Автор Тема: Правила користування ножем при виконанні господарсько-побутових операцій. УКР.  (Прочитано 9507 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса
Остаточний варіант тексту. Дякую всім, хто долучився  (__3)

Правила користування ножем при виконанні
господарсько-побутових робіт

Зміст:

1.Техніка безпеки.
2.Загальні правила користування.
3.Необхідний догляд.
4.Рекомендований спосіб зберігання.
5.Роботи, які не рекомендується виконувати ножем.
6.Роботи, які категорично заборонено виконувати ножем.
7.Рекомендовані методи заточування.
8.Висновок

1.Техніка безпеки

При виконанні господарсько-побутових робіт різальним інструментом (далі по тексту позначеним загальним терміном "НІЖ"), вкрай важливо дотримуватись техніки безпеки, з метою виключення мимовільного нанесення фізичних каліцтв різного ступеню важкості, як самому користувачу, що виконує роботу ножем, так і третім особам. Техніка безпечного поводження з ножем є набором правил, які вказують безпечний спосіб виконання робіт та дозволяють з максимальною ефективністю використовувати потенціал різального інструменту.

Категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ

1.Носити ніж за поясом або будь-яким іншим способом, якщо його не оснащено чохлом, за винятком складаних ножів, клинок яких ховається в руків’я, надійно там фіксується і не перевищує довжини руків’я.
2.Різати тверді, пружні та інші матеріали, використовуючи у якості упору чи важеля власні частини тіла, а також частини тіл третіх осіб.
3.Використовувати пошкоджений, зламаний, затуплений, а також такий, що знаходиться у будь-якому іншому стані, відмінному від придатного до безпечного використання, ніж.
4.Використовувати ніж для роботи з електроприладами, вузлами електромереж, дротами, що знаходяться під напругою, за винятком спеціальних ножів: монтажний ніж, ніж для зняття ізоляції, ніж електрика, сертифікований для роботи під напругою, на руків’ї якого вказано значення допустимої напруги, передбачене виробником (220 В, 380 В, 1000 В).
5.Використовувати для приготування їжі ніж, що є непромитим, забрудненим хімічними або органічними агресивними речовинами, здатними завдати шкоди здоров'ю.
6.Відкривати місткості, що містять агресивні хімічні або органічні речовини, а також місткості під тиском, без захисту рук, очей і органів дихання.
7.Занурювати у порожнину рота, затискати зубами, або іншими частинами тіла будь-яку частину ножа, будь то лезо чи руків’я.
8.Передавати ніж третій особі спрямованим до неї клинком. Кидати ніж третій особі, без надійного та міцно зафіксованого чохла.
9.Використовувати ніж у стані алкогольного сп'яніння, знаходячись під дією наркотичних, психотропних, седативних препаратів, приймання яких порушує природні реакції організму.
10.Передавати, залишати на зберігання, доручати використання ножа дітям до 12 років без нагляду повнолітніх осіб.
11.Передавати, залишати на зберігання, доручати використання ножа особам з психічними розладами.

2.Загальні правила користування

Під час роботи з різальним інструментом будь-якого типу, потрібно дотримуватись правил користування, з метою збереження інструмента у робочому стані, полегшення проведення періодичного огляду, обслуговування, а також з метою безпеки користувача і третіх осіб.

При виконанні робіт ножем, необхідно:
1.Дотримуватись техніки безпеки.
2.Неквапливо та обережно виконувати роботу ножем.
3.Використовувати ніж відповідно до його призначення, що зазначене виробником, або продиктоване конкретним типом ножа.
4.Виконувати роботу ножем за наявності достатнього освітлення.
5.При виконанні робіт впевнено і міцно утримувати ніж у руці.
6.Після завершення роботи ножем, його необхідно вкласти у чохол, за винятком складаних ножів, клинок яких ховається у руків’я, надійно там фіксується і не перевищує довжини руків’я.
7.Не залишати ніж без нагляду у присутності дітей, осіб, які знаходяться під впливом алкоголю, наркотичних, психотропних, седативних речовин, осіб з психічними розладами.

