Автор Тема: Хто в чому варить каву  (Прочитано 2644 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Хто в чому варить каву
« : 01 Жовтня 2024, 12:19:05 »
Не було у нас теми на цю тему (пробачаюсь за тавтологію  {gig})...
Цікаво, хто з наших коллег у чому готує каву...
Само собою річ іде про молоту.
Почну із себе.

Я кавоман із великим стажем... Років, мабуть, із 30+...
Зараз наливаю зварену каву у термос, вірніше в термокружку, писав про них у темі Термокружки, мій досвід використання. За день випиваю 2-3 термоси місткістю 450-500 мл. Наче багато, але міцну каву в термос я не ллю , на 450 мл використовую 2 чайні ложки "з гіркою" меленої кави (стільки ж треба на порцію італійського еспрессо 60 мл). + додаю десь 20-50 мл вершків у термос (вершки частково нейтралізують кофеїн). Бо аби я вижирав стільки кави, звареної, "як положено" для еспрессо, то давно б ласти склеїв  {))}.
Колись починав підсідати на каву, коли ще на початку 90-х на базарах продавали в основному привезені "човниками" розчинні кави. Тоді котувались Nescafe Classic (була, до речі, незрівнянно кращого смаку аніж зараз), Jacobs та індійська у широких металевих банках коричневого кольору, здається звалась JFK.
Спочатку я розчинну таки також вживав, але смак її мене не дуже влаштовував, тому швиденько я перейшов на зернову (мелену).
Стосовно сортів, методів приготування  і т.д. створю згодом нову тему.
Ця про знаряддя для приготування.

Варив переважно у джезві. Мама колись мені подарувала кавоварку крапельного типу, але мені кава з неї не подобалась.
Перша джезва була з нержавійки, з широким горлом. До сих пір вона в селі у батьків. На крайняк можна зварити каву і зараз. Хоча, звичайно, джезва повинна бути з вузьким горлом.

Друга джезва мені до дісталась також завдяки мамі. В роки повального дефіциту середини 90-х їм на завод привезли партію керамічної посуди. От там були і джезви. Класна джезва  {_11}. Кераміка для приготування кави саме те  8-). Кава, зварена у ній, за смаком не відрізняється від класичної турецької, приготованої на гарячому піску, бо в керамічній джезві закипає дуже повільно.
Ручка відбилась, довго користувався з "обрубком" замість ручки, бо клеї не тримали довго температурних навантажень і приклеєна ручка швидко відпадала. Вже десь в 2012-13 придумав як просвердлити той обрубок і присобачити до нього латунну гільзу, в яку вже вставив руків'я із стабілізованої акації.
До сих пір є у мене, хоча користуюсь зараз рідко.

Десь у 2015 жінку з дочкою відправив перший раз у Туреччину. Від мене було замовлення "Хочу справжню турецьку джезву, мідну  {_26-}". Привезли. Казали, що саме мідну знайти було великою проблемою, в основному там саме нержавіючі (сучасні) і латунні. Але знайшли.
Користуюсь нею зараз у майстерні. Варю у ній каву кип'ятильником  {gig}. З досвідом навчився таким способом варити у ній каву, яка ніяк не відрізняється смаком від звареної на вогні (плитці).
Це вона:

Об'ємом приблизно 400-420 мл якщо наповнена як на фото.
Пробачаюсь за "обляпаність", але кип'ятильником зварити каву так, щоб вона трошки не побігла, дуже важко.

