Автор Тема: Knife vs Aliens  (Прочитано 1405 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline woodman

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 194
  • Розташування: Lviv
  • www.knife.org.ua
    • www.knife.org.ua
Knife vs Aliens
« : 24 Березня 2017, 13:13:15 »
Важко переоцінити ці фільми, вони частина нашої поп-культури. Чужі це ціле явище, уособлення зловісного, загрозливого космосу. Космічна страшилка вже не для одного покоління.

Для багатьох трилерів актуальне правило використання холодної зброї для гостроти моменту. Навіть якщо у вас в фільмі є пістолети, бластери, лазери, гранатомети чи ядерна зброя, добрий ніж зайвим не буде.  Тому було цікаво дослідити ці фільми на предмет нашої теми.

Чужий (Alien, 1979 Рідлі Скот)



І тут я від разу сам собі суперечу, що до холодної зброї в трилерах. В першій частині кіно-епопеї автори обійшлися без колючих і ріжучих предметів. Навіть надріз вони роблять якимось футуристичним приладом а не звичайним скальпелем. Тож з правил завжди є винятки, переходимо до наступної частини.

Чужі (Aliens, 1986 Джеймс Кемерон)



Ця сцена безперечно одна з найкрутіших в цій добірці. Нам розкривають хто є хто серед персонажів. Сценаристи пропонують таке от не типове використання феноменальних можливостей андроїдів. Ігри з ножем доволі небезпечні, можна і порізатися.

Бішоп робить аналогічний трюк з ножем, як і Бойлер в «Темній зірці» (1974) Джона Карпентера. Ленс Хенріксен запропонував, щоб в сцені з ножем його рука лежала поверх руки Біла Пекстона. Це міняє суть цього трюку і вкладає інший зміст. На мою думку цікава знахідка в сюжеті. Людина і штучний інтелект це одна з тем, що смакується в кожному фільмі про чужих.

Схожий трюк можна побачити в фільмах «Ніж в воді» (1962) та «Чужий проти Хижака» (2004).

Для цієї сцени обрали харизматичний Gerber Mark II, чому б ні. Морпіхи космосу люблять класику.


Gerber Mark II

Gerber Mark II доволі популярний в Голівуді, також був використаний Мелом Гібсоном у фільмі Скажений Макс 2 і Перший месник: Друга війна (Captain America: The Winter Soldier).



Чужий 3 (Alien?, 1992 Девід Фінчер)



Герої цього сіквелу поставлені авторами в дуже скрутні умови, про якусь зброю і амуніцію не приходиться говорити. Навіть ножа людського не дали, один підручний хлам. Але в одному епізоді полоскотали нерви нам і Ріплі ножиком. То ж переходимо до наступної частини.

Чужий 4: Воскресіння (Alien: Resurrection 1997 Жан-П’єр Жене)



В четвертій частині є дві цікаві сцени з холодною зброєю. Ріплі має серйозний діалог з Цел і як додатковий аргумент в розмові використовує свої надлюдскі властивості. Проколює собі руку кинджалом, після чого героїня Вайнона Райдер пасує перед нею.





Взагалі фільми про чужих багаті на релігійні алюзії, наприклад цей кадр з пробитою рукою. Але це тема з іншої області, не будемо заглиблюватися.



Для комбінованих зйомок цієї сцени у Вайнони Райдер в руці був цікавий телескопічний «ніж». Основою для нього став бойовий ніж командос, Fairbairn-Sykes часів Другої світової війни. Безперечно культова річ і без старань кіношників. Взагалі це дуже цікавий прийом в кінематографі коли мішають в одному фільмі предмети різних епох. В футуристичному, похмурому, готичному майбутньому є місце і кинджалу з ХХ століття.

До слова цей кіношний реквізит в 2014 році був проданий на Інтернет-аукціоні за 950 доларів.


Fairbairn-Sykes



Також на початку фільму є прикольна мізансцена, що знайомить нас з персонажами.  Заради розваги Джонер втикає ніж в паралізовану ногу Вреаса. Спеціально для цієї сцени був зроблений макет ножа. Майстер безумовно надихався ідеями Ентоні Марфіоне, а саме Microtech Halo II. Ніж в 1997 році якраз був свіжою моделлю і виглядав він однозначно футуристично.



Ніж був проданий в 2012 році на Інтернет аукціоні за 250 вічно зелених. Все ж дешевше ніж справжній Halo.


Microtech Halo II



Ще в фільмі є іронічна сцена, де ці космічні гопніки дивляться теле-магазин. На екрані продають якийсь «ексклюзивний», «колекційний» ніж оздоблений справжньою(!) фанерою. Цікаво як виглядає процедура доставки в міжгалактичних масштабах, але кого це хвилює.

Прометей (Prometheus, 2012 Рідлі Скот)



Після довгої перерви виходить приквел до історії. Фільм з сучасними спецефектами і відповідно сучасними цяцьками. Члени експедиції добре екіпіровані і на поясах мають складні ножі. Ну ці ножі скорше якесь непорозуміння ніж нормальні ножі для такої вилазки «на природу».



За весь фільм цей ніж використовують лише раз, відрізують голову якомусь космічному глисту. Та й то безрезультатно, голова відростає моментально. Спершу подумав що це Strider, адже в напівтемряві і не в фокусі важко зрозуміти чим він орудує. Але виявилося що це знову Gerber.


Gerber Ripstop II

В героїв є два види Герберів. Другий різновид добре видно на поясі Елізабет в фінальній частині фільму. Взагалі, продакт-плейсмент в фільмі не дуже нав'язливий, не муляє око. Ножі помітні лише якщо їх спеціально вишуковувати.




Gerber Remix



Для любителів EDC дівайсів в фільмі багато ліхтариків. Всі вони Fenix, зокрема модель TK45. Аж захотілося собі такий.

Чужий: Заповіт (Alien: Covenant, 2017 Рідлі Скот)



Незабаром вийде продовження історії про чужих і співпраця з Gerber очевидно продовжиться. Деякі натяки можемо побачити в трейлері. Здалека видно ножі на поясах героїв і точно є сцена з «ножовим боєм».



Схоже на Gerber  LMF II, а може і ні, в травні вже побачимо.

P.S. В цієї епопеї є дотична тема, це Чужий проти Хижака. Але я не став їх об’єднувати, надто багато всього на раз, адже тоді і Хижака доведеться брати до уваги. Можливо колись буде настрій і на це дослідження.

Offline Jericho

  • Удалить
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 9899
  • Нагадил как вшивая шавка - в результате забанен
Re: Knife vs Aliens
« Reply #1 : 24 Березня 2017, 13:51:30 »
Являюсь фанатом вселенных Alien и Predator.
Большая работа проделана - почитал с удовольствием. Спасибо.

Offline dimakole

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2142
  • Розташування: смт. Софіївка
Re: Knife vs Aliens
« Reply #2 : 24 Березня 2017, 14:26:23 »
дуже цікаво  {tnx} продовжуйте  {_11}
Слава Україні