3.Необхідний догляд

При експлуатації різального інструменту, зокрема ножів, необхідно забезпечувати періодичний огляд і робити своєчасне усунення пошкоджень. Якщо пошкодження ножа неможливо усунути самостійно, слід звернутись за допомогою до кваліфікованого майстра. Якщо пошкодження надто сильні, такого ножа слід замінити на новий. За вказаних обставин, а також з метою продовження терміну служби різального інструменту, слід забезпечити виконання нескладних процедур по догляду за ним.

Необхідні процедури по догляду:
1.Після використання ножа, його необхідно промити, витерти, оглянути та вкласти у чохол.
2.Якщо руків’я ножа виконано з гігроскопічного матеріалу, потрібно не допустити потрапляння рідини на його поверхню. У разі потрапляння рідини на таке руків’я, його одразу необхідно витерти та просушити.
3.Якщо клинок ножа зроблений з вуглецевих марок сталей, що не мають корозійної стійкості, необхідно уникати довготривалого впливу на його поверхню таких речовин, як вода, кислота, людський піт та інших речовин, які можуть спричинити корозію. У випадку потрапляння на такий клинок будь-якої агресивної речовини, його необхідно при першій же нагоді промити слабким мильним розчином, витерти, покрити шаром нейтральної оливи (вазелінова олива, збройове мастило, Ballistol та ін.) та протерти насухо. Для усунення з поверхні клинка слідів корозії, слід звернутися до кваліфікованого майстра.
4.Якщо клинок ножа виконаний з корозійностійкої сталі, його також необхідно періодично промивати, покривати тонким шаром нейтральної оливи (вазелінова олива, збройове мастило, Ballistol та ін.) та уникати довготривалого впливу на його поверхню агресивних речовин і капілярних виділень.
5.Якщо ніж знаходився у чохлі та носився назовні в холодну пору року, то після потрапляння в тепле приміщення, його необхідно вийняти, дати "запітніти", протерти, покрити клинок тонким шаром нейтральної оливи (вазелінова олива, збройове мастило, Ballistol та ін.) та насухо витерти.
6.Чохол з натуральних матеріалів потрібно берегти від потрапляння вологи. У випадку, якщо чохол намокнув, його необхідно просушити, але на відстані від відкритого джерела тепла. Лише після повного висихання чохла у нього можна вкладати ніж.
7.Слід періодично оглядати ріжучу кромку клинка на наявність заминів і відколів. У разі виявлення таких, їх необхідно негайно усунути за допомогою відповідного заточувального інструменту, такого як: заточувальні камені, мусати, різноманітні точилки. У разі виявлення великих відколів або заминів ріжучої кромки, слід звернутися до кваліфікованого майстра.
8.Необхідно постійно підтримувати гостроту ножа, періодично заточувати його до досягнення прийнятної міри гостроти (впевнене розрізання паперу). Це дозволить виконувати роботу ножем комфортною і безпечною. Якщо у Вас немає можливості самостійно якісно заточити ніж, слід звернутись до кваліфікованого майстра.
9.Складані ножі, ножі оснащені механізмом блокування клинка, а також ножі автоматичної та напівавтоматичної дії, необхідно оглядати на наявність несправностей у роботі механізмів, періодично очищати від бруду і пилу, змащувати рухомі частини. У разі виявлення несправності, необхідно зробити ремонт або заміну частин, звернувшись до виробника або кваліфікованого майстра.

4.Рекомендований метод зберігання ножів

Умови зберігання прямо впливають на стан ножа і довговічність його використання за призначенням. Зберігати ніж необхідно у місці, захищеному від дії ультрафіолетового випромінювання, високих та низьких температур, вологи та пилу. Також не слід допускати третіх осіб, дітей і тварин до ножів, що знаходяться на зберіганні. У випадку, якщо клинок ножа виконаний з вуглецевої марки сталі, його необхідно зберігати із забезпеченням вентиляції, бажано окремо від чохла. Клинок має бути покритий тонким шаром нейтральної олії, загорнутий в натуральну тканину, а в тару, передбачену для зберігання, бажано покласти декілька пакетиків силікагелю.