Потім жінці на якій розпродажі трапилась незадорого гейзерна кавоварка. Китайська, ноунейм, отака саме, як на фото, об'єм 450 мл, саме мені на термос:

В гейзерній до цього кави не варив... Як варити не петрав... Але вирішив спробувати  {y}.
Мені сподобалось. Ретельний нагляд через побоювання, що кава збіжить не потрібен -  {_11}. З часом навчився варити правильно, щоб смак був як треба... Коротше, став варити каву у 90 % випадків лише у ній. Тільки у майстерні в турецькій джезві. Працювала у мене років 5-6.
З місяць тому перегрів цю кавоварку  (_23). Поставив каву на плиту і пішов курити на балкон. А там зачитався в телефоні... Кава зварилась, з нижньої частини вода вся википіла... Коротше дно трошки видулось. На погляд і не помітно, але так як плита у мене електрична із склокерамічною поверхнею, то ця кавоварка тепер не прилягає всім дном до поверхні, коливається на ній, як ванька-встанька. І як наслідок кава вариться дуже довго і вибігає не вся. {kh}

Заморочився придбанням нової, а ця піде в село, де газова плитка. На газовій вона повинна варити нормально
Купив Ardesto Gemini Piemonte на 9 чашок:

В принципі, нормально.
Був косяк: по краю нижньої частини, зверху різьби, заусенці облою від не акуратного лиття. Бачив то при покупці. Зачистив їх наждачним папером, бо могли порвати прокладку.
В порівнянні з моєю першою ноунейм набагато масивніша: перша - 480 грамів, Ардесто - 610 грамів при приблизно рівному об'ємі. Правда об'єм трошки більший, бо хоч виробник заявляє місткість 450 мл, але до середини клапана (як треба наливати) входить 500 мл води. Для мене то і краще, бо на виході вийде більше кави.
Але... Закручувати доводиться буквально "зі всієї сили, вилупивши очі"  {^shock}. Як так не зробити - проходить пара з під різьби => не створюється в нижній частині достатній тиск => наливається лише 1/2-2/3 верхньої частини. І відкручувати, звичайно, доводиться з такими самими зусиллями.
Боюсь довго ця кавоварка не проживе - при відкручуванні як зіскочить у мене рука, то відламаю або ручку, або кришку...
Да, ще...
З цією кавоваркою я зрозумів, чому нижня частина у брендових кавоварок переважно з гранями, а не гладка - при відкручуванні  рука ковзає по поверхні. Зачіпитись можна лише за виступаючий клапан. Це ДУЖЕ не зручно.

Подумав я...  {dr} Та і попросив доцю купити в Німеччині Bialetti Moka Express. На 12 чашок, бо та, що на 9 чашок має об'єм 420 мл (а вихід кави буде десь 360-380 мл) - мені для одного термосу мало.
Там вона коштує 42 € (у нас близько 4000 грн). Жінка збирається до доці поїхати в жовтні, то як раз привезе (як ніякого форс-мажору не буде, тьфу-тьфу три рази).
Кавоварка вже у доці:

Доця також має Bialetti, лише маленьку на три чашки. То вона мені і порадила (а їй порадила найкраща подруга, італійка, що знає толк у каві), бо я думав купувати чеську Tescoma.

Дякую за увагу!  =)

PS. Поправляв виправлення мого тексту "розумним" Т9 смартфону.
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2024, 13:41:13 від Nehai »
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: Хто в чому варить каву
« Reply #1 : 01 Жовтня 2024, 22:01:06 »
 Готую виключно в джезвах, вже майже 50 років. В мене їх півтора десятки різних, і під різну кількість порцій. Мідні, не годяться. Бо полуда швидко виварюється, а лудити не вмію.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline @rt sun

• Участник
  • *
  • Розташування: Черкаси
« Reply #2 : 02 Жовтня 2024, 10:37:30 »
Запитання не по темі. Багато років не заходив на форум. Барахолка стоїть. В кого купляти залізо дерево. Вибачте ,що не по темі остання жива тема.
Меньше слов дешевле телеграма.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #3 : 02 Жовтня 2024, 10:43:14 »
У мене з 15-го року з лудженням всередині все нормально  {sm}. Використовую цю джезву останніх роки три практично кожен день.
Хоча, чесно, мідна джезва то просто понти. Ніяк не гірша буде з нержи, латуні, чи алюмінію. Головне щоб горло було вузьке.

