Автор Тема: Мой Olympus OM-D E-M5  (Прочитано 2348 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Мой Olympus OM-D E-M5
« : 20 Липня 2018, 10:18:17 »
Итак приобрёл я таки новый фотоаппарат себе. (_22)
Тема есть затянутым продолжением этой: Выбор нового фотоаппарата. Прошу советов.
Спасибо всем за советы в той теме, благодаря вам, ребята, я сделал наилучший выбор. Для себя.
Кратко скажу почему именно такую камеру я выбрал.
По началу про Олимпус не думал совсем, на мысль о нём меня натолкнул пан novak {tnx}. Больше склонялся к Панасонику (у меня мыльница Люмикс и как мыльница - великолепна, хоть уже ей лет 10), Сони (наследник Контакса и Минолты всё же) или Кенону...
Поначалу не разбирался в характеристиках цифровой фототехники вообще, что уж говорить о камерах БЗК.
Но во всё можно вникнуть, было бы желание. 8-)
Кенон мне по характеристикам и возможностям не понравился.
Никон и Пентакс - маленькая матрица, у первого кроп 2,4, а у второго вообще крохотная - 1/2,3".
Панасоник в руку не лёг. Совсем. Как кирпич ощущался... {sm}
Сони хороши, я даже пробовал поснимать A6000 и NEX-6. Но не легли в руку тоже. Лучше, чем Панас, но не то... А возможно и потому, что я к тому времени уже пощупал Олимпус Е-М10. Вот он в руку лег великолепно.
Плюс Олимпусов ещё и в том, что у них имеется стабилизация изображения по 3-м осям у Е-М10 и E-PL7 и по 5-ти осям у E-M5 что дает возможность работать с мануальными объективами даже с рук на выдержках до 1/2 сек. без особого гемора.
Долго примерялся какую камеру покупать OM-D E-M10 или E-PL7. Выбрал "десятку" по причине отсутствия у "семёрки" видоискателя.
А потом плюнул и решил брать их старшего брата OM-D E-M5 - в "плюсе" пятиосевой стаб и пылевлагозащищённость. В "минусе" нет WiFi и процессор TruePic VI (у "десятки" - TruePic VII). Хотя процессор дело не осязаемое, а по отзывам в работе они не отличимы. Ну а без Вай-фая в камере я как-нибудь проживу. {gig}
Естественно б/у, так как их уже не выпускают, а новые их реинкарнации E-M5 Mark II, E-M10 Mark III больных денег стоят - примерно от 900$ - нихрена не для моего кошелька.
Хотел серебристый, а не чёрный. Ну бзик такой у меня... Все камеры, которыми я снимал были черные... Сейчас хочу серебристую.
Мануальных объективов у меня есть аж 7 штук, потому хотел один автофокусный универсал. Выбрал Olympus M. Zuiko 12-50 mm f/3.5-6.3 EZ. Главный плюс - пылевлагозащищённость: без такого объектива всепогодность самой тушки становится пшиком, просто одной из характеристик не применяемых на практике. Ну и ещё то, что он "три в одном": макрообъектив, механический зум и электронный трансфокатор. Да, темноват и стоит он порядка 200$ и за рубежом почему-то дороже чем у нас... Но альтернатива с бОльшей светосилой стоить будет в пятеро дороже.

Итак мой Olympus OM-D E-M5 - лучшая беззеркальная камера года в 2012 и 2013 годах.
Не царапан, не бит, не коцан. Дисплей чистенький. Настрел 10,5 тыс. кадров, что при заявленном ресурсе в 100 тыс. вообще фигня.

Теперь буду осваивать, бо разбираться есть с чем...

Да, хочу прикупить дополнительный акумулятор. Штатный пока держит нормально, но пусть будет.
Кто-то посоветовать может?
Тема про "пятачек" на club.foto.ru мной почитана на 60-65%, больше мочи нет - там 2200 страниц?
2 Юрий
Юра, вопрос, в первую очередь к тебе, у тебя же "пятачек" был. ()

Перезалив фото. Тест би перекласти на українську (_24)... та дуже влом  {_09}
« Останнє редагування: 23 Серпня 2025, 16:11:25 від Nehai »
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Maynard

• Старожил
  • Розташування: г.Хмельницкий
Re: Мой Olympus OM-D E-M5
« Reply #1 : 20 Липня 2018, 20:41:51 »
С обновкой! Выглядит просто мегакруто!
Пусть служит долго!
"Баби на час, форева онлі рок'н'ролл!"
(с) Брати Гадюкіни

Offline Uliss

• Шлях, що може бути пройдено - не істинний шлях
  • Эксперт
  • Розташування: Глобине
  • Анархіст, соціопат, мізантроп
« Reply #2 : 20 Липня 2018, 20:57:00 »
Олдскульный дизайн просто бесподобен. (_22)
Иногда свет чернее тьмы. И даже ангелы в ужасе сторонятся его…

