Попиляєте - покажіть, якшо буде шось а-ля чорний горіх, то взяв би
Фото покажу, звичайно, але там нічого продавати. Ну, якщо висохне нормально - можу просто подарувати брусок, бо дров у мене на порядок більше, ніж сил на виготовлення ножів. Тільки нагадайте літом, як просохне достатньо для пересилки.
Подивимось, що вийде - в інеті є кілька прикладів ножів з бархатом амурським, нічого особливого, хоча і не погано. Але я бачив кубометр дров бархату (нажаль, не було змоги взяти), товсті поліна, 30-40 см. Вони пролежали мінімум пару тижнів на свіжому повітрі, і були вологими (ну, так можна прикинути, як буде виглядати під данішем) - колір був як у темного шоколаду. Досі жалію, що не зміг хоч кіл 20 взяти, гг.
А тонкі гілки (в мене є) - абсолютно невиразні, і не дуже потемніли навіть. Таке щось, сірувато-зеленувате.
Можливо, колір залежить від віку деревини, не знаю. Від витримки на повітрі\сонці точно залежить, по фото видно.
Наскільки зрозумів - воно сире
Так, сире. На фото просто залишки, їх не брав.
Але висушити в пакетах\газетах бруски в мене виходило краще, ніж цілі поліна. Як мінімум, розпиляти вздовж через центр - і вже рве набагато менше. Власне, навіть бузок, розпиляний навпіл вздовж - тріскається досить гуманно, не кожне поліно. Принаймі той, що я тут роздавав восени. А цілі поліна порвало вхлам.
Те ж було і з акацією - бруски або цілі, або з неглибокими тріщинами, поліна - порвало сильно і глибоко. А сушив однаково, газетно-пакетним способом.
На woodtools, здається, був дуже хороший коментар, де описувався механізм висихання деревини, і виникнення напруг в її масиві. Короткий висновок - поліно тріскається сильніше.
Я прочитав, і спробував попиляти - і просто-таки був вражений. До того сушив полінами, а потім намагався різати на бруски. Тріщало сильно. Порізане навпіл вздовж (або на 4 частини, якщо потрібно) - покрутило сильно, але майже не потріскалось.
Звичайно, це спостереження максимум на півсотні невеликих дровиняк, мізерна вибірка. Але рухатись буду в цю сторону.
Уточню, що все це про висушування в квартирі, газетно-пакетним способом. В інших умовах, можливо, оптимальним буде інша методика.