ІМХО дійсно з джезви кава зварена на вогні найкраща. Але у мене в квартирі таке можливо лише коли світло виключать і доводиться розпалювати туристичну газову плитку  {))}. Тому мені зручніше гейзерна кавоварка. А з часом я навчився в ній готувати каву не гіршу за "джезвову", там є нюанси як саме варити, щоб і гірка не була, і не кисла і т.д.  8-).

2 @rt sun
Торгівля зараз в основному на фейсбуці. Якщо Вас цікавить саме залізне дерево - в Александра Молдована. Якщо стабілізоване дерево - у мене, звертайтесь в приват, покажу що є. У мене у підписі посилання на мій профіль на фейсбуці (постійно у наявності мінімум 50-70 брусків).
Nehai's stabwood&bone

Offline @rt sun

• Участник
  • *
« Reply #4 : 02 Жовтня 2024, 13:29:26 »
Дякую  =)
Меньше слов дешевле телеграма.

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
« Reply #5 : 03 Жовтня 2024, 20:31:02 »
Вітаю!  =)
Три джезви - велика з нержавійки і мідна (основна) дома. Ще є гейзерна, але дуже рідко

Мельхіорова часів срср в машині

Маленьку крапельну тримаю на роботі. Кіт для розуміння розмірів  {y}

Так не завжди буде

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #6 : 03 Жовтня 2024, 22:01:26 »
Так коти також різні за розмірами бувають  {))}
У мене дома не маленький

6 кг.
Але мейн-куни більші є, до 10-12 кг.
А от в селі у батьків кішечки маленькі, вдвічі менші за мого за розмірами і втричі за вагою.
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #7 : 04 Жовтня 2024, 00:10:02 »
 ))) Бо, хто ж в селі, кота годує. Сільській кіт, має сам собі їжу добувати.

Offline Фішермен

• Активный участник
« Reply #8 : 04 Жовтня 2024, 08:40:04 »
Ще забув, майже три роки вже не ходив. В кружці на Есбіті варив, коли ішов далеко

Так не завжди буде

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #9 : 04 Жовтня 2024, 13:15:05 »
Я в цьому році на копі ні разу не був  {laught}... Та і в минулому лише у батьків край города пробігався, так, щоб "оскому" збити.
На фото 75-й Fisher?

Я з собою на коп завжди беру чай в термосі Tramp 0,75 л і каву в термокружці 0,45 Tramp чи 0,5 Maxmark. Варити на місці лінуюсь...
Nehai's stabwood&bone

Offline Фішермен

• Активный участник
« Reply #10 : 04 Жовтня 2024, 16:02:40 »
Так, Fisher F75 SE Black. А каву тільки свіжу, бо хвилин через десять вона мені бичками смердить  {sm}

Так не завжди буде

Offline gari73

• Активный участник
  • Розташування: Киев
« Reply #11 : 04 Жовтня 2024, 17:38:39 »
Красиве фото, природа кава ножі, і металошукач для підставки. :)
У меня есть мысль и я её думаю.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #12 : 04 Жовтня 2024, 20:39:19 »
А каву тільки свіжу, бо хвилин через десять вона мені бичками смердить  {sm}
Я також віддаю перевагу свіжозвареній  8-). Тому і замовив доці гейзерну Bialetti на 600 мл готового продукту: мені в чашку, "залишок" 450 мл - в термокружку. Бо зараз я варю двічі: випити свіжої та залити термокружку. :)

Я помічав, що кава у великому моєму термосі 0,75 Tramp дійсно перетворюється на щось незрозуміле за смаком  {kh}. Тому у ньому лише чай.
А от в термокружках зберігає свій смак. Чому так ХЗ  ((.
Nehai's stabwood&bone