5.Операції, які не рекомендується робити ножем

При використанні різального інструменту, залежно від обставин, інколи виникає потреба в невластивому для такого інструменту застосуванні. Бажано не застосовувати ніж без крайньої потреби не за призначенням, оскільки це може призвести до пошкодження ріжучої кромки або клинка у цілому.

Не рекомендується :
1.Різати багатожильний дріт.
2.Використовувати клинок у якості консервного ножа.
3.Використовувати клинок у якості важеля.
4.Використовувати ніж у якості сокири, при розділенні поліна на тріски (батонінг).
5.Різати будь-що на твердій поверхні, яка може пошкодити ріжучу кромку клинка (бетон, мармур, асфальт, керамічна плитка, скло та інше).
6.Використовувати ніж для копання ґрунту.
7.Використовувати ніж у якості гака, опори, клина, кілочка для намету.
8.Виконувати роботу ножем, допускаючи ударні навантаження і навантаження на злам, при мінусовій температурі.

6.Роботи, КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНІ при поводженні з ножем

Існують роботи, невластиві для різального інструменту, і ножів зокрема. Дії, подібні до вказаних далі, неминуче призведуть до серйозних пошкоджень ножа, оскільки є грубим порушенням правил експлуатації. Крім того вони можуть привести до травм користувача і третіх осіб. Також, нецільове застосування ножа призводить до втрати гарантії від виробника.
1.Використовувати ніж у якості зубила, лому, керна, пробійника тощо.
2.Використовувати ніж для рубання, різання, стругання будь-яких металевих виробів.
3.Використовувати ніж у якості викрутки, скребка, циклі, а саме — відвертати вістрям шурупи, болти, зіскрібати ріжучою кромкою фарбу, іржу, клей тощо.
4.Використовувати ніж у якості паяльника, а саме — нагрівати клинок для подальшого пропалювання, припаювання, обробки країв синтетичних та інших матеріалів тощо.
5.Використати ніж у якості відмички або універсального ключа.
6.Стукати металевим молотком по обуху, ріжучій кромці або будь-якій іншій складовій частині ножа.
7.Використовувати ніж у якості інструменту для манікюру, а саме очищати нігті, зрізувати кутикули тощо.
8.Використовувати ніж у якості зубочистки.
9.Завдавати ударів по ріжучій кромці ножа будь-чим, зокрема перевіряти ножі на міцність.
10.Використовувати ніж у якості склоріза, для розмітки або нанесення штрихів на скляні та керамічні поверхні.
11.Використовувати ніж у якості риболовного вантажу.
12.Використовувати обух, вістря для відкривання пляшок або ріжучу кромку для відбиття шийки пляшки – відкриття пляшки шампанського «по-гусарськи».
13.Використовувати у якості інструменту для витягання або досилання патрона вогнепальної зброї будь-якого типу.
14.Використовувати ніж у якості альпіністського інструменту, гака, карабіна тощо.
15.Використовувати ніж у якості метального снаряда, за винятком спеціальних метальних ножів.
16.Використовувати ніж для розмішування клейових сумішей, цементу, вапна, алебастру, агресивних речовин, хімічно-нестабільних розчинів тощо.
17.Нагрівати вище за температуру кипіння води.
18.Мити в посудомийній машині.
19.Сушити в мікрохвильовій печі, газовій або електричній духовці.
20.Використовувати у якості медичного інструменту для репозиції зламаних кісток носа.
21.Використовувати у якості свердла для льоду та інших матеріалів високої твердості.

7.Рекомендовані методи заточування

Для підтримки необхідної міри гостроти, у процесі профілактичного догляду за ножем, рекомендується використовувати справний інструмент для заточування і правки, а також дотримуватись техніки безпеки і правил заточування. У випадку, якщо заточити ніж самостійно неможливо, слід звернутись до кваліфікованого майстра.

