Автор Тема: Зареєстровано законопроект "Про вогнепальну зброю цивільного призначення".  (Прочитано 100104 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Maynard

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2323
  • Розташування: г.Хмельницкий
Зареєстровано законопроект "Про вогнепальну зброю цивільного призначення".
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52560


Цитувати
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону «Про вогнепальну зброю цивільного призначення»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Вільне володіння зброєю є одним з базових прав людини, якого вона може бути позбавлена лише за рішенням суду, зокрема, у разі вчинення тяжкого злочину або в внаслідок втрати дієздатності. Зброя є інструментом, за допомогою якого людина може захистити себе, своїх близьких, своє майно від будь-яких протиправних посягань (з боку злочинців чи узурпованої влади).
Масова свідомість живе стереотипами щодо необхідності збереження існуючого порядку набуття та використання вогнепальної зброї, оскільки існує страх зростання злочинності. Однак, як свідчить зарубіжний досвід (Італія, Чехія, Швейцарія, Ізраїль, США, Грузія, Молдова та ін.), гарантована державою можливість для громадян володіти вогнепальною зброєю спричиняє зменшення рівня злочинності. Вже сьогодні в Україні можна легко придбати будь-яку зброю, окрім пістолетів або кулеметів, витративши до місяця часу та близько 50 доларів офіційних платежів за оформлення дозволу на володіння зброєю. Таким чином, в Україні в цивільному обігу знаходиться від одного до двох мільйонів лише легальних одиниць вогнепальної зброї. Отже, легальна вогнепальна зброя в Україні вже є, але сфера її набуття та обігу наскрізь корумпована та базується на абсурдних засадах, що не відповідає загальним засадам та принципам, що діють зараз у світі.
В Україні відсутній закон про вогнепальну зброю, і ці відносини врегульовані наказами МВС, які довільно змінюються, що спричиняє порушення прав громадян на володіння зброєю. В Україні на даний час діє неконституційна дискримінація громадян за віком щодо можливості набуття вогнепальної зброї, зокрема, купувати гладкоствольну вогнепальну зброю можна з 21-го року, а нарізну – з 25-ти. Водночас держава довіряє автомати 18-річним юнакам в збройних силах та інших військових формуваннях, але з підозрою ставиться до своїх цивільних громадян. Подібне обмеження на придбання вогнепальної зброї є не лише невмотивованим, а ще й неконституційним.
Найкращою зброєю для самозахисту є короткоствольна нарізна вогнепальна зброя (пістолети), яка зараз заборонена. Таке вирішення питання щодо володіння зброєю (щодо заборони набуття пістолетів, однак можливості набуття гвинтівки) виглядає нелогічним. Побоювання щодо зростання злочинності внаслідок «легалізації» пістолетів не мають під собою підстав, оскільки, як свідчить статистика, легальна вогнепальна зброя вкрай рідко використовується під час вчинення кримінальних правопорушень. В той же час, придбати її на «чорному ринку» досить просто, що і роблять злочинці. Натомість законослухняні громадяни позбавлені права на придбання такої вогнепальної зброї для самозахисту, що зумовлює неможливість належної реалізації права на самозахист.
Сьогодні навіть за наявності легальної вогнепальної зброї вдома її вкрай важко використати при самообороні, щоб потім не бути покараним. Засади використання зброї (в першу чергу для самозахисту) повинні бути змінені в інтересах громадян, з наданням можливостей вільного застосування вогнепальної зброї для захисту себе, членів свої сім’ї, інших осіб. Також зміни потребують і інші засади використання зброї, зокрема право на ремонт зброї, її модифікацію. Зокрема, на сьогодні, згідно з чинною Інструкцією МВС власну зброю ремонтують лише злочинці, оскільки будь-які операції, пов’язані з ремонтом або модифікацією зброї (хоча сучасна зброя у більшості випадків є модульною не потребує особливого уміння, щоб її полагодити), є поза законом. Також зараз суворо обмежується стрільба в «недозволених місцях», а процедура отримання дозволу на обладнання тиру/стрільбища настільки забюрократизована, що її практично неможливо пройти, а відтак в більшості населених пунктів немає відведених місць для стрільби, а спроба постріляти в безлюдному яру поза містом може закінчитися судовим вироком.
Вимоги до транспортування зброї також настільки жорсткі, що у її власника немає жодного шансу нею скористатися у ситуації раптового нападу під час її транспортування.
Вказаний законопроект призначений гарантувати законом право кожного на вільне використання зброї та зробити життя громадян безпечнішим.

