Автор Тема: правильная заготовка капа.  (Прочитано 43728 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

мазут

  • Гость
правильная заготовка капа.
« : 20 Март 2011, 11:52:47 »
простите за неопытность но как говорится -- 7 раз переспроси))). Суть вопроса: после того как отрезал кап его надо на месте среза (кап) чем то обрабатывать перед тем как вываривать?... спасибо.

 

Оффлайн Бойко

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5326
  • Расположение: м. Суми
  • Я український націоналіст і пишаюсь цим
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #1 : 20 Март 2011, 12:17:42 »
Та ні, якщо зразу варити, якщо лежатиме до варки, то щоб від підсихання тріскати не почав можна парафіном. Якщо варитимете згодом (кілька днів) зараз достатньо в холодному місці тримати (просто на вулиці).
З щитом, або на щиті.

Оффлайн СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5596
  • Расположение: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #2 : 20 Март 2011, 13:29:50 »
простите за неопытность но как говорится -- 7 раз переспроси))). Суть вопроса: после того как отрезал кап его надо на месте среза (кап) чем то обрабатывать перед тем как вываривать?... спасибо.
що за кап
з вареним працювали?
впевнені, що варіння буде краще від сушіння в нормальних умовах, протягом року?
я категорично проти варіння, деревині це на користь не йде, на сьогодні НІХТО з виробників меблів не виварює деревину в розчині солі, заради сушіння, хоче такий спосіб, можливо, навіть економніший за звичайну конвективну сушарку

 
"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

Оффлайн космос

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 10691
  • Расположение: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #3 : 20 Март 2011, 13:33:32 »
ну а почему не варить...про потерю красоты- не нужно,у меня есть и такой и такой разницы -я практически не вижу,а год вроде как маловато будет,отход огромен.
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

Оффлайн Бойко

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5326
  • Расположение: м. Суми
  • Я український націоналіст і пишаюсь цим
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #4 : 20 Март 2011, 13:39:07 »
Хоче людина, хай варить. Я варив, тепер не хочеться. Ріжу на розмір і сушу газетами в пакеті.
З щитом, або на щиті.

 

Оффлайн космос

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 10691
  • Расположение: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #5 : 20 Март 2011, 13:41:42 »
поясни чего бросил варить?
рассказы что кап потом не горит- не нужно ,горит при правильной обработке...еще как горит.
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

мазут

  • Гость
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #6 : 20 Март 2011, 13:46:28 »
людина хоче максимально оптимiзувати процес з мiнiмальними втратами якостi, причому ще й квартира зйомна, тож нехочется вратити час на безглуздий вчинок.А матерiал думаю що добуду як поiду до батькiв в село(там багато де можна поживитися).Тож кожну iндивiдуальну думку приймаю до уваги i конспектую.

Оффлайн ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 14660
  • Расположение: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #7 : 20 Март 2011, 13:59:49 »
На місці, відразу, треба дерево обробити садовим варом, чи хоча б тим самим парафіном, чи фарбою. Садовий вар зараз мабуть навіть в епіцентрі трапляється, принаймні торік був в цей час.
А взагалі зараз весна - краще це діло відкласти до літа.



Варіння погане тим, що деревина стає солоною, а від так - гігроскопічною.

Мова – душа народу

Оффлайн СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5596
  • Расположение: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #8 : 20 Март 2011, 14:01:58 »
різати треба восени чи взимку, весною цього робити не треба
кап акації у мене практично не потріскався, я навіть не замазував, тріщини були лише на прямих волокнах, а капові утворення не потріскались {_21}
ВадимК також не варив, торці замазав фарбою, страшних тріщин не було, практично все пішло в діло 8-)
коли добудете, у батьків в селі і залиште, щоб місце в квартирі не займати, а через рік заберете 8-)

"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

Оффлайн Бойко

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5326
  • Расположение: м. Суми
  • Я український націоналіст і пишаюсь цим
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #9 : 20 Март 2011, 14:02:20 »
Перше. Процес трудомісткий, і до біса противний.
Друге. Від тріщин все одно не убезпечує на 100%.
Третє. Порізаний сирим на розмір заготовки сохне значно швидше цілого сувеля, а "газетний" спосіб на 99% знімає проблему тріщин. Хоча щодня/чарез день мотати пару мішків заготовок - це реально напряг.
З щитом, або на щиті.

