Первый Украинский ножевой форум - НОЖиК

Мастерская => Л => Ножи, которые мы делаем сами (а также клинки, мечи, бритвы, топоры...) => Лісовик => Тема начата: Лісовик от 05 Март 2018, 22:50:43

Название: Японська кухня
Отправлено: Лісовик от 05 Март 2018, 22:50:43
Доброго здоров'я.
Давненько не показував ножів на форумі, не робив нічого цікавого, окрім цього наборчику)
Замовник - поціновувач традиційних японських кухонних ножів, має багато фірмових, але захотів українського хендмейду)
Відповідно й вимоги по геометрії ставились високі. Односторонні спуски в 0, зворотня увігнута сторона, клин по обуху і т.д.
Враховуючи всі ці параметри - це найскладніші ножі за всю мою практику
Отже по порядку:

Сантоку: М390. ТО Андрія Гаврика(тв.62). 190х50х3,7мм. Клин по обуху. Зведення в нуль. Різкий клин по обуху.
Деба: х12мф. Клин 190х45х7мм. Клин по обуху, зведення в нуль, одностороннє, з іншого боку увігнутість. Поліровка в зеркало від Papay
Руків'я - ріг буйвола, граб. 140мм.

(https://lh3.googleusercontent.com/nQwt7UhPzbLUYzlGUTrm9y1LRnCw9kaL5xUpBDYIhoLLv7MenY0k0GXv3RKncmAa_9PnPj19c8lmtQyVWDgQwIlpYPpxFYBeh-X01w=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/nQwt7UhPzbLUYzlGUTrm9y1LRnCw9kaL5xUpBDYIhoLLv7MenY0k0GXv3RKncmAa_9PnPj19c8lmtQyVWDgQwIlpYPpxFYBeh-X01w=w2000-h2000) (https://lh3.googleusercontent.com/pRgZfTTiVWhEvxn-RynZ70Y70pbIRKfKoxKrkywYK2LuOutT9bXGzLErfvSya7ThwvXGbYJ-bCSR3jj23NBAgnclNnwaCgRxh8Uq9Q=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/pRgZfTTiVWhEvxn-RynZ70Y70pbIRKfKoxKrkywYK2LuOutT9bXGzLErfvSya7ThwvXGbYJ-bCSR3jj23NBAgnclNnwaCgRxh8Uq9Q=w2000-h2000) (https://lh3.googleusercontent.com/p6Tjo6Fi-ovCussTQZwDn4j4PKC1ZWUeBdHkSWrw7K6QU8Ry5f3I1TOR8ghaOmvfjeWHWrbKi5tIa6BhlFiPNPygzjpu8M5Kgsqg5A=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/p6Tjo6Fi-ovCussTQZwDn4j4PKC1ZWUeBdHkSWrw7K6QU8Ry5f3I1TOR8ghaOmvfjeWHWrbKi5tIa6BhlFiPNPygzjpu8M5Kgsqg5A=w2000-h2000) (https://lh3.googleusercontent.com/eciuKCQ6XyI1IdSTqyojHwcYiwv_Dd6o5bABcw5VlzgYQyWPvC9OCeJLzCRy6elePALdezNeWPrBmFY5F-jbYofy2eIsGNC7OJx7WQ=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/eciuKCQ6XyI1IdSTqyojHwcYiwv_Dd6o5bABcw5VlzgYQyWPvC9OCeJLzCRy6elePALdezNeWPrBmFY5F-jbYofy2eIsGNC7OJx7WQ=w2200-h2200)(https://lh3.googleusercontent.com/ICgKXtwnGi0kjfJJONpTtQghwHEEjg5bshmhI2mSU9m35N7O9CJZE6KDgliUvD8zYVNEBbrIeeKTbOvwRKUdq4_MHX6Cx6tiXLbO4A=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/ICgKXtwnGi0kjfJJONpTtQghwHEEjg5bshmhI2mSU9m35N7O9CJZE6KDgliUvD8zYVNEBbrIeeKTbOvwRKUdq4_MHX6Cx6tiXLbO4A=w2000-h2000)(https://lh3.googleusercontent.com/2CU7iCMVr0f8XCj1zCyYEn0VaETYFPfC1Yf6ap4B6s790wWoAGTrhRO-ChmiRy-ZGj3XWWiIlx3nQ5-IqzCNINNncHy8GtHdZk5nIQ=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/2CU7iCMVr0f8XCj1zCyYEn0VaETYFPfC1Yf6ap4B6s790wWoAGTrhRO-ChmiRy-ZGj3XWWiIlx3nQ5-IqzCNINNncHy8GtHdZk5nIQ=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/7Gz_lpSl-TLKILRmzEHd9E6DtnFqH1nKmfpislCgK27GvST-4IB8hqzsRU6yQl_dR57NvLS-5oaGYSc31o_rFs9wsbt82U3inZAiig=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/7Gz_lpSl-TLKILRmzEHd9E6DtnFqH1nKmfpislCgK27GvST-4IB8hqzsRU6yQl_dR57NvLS-5oaGYSc31o_rFs9wsbt82U3inZAiig=w2200-h2200)