2. Цілі та завдання прийняття проекту Закону

Метою прийняття Закону є встановлення на законодавчому рівні нового порядку набуття та використання вогнепальної зброї цивільного призначення, який не базується на дозвільних засадах.
Завданням Закону є скасування існуючої дозвільної системи щодо набуття вогнепальної зброї цивільного призначення, надання громадянам можливості вільно застосовувати належну їм зброю для самозахисту, спорту та мисливства, надання можливості громадянам вільно ремонтувати, носити, транспортувати належну їм зброю.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту Закону

Цей Закон регулює правовідносини, що виникають щодо обігу вогнепальної зброї цивільного призначення та бойових припасів до неї, які можуть знаходитись у власності фізичних та юридичних осіб в Україні.  Водночас норми цього Закону не застосовуються до обігу зброї та боєприпасів правоохоронних органів та Збройних Сил України (зброї військового призначення), а також до інших окремих видів зброї.
Закон передбачає створення державного реєстру прав на цивільну зброю, що ведеться Міністерством юстиції України. Доступ до цього реєстру мають суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж вогнепальної зброї та вносять до нього відомості про обіг зброї.
Закон містить характеристику права на зброю та засади його здійснення, зазначаючи, що кожна людина має право на зброю, яке гарантується державою та забезпечує можливість особи захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей, інтереси держави чи суспільства від суспільно – небезпечних протиправних посягань. Права та обов’язки власника зброї також встановлені Законом.
Закон передбачає порядок набуття вогнепальної зброї цивільного призначення через спеціалізовані магазини, в яких завдяки доступу продавця (суб’єкта господарювання) до інформації про покупця (стан здоров’я, наявність судимості тощо) через відповідні державні реєстри продаж зброї відбувається на зрозумілих засадах.
Особливості користування вогнепальною зброєю цивільного призначення, її носіння, зберігання та транспортування встановлено цим Законом з урахуванням можливості особи реалізувати свої право самозахист та захист прав інших осіб у разі протиправного посягання на громадян або їх майно.

4. Стан нормативно-правової бази у вказаній сфері правового регулювання

На сьогодні вказані відносини врегульовані лише підзаконним нормативно-правовим актом, а саме Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, що затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України N 622 від 21.08.1998 р.
Законодавче регулювання у вказаній сфері суспільних відносин – відсутнє.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація законопроекту не потребує витрат із державного бюджету.

6.  Запобігання корупції
Проект Закону не містить правил і процедур, які містять ризики вчинення корупційних правопорушень.
7. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття проекту Закону

Ухвалення проекту Закону дозволить громадянам набувати вогнепальну зброю цивільного призначення вільно за умови відсутності обмежень на її придбання (стан здоров’я, вчинення тяжких злочинів тощо), дозволить громадянам реалізувати своє право на самозахист та захист прав інших осіб у разі протиправного посягання на них або їх майно або в разі узурпації державної влади. Ухвалення цього законопроекту дозволить скасувати існуючу дозвільну систему щодо набуття вогнепальної зброї цивільного призначення, а також надасть можливість громадянам вільно застосовувати належну їм зброю, в тому числі для спорту та мисливства, надасть можливість громадянам вільно ремонтувати, носити, транспортувати належну їм зброю.



Народний депутат України                    С.М. Каплін          (посвідчення № 87)
"Баби на час, форева онлі рок'н'ролл!"
(с) Брати Гадюкіни

Offline plumelet

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 603
  • Розташування: Івано-Франківська область
Si vis pacem, para bellum

Offline sso

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1106
  • Розташування: Тернополь
спустят на тормозах, собственно как всегда  {wh}

Offline miron

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 907
  • Розташування: Киев.обл.
  • ПревеД ножевеД
Дайте угадаю, какую позицию займёт наше мэвэдэ  {))}

Offline DMITNIK

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 665
  • Розташування: Запорожье
  • 0661189885
Терзают меня смутные сомнения...

КопарьМэн

  • Гість
мэвэде займет позицию на четырех костях...

Offline рисовальщик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 320
  • Розташування: Украина г.Запорожье
  • Художника обидеть может всякий...
Хочу ,хочу ,хочу...Давно хочу ЗАКОННО поменять две своих "травмы " на такие же (или другие) нормальные,тем более ,что патрон в магазине  9ПАР стоит меньше 9травм,ну ,или,на уровне.
Спасибо за внимание...

