По-перше, визначтеся з задачею - розібрати домашню свинку "по пакетам"-це одне, первинна обробка трофея в полі "дотягти до машини" - це інше, поділити здобич на порції - це ще інше. З власного досвіду - зняти шкіру, випотрошити та розділити тушу на шматки, щоб зручно донести до машини - сокира не потрібна, просто акуратно розділити по суставах і все. Довжини клинка 8...10 см буде достатньо, але особисто мені подобається 13...14см - буває треба "підлізти", а руки вимазувати не хочеться - води не завжди вдосталь. Руків`я краще з дерева - при морозі в 10-15 відчуєте суттєву різницю. Достатній упорчик чи підпальцева виямка - пару плюсів в безпеку пальців (руків`я має бути зручним особисто для вас). Щодо монтажу - особливої різниці не бачу. Більшість майстрів тестять клинки на згин власною вагою - 70...100 кг для чого прикладати навіть такі зусилля - не придумаю.
Якщо розбирати свинку вдома - тут вже і завдання, і умови трошки інші. Є і сокира, і кілька ножів, і бруски-мусати для правки і підгострити, і дошки, і столи, і посуд.
Ну і ще один важливий момент - вибирайте інструмент для душі. Хочеться сокиру - будь-ласка, хочется - підберіть собі спарку, любите постукати по ножу молотком - зробіть чохол для молотка і носіть з собою - оригінально як мінімум, але не варто підіймати срач та переходити на особисті образи.