Хм... Розпочати, напевно варто з того, що, незважаючи на назву теми, я не маніяк.
А тепер вступ, тобто, чому саме виникло таке запитання. Нещодавно, гостював у кума і у нас зайшла мова про ножі. Раптом кум сказав "О!" і витягнув мені штик-ніж від карабіна Маузера зразка 98-го року у дуже граному стані з оригінальними піхвами. Попросив глянути, що це таке. Після того, як ніж був упізнаний, я розпитав у нього, звідки у наявності таке щастя та ще й у такому стані. Як виявилося, штик він конфіскував у діда. А той, у свою чергу, все життя використовував його для того, аби колоти свиней. Згідно розповіді апарат працював ідеально і записав у свою історію до сотні осіб свино-кабанячої породи. Нині дід уже старенький, свиней вже не тримає, тому штик-ніж і дістався куму.
Згадуючи своє дитинство, хочу відзначити, що у нас свиней завжди колов сусід і він для цього також використовував штики - звичайні тригранні.
З іншого боку, доводилося чути немало розповідей про невдачі у процесі заколу свиней і чомусь майже усі вони були пов'язані із здоровенними ножами, ммм... скажімо так, "кухонного типу".
Відповідно і виникло питання - який ніж за конструкцією краще всього підходить для цього дійства і яка принципова різниця в даному аспекті між великим ножем і штиком чи штик-ножем.
Зрештою, як варіант - вибрати та підігнати нашим сільським родичам гарний (або навіть - ідеальний) апарат для постачання кабанятини, буде, напевно, багато кому цікаво....