Offline Grab

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Київ
« Reply #13 : 05 Жовтня 2024, 09:32:21 »
Натуральну каву почав пити з кінця 90тих. Ніякого цукру, лише чорна міцна. Горнятко на 100 мл.
Каву купую лише у зернах. Подобається гірка без кислинки. Каву мелю ручною кавомолкою. Є дві мідні джезви різного об'єму. Туристичний пальник. Майже завжди варю каву у кімнаті на комп'ютерному столі :)
IMG-20241005-091515" border="0
Слава Україні! Героям слава!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #14 : 13 Жовтня 2024, 20:19:13 »
Вирівняв я дно ноунеймовської гейзерки. Стоїть на склокерамічній поверхні плити як треба, варить каву як і варила  {y}.
Тепер маю дві гейзерки "Ноунейм" та Ardesto. Порівняв як вони варять каву стосовно смаку при всіх інших рівних параметрах: кількість кави, сорт кави, об'єм води. Таки ноунеймівська варить каву гіршу за смаком  {wh}. Справа мабуть в тому, що у неї площа дна менша, перший "плюх" виходить набагато активніше і вибігає вода швидше, що не роби.
Nehai's stabwood&bone

Offline vobler

• Эксперт
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
« Reply #15 : 14 Жовтня 2024, 21:44:13 »
Як ви все запутали. Слів бракує. Хотів підти на базар та купити звичайну гейзерову кофеварку. Ні, прочитав вашу тему ..... {wh} і що тепер купляти і де? В мене за кордоном нема рідні  {_21}

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #16 : 14 Жовтня 2024, 23:52:45 »
Я з якого це часу ми перейшли на Ви? (_19)
Сашо, та можна брати будь-яку китайську. Якщо гейгеоку. На приклад, як моя перша. Каву варитиме нормальну  {y}.
На що рекомендую звернути увагу при покупці:
- щоб не було вм'ятин по верху різьби нижньої частини, там де прилягатиме прокладка. Я одну таку забракував при покупці Ардесто - алюміній м'який метал і на цій частині забоїни та вм'ятини бувають.
- прокладка має бути із силіконової гуми, напівпрозорої.
І не купуй із нержавійки. Я сам не пробував, але їх знавці кави не хвалять, кажуть смак "не той". Італійці недарма роблять гейзерки в основному з алюмінію.

... і що тепер купляти і де?
А що в Суми з інтернет-магазинів не присилають?  ;)
Я Ardesto в Розетці брав:
Гейзерні кавоварки

Джезв також вибір зараз закачаєшся. Аби лиш горло не було широке, як у кружки.
Хоча в кружках, бачиш, також варять. Тут у кожного свій смак. {sm}
Nehai's stabwood&bone

Offline vobler

• Эксперт
  • Время создает нас
« Reply #17 : 16 Жовтня 2024, 22:13:24 »
Я варю в турці , але щось останнім часом я трохи запізнюсь коли вона закіпа....залива плитку трохи  :(  .  Ви це звернення як до ГУРУ , бо ти цю тему я впевнений вивчив. Ну як з генератором. А я вже користуач  ))) . Який об.єм треба купляти , ну щоб на виході було  250300 мл.?   (__3)

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #18 : 16 Жовтня 2024, 23:35:19 »
 Джезва заливається до вузького місця. Думаю, і об'єм вказують так.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #19 : 16 Жовтня 2024, 23:36:07 »
 Маю  різний об'єм, під різну ситуацію  :)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #20 : 17 Жовтня 2024, 01:59:41 »
Джезва заливається до вузького місця.
Гейзерка не джезва  -). Тут звуження "горла" нема.
Сашко про інше питає...
Справа у тому, що вказують об'єм води, який заливається в нижню частину гейзерки. До середини клапана. Вихід же кави менший, бо частина води завжди лишається в нижній частині внаслідок того, що трубка ситечка до дна не доходить.

Вибачаюсь, що схема з кацапського сайту  {_09}, по швидкому на наших такої не знайшов...

