Автор Тема: Boker Plus Exskelibur I - Decade Edition (01BO152)  (Прочитано 2884 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline yukosan

  • Участник
  • *
  • Повідомлень: 80
  • Розташування: Bellevue, Washington, US
Boker Plus Exskelibur I - Decade Edition (01BO152)
« : 06 Грудня 2015, 07:42:05 »
(В продовження теми про ніж Boker Plus 01BO032 Exskelibur I VG-10)

Цього разу розгляну іншу його версію - Boker Plus Exskelibur I - Decade Edition (01BO152) (вживатиму скорочення DE). Огляд акцентуватиму на відмінностях в порівнянні з вже розглянутим ножем.
Має ось такий вигляд з коробки (кліпсу тимчасово зняв). В першу чергу видно що накладки карбонові, а лайнерлок пластини блакитного кольору.



Виготовлена в 2015, згідно інформації виробника, ця серія має лише по 600 екземплярів кожної моделі, і має відповідне маркування на лезі та серійний номер.



Спинка руків'я відкритого типу, і має три шайби блакитного кольору.
Зібране шістьома гвинтами з круглими верхівками які входять в металічні шайби, тож має більш міцну конструкцію
 (в порівнянні з трьома наскрізними гвинтами іншого ножа що фіксуються різьбою в матеріалі мікарти).



Через додаткову титанову пластину саме руків'я має більшу товщину - на ті ж 1.16мм. Ця різниця не вдчувається в хватах, проте трохи додає масивності візуально. Мені здається що перший ніж виглядає більш оригінально та витончено. На центральному гвинті видно такі самі білі фторопластові шайби, а ось насічки на п'яті клинка дещо меншої глибини. Замок лайнера утримує клинок більшою площею пластини в глибину, і при силовому хваті не провалюється, мабуть має більш вдалу форму. Поверхня карбонових пластин більш гладенька і тому менш цупка, але достатньо зручна і мені більше подобається її вигляд, та й не "сірітиме" з часом.
Стержень фіксування клинка тут більш надійно закріплений серед двох титанових пластин, це мені подобається знайно більше.
Самі пластини мають блакитний колір навіть на внутрішніх поверхнях.



Вигляд в складеному стані. Отвори під кріплення кліпси мають однаковий діаметр (в першого ножа вони дещо ширші у верхньому кріпленні).



Клинки мають ідентичні контури і довжину, але оброблені дуже по різному. Хоча сталь та сама VG-10, але в DE спуски значно вищі (а отже і тоньші), виконані вертикально, та мають значно більш правильну форму і трохи довшу робочу частину. Спуски теж увігнутої форми. Всі інші поверхні клинка мають дзеркальну поверхню (щоправда не дуже гладеньку але мікронерівності приємного вигляду). На мій погляд, дзеркальність в зоні п'яти це невеличкий мінус бо добре видно відбитки пільця після розкладання/складання. Хоча, досить гарно.
РК трішки ширша, особливо ближче до вістря.



І ще кілька порівняльних фото в розкладеному стані. Кліпси майже однакового кольору, форма ідентична. Також на фото додав комплектний ключ центрального гвинта.



Обидва ножі мені дуже подобаються, але залишу собі тільки один й це буде DE версія через більшу надійність конструкції. Також подобаються довші спуски, і відкрита конструкція спинки руків'я - легше чистити.
Крім того він вже встиг покусатись коли оцінював гостроту ріжучи помідори двоміліметровими скибками : ) вимагав більше поваги.

Offline yukosan

  • Участник
  • *
  • Повідомлень: 80
  • Розташування: Bellevue, Washington, US
Re: Boker Plus Exskelibur I - Decade Edition (01BO152)
« Reply #1 : 07 Грудня 2015, 01:24:11 »
Наступного дня звернув увагу що грані пластин лайнера досить гострі та мають мікронерівності - необроблені сліди шліфування руків'я.
Через це на контурах швидко збирається пил, ще й на дотик трохи дряпає.
Вирішив згладити ці нерівності, й розібрав ножа.



Після обробки на контурах проступають тонесенькі як волосина жовті лінії, і це мені подобається. Тепер і на дотик руків'я відчутно приємніше
Коли збирав, деталі чітко лягали на своє місце, але замок лайнеру не фіксував лезо. Виявилось що центральний гвинт розвернув іншим боком, тож коли повернув його в штатну позицію замок став працювати як і раніше.

Offline Nehai

  • Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 7353
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Re: Boker Plus Exskelibur I - Decade Edition (01BO152)
« Reply #2 : 07 Грудня 2015, 09:50:56 »
"Красиво жить не запретишь..."
Однак, балуваний Ви. ;) (шуткую)
Ця модель дійсно приємнійша, якщо порівнювати. Але Plus 01BO032 Exskelibur I VG-10 також ого-го.
 (__3)
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline yukosan

  • Участник
  • *
  • Повідомлень: 80
  • Розташування: Bellevue, Washington, US
Re: Boker Plus Exskelibur I - Decade Edition (01BO152)
« Reply #3 : 07 Грудня 2015, 10:31:33 »
З кожним словом погоджуюсь  :) В жарті є доля правди.
Версія 01BO032 на мій погляд теж має свої сильні переваги - менша товщина руків'я, та несиметричність пластин відносно центру, гарно поєднані кольори матеріалів, більш цупкі поверхні пластин, не марка поверхня леза, і ще той ніж має більш зручний виріз для доступу до замку лайнеру. Ехх, скучатиму за ним... Була навіть думка обрати перший варіант, і просто додати тоненьку латунну шайбу на фіксуючий стержень з боку де він входить одразу в матеріал мікарти - це б його вирівняло та трохи розподілило навантаження. Але 01BO032 варіант мені простіше повернути продавцеві, саме через цей "дефект". Була б можливість то обидва б собі залишив : )