Offline Юрий

• Эксперт
  • Розташування: Мариуполь
« Reply #3 : 21 Липня 2018, 00:38:23 »
Сергей, поздравляю! (__3)  А в чём собственно вопрос? Аппарат вообще без вопросов. Замени оптику на 12-40 f /2,8 PRO и вопросы вообще отпадут. :D

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #4 : 21 Липня 2018, 10:27:11 »
12-40 f /2,8 PRO
Стоит она бОльно... А я после покупки пока заначки истощил, заработать надо.
Собственно к тебе вопрос: ты запасной аккумулятор покупал? Если да, то какой? Или только штатный + бат.ручка?
Олдскульный дизайн просто бесподобен
Такой и хотел. И долго искал во вменяемом состоянии. 8-)
Nehai's stabwood&bone

Offline Юрий

• Эксперт
« Reply #5 : 21 Липня 2018, 10:39:37 »
У меня было 3, два оригинальных и один DSTE кажись. Но как и все держит заряд не долго, наверное даже вдвое меньше оригинала. Фирменный с нынешним курсом доллара кусается по цене. Две батареи это минимум, который нужен.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
« Reply #6 : 21 Липня 2018, 10:50:00 »
Про аккумы - я всегда покупал второй для всех своих фотиков.
Так вот - если на нем написано "гель маде в Джапан", то такой, как правило, работает на уровне оригинала или где-то рядом. Если этой надписи нет - дохнет дважды быстрее.
Да - второй брал всегда с заявленной емкостью больше, чем у оригинала.
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #7 : 04 Грудня 2024, 11:46:18 »
Здох мій штатний акумулятор Olympus BLN-1... Ну та і воно зрозуміло - 12 рочків вже йому (на корпусі є дата випуску).
Тужився я тужився знайти рідного аккума в Україні -  fuk. З DSTE, який погірше, але все ж краще ніж нічого така сама фігня  :(... Лише якесь гімно можна купити... При чому продавці самі не заперечують що гімно: "Так, кЕтай. Гарантія два тижні. Скільки працюватиме не знаємо... Але інших немає"  (_23).
В потім спробував пошукати на німецькому Амазоні, той що amazon.de... І о диво - знайшов Ansmann. У мене дуже гарні враження про акумулятори цього виробника ще з того часу, коли у мене був металодетектор Fisher F2 (десь з 2008-2010). Там живлення від двох батарейок 9В типу "Крона". Купувати їх то розоритись можна. То я купив два акумулятора Ansmann та зарядний пристрій до них. Чудово тримали заряд. Так з ними і продав того Фішера...
Попросив дочку купити. Жінка привезла. Нормальний акумулятор  8-), тримає краще аніж DSTE  {_11}
Nehai's stabwood&bone

Offline vobler

• Эксперт
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
« Reply #8 : 06 Грудня 2024, 21:29:40 »
В мене на сенон  теж здох...шукаю

Offline Gesandt

• Об7459б1бО
  • Эксперт
  • Розташування: Кривий Ріг
  • ми завжди будемо там
« Reply #9 : 10 Грудня 2024, 13:37:08 »
Сергію, покажи, що знімаєш. окрім стабів та ножів ще щось?
Самотній Незкінченний Шлях

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #10 : 10 Грудня 2024, 17:14:05 »
Olympus зараз лише по "предметці" працює. Автофокусним об'єктивом давно не користуюсь, знімаю ручнофокусними із штативу.
Все інше зараз смартфоном.  {sm} Для сімейного архіву якість мене влаштовує.
Хоча до якості знімків моїм Оліком якщо смартфони і доросли, то дуже дорогі, які мені не по кишені... Тому саме по "предметці" Олік незамінний.

А так смарт в кишені носити простіше, аніж фотокамеру на шиї {gig}
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #11 : 11 Грудня 2024, 13:53:20 »
Про смартфони відрізав СЮДИ
Nehai's stabwood&bone

Offline Юрий

• Эксперт
« Reply #12 : 12 Грудня 2024, 19:15:12 »
О... матиму на увазі Ansmann. А ще є там ці акуми?
« Останнє редагування: 12 Грудня 2024, 19:25:22 від Юрий »

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #13 : 12 Грудня 2024, 21:49:19 »
Та вони то є... Але то ж в Німеччині. В Україну не відправляють: Ansmann Li-ion Olympus BLN 1
А якщо знов свою доцю попрошу, то жінка моя туди не скоро поїде...
Nehai's stabwood&bone