Ви це звернення як до ГУРУ , бо ти цю тему я впевнений вивчив. Ну як з генератором. А я вже користуач  )))
{con}
Я всі питання намагаюсь так вивчити. Бо сильно потім жаба душить  {mem}, якщо річ не задовольняє сподівань, або доводиться нову купувати, кращу {))}

Який об.єм треба купляти , ну щоб на виході було  250-300 мл.?   (__3)
Тобі треба приблизно на 350 мл.
По італійській класифікації, коли об'єм вказують не в мілілітрах, а в "емпіричних" чашках еспрессо не орієнтуйся  -), бо в кожного виробника об'єм цих чашок свій. Наприклад: італійська Bialetti Moka Espress на 6 чашок має об'єм 270 мл , а чеська Tescoma Paloma на тих же 6 чашок - 340 мл. (_19) Різниця доволі суттєва.

А тепер пройдусь з подробицями. :D
Зазвичай 40-90 мілілітрів лишаються на дні нижньої частини.
У різних виробників і різних об'ємів гейзерок по різному... Я "практичні дослідження" проводив лише на своїх двох  {sm}.
У моїй гейзерці Ноунейм заявлений об'єм 450 мл. Вихід кави приблизно 400-420 мл. Забув написати, що з цим у неї не стабільно, може вибігти більше, може менше. ХЗ від чого то залежить, за роки користування я закономірності не вловив. Так китайці спроектували  {gig}.
У Ардесто заявлений об'єм 450 мл, але вихід кави також 450 мл, бо як писав вже вище, у неї в дійсності вміщується 500 мл. води.

Варіант - взяти більшу і не наливати повну. Так також можна  {y}. Хоча кавомани "гейзерники" мене б за такі слова заплювали, бо мовляв "кава на розкриває свій смак, якщо не налити повну порцію води". Херня!!! Все "розкривається", треба вміти користуватись гейзеркою, маніпулюючи інтенсивністю нагріву та коли і як той нагрів прикласти {_13}.

Повна, зазвичай, то до середини клапана. Повністю клапан водою покривати не можна, бо може не спрацювати "якщо що".
У Ноунеймівській у мене не спрацьовував ні разу. А от у Ардесто пару разів було попервах, коли я каву дрібного помелу засипав. Кип'яток не встигав проходити через "кавову таблетку" і клапан випускав надлишок тиску парою.

Якщо користуєшся джезвою (туркою), то ти звик до дрібного помелу. Для гейзерки треба середній, можна навіть крупний помел, бо і кип'яток погано проходитиме, і сіточка забиватиметься, і клапан може спрацювати.

PS. Зараз напишу ще одну крамолу для справжніх баріст {))} Всі кавомани впевнено кажуть/пишуть, що ситечко (на схемі воно обізване фільтром) треба наповнювати кавою до країв. Мовляв лише так кава смаком "така як треба".
Знову херня {don}! Я дуже рідко насипаю повне ситечко кавовим порошком. Зазвичай кладу туди дві чайні, з гіркою, ложки. Виходить менше половини ситечка. Бо насипати повне і пити по літрі міцної кави щодня вже тиск не дозволяє. {sm} І на смак кава виходить краща, ніж у переважної більшості кафешок, про каву на заправках вже і не говорю.
« Останнє редагування: 30 Жовтня 2024, 10:31:38 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #21 : 17 Жовтня 2024, 21:01:46 »
У моїй гейзерці Ноунейм заявлений об'єм 450 мл. Вихід кави приблизно 400-420 мл. Забув написати, що з цим у неї не стабільно, може вибігти більше, може менше. ХЗ від чого то залежить, за роки користування я закономірності не вловив. Так китайці спроектували
Аналогічна історія з італійськими та іншими (вітчизняними - були й такі!) гейзерками. Засипав одну каву, долив води "по клапан" - вийшла розрахована повноцінна порція. Засипав іншу каву - насилу, кехкаючи й плюючися, націдило половину порції якоїсь бурди. Здається, тут вирішальне значення має фракція помелу. Дрібний помел залишимо для турки або для чашки. Для гейзерки потрібен помел грубіший.
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)

Offline vobler

• Эксперт
  • Время создает нас
« Reply #22 : 17 Жовтня 2024, 21:03:23 »
Дуже дякую, я тепер взнав що моя турка називається ще і джезвою. Дуже дякую за поради, дуже детально розписані. Візьму як інструкцію на кожен день .За помол особливе дякую, дійсно в мене в турці тільки мілкий використовую.   {_11}

