Автор Тема: Відпуск сталі в домашніх умовах.  (Прочитано 3212 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Відпуск сталі в домашніх умовах.
« : 14 Октябрь 2014, 16:09:14 »
Виникла потреба відпустити трошки сокирку, куплену на барахолці.
Сокирка родом із СССР, була з відламаним верхнім кінчиком, що вже говорило про її надмірну твердість. Перевірка вдома надфілем це тільки підтвердила: надфіль взагалі не чіпляє.
Потрібно її відпустити.
Маю звичайну газову плиту, яка дає температуру до 250-260 градусів в духовці.
Маю мультиметр із термопарою в комплекті, що дозволить підвести термопару прямо до сокирки в духовці, щоб точно контролювати т-ру.

Напевно можна вважати, що там якась У-шка, (У7, для прикладу) і проводити відпуск по параметрах цієї сталі.
І отут цікаве, довідник каже:
160-200 градусів - 60-63 од. твердості
200-300 градусів - 54-60 од. твердості
300-400 градусів - 43-54 од. твердості.

Я хотів би отримати 56-57 одиниць.
При якій температурі і скільки часу мені гріти ту сокирку в духовці?
Що порадите?
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

 

Оффлайн manserg82

  • Новичок
  • Сообщений: 28
  • Расположение: Минск, РБ
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #1 : 14 Октябрь 2014, 16:34:22 »
точно температуру и время вам никто не скажет. пробуйте, в несколько попыток постепенно увеличивайте температуру и время пока не получите желаемого. но я если честно, сомневаюсь, что в обычной духовке получится на столько отпустить

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #2 : 14 Октябрь 2014, 16:44:49 »
Читаю інтернет і все більше задумуюся: невже У7-У8 - це такі маловивчені (чи складні сталі), що про них пишуть таке:
при відпуску при 280-300 ви отримаєте 56-58 од.
і, одночасно
при відпуску при 200-250 ви отримаєте 52-56 од.
 (_19)

Почати із 200 градусів, а потім як вийде?  {23}

Просто не хочеться п"ять разів впусту духовку гріти, самі розумієте...

Скільки часу тримати при температурі відпуску (сокирка 500 грамів)?
Для охолодження просто залишити в виключеній духовці?
« Последнее редактирование: 14 Октябрь 2014, 16:46:00 от novak »
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн Gipson

  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1371
  • Расположение: Запорожская обл.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #3 : 14 Октябрь 2014, 17:52:09 »
А есть гарантия , что там У7 ? На топоре есть клеймо?  На моем топоре например есть, там понятно какая сталь. Есть вариант не спешить, а проверить по искре, потом принимать решение.

Оффлайн Grishka

  • Активный участник
  • ***
  • Сообщений: 506
  • Расположение: Львов
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #4 : 14 Октябрь 2014, 22:44:46 »
цю сталь гартують на воду, чи масло,  чи через воду в масло, тому твердість після відпуску буде різнитись.
час витримки на відпуску залежить від січення та товщини заготовки. 
У вашої сокири загартоване тільки лезо чи обух теж? 

 

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #5 : 14 Октябрь 2014, 22:49:30 »
Grishka, дякую, що звернули увагу на моє запитання!
В цієї сокирки загартоване високо тільки лезо, причому десь до 1 см від краю РК, далі надфіль починає брати, а на обусі бере вже цілком впевнено.
Товщина на 1 см від краю РК десь біля 3мм.
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн Grishka

  • Активный участник
  • ***
  • Сообщений: 506
  • Расположение: Львов
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #6 : 14 Октябрь 2014, 23:03:06 »
тоді напевно в воду сунили, але то дійсно може бути і не "у"
пробуй нагріти на 350-380, витримка до 10 хв.

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #7 : 14 Октябрь 2014, 23:15:37 »
На жаль, температуру 350-380 я не досягну в домашніх умовах.
Вірніше так: нагріти на газі можу, але втрапити в цей проміжок, та ще й витримати 10 хв. - ніяк не зможу.
...
Клеймо на лезі є, просто воно зафарбоване. Завтра спробую відтерти і подивитися що там є, хоча не думаю, що там вказана марка сталі, бо воно простеньке.
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #8 : 15 Октябрь 2014, 19:06:59 »
есть гарантия , что там У7 ? На топоре есть клеймо?  На моем топоре например есть, там понятно какая сталь. ... не спешить, а проверить по искре, потом принимать решение.

