Первый Украинский ножевой форум - НОЖиК

Потрошки про все => Увлечения и хобби => Еда => Тема розпочата: Leo Lexx від 28 Березня 2015, 18:05:13

Назва: Березовый сок
Відправлено: Leo Lexx від 28 Березня 2015, 18:05:13
А вот как правильно добывать березовый сок? Есть практики?
 =)
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Стечкин від 28 Березня 2015, 18:51:11
Добыть не проблема, главное потом до ума довести...  {gig}
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Leo Lexx від 28 Березня 2015, 18:56:07
тогда как правильно добыть и как правильно довести до ума? ((
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: leoyas від 28 Березня 2015, 19:00:43
Саме головне не врубуватися в деревину на розмір стамески. {_18}
Достатньо просто відділити кору від деревини і сік побіг. Я одного часу вибирав місця з найтовщою корою, досвердлював до "живого" і потім забивав трубку пластикову. Трубка держиться і дереву найменша шкода.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: СК від 28 Березня 2015, 19:02:27
Делаете сверление в коре, вставляете трубочку и в ёмкость.
ПС: (уже сказали) если сока много, то добавляете в сок сахар/изюм/лимон (что нравится)....перевариваете и закатываете.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: vobler від 28 Березня 2015, 19:03:49
 Отверстие Ф12 мм и банка  3 л снизу. Потом забивают деревянный чопок, из него лет через 20 ть  капа вырастит. 8-)
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: leoyas від 28 Березня 2015, 19:06:15
А потім на півтори літри соку 3 ложки цукру, краще глюкози і 15-20 ізюмин. Все в пластикову пляшку. Закрутити доладу і зачекати з місяць. Доволі приємний та смачний напій на виході (__3)
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: leoyas від 28 Березня 2015, 19:07:50
Можна підфарбувати сушеними яблуками.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: vobler від 28 Березня 2015, 19:13:06
Не  , пластик не экологически чистый, бидон алюминий пищевой,  туда сухариков и квас  {_11}. Рецептов море, но сок очень полезный и сладкий.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Стечкин від 28 Березня 2015, 19:20:04
Я одного часу вибирав місця з найтовщою корою, досвердлював до "живого" і потім забивав трубку пластикову. Трубка держиться і дереву найменша шкода.

Найкращий спосіб. Найменша шкода дереву і найбільший вихід соку з мінімальними втратами.
Способів "доведення соку до ладу" є багато, а я робив так: сік зливав у 200-т літрову діжку, засипав туди сушку і діжку в погріб. В якості сушки - сушені грушки-дички. Усьо  {sm}. На літо маємо шикарний квас з неперевершеним смаком. Смачного  (__3)
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Leo Lexx від 28 Березня 2015, 19:21:31
Потом забивают деревянный чопок, из него лет через 20 ть  капа вырастит. 8-)
Чопик какой породы нужен? ((
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: влад-ч від 28 Березня 2015, 19:22:50
А сок с мякотью слабо ?  {gig}
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Leo Lexx від 28 Березня 2015, 19:23:34
На літо маємо шикарний квас з неперевершеним смаком. Смачного  (__3)

Цікаво- квас буде з бульбашками? Це ж 3 місяці з гаком очікування {_07}
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Стечкин від 28 Березня 2015, 19:26:10
ну не те щоб з бульбашками, але маємо різкий напій з кисло-солодким смаком. Думаю якщо заливати все це діло у герметичні пластикові пляшки, то будуть і бульбашки. Я грушки сушені заготовляв спеціально, але думаю можна купити й на базарі.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: serik1979 від 28 Березня 2015, 19:31:57
Мій батько цукор перепалює в кастрюлі і добавляє в сік = колір + смак  {_11}.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: vobler від 28 Березня 2015, 19:31:57
А под холодную водочку в бане  {_11}
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: serik1979 від 28 Березня 2015, 19:39:12
В дитинстві мені батьки казали, що за сезон збирання соку ( приблизно місяць ) маєш випити стільки соку ( свіжого ) скільки важиш  :), щоб ефект був  :D.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: космос від 28 Березня 2015, 19:44:24
Потом забивают деревянный чопок, из него лет через 20 ть  капа вырастит. 8-)
Чопик какой породы нужен? ((
Леня - бей с эбену, капа будет  богатейшая...
глядишь еще и хурма уродит  {_08}
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: movo від 28 Березня 2015, 19:46:09
Пил квас летом, просто бомба {_11}
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Leo Lexx від 28 Березня 2015, 19:49:30
 ))) нєма свежего єбена {sm}
Задрилив 3 берези, вбив трубки з РЕХ-С, капає 1капля за 9-14секунд
Побачимо що буде завтра- бо по прогнозу +2+3 та дощ невпинно м й й #8
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: ярослав від 28 Березня 2015, 19:57:03
Ось правила підсочки.  З часів союзу майже не змінились.  Бензопила добавилась  :D  http://lesxoz.by/novosti/53.html