Методи заточування і правка:
1.Ручне заточування на синтетичному та натуральному заточувальному камінні.
2.Ручне заточування на алмазних та ельборових брусках.
4.Ручна правка на керамічному або металевому мусаті.
5.Напівмеханізоване заточування і правка на спеціалізованих пристроях таких як : Lansky sharpening system, Spyderco Triangle, Apex Edge Pro та інші.
6.Механізоване заточування на електроточилі або гріндері. Такий метод заточування не рекомендується застосовувати без серйозного досвіду — як правило, таке заточування повинно здійснюватися при формуванні нової ріжучої кромки кваліфікованим майстром при значних відколах і загинах.

8.Висновок

Ніж, це різальний інструмент, призначений лише для різання. Виконання ножем завдань на які він не розрахований, найчастіше призводить до часткової або повної втрати різальних властивостей, а в окремих випадках, до повного руйнування конструкції. Водночас, грамотне використання ножа за призначенням, дозволяє продовжити термін служби, а також зробити роботу безпечною, а результат передбачуваним.
« Останнє редагування: 13 Грудня 2019, 09:41:25 від seraotzt »

Offline Oliver

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 4514
  • Розташування: Буковина. Вижниця
1. п.1. Оснащено - непрвильно. Правильно буде - обладнано.
1. п.2  Робити розрізання - якось не зовсім правильно. Можливо, просто "розрізАти"?
З повагою, Олег.
Мій блог - http://oliverua.blogspot.com/

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса
Я не проти (обладнано теж має місце), але Академічний тлумачний словник (1970—1980) каже інше  :)

ОСНАЩЕНИЙ, а, е, спец. Дієпр. пас. мин. ч. до оснастити. Чудесні діла нашого народу на неозорих його полях.., в глибинах оснащених повою технікою шахт і рудників, у світлих його містах і селах (Максим Рильський, IX, 1962, 185); Київська ГЕС — перша в радянському гідробудівництві станція, оснащена горизонтальними турбінами (Знання та праця, 6, 1965, 23);
//  оснащено, безос. присудк. сл. Траулер оснащено найновішим навігаційним устаткуванням (Радянська Україна, 10.IX 1962, 1).



Робити розрізання
- згоден, дякую. Тут краще або розрізати, або проводити розрізання

 {con}

Offline Мутний

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 521
  • Розташування: Переяслав
Цікава штука, дякую, було цікаво почитати, правда ще все не осилив.
Як інструкція в комплекті для ножа - сумніваюся що підійде, багато тексту і звучить він трохи не звично, тому може тяжко сприйматися. Хоча всі пункти потрібні й інформативні, як донести ту саму інформацію, але коротше - не уявляю.

Але як подумаю, що купляю, чи дарують мені, перший ніж, і тут така петиція, а потім ще втричі більша по загострюванню для новачків. Страшнувато ніби :D

Offline Юрий

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 8767
  • Розташування: Мариуполь

Offline Grab

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 170
  • Розташування: Київ
Почитати цікаво. Але текст тре правити і правити. Де почитати оригінал? Попрацюю з перекладом.
Лучше гор могут быть только горы, на которых никто не бывал!

Offline VSk

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 6911
  • Розташування: Киев
Правила користування... Читай, не читай, я каждый год, второй выезд на утку режу палец на левой руке своим виксом. Лет так 40 уже.  (_23) Причем на копытных ни разу, ну может пару раз, дома ваще ни разу.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса
Я вон тоже чуть пол-пальца Spyderco Police не отрезал, когда открывал. Чем нарушил п.10 раздела 1 этих-же правил  {))}

Offline miron

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 907
  • Розташування: Киев.обл.
  • ПревеД ножевеД
Ждем опус о других предметах быта.  8-)

Offline Василий 10

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 154
  • Розташування: Харьков

Offline Grab

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 170
  • Розташування: Київ
перевірка правопису
- дякую за посилання. Переклад у виконанні seraotzt опрацював (seraotzt у курсі  {con} ) та перевірив за допомогою програми.
Лучше гор могут быть только горы, на которых никто не бывал!