Offline pam999

  • Бывалый
  • *****
  • Повідомлень: 1191
  • Розташування: чернігів
Гадаю будуть розглядати пару років і скажуть "не на часі"...

Offline Blade

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 276
  • Розташування: Львів
  • Не бойся если ты один, бойся если ты ноль!
А я мрію про легальний Glock 19!!!
А взагалі подивимось, може накінець приймуть цей закон!
Nemo me impune lacessit

Страник

  • Гість
Если исключить корупционность нашего МВД и Разрешиловки, не обязательность выполнения Законов и продажные Суды, то Закон про оружие нужен и своевременен! Боюсь только, что нужно слишком много принять изменений в другие Законы и подзаконные Акты для того, чтоб приняли этот Закон и он был не мёртворожденным :)

Offline Nutty

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 2582
  • Розташування: Маріуполь
  • 098-59-39-183
Можуть і через це:
Цитувати
5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація законопроекту не потребує витрат із державного бюджету.
непустити. "Не потребує витрат із державного бюджету" = "нічого не розпиляєш - не відкатиш"  :D
А взагалі сподіваюсь на краще {wh} Пекаль хочу....
Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но сойдет и так

Offline Aleks

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 382
  • Розташування: Киев
Поживем-увидим. Интересно то, что затрагивается пункт о пределах самообороны (но насколько затрагивается не отмечено). Если пройдет - это шаг вперед и существенный.

Offline miron

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 907
  • Розташування: Киев.обл.
  • ПревеД ножевеД
Чего захотели  {))} - население в граждан превратить   {_17} Сцыкотно на верху. Популизм - подали, не значит приняли!!!!

Offline monolit

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 114
  • Розташування: Східниця
    • gunforum.com.ua
Популизм - подали, не значит приняли!!!!

Нэ. Денег надо, а казна пустая.

4. За отримання (поновлення дії) Свідоцтва покупець сплачує збір в розмірі п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Сплачені кошти надходять до місцевого бюджету.

500 минимумов ето 8 500 грн за разрешение

Offline mick

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 2862
  • Розташування: Одесса
  • Accipe ratum!
Сегодня разрешение на травмат делают оперативно за 550 долларов. По курсу у менял это 8800грн.
И хорошо, что в бюджет пойдут, а не кому-то на лапу. Главное, чтобы байстрюков и шушеру отсечь.
Один из способов это деньги.
Кому не нравиться пусть маме в жилетку поплачут.
"Ад пуст! Все бесы здесь!" (Шекспир, Буря)

Offline monolit

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 114
  • Розташування: Східниця
    • gunforum.com.ua
Согласен. Плюс чем больше будет цена сертификата, тем больше шансов что примут! Ето немалые деньги в Казну, пустую Казну. Еще плюс сертификация магазинов, торгующих оружием. Вооружение нации (как в Швейцарии - за день можна поставить в ружье всех мужчин), а значит оборонка за счет граждан....

Offline А.М.

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1889
  • Розташування: Киев
Вот теперь это уже серьёзно.
В отличие от маразматического Громадського проекта "Закону України "Про зброю", это очень серьёзно.
Я об этом законопроекте слышал уже месяц назад от людей весьма осведомленных «не гоняющих порожняк».  Велика вероятность, что будет принят и сравнительно скоро.

Offline monolit

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 114
  • Розташування: Східниця
    • gunforum.com.ua
Текст проекта я выложил здесь http://www.gunforum.com.ua/index.php/topic,12186.msg135506.html#new ,
 если кто не схочет скачивать с оф.сайта на свой компьютер

Offline А.М.