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #23 : 18 Жовтня 2024, 00:25:25 »
Здається, тут вирішальне значення має фракція помелу. Дрібний помел залишимо для турки або для чашки. Для гейзерки потрібен помел грубіший.
Саме так.  {y}

Але є виключення.
1. В моїй ноунейм помел завжди ± однаковий. Тобто саме в цій гейзерці не від помелу точно. Я перевіряв.  8-)
2. У Ардесто ж з дрібним помелом спрацьовував клапан. Я знімав кавоварку з конфорки, вона трошки остигала, ставив знову на конфорку і "дотискав" повну порцію кави.  {sm} Тобто від помелу залежить, але це можна побороти. З гемором, плюючись, але можна.

В цієї гейзерки інша біда, яку я назвав "закручування вилупивши очі". Це зараз я вже знаю, що її треба закручувати щосили (у Ноунеймівській ніфіга не так, там достатньо просто добряче закрутити). А попервах часто недокручував. Результат: вода починає кипіти, кава починає бігти і тут через різьбу проривається пара => вибігає лише половина порції, буває і третина. Знімаєш кавоварку із плити => охолоджуєш, бо гарячу не розкрутиш => розкручуєш і просто закручуєш наново сильніше (але дуже акуратно, щоб крупинки кави не потрапила під прокладку) => ставиш знову на плиту => весь залишок кави вибігає у верхній відділ. Оця фігня дико бісить  (_23)  {_01} Та ще і ризик відломати ручку чи кришку... Кришка, до речі, вже трохи хитається, бо рука пару разів "ковзала"  {_09}.
« Останнє редагування: 18 Жовтня 2024, 00:41:57 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #24 : 20 Жовтня 2024, 12:00:27 »
Приїхала до мене моя Bialеtti на 12 чашок.
В порівнянні із тими, що вже є, просто ґіґанська:

Каву поки не варив, лише прогнав через неї воду в якості очистки.
До речі в інструкції італійці радять перших три рази каву зварити, але не вживати її (вилити). Мовляв це для "набуття кавоваркою дійсного аромату кави" ©, без цього кавоварка видаватиме неякісний продукт.
« Останнє редагування: 30 Жовтня 2024, 10:30:45 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #25 : 20 Жовтня 2024, 13:55:18 »
Завари в ній фуз з іншої кавоварки, й не бідкайся.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #26 : 20 Жовтня 2024, 13:55:47 »
Якогось біса повідомлення відправляються двічі.

Offline Kirill66

• Активный участник
  • Розташування: Донецк-Краматорск
  • Слушать и слышать вещи разные.
« Reply #27 : 20 Жовтня 2024, 16:21:30 »
Ви знаєте, я вам так скажу, чим би ви не варили каву, смак і аромат залежить не від джезви-турки, не від гейзерної кавоварки, а від води. Ще на початку 90х коли приходив до майбутньої дружини в гуртожиток медінституту, вона розповідала що студенти з Італії привозять із собою воду спеціально для кави. Так вони і в емальованих кружках (не знаю як на українському "кружка")))) заварювали каву.
Я сумніваюся що наша вода стала краще.
"Трубка табака, выкуренная натощак в сырое и дождливое утро, составит быстрое и единственное лекарство от всех болезней".
"Наставления к сохранению здоровья".Англия.1613год.

Англичане говорят,приоритеты могут меняться от характера жены, породистости коня и качества трубки

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #28 : 20 Жовтня 2024, 16:39:42 »
й не бідкайся.
Та я і не бідкаюсь  {sm}...