мазут

  • Гость
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #10 : 20 Март 2011, 14:08:52 »
наскільки мені відомо то існує варіант пізнього дуба(пізніше сокорух починає) то може ще непізно з нього поживитися? або повністю переключитися на заготівлю берести одразу як берези розпустять листя?? {_13}

Оффлайн ярослав

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 8949
  • Расположение: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #11 : 20 Март 2011, 14:09:02 »
Варіння погане тим, що деревина стає солоною, а від так - гігроскопічною.
 {_07}

Оффлайн СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5596
  • Расположение: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #12 : 20 Март 2011, 14:19:33 »
деревина гігроскопічна і так, а сіль таки залишається в деревині, не важливо на скільки слабкий розчин, у мене варена деревина є, що під пиво замість таранки в сами раз ))), а сіль на себе вологу тягне, тому гігроскопічність зростає чи як це правильно назвати
колись навіть суперечка з викладачем по сушці була, на цю тему, бо практика роботи з такою деревиною була, а вона стверджувала, що деревина абсолютно нормальна після такої операції (_4) {box} (_24)
"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

Оффлайн Бойко

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5326
  • Расположение: м. Суми
  • Я український націоналіст і пишаюсь цим
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #13 : 20 Март 2011, 14:22:30 »
Ще не пізно ні по чому, хоч "точка неповернення" ось-ось. А дуб, ясен та  акація оживають пізніше.
Бересту я беру з впавших берез, якщо стовбур почав трухнути, береста ще цілком кондиційна. Бо це вандалізм, драти навесні кору з дерева.
З щитом, або на щиті.

мазут

  • Гость
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #14 : 20 Март 2011, 14:26:21 »
чому з живого??.. санітарні вирізки та інше, але ні в якому разі не з живого!!!... серце краєтся коли результати такого бачу....

Оффлайн космос

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 10691
  • Расположение: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #15 : 20 Март 2011, 14:58:00 »
Перше. Процес трудомісткий, і до біса противний.

Третє............ Хоча щодня/чарез день мотати пару мішків заготовок - це реально напряг.
не...я таки буду варить. :D...шось воно в тебе якось суперечливо з тим капом (( {_08}
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

Predalien

  • Гость
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #16 : 20 Март 2011, 15:05:43 »
варил все больше ясенелистный кап - специально потом погрыз сухой кавалок :D - я соли не чую ((. ни цвет ни переливы по сравнению с невареным не терял {_11}. правда варил уже порционные куски, с припуском на туда-сюда (_).
правда есть несколько минусов - во-первых - непередаваемая лесная свежесть #8, а во-вторых - за кастрюлю сковородки над головой свистят (00)...

Оффлайн ja)d.

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 14660
  • Расположение: Kyiv
  • Забанен навсегда
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #17 : 20 Март 2011, 15:16:03 »
народ буває переборщить із сіллю, тому вона іноді аж інеєм проступає по дереву :)

цікаво, а без солі ніхто не пробував? Сушать же в вакуумних сушилках нагріваючи лише паром...