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса

Offline Uliss

  • Шлях, що може бути пройдено - не істинний шлях
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 15856
  • Розташування: Глобине
  • Анархіст, соціопат, мізантроп
А залік буде? І документ, що підтверджує допуск до користування ножем? ;) )))
Иногда свет чернее тьмы. И даже ангелы в ужасе сторонятся его…

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса
Додав текст з правками у головний пост. Дякую всім, хто долучився  (__3) Можна з впевненістю друкувати, і читати на ніч, як вечірню колисанку  {))}

Offline VSk

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 6911
  • Розташування: Киев
Неее.... Надо сделать аудио запись и включать после аперитива перед разделкой мяса на шашлыки. Режешь и слушаешь, слушаешь и режешь.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline seraotzt

  • Moderator
  • Эксперт
  • *****
  • Повідомлень: 3401
  • Розташування: Одесса
    после аперитива
    уже нарушение правил. Низя выпивать с ножом в руках  {))}

    Offline Big Ben

    • Активный участник
    • ***
    • Повідомлень: 514
    • Розташування: Генічеськ-Борзна
    Нож и рюмку всегда держу правой рукой,так что вместе- {_17}.

    Offline Svoyak

    • Участник
    • *
    • Повідомлень: 97
    • Розташування: Кам"янське
    Пропоную зміни:
    Зміст
    1. Техніка безпеки  на -  правила безпеки.

    1. Техніка безпеки на- правила безпеки.

    Категорично забороняється
    Різати тверді, пружні та інші матеріали на - виконувати роботу

    2.Загальні правила користування
    1.Дотримуватись техніки безпеки на - дотримуватись правил безпеки
    2.Неквапливо та обережно виконувати роботу ножем на - бути обережним при виконанні робіт з ножем.

    Offline Василий 10

    • Осваиваюсь
    • **
    • Повідомлень: 154
    • Розташування: Харьков
    Неделю смотрю на Правила, и все нет времени прочитать он начала до конца.

    Вопрос seraotzt, можно ли приравнять эти правила к Руководству по эксплуатации на изделие (РЭ)?
    Правила выполнения РЭ есть в ДСТУ ГОСТ 2.610:2006.

    Имхо: было не плохо, если бы к ножу были приложены Паспорт (с указанием кто, когда изготовил, материалы, мастера и т.п.) и РЭ при продаже/покупке.

    Offline seraotzt

    • Moderator
    • Эксперт
    • *****
    • Повідомлень: 3401
    • Розташування: Одесса
    По суті - ці правила, це прикол для тих хто в темі, і "многабукав" для дилетантів. Але все частіше з’являються відгуки в мережі, що ножем, зведеним в 0 різали тушонку навпіл і воно чось затупилось, увігнутими спусками батонили замерзле поліно і чогось виколовся шматочок і т.д. Тож правила користування - це такий малеееенький промінь світла в пітьмі ножового невігластва  {))}. І їх, хай навіть в такому недовершеному стані, варто розповсюджувати де можна і, мало не нахабно змушувати читати всяким любителям пилки на обусі, ртуті в клинку, гарди розміром з пачку цигарок, тестів РК в РК і подібних екстремальних розваг.
     Звичайно, якщо виробник позиціонує себе як масовик-серійник і дає гарантію на вироби, теоретично там має бути і листочок з технічними характеристиками, умовами і описом задач, для яких той виріб створено. Щоб потім легше вирішувати питання з рекламаціями. Але ж кому то треба  {))} {sm}

    Нещодавно я придбав новенький набір різців по дереву, випущених в 1968 році. Так от там і опис, і правила, і як точити, і що різати, і як зберігати, щоб банально не зламати і не "застрелитися з лука {))}".
    Власне, це і спонукало мене до створення подібної теми  =)