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1889
  • Розташування: Киев
500 минимумов ето 8 500 грн за разрешение
Не разрешение, а свидетельство.
8500 грн. это копейки  в сравнении с нынешними ценами. Вы не видите разницу?
Например, у меня 4 типа оружия (газ, нарезное, гладкое, резина). Каждые 3 года я должен делать перерегистрацию. Охотой занимаюсь  почти 40 лет.  Возьмем круглую цифру – 30 лет.
30 лет : 3 года (срок действия разрешения) = 10 перерегистраций
10 перерегистраций х 4 типа оружия = 40 перерегистраций и продлений.
Плюс за это время я около 10-15 раз продавал надоевшее и около 10-15 раз покупал новое ружьё.   То есть ещё 25 разрешений на покупку-продажу.
40 перерегистраций + 25 разрешений = 65
65 !!!! походов в разрешиловку, 65 оплат сразу по куче квитанций и ......
 Как вы думаете, потратил я за свою  охотничью карьеру 8500 грн.? {))}
 По этому Проекту Закона 8500 платится раз в жизни!!! А далее свободно покупаете и продаете сколько хотите и никаких перерегистраций. Разницу чествуете?
Это действительно нормальный долгожданный закон, а не та порнуха, которую раньше мы тут обсуждали.
« Останнє редагування: 03 Грудня 2014, 01:55:32 від А.М. »

Offline monolit

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 114
  • Розташування: Східниця
    • gunforum.com.ua
У меня тоже несколько единиц оружия. Вы еще лицензии и отстрелочные посчитайте  {))}

А насчет цены бумаг - все верно! Дешевле нельзя!  Ето единственный критерий отбора адекватных!  Ну не отдаст алкоголик 8500, не отдаст! А знаете сколько у нас стоит сертификат нарколога? 50 гривен и даже в кабинет заходить не надо - в коридор вынесут! Корупцию еще не победили.  Я проходил принципиально сам, то на меня как на психа смотрели!

 Бомжи, психически нездоровые люди, акоголики не должны получить доступ к оружию! Оружием должны обладать свободолюбивые люди, патриоты своей земли, Родины!

8 500 грн ето не заоблачная сума. Если только вы не алкаш или наркоман. Ну вот и отбор!

Кто то считает что многовато? Тогда ему не нужно оружие. Для меня , например, оно бесценно! Право на оружие бесценно! Оружие может спасти жизнь, а какова цена жизни? Когда прижимает , то люди десятки тыс. долларов собирают. А тут всего лиш 8 тыс. гривен...
« Останнє редагування: 03 Грудня 2014, 04:18:45 від Fes »

Offline рисовальщик

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 320
  • Розташування: Украина г.Запорожье
  • Художника обидеть может всякий...
По поводу денег : должен быть какой-то оружейный минимум ,который должен иметь каждый гражданин,имеющий военную подготовку(армия ,курсы и т.д.)-как в Швейцарии(автомат,пистолет ,пара гранат,цинк патронов,сухпай,броник ,каска ,форма )-для защиты Отечества.А все ,что "сверху"-за деньги .
Спасибо за внимание...

Offline miron

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 907
  • Розташування: Киев.обл.
  • ПревеД ножевеД
Ага! Хотели чтобы как в Швейцарии а получилось как в Зимбабве! (не знаю плакать или смеяться)

Offline Aleks

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 382
  • Розташування: Киев
Перечитал - ни слова не нашел про холодное оружие. Возможно плохо читал. Поправьте, если ошибся. А еще не нашел ни слова касающегося ликвидации "превышение пределов необходиой обороны". Сказано. что "безперешкодного використання зброї", но по факту будем иметь ту же хрень что и сейчас: доколупалась группа, хотели избить/убить/ограбить. Половину их потерпевший перестрелял насмерть - остальных отправил на больничку. А в итоге оказщывается в суде что толпа вообще ни при чем и мимо проходила, а этот псих просто так начал палить. В общем, очередная херня.

Offline miron

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 907
  • Розташування: Киев.обл.
  • ПревеД ножевеД
Что бы Вы понимали, власти пох что там с вами и ими будет, выживите или не выживите, сядете не сядете... оно за себя боится. Сдохнет этот проект.

Offline ukt

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2106
  • Розташування: днепр
А насчет цены бумаг - все верно! Дешевле нельзя!  Ето единственный критерий отбора адекватных!  Ну не отдаст алкоголик 8500, не отдаст!
-Ага,единственный-у меня хозяин фирмы алкаш,и зачастую неадекват,но стволы законные у него есть,и 8500 для него пыль,тем более во времена когда у него дела получше шли...
Бомжи, психически нездоровые люди, акоголики не должны получить доступ к оружию! Оружием должны обладать свободолюбивые люди, патриоты своей земли, Родины!
-Отделять "зёрна от плевел" занятие нужное и полезное,только где найти у нас достойных и неподкупных?Ато опять получится-
Хотели чтобы как в Швейцарии а получилось как в Зимбабве!