Справа в тому,що кожна сталь має рекомендовану твердість,при якій вона добре тримаю заточку,і витримує ударні навантаження.
Наприклад,якщо 420 сталь загартувати на 56 вона буде крихкою,тому ,що рекомедована твердість для неї 54.
Якщо Д-2 загартувати на 60-61,то вона триматиме і ударні нагрузки,якщо вони адекватні,тобно удари будуть наноситись по кістці,чи дереву.
http://www.youtube.com/watch?v=b6SQ0D6QvgoДля того,щоб руати цвяхи рекомендована твердість 56,але такий ніж,прямі свої обов"язки буде виконувати погано.
Твердість 56 для ножа ручної роботи не бажана,хоча в цифровому значенні між 58 різниця не велика,зато на ділі стійкість буде відчутно гіршою.
Зазвичай в ножовому виробництві використовуються відомі сталі,для яких давно відома рекомендуєма твердість.
Як для мене твердість ножа ручної роботи має коливатись від 58 до 62 одиниць,взалежності від ножа,і його призначення.