Сфотографував клеймо, але інформації по сталі там "0".
Іскра жовта, швидше темно-жовта, досить довга, із "вибухом" фейерверку в кінці шляху іскри. Іскру не фоткав.
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн Gipson

  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1371
  • Расположение: Запорожская обл.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #9 : 15 Октябрь 2014, 20:04:42 »
Вот это У-шка, искры такие? Клеймо действительно ничего не говорит.
« Последнее редактирование: 15 Октябрь 2014, 20:05:48 от Gipson »

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #10 : 15 Октябрь 2014, 21:07:25 »
Gipson, так, іскри дуже подібні на ті, які на фото. Може трохи довші.
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн Gipson

  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1371
  • Расположение: Запорожская обл.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #11 : 15 Октябрь 2014, 21:15:47 »
Вот немножко с другого ракурса:

 Если похожие, то ТО (отпуск) как для У-шки проводить.

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #12 : 15 Октябрь 2014, 21:46:05 »
Gipson, порівняв іскру з напильника і сокири.
З напильника більш коротка і інтенсивна іскра (більше іскр), а з сокири менш інтенсивна і трошки довша. Колір однаковий.
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн FRITZ

  • Старожил
  • ******
  • Сообщений: 1943
  • Расположение: Киев
  • состав+структура=свойства
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #13 : 15 Октябрь 2014, 22:09:17 »
Отпуск 220 градусов в течении 4-6 часов должен помочь.

Оффлайн Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Сообщений: 4813
  • Расположение: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #14 : 15 Октябрь 2014, 22:19:55 »
  Пане Новак. Здалась Вам та сокира. При совку. Якщо сокира робилась в кінці місяця для плану по ширпотребу, то моли й з чавуну відлить.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #15 : 15 Октябрь 2014, 22:31:47 »
Лука, ну ви і жартун! Чавун? Який чавун?! Чистий люмінь!  {))}

Сокира мені подобається бо гарно відкована, рівненько, не криво, обух акуратно прошитий, стінки однакові. Лезо гарно сформоване.
Тим паче я вже її переслюсарив по-модному.
От тільки затверда. Треба зробити відпуск по-нормальному.
Коваль був добрий, а терміст  {kh}

FRITZ, дякую за відповідь!
Градусів 200, чи 220 - це не проблема для газової духовки.
От тільки 4-6 годин - це що ж треба готувати?  {23} Голубці десь 2.5-3 години готуються... Що ж, доведеться натякнути жінці про голубці.  :_)
А так як м"ясо зараз дороге, то будуть дієтичні, з висівками і трішки курятини (а може і взагалі без м"яса).
Головне, щоб сокира вийшла.  ;)
« Последнее редактирование: 15 Октябрь 2014, 22:34:45 от novak »
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Оффлайн Cynic

  • Global Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 19274
  • Расположение: Днепр
  • Nihil habeo, nihil curo.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #16 : 16 Октябрь 2014, 15:19:06 »
З напильника більш коротка і інтенсивна іскра (більше іскр), а з сокири менш інтенсивна і трошки довша. Колір однаковий.
Если напильник из У10, а топор из У7...У8 - так и должно быть.

Не откладывай на завтра то, что можно вообще не делать!

Оффлайн Хустський Вуйко

  • Местный
  • ****
  • Сообщений: 789
  • Расположение: Хуст.Закарпатская обл
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #17 : 16 Октябрь 2014, 19:35:32 »


FRITZ, дякую за відповідь!
Градусів 200, чи 220 - це не проблема для газової духовки.
От тільки 4-6 годин - це що ж треба готувати?  {23} Голубці десь 2.5-3 години готуються... Що ж, доведеться натякнути жінці про голубці.  :_)
А так як м"ясо зараз дороге, то будуть дієтичні, з висівками і трішки курятини (а може і взагалі без м"яса).
Головне, щоб сокира вийшла.  ;)
Пан Новак!Очень диетичное блюдо есть..это КАША из ТОПОРА.Просто сказочное блюдо!Намекните жене....а там може и мясо найдется!! {gig}
Мои работы m.vk.com/id28109516

Оффлайн novak

  • Будемо жити!
  • Бывалый
  • *****
  • Сообщений: 1010
  • Расположение: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Re: Відпуск сталі в домашніх умовах.
« Ответ #18 : 18 Октябрь 2014, 14:04:33 »
Сьогодні на обід таки голубці  :_)... з сокирою готувалися.  {gig}
Духовка виявилася низькотемпературною: вгорі - 180 градусів, посередині 165, думав, що з відпуску нічого не вийде.
Вирішив поміряти прямо на тій сталевій кришці, під якою горить газ. Там виявилося 275 градусів.
Отож: потримав 1 год вгорі (180 С), потім переставив на 10 хв. вниз (275 С), а потім забрав назад догори (ще десь 2 години).
Результат: сокира таки відпустилася на пару одиниць.
Надфіль вже не просковзує як по склу, а чіпляє із просковзуванням.

Результату досягнуто!  {!!!}

Дякую всім за поради!  {tnx}

П.С.  До речі, стрілочний термометр на дверцяті духовки бреше безбожно: показує 300, коли насправді біля 180 градусів
« Последнее редактирование: 18 Октябрь 2014, 14:08:29 от novak »
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!