Я обжарюю ячмінь,  за  десять днів, закидаю  пару ізюмин і корінчик хрону.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: ShurikOF від 28 Березня 2015, 21:15:27
 Теж у діжку або бідон пережарений ячмінь, а ще в пет бутилки карамельки дюшес або м’ятні і теж у погріб... Як сік гарно виграється у бідоні або діжці (місяця 2-3) наливаєш у банку, додаєш смородінове варення і така Весчь виходе - за вуха не відірвати... (__3)
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Toxa від 28 Березня 2015, 21:41:38
В нас сік точать так: свердлиться отвір в березі діаметр свердла приблизно 20 мм, туди забивається трубка з бузини, всі знають що трубка повинна бути з бузини а не якась оцинковка. А до трубки прив'язується поліетиленовий мішок. За добу в один мішок може набігти +-30 літрів. А от чи треба забивати ту дірку чи не треба питання двояка, бо ті чопики починають гнити і дереву від того погано, мабуть саме правильно забити чопиком поки сік ще йде, а потім приїхати і чопики вийняти, тоді дірка заростає корою.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Uliss від 28 Березня 2015, 21:50:55
У нас с березами проблема, все наперечет и соответственно застолблены. Так что при попытке наточить сока можно получить в хитрило(ну или самому треснуть, превентивно).  {))} В прошлом году выменял у соседа 6 литров и испортил почему-то, пить было можно, но как-то неприятно. Раньше приезжали хлопцы из Краснокутска, вот у них был квас - не оторваться, правда потом был перманентный забег в туалет. )))
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: vano від 28 Березня 2015, 23:55:30
Добавлю, що якщо нема беріз, то можна пити і кленовий сироп.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: pam999 від 29 Березня 2015, 10:30:41
Думаю якщо заливати все це діло у герметичні пластикові пляшки, то будуть і бульбашки.
Можно одразу розливати в пластикові пляшки, потім туди жменьку ізюму, сушку, чи троши сухарів (для кольору), за місяць-два буде як шампанське 8-)
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Leo Lexx від 29 Березня 2015, 10:45:03
2vano
з якого клену? Американського ясенелистного, якого валом є чи канадського цукрового?
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: Buzzer від 29 Березня 2015, 12:17:56
Ох, камрады, тему замутили, аж слюни потекли и скулы свело от превкушения)). По теме мой выбор - в бутылки 1,5 - 2 литра (за неимением других пользовали пластиковые из под минералок), и по паре изюмин в каждую, и усе, в погреб и ждать до помутнения-скисания. Самое сложное в этом процессе - ждать)). Как правило ко времени посадки картохи созревает.
Назва: Re: Березовый сок
Відправлено: lenpeh від 01 Квітня 2015, 09:37:48
2vano
з якого клену? Американського ясенелистного, якого валом є чи канадського цукрового?
     И один и другой вкусные, различие в сахаристости. Но кленовый не пробовал закрывать, а так очень вкусный. По поводу закрывания я думаю эфект будет такой же как и у березового, но изюма класть меньше ибо своего сахара в соке больше чем в березовом.
     У меня теща ежегодно закладывает литров 200-350 березового след. образом - в пластиковые бутылки с соком добавляется 10-20изюмин, может добавляться курага или иная сушка, закрыть не переваривая и в погреб. Спокойно лежит год. летом открывать осторожно - газируется как шампанское. Бутылки заливать под завязку - медленее киснуть будет и летом не такой кислый.