Frederico, майстер відомий, називати не хочу, бо поважаю його як людину і роботи його тут продавалися неодноразово. В нього клинки були ковані (а не з пили чи ножа рубанка слюсарені) і загартовані на 58-60 од і додатково вказувалося, що кінчик відпущений на ще нижчу твердість, для зменшення ламкості.
Міг би спитати його в приват (і, очевидно, таки спитаю), але хотілося почути думку з різних сторін, коллективну, так би мовити.
Давайте тоді переформулюю запитання:
як можна зменшити крихкість кінчика клинка з рапіду, окрім як зробити його товстим?
Хіба нагріти його в полум"ї газового пальника до певної температури і дати охолонути - це не допоможе знизити твердість і, відповідно, ламкість, у випадку, коли заготовка (пилка чи лезо рубанка) загартовані на 63-64 од., що явно забагато для ножа?
П.С. О, поки друкував, то
leoyas вже відповів.
Дякую
