се звісно сказано гарно ...про заточку зі сторони дола, іт.д. АЛЕ-може хтось сказати-яка заточка зі сторони дола у якутів 500 років тому,а головне НА ЧОМУ????-коли більшість згодна з тим що-сталька там не ахті,та й правилось будь якою каменюкою,або об щось тверде..Звідки в них був такий гіарний і рівний камінець для правки-заточки???(зі сторони площини-дола) тому по заточці -хз,і форма думається мені така-не від того що точити так краще. Більш схиляюсь до думки форма така від комбінації: ковка(реконструкція-була показана,здається Цинік давав відео)+різ,спосіб різа(саме з лінзою клин-морожене м"ясо,деревина..в тому числі й мерзла-щоб не заривався клин). Практика користування була,не на дивані-якутськими(не знаю що вони там робили,але...)карякськими,та ножами евенкійськими на Камчатці.Декілька клинів якутів було без дола,вузеньких взагалі-десь 110-150ммХ16-18х4мм,навряд чи так сточені вони були...судячи по малюнкам на них(на пареньських так званих,та якутах)-то ножі старі,руків"я та піхви теж не новодєли.Судячи по тому з якою впертістю їх не хотіли міняти на "нормальні" :)сучасні ножі,навіть один-до трьох!!! то в аутентичності їх моя думка укріпилась...жалко одно-що вдома в фотомайстерні "грохнули" плівку (і не одну)

. Малюнки вибиті були-якісь звірі та людина з рушницею на сошках,чи рогачику(пареньский так званий) а на тих що звали якутами-шось схоже на орнамент з трикутників та шось на зразок букв чи ієрогліфів.Полював не один я за тими ножами

-але,але...... пропонували будь що,-безрезультатно

. Піхви на якутах були схожі на кобуру з маузера

,але набагато вужча,ніяких швів та склейок не було видно:-не знаю чи то шкіра з хвостів

чи ні,але вставка була всередині...ну різнути звісно мені не вдалося ту кобуру,бо на очах власника було б якось не того.....навіть "вогняну" воду не хотіли пити,мабуть відчували щось не те

. на якутах так званих доречі маленька лінза була з правої сторони,на всих,власники-правші-

. так що по використанню теж питаннь відкритих купа....