Автор Тема: Уламок з Лисоні  (Прочитано 459 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн woodman

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 182
  • Расположение: Lviv
  • www.knife.org.ua
    • www.knife.org.ua
Уламок з Лисоні
« : 04 Октябрь 2018, 22:36:07 »
Продовжую досліджувати львівські музеї на предмет ножевої тематики. Не думав зайти щось підходяще в Музеї визвольної боротьби України по темі ножів.



Ось самий цікавий для мене тематичний предмет в цій експозиції. Ніж для розрізання конвертів з руків’ям з уламку гранати з Лисоні, 1917. Предмет належав хорунжому УСС Володимиру Щуровському.

На горі Лисоні відбулися запеклі бої між російською армією з одного боку та полком українських січових стрільців і австро-угорськими бойовими загонами — з іншого, що відбулись у серпні-вересні 1916 року. У ході битви полк УСС втратив більшість свого складу, проте виконав своє завдання — зупинив наступ російських військ на Бережани, завдавши їм важких втрат.

Цей виріб має послужити хорошим прикладом для сучасних українських майстрів. Такі предмети мають прикрашати столи сучасних бойових командирів ЗСУ.

Більше цікавого за посиланням: http://knife.org.ua/liberation-struggle/

 

Оффлайн Фішермен

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 148
  • Расположение: Коростень
Re: Уламок з Лисоні
« Ответ #1 : 05 Октябрь 2018, 07:31:13 »
Такі вироби називаються "окопноє творчєство". Як на мене - річ з цікавою історією. А який приклад для сучасних українських майстрів?
Так не всегда будет

Оффлайн woodman

  • Осваиваюсь
  • **
  • Сообщений: 182
  • Расположение: Lviv
  • www.knife.org.ua
    • www.knife.org.ua
Re: Уламок з Лисоні
« Ответ #2 : 07 Октябрь 2018, 00:03:13 »
Фішермен, приклад точно не в рівні виконання :)
Мені подобається ідея використання уламків снарядів, гранат і тому подібне.
Щось може послужити матеріалом для леза а щось і для накладок.
Речі з такими «вкрапленнями» мають велику історичну і культурну цінність.
Це не просто сувенір а пам'ятна річ для дотичних людей.
Просто треба щоб такий матеріал попав руки спеціалістам з фантазією і розвинутим смаком.