайної SK сталі.
Якщо комусь цікаво, можу провести тестування, але розкажіть як і що ним різати.