Offline Юрий

• Эксперт
« Reply #14 : 13 Грудня 2024, 21:28:38 »
Та є в нас ще друзі. :)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #15 : 22 Серпня 2025, 18:05:50 »
Давно не робив ніяких тестів. Але довелось.
Коротко - мій Olympus OM-D E-M5 нещодавно вимкнувся прямо посеред фотосесії. Довелось дофотографувати смартфоном...
В майстерні, що офіційно займається Олімпусами, брати на ремонт відмовились, мовляв немає запчастин...
Я прижурився та почав прикидати яку камеру купити на заміну, заодно змінивши формфактор з матриці 4/3 на APS-C. Ну і одночасно прикидаючи наскільки мені доведеться "затягти поясок" бо трати в 400-500$ ну ніяк не були мною заплановані.

Але камеру відремонтували в іншій майстерні. На вул. Старовозальній, якщо хто знає. Не перший раз туди звертаюсь, до цього, правда, були доцін планшет та тещина електронна книжка. Змінили мікромотор. Обійшлось доволі дорого, але дешевше аніж нова камера.
Поки муки вибору з "наступника" не полишаю... Як помре камера, то буду хоч знати "напрямок".
І виявилось що мій Олік не виходив навіть третини ресурсу по затвору, я давно не заглядав в технічне меню і не дивися на кількість спрацювання по різним параметрам:

Це фото зробив після майстерні, 28 255 при заявленому ресурсі 100 000 спрацювань механічного затвора.

Після майстерні зробив тестову фотосесію. А раптом при заміні мікромотора порушили щось в налаштуваннях матриці...

Колись робив схожий тест з декількома об'єктивами. Ось тема Тест - сравнение объективов по предметной съемке стабдерева Але то були інші умови, що затосовую для фотосесії зараз, було інше світло, робив упор на інші параметри.

Умови тесту:
   - Olympus OM-D E-M5 на штативі Slic;
   - "фотокуточок" де я зазвичай фотографую стаббруски;
   - три лампи з трьох сторін - справа/зліва та зверху. Лампи світлодіодні, Nakamishi 4000К. Методом проб та помилок я вияснив що саме ці лампи дозволяють мінімізувати втручання по корегуванню кольору стаббрусків у фоторедакторі. Мінус - при роботі з електронним затвором на фото буде видно строб-ефект. Але я користуюсь механічном затвором, тому мені то пофіг;
   - об'єкт - найскладніший для знімання по перепадам різкості, кольору та ДД (динамічному діапазону) брусок стабілізованої капосувелі клена.
   - знімання з МФ об'єктивами в режимі пріоритет витримки, з АФ - повністю автоматичний.

Об'єктиви тестував чотири, всі "полтинники", що я собі лишив.

На камері Yashica ML Macro 55 mm 1:2,8 (який я застосовую в 99% при зніманні предметки), поряд  АФ штатник "п'ятачка" Olympus M.Zuiko Digital 12-50 mm 1:3,5-6,3 EZ MSC Macro; МС Гелиос - 81Н 2/50; Konica Hexanon AR 50 mm F1,7.
Всі, окрім Гексанона, тестував раніше. Тобто даний тест з переосмисленням та розумінням того, що саме я хочу отримати.
Зйомка не "макро", мабуть крихітку крупніше, але все ж дуже близько до "макро".

Результативні фото викладати не буду, бо їх до сотні, з різними діафрагмами, з включенням різних режимів стабілізатору body, та без них, з різними режимами автофокусу, з включення режиму macro в штатному об'єктиву та без нього. І всі зняті в RAW, бо так найкраще видно всі ньюанси.
Тому прошу вірити моїм висновкам.
Додав по одному фото з кожного об'єктива, фото не правлені, лише обрізка та конветування RAW => JPG. Параметри зйомки написані на фото.

1. Яшика.

Очікувано в даних умовах виявилась найкращою. Трішки милить на повністю відкритій діафрагмі 2,8. На затиснутій від 11 і далі присутні суттєві шуми внаслідок високого ISO, від 1000 і більше. Різкість та деталізація на діафрагмах 4,0-8,0 достойна, на 5,6 - найкраща. Хоча суттєва різниця видна лише при великому збільшенні.
2. Кітовий АФ Олімпус.

Несподівано показав себе з хорошої сторони, я навіть не очікував. Минулий тест він пройшов слабенько. Зараз і деталізація, і кольори в нормі. Шуми присутні, але то очікувано, бо світло сила суттєво слабша аніж у тестованих мануалів. Їх можна прибрати в фоторедакторі. Режим "macro" не виявив суттєвої переваги в моїх умовах, ну може було крихітку краще по деталізації. Тому для моїх умов що він є, що його немає - однаково. Об'єктив можна застосовувати для моїх умов, чого я раніше не передбачав. Буде більше роботи по підгонці кольору до оригіналу в фоторедакторі, але суттєво менше роботи при фокусуванні.
3. Геліос 81.