(не знаю як на українському "кружка"))))
Кружка і буде. Або кухоль. Говорять і так, і так. {y}
Звичайно від води залежить.
Але, ІМХО, в хорошій джезві/гейзерці з хорошої води можна зварити гарну каву. А в каструльці чи в емальованій кружці така не вийде. Повторю, то особисто моя думка  {_13}, на мій смак.
А смаки в кожного різні, он Костя космос в кружці запарює, його влаштовує, от і добре. {_11}

PS. Я в селі у батьків, коли ще не привіз їм джезву, також в емальованій 1-літровій кружці варив. Це краще, аніж зовсім без кави  {gig}.
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #29 : 20 Жовтня 2024, 20:48:05 »
 Чаю, наприклад, краща дистильована вода. В нас в криницях, була майже дощова. Чай нормально заварювався навіть №36. А каву, я трішечки підсолював.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #30 : 30 Жовтня 2024, 10:39:30 »
У моїх тещі та тестя водопостачання централізоване з артезіанської скважини (Носівка, Чернігівська обл.). Вода дуже м'яка, навіть до того, що мило з рук змити нереально - змиваєш, змиваєш, а вони все "мильні і мильні"...
Так я не помітив великої різниці із водою в Києві при зварюванні кави чи чаю.
Правда, вдома я водопровідну воду для цього не використовую, а лише з бювету.
А в селі у батьків з колонки з глибиною водозабору всього 8 м. От зварена там кава чи заварений чай для мене найсмачніші. У воді там багато заліза, аж до того, що простоявши ніч у відрі на дні може осісти тоненький шар іржавих пластівців. Хоча при набиранні відра вода чистесенька, нічого не видно. Мабуть саме солі заліза і додають каві та чаю свій смак.
Nehai's stabwood&bone

Offline Gesandt

• Об7459б1бО
  • Эксперт
  • Розташування: Кривий Ріг
  • ми завжди будемо там
« Reply #31 : 04 Листопада 2024, 17:23:32 »
Я заздрю тим, хто має здоров'я пити каву, ще й не раз на день  :(
Самотній Незкінченний Шлях

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #32 : 04 Листопада 2024, 17:50:48 »
 ))) Моя дружина, теж не мала здоров'я пити каву, зовсім. Доки я їй не розказав, що мої приятелі німці пили її до дев'яностолітнього віку. Шаленими дозами, тому, мабудь і повмирали. Тож і вона погодилася дожити до 90 і померти од кави. Тепер, доводиться готувати строго на двох. ()

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
« Reply #33 : 07 Листопада 2024, 09:46:24 »
Лука, рекомендую також знайти книжку Гіляровського "Москва та москвичі". Там, в одній з новел, розповідається про старого артиста. Він почав скаржитись на здоров'я, тож молодші за нього артисти типу Немировича-Данченко або Станіславського, десь такого масштабу, повели артиста-дідугана до відомого на той час лікаря, який брав великі гроші
Ну лікар послухав старенького артиста, й питає "П'єш?", старий відповідає - "П'ю", знову питає лікар "А палиш?", старий каже "Палю..." і додає шось типу "Палити буду пити не кину".
Лікар проганяє старого і, коли той вже майже вийшов з кабінету, запитує "А скільки ж тобі років?", старий відповідає щось типу "Дак дев'яносто нещодавно було...", лікар ошелешено "А скільки п'єш, скільки палиш?", старий відповідає - "Як пішов до театру служити, десь хлопчиком був, той й навчився пити й курити".

Не впевнений щодо точності вікових параметрів, але така новела у цій книзі є й вчить вона нас тому, що якщо стабільно випивати й викурювати свою норму щодня це сприяє дожиттю до 90 років )))

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #34 : 07 Листопада 2024, 16:36:26 »
 Читав я ту дурню. Але по життю, "прочитав" вже неменше.

Offline Kirill66

• Активный участник
  • Розташування: Донецк-Краматорск
  • Слушать и слышать вещи разные.
« Reply #35 : 08 Березня 2025, 23:08:39 »
"Моя нова гейзерна кавоварка видає приблизно 650 мл кави. "
Ну ні фіга собі кавоварка.  {_07}
Моя дружина користується ось такою манюнькою на одну кавову чашечку. {))}

відрізав повідомлення від теми "Термокружки" і переніс сюди
« Останнє редагування: 09 Березня 2025, 13:48:29 від Nehai »
"Трубка табака, выкуренная натощак в сырое и дождливое утро, составит быстрое и единственное лекарство от всех болезней".
"Наставления к сохранению здоровья".Англия.1613год.