Усуби: М390. 190х45х4мм і 190х50х3,5. Односторонні спуски в 0, увігнута лінза з іншої сторони.
Руків'я - ріг буйвола, граб. 140мм.

(https://lh3.googleusercontent.com/BDzTT75gAAt62r0K5uoMtRLwOMm5R4GwZHB4GV9V3GRxyLJGpPh5-03cdFg4LzbHzo-HSg7hIhjgYaxL1wpr0YjPGFgdSEKl2G0F_A=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/BDzTT75gAAt62r0K5uoMtRLwOMm5R4GwZHB4GV9V3GRxyLJGpPh5-03cdFg4LzbHzo-HSg7hIhjgYaxL1wpr0YjPGFgdSEKl2G0F_A=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/AQnqGfwpMNJI3gn-8kOCIxNgpLw7GtfkPR1qoUEUVrcPzBWoNJ2-IrcQkekk_xt6Bu58QCRjGcM0thm9nY5PmPx2EKFGijni6uUmzA=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/AQnqGfwpMNJI3gn-8kOCIxNgpLw7GtfkPR1qoUEUVrcPzBWoNJ2-IrcQkekk_xt6Bu58QCRjGcM0thm9nY5PmPx2EKFGijni6uUmzA=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/32_gNcUU93l9nKOXIMF9_3aunG82z8R-E8e93TSA9ryzHHJOrkZhtU_LhfQUofujqgJid3FF78ELw0s_xgGkvagoZIAMvSmdHY9yAw=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/32_gNcUU93l9nKOXIMF9_3aunG82z8R-E8e93TSA9ryzHHJOrkZhtU_LhfQUofujqgJid3FF78ELw0s_xgGkvagoZIAMvSmdHY9yAw=w2200-h2200)

Янагіби:
Майже однакові, з невеликими відмінностями в геометрії клинків.
Сталь М390.
Клинки - 270х34х3,8 і 4,1мм. Клин по обуху на обох. З однієї сторони - увігнута лінза, на іншій стороні - прямий спуск в 0.
Руків'я 135мм - ріг, буйвола, титан, палісандр.
(https://lh3.googleusercontent.com/K1QRH8pPmICNW2pfqVuFBe66tABZWHhM0y-eldaVAywE-yea1inB-DOGS46AYBQIZKZocqQPtCkZOIOh8_-cuBNuO6W-6UPt8Q8G=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/K1QRH8pPmICNW2pfqVuFBe66tABZWHhM0y-eldaVAywE-yea1inB-DOGS46AYBQIZKZocqQPtCkZOIOh8_-cuBNuO6W-6UPt8Q8G=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/eM6sAiFBm0xdJosEjOVnBg9ifp-K0BC4lGdea0SVv2nkooqbPEVqIi9xw1bpxzffF7lSnc70WryORjBhcenudm1w9-Ea2QB5TxC2=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/eM6sAiFBm0xdJosEjOVnBg9ifp-K0BC4lGdea0SVv2nkooqbPEVqIi9xw1bpxzffF7lSnc70WryORjBhcenudm1w9-Ea2QB5TxC2=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/gVZPI5rdw5MmBIAH0xqQTpqilrH9W305p1rMFR21017kTxB3DUUneQm8LS5ormxG92DX7_G7FIQrKo18LQZW6Z8adHVrnqbOC5-8=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/gVZPI5rdw5MmBIAH0xqQTpqilrH9W305p1rMFR21017kTxB3DUUneQm8LS5ormxG92DX7_G7FIQrKo18LQZW6Z8adHVrnqbOC5-8=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/-QdAMQtGQlVPeyjsxLXGXIsxdtxnB6Blz-4Zn4sQYAxLHbr_d2dOAEbdAG8pRGvncf6Z8bALMD4hORpa7LXtgZCq4Jb1R80kmhr_=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/-QdAMQtGQlVPeyjsxLXGXIsxdtxnB6Blz-4Zn4sQYAxLHbr_d2dOAEbdAG8pRGvncf6Z8bALMD4hORpa7LXtgZCq4Jb1R80kmhr_=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/qFNCDrGyUWR0YHv5qjNwdfugATyHx1daNa1mwXS4mx8kwf5rzonaO5Wre7YnVszz4dkkzcPZz8VkQKebhCjHWSw8QCPJbp_W54qv=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/qFNCDrGyUWR0YHv5qjNwdfugATyHx1daNa1mwXS4mx8kwf5rzonaO5Wre7YnVszz4dkkzcPZz8VkQKebhCjHWSw8QCPJbp_W54qv=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/M4AvNCBK7s4DWdnhQQzY3Osoo24lTKVi0ChemErpz3ewNx5IYM40wqOtGKmwT_zPQiiTolMcp3cwU9nUwBjZzz-k0MVVyREAaSWZ=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/M4AvNCBK7s4DWdnhQQzY3Osoo24lTKVi0ChemErpz3ewNx5IYM40wqOtGKmwT_zPQiiTolMcp3cwU9nUwBjZzz-k0MVVyREAaSWZ=w2200-h2200) (https://lh3.googleusercontent.com/5Oz8z0EiqHSbvlHYlqfSsqIZyJa2ozqix5OqfbO7Q4sixPdfstq5KzxATGfSiouPII9iB2AzUAKYGnu-752CeEoh2mGwIWJaee1c=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/5Oz8z0EiqHSbvlHYlqfSsqIZyJa2ozqix5OqfbO7Q4sixPdfstq5KzxATGfSiouPII9iB2AzUAKYGnu-752CeEoh2mGwIWJaee1c=w2200-h2200)

