Автор Тема: Порадьте бюджетний спосіб контрольованого відпуску сталі  (Прочитано 868 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн fluid

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 174
  • Расположение: Киев
Доброго всім дня.

Порадьте, будь ласка, як краще бюджетно організувати відпуск гартованих поковок ножів, з контролем температури не по кольорам мінливості, а більш точно.

Основна ідея - електродуховка з плавним регулюванням температури + термометр для випічки, для контролю фактичної температури в камері. Виходить десь гривень 700 (в дешевих б\у духовках регулювання нагріву не плавне, а ступінчате, вони не підійдуть для такої схеми).

Можливо, є нескладний і дешевший спосіб? Щось типу реостата + амперметр, відградуюваний в градусах цельсія, і найдешевша духовка, зі ступінчатим регулюванням нагріву - її регулятор не використовується, і заміняється реостатом, чи чимось подібним.
Мельком бачив у відео когось із форумчан щось подібне, бо духовка там була 100% древнюча, без плавного регулювання температури, і амперметр потрапляв в кадр.
Або щось типу https://izmeritel.in.ua/p636017841-termoregulyator-w1315.html - можна таке пристосувати?

Просто хочеться мати можливість відпуску як в Києві, так і вдома, а двічі по 700 грн  -уже зовсім неприємно. Тим більше, що вдома вже є стара непотрібна духовка, без плавного регулювання температури.

Оффлайн stayzer

  • Новичок
  • Сообщений: 17
  • Расположение: Заречное
  • Александр
Використовував це чудо китайської індустрії для станції нижнього підігріву плат. Якщо з калібровкою температури справивсь то термопари там гім****но а нормальна коштує не дешево. Для такого "інструменту" думаю потрібно використовувати https://prom.ua/ua/p567188652-termoregulyator-rex-c100;all.html - діапазон температур регулювання залежить від термопари. Сам перейшов на такий. (відео та інструкцій в Ютубі багато розібратись проблем думаю не буде. =)

Оффлайн стрекач

  • Активный участник
  • ***
  • Сообщений: 472
  • Расположение: Черниговская обл.
Есть готовая приспособа у меня, печку продал давно, а она осталась. Только для одного клинка, максимум два можно запихнуть, или переделывать уже будет нужно.

Оффлайн was56

  • Активный участник
  • ***
  • Сообщений: 350
  • Расположение: Львів
Купіть простий одноканальний терморегулятор та термопару і підключіть це все до вашої старої пічки.Так ви зможите контрольювати досить точно температуру.

Оффлайн fluid

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 174
  • Расположение: Киев
Дуже дякую всім за поради.

Вирішив зупинитись на REX-C100, під твердотільне реле.
Ще не замовляв, планую взяти на Алі.

Оффлайн fluid

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 174
  • Расположение: Киев
Як кажуть: "Хочеш насмішити Бога - розкажи йому про свої плани". Залишився без вільних грошей, але мав трошки вільного часу для горну, ковки та гартування.
Ясно, що без можливості відпуску - не варто було і заморочуватись з гартуванням.
Тому викопав древню, 60-го року, духовку (в shurap, судячи з відео, аналогічна  :D ), взяв мультиметр та термопару від нього, типу К. Умовно "повірив" цю систему (температуру тіла показувало 33 градуси, вода кипіла при 96).
Температуру всередині духовки (вона без регулятора) змінював просто відкриваючи трошки дверцята. Термопара весь час була всередині, нічого їй при 230 градусах не сталось.

Оффлайн fluid

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 174
  • Расположение: Киев
Результат - відпуск відбувся.
Пробував на ШХ15, напилку, 60С2А, торсіоні Запорожця (50ХФА), всі клинки явно були загартовані, а після такого відпуску стали відносно не крихкими. Досить сильні удари боковою поверхнею об ковадло витримували, градусів на 20 гнулись.
У одного ламав кінчик, глянути на зерно, але фото вийшло невдале, нічого показати.
В принципі, оскільки все робилось "на око", досвіду мало, то кінцевий результат ще не можна вважати хоч якось значимим, просто початок експериментів.
Але більш-менш робочий результат є  {_09}. Хоча, судячи з усього, результат досить відстійний, хе-хе.
Один куябрик відслюсарив, звичайно, теж криво  {))} .
Загалом, це перший в моєму житті ножик, зроблений від початку і до кінця самостійно.