Англичане говорят,приоритеты могут меняться от характера жены, породистости коня и качества трубки

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #36 : 09 Березня 2025, 14:01:16 »
А що ти хотів, Арсене,  {gig} велика Біалетті позиціонується італійцями "на 18 чашок еспрессо".
Насправді ще більше, аніж я зазначав раніше...
Саме сьогодні зранку точно заміряв вихід, бо придивляюсь нову термокружку, щоб не носити одразу дві... Точний вихід 700-710 мл.
Тобто термокружку мені треба 800 мл (може 750, але не менше {23}...) так як ще обов'язково додаю в неї вершки.

Я тому і хотів таку, що варю собі в ній каву на весь день - дві термокружки по 450 мл. Варю трохи міцніше, аніж треба, щоб вистачило на дві + розбавити кип'ятком до потрібної міцності.
Буває і цього не вистачає під вечір, то у майстерні ще у джезві зварюю в одну термокружку 400 мл.

Я багато кави п'ю... {_09} Але варю не дуже міцну, ситечко гейзерки наповнюю лиш на половину.
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #37 : 10 Березня 2025, 17:37:29 »
Моя дружина користується ось такою манюнькою на одну кавову чашечку.
Маю дуже схожу з відбитком на дінці "Made in EU". Казав продавец, італійська. Контейнер вміщує до трьох чайних ложок кави. Як раз на одну порцію еспресо. Додаю сухі вершки. Заміна ущільнювального кільця - ще ті танці з бубном. Знайшов близькі за розміром силіконові кільця, але з більшим зовнішнім діаметром - довелося підрізати ножицями.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #38 : 11 Березня 2025, 15:36:08 »
А що з тим силіконовим кільцем стається? (_19)
У моїй першій китайській гейзерці воно ще живе, перше, "стокове"...
Якщо його рве, або перетискає, то проблема не у ньому, а у верхньому закінченні нижньої частини гейзерки, там куди притискається прокладка. Торець повинен бути плоским, без гострих кутів, зазубрин та заусенців. Пришліфуйте його, якщо там "не слава Богу" щось...
І звичайно прокладка має бути саме тієї товщини, що виробник передбачив. Якщо вона товща - її перетискатиме. Там все розраховано до міліметра.

PS. Звичайно бувають і виключення - на першій сторінці теми моя друга гейзерка Ardesto Gemini Piemonte. Яку доводиться закручувати, буквально вилупивши очі. Інакше при закипанні пропускає пар по різьбі.
Там, судячи по всьому саме прокладка тонша на 1,0-1,5 мм, аніж має бути. Бо коли я заусенці облою з торця зішліфовував, то забагато зняти не міг точно. Увагу на це звертав  8-).
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #39 : 12 Березня 2025, 18:13:58 »
Боюся, "гейзерка", що мені дісталася, була виготовлена до того, як їх стали комплектувати силіконовими прокладками. Там стояла прокладка з білої гуми, схожої на ту, що у нас називали "харчовою". Вона стислася, висохла й перестала тримати тиск.

Offline Gesandt

• Об7459б1бО
  • Эксперт
  • Розташування: Кривий Ріг
  • ми завжди будемо там
« Reply #40 : 21 Березня 2025, 11:22:22 »
))) Моя дружина, теж не мала здоров'я пити каву, зовсім.
дай вам і вашій дружині боже здоров'я.
я намагався щось змінити, але я маю цілу біду, а не якусь хворобу. хіба що без кофеїну можу собі дозволити. але і на таку не маю грошей. життя пішло шкереберть. усе одразу, падаю у прірву. аби ж то тільки кавою обмеження було  (_19)
тож якийсь цикорій мені то розкіш
Самотній Незкінченний Шлях