Дякую за увагу!
На підході ще Петті і овочевий до цього ж набору.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лука от 05 Март 2018, 23:01:17
 На першому і другому фото деба має двосторонні спуски. Чи то дзеркальні фото?
 
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: ЗРВ-65 от 06 Март 2018, 01:08:55
Если судить по надписям на клинке и структуре дерева на ручке, то фото не зеркальное.
Да и на фото №3 при увеличении просматривается двухсторонний спуск.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: tericon от 06 Март 2018, 03:10:46
 На першому і другому фото деба має двосторонні спуски. Чи то дзеркальні фото?

Це що жарт? Деба зверху, і вона ахеренно одностороння.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лісовик от 06 Март 2018, 08:00:39
не знаю як там можна було вгледіти двосторонні спуски  ((
До речі, сантоку, мабуть, більше нагадує гюйто. Тут спірне питання)
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: seroggaa от 06 Март 2018, 08:07:44
ДЕБА на першому та на другому фото верхні.
там все видно про різні спуски, клин по обуху одностороннє, з іншого боку увігнутість.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лука от 06 Март 2018, 08:33:22
 {_11} Заявлена висока планка.
І питання від моєї жаби. Ножі гострити замовник буде сам? Чи їм то не тра?.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: papay от 06 Март 2018, 08:51:48
О , показав нарешті  {_11}  Дуже класні  і геометрія японська вдалася на всі 100.
 Лука   На всіх ножах площина прямого спуску вирівнювалася на каменях , також зі сторони увігнутого спуску рівнялась площина, теж на камінні . Щоб їх зараз гострими зробити хвилини на ніж вистачить .
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: seraotzt от 06 Март 2018, 08:53:49
Богдане, вітаю! Як на мене, виконання цих ножів зроблене так, що сучасні "японці" з отих їх соплями від кованини і рештою косяків-виданих-за-автентичність просто сосуть нєрвно курят в сторонке  {))}. Сталюка, правда, не ржавуча від косого погляду вуглецівка, але різатиме, надіюсь, буде добре.
 По конструктиву руків’я - буйвол на больстері з часом тріскає і розбухає від води  :(. Але то в жорстких умовах кухні невеличкого українського ресторану.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: NIJIN от 06 Март 2018, 08:59:28
 {^shock} Просто супер. Такое редко увидеть можно  {_11}.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лісовик от 06 Март 2018, 09:22:47
Лука, деякі з них вже заточені на водних каменях по спусках.

Цитировать
Як на мене, виконання цих ножів зроблене так, що сучасні "японці" з отих їх соплями від кованини і рештою косяків-виданих-за-автентичність просто сосуть нєрвно курят в сторонке  {))}.
Сергій, дякую. Насаджувати руків'я з одного удару, так, щоб між больстером і плечиками був зазор 5мм, я ще не навчився,  тож поки що таке виконання  {gig}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Lopar от 06 Март 2018, 09:33:19
сучасні "японці" з отих їх соплями від кованини і рештою косяків-виданих-за-автентичність просто сосуть нєрвно курят в сторонке 
Золоті слова...
Ножі - офігенні.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: VSk от 06 Март 2018, 13:21:22
Очень красивая и аккуратная работа.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Голова от 06 Март 2018, 14:30:18
У Дебы сведение градусов за 30 выходит при толщине 7 мм?
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: vobler от 06 Март 2018, 21:26:07
Понравились ножи ,работа хорошая.  Спуски -ну я думаю автор на классику не претендовал ,сделано хорошо
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Алекс от 06 Март 2018, 21:53:45
Высший пилотаж!
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: teddy.bear от 06 Март 2018, 21:58:00
Афигеть!
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Dima_atopol от 07 Март 2018, 07:09:42
 {_11}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Алексей-13 от 07 Март 2018, 11:17:17
Ножи очень понравились.
Если можно, вопрос по материалам для рукояти. Почему именно такие (заказчик?). И почему именно граб?
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лісовик от 07 Март 2018, 11:35:01
Матеріали - ініціатива замовника. Ножі більше любуватимуть око, аніж працюватимуть, тому граб допускається, думаю. найбільш поширені японські кухонники саме з білим деревом, не памятаю як воно в них там називаєтся.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Djek от 07 Март 2018, 15:52:26
Магнолия. 8-) Название красивое,но шото вроде нашей сосны. {))}
А ножи суперовские {_11}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: tericon от 07 Март 2018, 16:15:35
Та ні це листкове дерево, з доволі приємною текстурою. У мене під данішем 1.5 року на кухні - політ нормальний. І енергетика хороша. Що особливо важливо в нашому ділі
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лука от 07 Март 2018, 21:40:03
 Магнолія дуже варіабельна. Може бути як тополя, а може майже на бубінгу змахувати.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: tar_as от 07 Март 2018, 23:41:57
Привіт, Богдане. Ножі дуже сподобалися {_11}. Майстер класи проводиш? {_09}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Сеня638 от 22 Март 2018, 20:46:47
Работа супер, очень понравился набор. Мастеру респект и уважуха
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Воля от 22 Март 2018, 20:58:54
(https://lh3.googleusercontent.com/5Oz8z0EiqHSbvlHYlqfSsqIZyJa2ozqix5OqfbO7Q4sixPdfstq5KzxATGfSiouPII9iB2AzUAKYGnu-752CeEoh2mGwIWJaee1c=w220-h220) (https://lh3.googleusercontent.com/5Oz8z0EiqHSbvlHYlqfSsqIZyJa2ozqix5OqfbO7Q4sixPdfstq5KzxATGfSiouPII9iB2AzUAKYGnu-752CeEoh2mGwIWJaee1c=w2200-h2200)
{_11}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Алекс от 22 Март 2018, 21:50:14
+1000
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: СТЕРХ от 22 Март 2018, 22:17:13
Гарні ножики {_11}
Тільки деба не японська вийшла, у неї має бути клин від обуху (увігнутість може і з обох боків), спуск біля 15-17 градусів.
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Viktor от 23 Март 2018, 08:08:43
Богдан, работа реально крутая! всё такое ровное, симетричное, финиш клинков идеален, такое чувство что станок ЧПУ делал! как ты эти грани делаешь на ручках?
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Лісовик от 24 Март 2018, 20:22:05
Збираю на суху, склеївши тільки проставки між собою(до хвостовика не клею), потом насадивши оцей весь бутерброд на клинок
розмічаю  вісі, роблю квадрат на гріндері. Потім знімаю руків'я з хвостовика(збиваю акуратно), роблю всі грані(спочатку на гріндері, фініш - вручну). І тільки вкінці готове руків'я вклеюю на клинок.
Хоча 2 ножі з цього набору пробував робити традиційно - зразу все заклеївши на клинку. Але нижні грані на гріндері мішає робити клин)
Надіюсь більш менш ясно написав {gig}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: Viktor от 24 Март 2018, 21:46:15
да, понятно, ну мне до такой точности ещё расти!)  {_11}
Название: Re: Японська кухня
Отправлено: маньяк от 24 Март 2018, 23:11:21
Але нижні грані на гріндері мішає робити клин
Будете сміятись, але я собі робив "в ручну" на точилці. {gig}
Там і кут можна виставити... :)