Мова – душа народу

Оффлайн alexfab

  • Местный
  • ****
  • Сообщений: 789
  • Расположение: Украина-Днепропетровск
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #18 : 20 Март 2011, 15:20:43 »
варил все больше ясенелистный кап - специально потом погрыз сухой кавалок :D - я соли не чую ((. ни цвет ни переливы по сравнению с невареным не терял {_11}. правда варил уже порционные куски, с припуском на туда-сюда (_).
правда есть несколько минусов - во-первых - непередаваемая лесная свежесть #8, а во-вторых - за кастрюлю сковородки над головой свистят (00)...
Кап акации варю и всё ок! Что в этом такого трудоёмкого? Поставил таймер и ходи, следи, что бы вода не выкипела.
Кастрюлю, естественно, не Цептеровскую нужно брать, а старое ведро каконть...
А запах-это дело вкуса, я тащюсь от него 8-) и все мои домашние тоже. Что может быть лучше запаха леса?! ((
Как долго в газетах сушится?

Оффлайн Jericho

  • Балабол
  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 9266
  • Расположение: Барселона
    • Blog by Jericho
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #19 : 20 Март 2011, 15:22:32 »
Суть вопроса: после того как отрезал кап его надо на месте среза (кап) чем то обрабатывать перед тем как вываривать?
пару дней после того как спилили, дать отлежаться, желательно в подвале/погребе
потом варить, соли не жалеть
обрабатывать ни чем не нужно перед варкой
имхо

Predalien

  • Гость
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #20 : 20 Март 2011, 15:27:16 »
пробовал. толк есть, но не так, как с солью. хотя где-то писали, что для фркуты варка без соли - такая себе нормализация - после трещит меньше немного, но сушить ровно столько же, как и невареную.

кст, я СРАЗУ после варки - в холодной воде ополаскивал - и на сушку. проблема гигроскопичности дерева от соли пошло как на мой взгляд - от того, что народ после варки сразу дерево не достает, а оставляет остывать - вот тогда деревяха так рапы насосется, что белое от соли что снаружи, что внутри (_23). я так боярышниковый капик спаскудил по незнанию {lihch}, теперь достаю сразу, горячую еще...
---------
от ясенелиста запах сгнившей картошки - я как-то не очень (про лесную свежесть - шутка была 8-)). #8

Оффлайн СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5596
  • Расположение: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #21 : 20 Март 2011, 15:37:25 »
Цитировать
соли не жалеть
от після таких порад, народ потім руків'я збиває #8
зробив руків'я з капа-таранки, він вологу набрав в процесі, а потім всохся, що щілина 0,3мм біля больстера і тріщинки {beat}, бідний клиночок 3 руків'я вже пережив, і натхнення робити з нього ніж пропало

а тут все варіть-варіть, все типу, гуд буде {no}
а хто тут робить більше 10ножів за рік? багато таких?
і куди поспішати з такою кількістю робіт в рік?
спиляй декілька капів, поклади на рік, через рік отримаєш відмінний матеріал, і так кожного року, а якщо на продаж, то я особисто не купував би варений і в цьому мене не переконати {black}
"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

мазут

  • Гость
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #22 : 20 Март 2011, 15:43:36 »
всім дякую!!)... при можливості зроблю всіма трьома способами (проварю, просушу в газеті та на горище закину), а потім порівняю.

Оффлайн СТЕРХ

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 5596
  • Расположение: Киев
  • Евгений 098-861-59-70
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #23 : 20 Март 2011, 15:51:25 »
це буде правильно, тільки робіть за інструкцією Predalien, може мій кап також ще в окропі лежав, солі набирався після варіння ((
"Hавеpняка не пpилетит к нам добpый чаpодей.
Самим нам нужно сохpанить планету для людей!"

галерея работ: http://sterkh.io.ua/album

Оффлайн космос

  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 10691
  • Расположение: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
Re: правильная заготовка капа.
« Ответ #24 : 20 Март 2011, 15:59:33 »
Суть вопроса: после того как отрезал кап его надо на месте среза (кап) чем то обрабатывать перед тем как вываривать?
пару дней после того как спилили, дать отлежаться, желательно в подвале/погребе
потом варить, соли не жалеть
обрабатывать ни чем не нужно перед варкой
имхо
сто процентов прав,коротко и все детали сдал :D 8-),а  вот в рапе оставлять нельзя никогда...шкурить погорячему.
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)