шо куди як?
1. Насіння замочую в перекису водню, хвилин на 30-40.
2. Розкладаю на ватний спонжик, зверху ще один. Зволожую то все. Можна розчином корневіну, Розчином добрив для коріння, чи просто фільтрованою водою.
То все під кришку, чи плівку і тепле місце. Температура має бути 25-30 градусів.
3. Раз на день перевіряю і трохи провітрюю (хвилин 5). Якшо потрібно дозволожую.
4. Коли насіння дало корінець, саджаю його у торфяну пігулку. Я використовую 33мм. Попереднь пігулку заливаю кропом хвилин на 30-40. Я вистигне, зливаю зайву воду і туди насіння. Глибина занурення 5-8мм. То все роблю в одноразовому стаканчику 100мл. Зверху закриваєм щільно. Я стаканчиком 200м. І знов в тепле, не дуже світле місце.
5. Як проклюнулося і вилізло повністю, відкриваєм і в світле, тепле місце. Якшо то підвіконня, то рази 2-3 на день крутимо навколо вісі. Бо дуже хилиться на світло. Десь раз на 5-6 днів потроху води, але не багато, шоб пігулка всю поглинула.
6. Коли вилізло 3-4 справжніх листочків, саджаю в грунт на розсаду.
Я використовую суміш для розсади Поліська+ торф від Клайсман SS1. Приблизно 65Х35 відсотків, плус жменьку вермикуліту. Гарно змішую то все. І в торфяний гіршечок до половини. Трохи тромбонув і гарно зволожую розчином Фітосорину. Далі пігулку з росточком і знов грунт. І знов Фітоспорин. І знов тепло + світло.
7. Коли виросло до 7 до 13-15см., в залежності від сорту, таким же чином пересаджую у горщик (тут вже суміш універсальна + торф + вермикуліт).
Фітоспорином завжди проливаю новий грунт. Днів через 4-5, як вологу вибрало, додаю добрива для коріння.
8. Універсальні добрива, типу 20Х20Х20 додаю десь через днів 20.
9. Як пішли перші квіти, перевожу на добрива для цвітіння та врожаю.
Поки що так.
П.С. Фітоспорин використовую тому, що перші ростки чимось довго хворіли (думаю від грунту). Витягнув їх завдяки Фітоспорину , ну і Актофіту (від шкідників).
П.П.С. Оптимальна температура 25-30гр. Світла потребує багато. Але, в перші 2-3 тижні боїться прямого сонця. Особливо влітку. У мене на балконі в 9.00 за 40гр. Тому мучися з ними туди-сюди таскав.