В минулому тесті був майже на рівні Яшики. Але я не тестував його на повністю відкритій діафрагмі. На 2,0 - очікувано милить, але не більше аніж Яшика на 2,8. Далі краще, і з 4,0 до 8,0 цілком прийнятний результат, хоч по різкості мілких прожилків крихітку програє Яшиці. З 11,0 вже лізуть шуми.
4. Гексанон.

Показав себе просто чудово. Навіть на діафрагмі 1,7 мила менше, аніж на Яшиці із 2,8. Чудова різкість мілких деталей, аж око ріже. Деталізація - супер, кольори також. Робочі діафрагми від 2,8 до 11,0 включно, хоча на крайніх значеннях трошки мила є, але видно лише при збільшенні.

Що для мене виявилось неочікуваним від слова "зовсім".
У мене були випадки, приблизно 10-15% фото мали мило (чи "змаз") на верхній або нижній четвертині бруска.
Раніше не розбирався. На різне "грішив" - на старі об'єктиви, на те що я неуважно навів різкість, не потрапив в ГРІП при обертанні бруска, інше... Вирішив розібратись.
Ніколи не включав стабілізацію тушки при зніманні із штативу. Бо вважав то непотрібним, та і всі гуру говорять/пишуть що в цьому випадку стабілізація навіть шкідлива.
Спробував.
Із включеною стабілізацією на всіх режимах ВСІ фото мали прекрасну різкість (перевіряв на діафрагмах 5,6) на всіх МФ об'єктивах, ні мила, ні змазів. Із виключеною стабілізацією все по старому - 10-15% знімків мають змаз на четверті бруска. Різкість наводив архіуважно, справа не в ній, і брусок не обертав, він стояв непорушно. Мабуть в тих же 10-15% випадків таки штатив отримує мікропоштовх в результаті якого і іде "змаз". Причина - підлога із крупним щебенем у мене у майстерні. Мабуть штатив стає на ній не на 100% "монолітно".

ДД це основна причина, чому я став поглядати на фотокамери із матрицею APS-C.
Але при цьому тесті я виявив наступне.
Якщо граючись із діафрагмою (в більшості об'єктивів в доволі немалих межах 4,0-8,0) та витримкою (тут завдяки стабу взагалі межі від 1 сек. до 1/1000) утримувати ISO в межах 200-250, та навіть до 320, то ДД просто прекрасний. Тобто оком на "оригіналі" та на фото різниці на помітити.
Але на камери з кропом (матриця APS-C) все рівно поглядаю... Лише тепер ще знатиму, що треба орієнтуватись ще і щоб в тушці обов'язково була стабілізація. Тому щодо самого переходу на більшу матрицю - тепер не певен що перехід покращить цей параметр на матрицях зпівставних поколінь. Цілком може бути що матриця "двічікроп" (micro 4/3), в Olympus OM-D E-M5 mark II або в OM-D E-M1 (там однакові матриці та процесори) буде кращою по ДД, аніж у Sony A6000 та Fujifilm X-T1/X-T2, на які я поглядав раніше і які не мають стабілізації в тушці камери.
І підозрюю з ГРІП на кропі 1,5 буде гірше, аніж зараз. Для моїх умов це важливіше за ДД. Тому поки в роботі мій "п'ятачок".
А поглядати я став не на Фудзі та Соні з APS-C матрицею, а на Olympus OM-D E-M5 mark II та Olympus OM-D E-M1 з тією ж 4/3.
Хоча Fujifilm X-T1 мені дуже подобається чисто зовнішньо, олдскульним дизайном.
Ну то таке, поки Олік працює, теоретично я виробив у нього лише третину ресурсу... Хоча, як показує життя, ресурс затвору "на папері" ще не означає, що все буде згідно теорії. Будемо жити - дивитимусь.

PS. "Одиничка" Олімпуса взагалі має кінський ресурс 400 000 спрацювань механічного затвору і лишає далеко позаду по цьому параметру не лише "п'ятачка" з 100 тис., а і Фудзі Х-Т1/Х-Т2 з 250 тис. Надійна, класна, всепогодна і т.д. і т.п. От лише заточена більше під "репортажку" з рідною оптикою PRO яка ох ніфіга не дешева, та з купою відповідних плюшок. Тобто в моїх умовах її потенціал використовуватиметься ну може на 40-50%.
До речі бачив, що саме цією камерою користується Джеймс Хетфілд, соліст Metallica, і знімає нею в суворих зимніх умовах.
Додав тестові фото
« Останнє редагування: 25 Серпня 2025, 22:51:20 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone