Автор Тема: Яку каву ми п'ємо  (Прочитано 3613 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Яку каву ми п'ємо
« : 10 Жовтня 2024, 12:29:40 »
Отже тема про сорти кави, способи заварювання, вживання та все що з цим пов'язано. :)

Почну з себе.
В сусідній темі писав, що розчинну каву давно майже не вживаю. Можу десь-колись випити, якщо альтернатива "Або кава розчинна, або ніяка" і все.
Віддаю перевагу зерновій каві.
Хоч постійно купую і мелену. Якщо натрапляю на скидку в магазині  {))}.
Не люблю в каві кислинку, тому чисту арабіку намагаюсь не брати, є одне виключення але про те нижче.
З мелених беру:
- Якобс, в основному Еспрессо, але можна і Монарх.
- Кава зі Львова, віддаю перевагу червоній, але буває беру і зелену, і синю, і чорну. Вони всі непогані.
- венгерську DeLux в АТБ, має доволі специфічний смак, але час від часу мені "заходить".
- Чорна Карта, "для турки". Арабіку не беру, бо має значну кислинку.
- польську Форте. Незважаючи на невелику ціну має пристойний смак і грошей своїх вартує.
- Ambassador, різні сорти, всі достойні.
- ну час від часу також трапляються різні більш-менш непогані: Nikola, MacCoffee (трапляється різна і непогана, і фігня  {kh}, при чому одного сорту, тобто якісь не стабільна), Stefano, ще щось...
Не беру Чібо! Колись раз купив - виявилось гімном, потім ще раз взяв (подумав може то разовий випадок) - те саме  {kh}.

З зернових купую інколи Каву зі Львова червону і постійно маю Lavazza.
Останню купую в кілограмових пакетах. Lavazza то кава, в якої навіть чисту арабіку можна зварити без кислинки, тому у мене "ідуть" всі її сорти.
В основному намагаюсь купити на Промі таким чином:

Тобто 1+1 кг дешевше аніж по окремому. Там такі акції постійно, у різних продавців, на різні сорти.

Мелю зерна в електричній кавомолці, є у мене виробництва України ще 90-х років, назвається Рось. Змолоти можна дві порції приблизно по 50 грамів. Потім кавомолці треба відпочити бо перегрівається.
Коли варив у джезві, то молов якнайдрібніше. Зараз роблю переважно середній помол, бо інакше забивається сітка гейзерної кавоварки.

Доця колись привезла з Німеччини Kimbo, бо її подруга італійка вживає лише таку каву. Гарна кава  {y}. Але різниця між ціною на Кімбо і Лаваццу у нас не відповідає різниці в смаку кави. Тобто трошки краща за Лаваццу, але набагато дорожче.

Ну і порівнював одні і ті ж сорти Лавацци куплені у нас, і в Німеччині. В однакових упаковках. ... {kh} "Наша" гірша і суттєво.

PS. Сьогодні зранку глянув як кавомолка зветься і додав назву  :)
« Останнє редагування: 11 Жовтня 2024, 10:51:47 від Nehai »
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
Re: Яку каву ми п'ємо
« Reply #1 : 10 Жовтня 2024, 18:28:11 »
о кави пристрастився ще при совку. Тоді вибір зернової був невеликий, тому мали те що мали. Навіть зелену купляв іноді.
А от коли, років 12 тому спробував каву у Вьєтнамі, то підсів на неї конкретно... Навіть вдавалося перші роки знайти її у нас. Та й метод прибамбас) заварювання до сих пір використовуємо той, що там побачили...
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #2 : 10 Жовтня 2024, 20:04:15 »
А можна подробиці про "прибамбас"?
Цікаво ж... :_)
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #4 : 11 Жовтня 2024, 15:41:56 »
Бачив таку штуку.
На моїй роботі, в офісі в ній собі каву варила (вірніше запарювала) наш начальник кошторисного відділу.
Чесно, я каву там не дуже полюбляв пити, хоч і стояла дорога кавомашина Bosch, але вона з будь-яких зерен варила каву з кислинкою, як із 100-відсоткової арабіки :(. Тому я її розумію.

PS. Колись полюбляв купувати зернову каву Blazer. Подобались суміші Columbia:

Lilla e rose:

Guatemala, Cote d'Azur, Rosso nero...
Глянув тільки що - нові суміші з'явились... Хворих грошей зараз коштує  {^shock}... Мабуть я заробляв раніш більше  (_24)...
Nehai's stabwood&bone

Offline Grab

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Київ
« Reply #5 : 11 Жовтня 2024, 21:04:25 »
Завжди купую каву у зернах. Починав з Чорної карти та Львівської. Потім була Arabica Brazil Yellow Bourbon, Arabica Honduras SHB EP, RIO NEGRO SUPERIOR, RIO NEGRO EXCELSIOR, Gustav Muller kaffee, Arabica Brazil Mogiana, XO SINGLETON, XO VELVET. Зараз купую каву свіжого обсмаження без кислинки - Індия Муссонний Малабар, Індія Плантейшн АА, Гондурас Ягуар, Мексика Есмеральда. Дуже сподобалась кава Chicco D`oro (презент зі Швейцарії).
Слава Україні! Героям слава!

Offline Palych

• Бывалый
  • Розташування: Черкаси
« Reply #6 : 12 Жовтня 2024, 09:28:13 »
Перевагу каві у зернах віддаю з середини 80-х. Для помелу використовую виключно ручний млин того ж періоду виробництва. Меленою зацікавився пізніше, коли на хазяйстві з’явилася гейзерна кавоварка. Купував переважно те, що "поведе" себе передбачувано як у гейзерній кавоварці, так і у турці. Довгенько таким «середнячком» була німецька (?) кава Konigs. Згодом її якість помітно впала, а ціна зросла. Переключився на Dallmayr, M?venpick і Eilles але став купувати окремо зернову й окремо мелену.
2 Grab
Каву Chicco d'Oro відкрив для себе зовсім недавно. Купую мелену Chicco d'Oro Tradition. Ціни помірні, а якість цілком задовольняє. Чи куштували Chicco d'Oro Espresso?
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)

Offline os

• Активный участник
  • Розташування: Львів
« Reply #7 : 12 Жовтня 2024, 12:39:00 »
Переважно вживаю Арабіку - не так по голові та тиску валить, як Робуста. В дома це в основному - італійська Lavazza. Крім того років 15 тому шеф - турок присадив мене на турецьку каву Mehmet Efendi.
Намагаюсь дотриматись ритуалу з туркою, а, якщо бракує часу, залив окропом, накрив на 5-10хв і усе.
Це все мелена кава. Зерновою ще не бавився.
Хіба на роботі з кавомашини. Але там яку каву не засипеш - на виході все одно шмурдяк якийсь. Напевно не налаштовано як слід.
+ в кавярнях або на АЗС подвійне еспрессо також з Арабіки.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #8 : 12 Жовтня 2024, 15:39:53 »
залив окропом, накрив на 5-10хв і усе.
То ж не варена, а запарена кава виходить  {kh}.
Купіть маленьку гейзерну кавоварку - в ній можна варити каву, яка ніяк не відрізняється від "джезвової". Я можу розказати як то робити 8-).
...на роботі з кавомашини...
Напевно не налаштовано як слід.
Отож і у мене така ж фігня...
Справа там дійсно в налаштуваннях  {y}. Кілька років тому ми в офісі настроїли кавомашину так, що варила каву гарну. Там треба гратись із кількістю води, кількістю кави, в який момент та на який час відкривається водяний клапан та температурою води. При чому треба "попасти" по всім параметрам, бо якщо щось одне на настроєно - виходить шмурдяк. Але після того, як в черговий раз кавомашина зламалася і її відперли на ремонт, в ремонті мабуть щось змінили і настроювати наново ніхто не схотів. Всіх (за винятком мене та ще одного працівника) і так все влаштовувало. Я на той час вже тягав з собою каву у термокружці (не таку по міцності, як зараз, бо тоді з тиском було у мене все в нормі) і з кавомашини не пив.
Nehai's stabwood&bone

Offline Grab

• Осваиваюсь
  • **
« Reply #9 : 12 Жовтня 2024, 21:07:47 »
Чи куштували Chicco d'Oro Espresso?
- цю не куштував. Презентували "Органічна кава в зернах Chicco d'Oro Naturaplan Fairtrade". Смачна насичена кава з приємною гірчинкою. Мелену каву купую, щоб заварювати або запарювати на службі. Вдома користуюсь виключно ручною кавомолкою і варю каву у джезві.
Слава Україні! Героям слава!

Offline космос

• Эксперт
  • Розташування: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
« Reply #10 : 13 Жовтня 2024, 10:04:04 »
уже много лет завариваю кофе в стальной двухстенной кружки, что то типа термочашки, сыплю кофе и кипяток, настаиваю минут пять, не накрывая
кофеварки мокко  экспрессо, несколько турок разных , и даже какая то кофемашина- все испробовал и все есть, как по мне - кофе с пеной в термочашке- он выходит крепкий и более ароматный

п.с  это называется, вроде, то ли кофе по польски, то ли по варшавски....не вникал.
главное помол угадать не крупно и не мелко, ну и кофе подобрать по вкусу.

п.с  кружку подобрать тоже нужно, у меня на 150 грамм - заливаю на 2)3 но я долго искал- у меня она малого диаметра и высокая, в обычном ведерке - остывает не успев настояться
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
« Reply #11 : 13 Жовтня 2024, 13:40:27 »
 Я, в польових умовах, теж так заварював. Лиш попередньо, заливав чашку кропом на пів хвилини.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
« Reply #12 : 13 Жовтня 2024, 13:47:43 »
... ми в офісі настроїли кавомашину так, що варила каву гарну. Там треба гратись із кількістю води, кількістю кави, в який момент та на який час відкривається водяний клапан та температурою води. При чому треба "попасти" по всім параметрам, бо якщо щось одне на настроєно - виходить шмурдяк...
Відповім дуже некоректно ))) - зараз донька купує потроху усякі кави типу "KASKARA" (від Альтернативна Кава), "Colombia Santa Monica" (від CAFEBO, обробка - натуральна подовжена, регіон - Кіндіо, станція - Санта Моніка, сорт - Катура).
Друзі на колишній роботі роблять для неї відповідний помел.
Вдома донька дає чайнику закіпіти (в чайнику має бути певний об'єм води), далі газ виключається й чайник стоїть необхідний час (вона знає, скільки).
Потім в чашку ставиться фільтр-пакет, засипається кава (див. вище) й проливається тоненьким струмінем води протягом знову ж таки певного часу.

Усе це було засвоєно нею протягом 2-3 років стажувань, участі у майстер-класах та підробітку (студентка) на повну зміну, у тому числі, у кав'ярні.

Стосовно налаштування кавомашини була відповідь наступна: "Липень. Понеділок. Відкриваємось о 9:00. О 8:30 вмикаємо кондіціонер. Кав'ярня невелика. О 8:50 починаємо робити кілька, кілька тестових еспрессо. Мета - зробити налаштування кавомашини згідно вже усталеної температури повітря та вологості. Зазвичай ці еспрессо не продаються, ти їх не п'єш, за зовнішніми ознаками (типу густина, звуки, що видає кавомашина та ін.) ти визначаєш "куди ручечки крутити".
О 9:10 заходять поліціянти з сусіднього райвідділу, яким ця кава видається зі знижкою 75% (в цьому кафе знижка 25% для ЗСУ та усіх силових структур за умови наявності форми (ЗСУ); посвідчення - поліція, прокуратура та інші. Пістолети, автомати - не канають {_08}

Далі, той же понеділок. Об 11:00 закінчується нарада у місцевих поліціянтів. До цього часу вже кав'ярня була змушена винести столики та стільчики на невеличку зовнішню площадку. Авжеж змінілися температура/вологість у кав'ярні. Знову починається процес заварення 3-5 порцій кави з метою коригування налаштувань кавомашини. Раді поліціянти знову мають кілька "пільгових" порцій кави.

Коли далі, наприклад, по обіді, пішов дощ - знову зміна налаштувань і знов маємо "пільгові" порції еспрессо.
Поліціянти вже знають, що "пішов дощ - гайда до кав'ярні, може "кофє буде бєзплатний"....

Тому зазвичай спрацьовує поведінковий інстинкт великих скупчень людей, і замість очікуваного приходу 2-3 поліціянтів за кавою, їх приходить 8-10, до 5 з яких платять за ту каву, що має бути злита до раковини, і ще 5 платять, нехай і зі знижкою, за нормальну каву.

Це стосовно правильних налаштувань кавомашини.

Що стосується мене особисто - вдома п'ю зернову каву з АТБ, беру у фасовці по 500 грам. Мелю на старому радянському млинці - дизайн м'ясорубки в пил. Варю в турці керамічній десь з під Хотину. Раніше варив в керамічній арабській турці, розбили.
В гараж беру мелену каву "Форт". Варю в джезві латунній, всередині покрита оловом. Стара, років 50, подарована далеким родичам в Єревані. Варю на невеличкій електроплитці.
Коли ліньки робити каву в джезві на електроплитці - заливаю каву окропом й ставлю до мікрохвильовки на максимум потужності поки піна не підніметься.
Кілька тижнів тому, зважаючи на можливість відключення світла, купив на Розетці одну з дешевих китайських газових настільних горілок з вітрозахистом під цанговий балон.

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #13 : 13 Жовтня 2024, 18:08:18 »
... попередньо, заливав чашку кропом на пів хвилини.
На днях дивився "вумне" відео про те, як ПРАВИЛЬНО заварювати каву в чашці. Виявляється, порцію кави необхідно спочатку залити частиною (не більше 30% від передбаченого об'єму) окропу і дати постояти кілька хвилин. Лише після цього доливату решту води. Преінфузія. А ми й не знали {_09}
https://www.youtube.com/watch?v=ncfVfT9pZ1s

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #14 : 13 Жовтня 2024, 20:08:27 »
Це стосовно правильних налаштувань кавомашини.
{_07}  {^shock}

Джезва та гейзерка наше всьо! (_22)

По темі. Згадав, що в 90-х полюбляв каву Paulig (тоді різноманіття, як зараз, не було) але дууууже давно її не купував.
Хтось зараз її купує? Як на смак, гарна, чи так собі?
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #15 : 26 Жовтня 2024, 21:10:24 »
Привезла мені жінка в подарунок із Німеччини кіло зернової кави Jacobs Barista Espresso.
Зроблена в Австрії, а не в Польщі, як ті Якобси, що можна купити у нас.
Я Вам скажу: оце КАВА  (00)!
Наші Jacobs Barista також хороші, хоч і не дешеві, але порівняння не витримують. У нас навіть упаковки такої не бачив...

І куплено по скидці в Reve за 10,99€.
Nehai's stabwood&bone

Offline Leo Lexx

• Moderator
  • Эксперт
  • Ми,українці, народ роботячий...
« Reply #16 : 28 Жовтня 2024, 08:55:11 »
Можливо ця кава і непогана, але показнички у неї нижче середненьких. 8/10 {23}
12/13 мені більш до вподоби {y} {_11}
Фото викладу піпіздже :D

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #17 : 28 Жовтня 2024, 09:19:08 »
У кожного свій смак  {sm}.
Наприклад, я писав вище (а може в сусідній темі), що не люблю арабіку, як більшість людей. І чим більше арабіки в суміші, тим мені кава менш смачна.

Що воно означає оте 8/10 чи 12/13? {23}
Nehai's stabwood&bone

Offline Leo Lexx

• Moderator
  • Эксперт
« Reply #18 : 28 Жовтня 2024, 16:23:18 »
насиченість та смак
 (__3)

photo перевод на русский
« Останнє редагування: 30 Жовтня 2024, 08:40:58 від Leo Lexx »

Offline vobler

• Эксперт
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
« Reply #19 : 28 Жовтня 2024, 19:15:51 »
фото де?  {_11}

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #20 : 29 Жовтня 2024, 13:27:54 »
Головне, свято вірити, що написано на упаковці! Кава, з дерева до покупця, може блукати десяток років.

Offline Metrolog

• Эксперт
  • Розташування: Odessa
  • http://2knife.com/users/metrolog
« Reply #21 : 29 Жовтня 2024, 18:29:16 »
Зараз віддаю перевагу
с уважением. Metrolog.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #22 : 30 Жовтня 2024, 10:00:08 »
Ну Kimbo то гарна кава.  8-)
Я писав у сусідній темі, що подружка моєї доці, італійка з Неаполя, п'є лише Kimbo. Про Lavazzy каже "Північне гімно". Мала колись мені привозила, який саме сорт не пам'ятаю вже.
Не купую, бо Лавацца дешевше.

Tchibo саме таке не пробував... -)
Те що мені не сподобалась було Family точно, а другий раз не пам'ятаю, скоріш за все Exclusive. Я так зрозумів, що зерна були "перележавші в неприйнятних умовах" - смак був характерний  {kh}. Мо якась партія була, що десь по складам валялась, а потім її взяли і в нову упаковку... Мо був одиничний випадок... Але щось після того Чібо я не купую.
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #23 : 31 Жовтня 2024, 13:49:51 »
Кава, з дерева до покупця, може блукати десяток років.
Ну так ХЗ скільки то десь на складі лежить  {sm}. Те ж саме можна сказати і про крупу/зерно, макарони/вермішель, цукор, чай, какао-боби і т.д. і т.п.
Головне, щоб в належних умовах "блукало" чи лежало. І щоб всю херню перед закатуванням в упаковки вибраковували. То вже на совісті того, хто ставить свою назву чи торгову марку на упаковку, що вже безпосередньо до споживача іде. А то буває таке, як з Чібо (попередній пост)...

PS. Я час від часу купую мелену каву з ароматизаторами типу "Ірландський крем" від Кава зі Львова, чи "Галантна шоколадна" від Stefano  {_09}. Так от там дійсно використовують буває ну...  {23} може і не найгіршу, але далеку до гарного смаку каву, яку нашпиговують ароматизаторами. Поки ароматизатор не вивітрився - більш менш смак нормальний. А як постояла відкрита кава з пару тижнів (так у мене буває, бо довго то пити не можу, використовую чисто для збивання звикання до "повсякденної" Лавацци) -  {kh}.
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #24 : 31 Жовтня 2024, 19:11:35 »
 ))) Я, теж так роблю періодично. Бо за п'ятдесят років вживання, смакові рецептори вже зносилися. П'ю шурдяк, тільки коли на себе готую. Бо зазвичай джезва на двох. А дружина протестує. Німці, для внутрішнього ринки, каву не одеколонять. То дешева й не пахне.

Offline AWAlone

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Украина,Сумы
« Reply #25 : 01 Листопада 2024, 07:20:18 »
Якщо розчинна-Якобс Монарх у стіках :)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #26 : 01 Листопада 2024, 13:35:18 »
А як не розчинна? (_24)
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #27 : 02 Листопада 2024, 16:42:58 »
Отримав вчора завдяки Leo Lexx дві пачки Kimbo Espresso Napoletano на пробу. Льоня, дякую  {tnx}!
Сьогодні зранку зварив в італійській гейзерці.
Ну... Краща аніж Lavazza, яку я купую кілограмами, більш насичена, міцніша і трошки інший смак має, кислинка, яку я не люблю, зовсім відсутня. Але їхнє еспрессо мені не траплялось давно в зернах. Я беру переважно Crema e aroma, Crema e gusto, Oro (чиста арабіка, але з мінімумом кислинки),  Top class - всі гарні, але таки трішки програють.
Єдина Лавацца яка мені категорично не сподобалось - Crema e aroma Espresso  :( (Льоня, я тобі іншу марку назвав, то я переплутав).
Лаваццівську, схожу по насиченості та смаку, Espresso Italiano вживав останній раз давно, десь на початку 20-го року, коли скінчилась привезена мною така кава із Німеччини. Смаку точно за давністю вже не пам'ятаю.   {sm} Одне пам'ятаю твердо - купував тоді ж аналогічну в аналогічний упаковці, але випущену італійцями для східної Європи, для порівняння. Ця, що у нас можна купити, за смаком програвала "німецькій". Скоріш за все то не відчуєш, коли купувати лише "нашу", але як зварити дві чашки одночасно - одразу відчутно, "що є що".

Kimbo Espresso Napoletano дуже схожа за смаком з австрійською Jacobs Barista Espresso, про яку я згадував кількома постами вище. Трошки інша, але майже така сама. І не скажу що якась із цих двох краща, якась гірша. Вони обидві класні, але різні.
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #28 : 02 Листопада 2024, 18:36:40 »
У Кімби, смачна серія голд. А в Лаваци, Клуб бездоганна.  В нас, я так розумію, смаки однакові.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #29 : 12 Січня 2025, 10:56:25 »
2 Leo Lexx
Льоня, питання до тебе.
Надибав я зернову Kinbo по непоганій ціні. Але зветься не Espresso Napoletano, як від тебе мені присилали, а Espresso Napoli:

То різна кава, чи одна і та сама? Назви дуже схожі, незрозуміло {dr}

PS. Та, що від тебе присилали, сподобалась.  8-) Таки Лавацца, що я купую, "попроще"...
Nehai's stabwood&bone

Offline gogakot

• Бывалый
« Reply #30 : 14 Січня 2025, 11:47:17 »
Ось яку каву треба було купувати

"На Київщині виявили підпільний цех з підробки кави відомих світових брендів"

https://kyiv1.com/na-kiivshhini-viyavili-pidpilniy-cekh-iz/

Як зауважила донька - ростер у цих "підпільників" професійний, а у мішках справжня Гватемальська арабіка, там десь є фото.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #31 : 14 Січня 2025, 12:46:11 »
Твою ж мать... (_19)
Бачу на фото і Lavazza Oro, i Lavazza Crema e Gusto, i Lavazza Rossa, i ще одну дуже знайому, в АТБ постійно є, назви не пам'ятаю, бо ні разу не брав...

Я нещодавно розпечатав черговий кілограм зернової Лавацци, сорт Top Class. І щось вона мені зовсім не як Лавацца, ні аромату, ні смаку як треба... .<veeee> Походу саме звідти...

у мішках справжня Гватемальська арабіка, там десь є фото.
Так і є  8-). В інших мішках, із зеленим шрифтом, сортова робуста, завезена через Голландію.
В цілому кава гарна, але толковий "мікс" з сортів намішати то також тяму треба мати. Бо може із різних хороших сортів вийти мачмала...
Nehai's stabwood&bone

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
« Reply #32 : 15 Січня 2025, 16:17:30 »
У лавацци якась нова упаковка вийшла, чи то підробку в новій роблять? Я беру для кавомашини під капучино жовту Oro в сільському магазині біля дому. Наче старе пакування і свіжа кава. Єдине що в пакуванні по 250г здається запашніша ніж в 500г пакетах. Ціни досить адекватні 250 г-300 грн, 500г- 500 грн. Хз підробка чи ні

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #33 : 16 Січня 2025, 09:14:42 »
Я Oro не люблю, бо 100% арабіка, є кислинка. Тому що там з упаковкою ХЗ.
Але як дасте фото - гляну, який вигляд мають упаковки сортів я в курсі. 8-)

Ціни досить адекватні 250 г-300 грн, 500г- 500 грн. Хз підробка чи ні
Ніфіга не адекватні.  -)
Я брав крайній раз 695 грн за 2 кіло. Давненько, ще влітку. Глянув зараз - подорожчало майже вдвічі, неврожай кави у світі б'є по кишені... Але все ж Лаваццу можна знайти за 550-600 грн/1 кг. Беру зернову, тому дивися таку, думаю мелена не сильно дорожча.
От Кімбо дорожче - 700-800 грн/1 кг.

До речі, брав Kimbo Intenso та Classic на пробу. Не вразила {kh}. На відміну від Espresso Napoletano. От ця -  {_11}
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #34 : 16 Січня 2025, 20:09:13 »
Кава здорожчала. І не просто здорожчала, а здичавіло здорожчала. Цінник додав 35-30%. Минулого року знайшов оптимальний для себе варіант - Chicco D'oro Тradition 100% arabica. Такий собі швейцарський середнячок, з не дуже вираженю кислинкою. Чому оптимальний? Тому, що помел дозволяє і в турці заварити, і в "гейзері". Купував по 110-115 грн. в упаковках по 250 грамів. Вчора глянув на ринку - дешевше 160 грн. не побачив. До речі, саме на цю каву ціна підскочила в останню чергу. 

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
« Reply #35 : 21 Січня 2025, 21:41:17 »
Я Oro не люблю, бо 100% арабіка, є кислинка. Тому що там з упаковкою ХЗ.
Але як дасте фото - гляну, який вигляд мають упаковки сортів я в курсі. 8-)
Як назло закінчилася в магазині жовта лавацца. Взяв чорну ORO середнього обсмаження. Днями відкрию.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #36 : 22 Січня 2025, 12:22:46 »
Пробував і золотисту, і чорну ORO  8-).
Особисто мені чорна на смак краще, кислинки майже не відчувається.

Хоча знову ж, як варити... Я наловчився і золотисту варити так, що кислинки немає.  Там не важко.
В гейзерці - варити з відкритою кришкою, щоб контролювати початок вибігу кави з вертикальної трубки.  Дочекатись поки почне кава бігти, не плюхати, а тільки-тільки почне дзюрити, і зменшити вогонь. У моєму випадку із електроплитою: варити починаю на максимумі (поділка 12), як починає бігти - зменшую до 3 і зсуваю гейзерку так, щоб на комфорці була лише половина дна.
І доварювати каву контролюючи інтенсивність нагріву одночасно і не даючи їй "плюватись" і, щоб бігти не переставало.
Звичайно вихід готового продукту трошки менший, аніж коли закрити кришку і включити "на всю". Але так навіть арабіка виходить без кислинки, а міцна робуста не гірчить.
« Останнє редагування: 22 Січня 2025, 12:35:46 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline Leo Lexx

• Moderator
  • Эксперт
« Reply #37 : 22 Січня 2025, 19:47:47 »
2 Leo Lexx
Льоня, питання до тебе.

після ребрендингу упаковки   зверни увагу на KIMBO Barista ESPRESSO Napoli

це як я розумію ті ж зерна, тільки мелені в ESPRESSO NAPOLITANO (espresso napolitano це не  espresso di Napoli). Неаполітанський еспресо і еспресо Неаполя різні кави і різні смаки.   Я тобі відправлю на пробу BARISTA  завтра.      ВСі еспресо наполітано більш насичені  {y}  І зверни увагу на новий продукт ESPRESSO POMPEI 12/13 {_11} {_11} {_11}

Вставив фото  =)
« Останнє редагування: 22 Січня 2025, 20:29:40 від Nehai »

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #38 : 04 Лютого 2025, 09:49:43 »
Пробники твої "випив", дякую  {tnx}!
Враження.
KIMBO Barista ESPRESSO Napoli - гарна, сподобалась. Але за смаком відрізняється від Espresso Napoletano і за моїм враженням трошки йому програє - менше насиченості, шоколадних ноток та міцності. {sm}

Omnia Gold Crema - краща аніж переважна більшість нашого "ширпотребу" типу Чорна Карта, Fort, Tchibo Family, тощо, але в цілому не вразила. Я тобі казав, що мені мала привозила із Німеччини якусь Omnia, сорт я не пам'ятаю, враження були приблизно такі ж - так собі...
Nehai's stabwood&bone

Offline Leo Lexx

• Moderator
  • Эксперт
« Reply #39 : 04 Лютого 2025, 10:06:21 »
Пробники твої "випив", дякую  {tnx}!
Враження.
KIMBO Barista ESPRESSO Napoli - гарна, сподобалась. Але за смаком відрізняється від Espresso Napoletano і за моїм враженням трошки йому програє - менше насиченості, шоколадних ноток та міцності. {sm}

що я тобі і казав вище. Залишилось продегустувати Помпеї 8-)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #40 : 04 Лютого 2025, 11:10:04 »
Льоня, попрошу тебе замовити мені Еспрессо Помпеї пару пачок (якщо по 250 грам), або одну, якщо 1 кг. На пробу.

Взяв би і більше, та нещодавно купив 1 кг Амбассадору, який мені сподобався. Та ще і 2 кг Лавацци лежить, один з яких мені зовсім не зайшов (підозрюю, що підробка). Але куплено ж... Гроші заплатив, то треба жерти 🥴...

Твоєму смаку довіряю, він у нас збігається.

Я там тобі у Вайбер написав ...
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #41 : 18 Травня 2025, 12:21:47 »
Купив я таки Kimbo Espresso Pompei.
На мій смак гарна кава: міцна, присутні шоколадні нотки, ледь відчутна гірчинка, кислинки немає зовсім. Сподобалась.  8-)
Приблизно на рівні Kimbo Barista Espresso Napoli.
Але таки програє Kimbo Espresso Napolitano та Lavazza Espresso Italiano Cremoso:

що мені жінка привезла в березні із останньої поїздки до малої в Німеччину. У нас таких не бачив...
Обидва останніх мають більш яскравий смак, присутні медово-карамельні нотки.

Але беручи до уваги, що ціна за Pompei 600 грн за 1 кг -  {_11}.
Nehai's stabwood&bone

Offline Gesandt

• Об7459б1бО
  • Эксперт
  • Розташування: Кривий Ріг
  • ми завжди будемо там
« Reply #42 : 18 Травня 2025, 15:05:26 »
2 Leo Lexx
Льоня, питання до тебе.
Надибав я зернову Kinbo по непоганій ціні. Але зветься не Espresso Napoletano, як від тебе мені присилали, а Espresso Napoli:

То різна кава, чи одна і та сама? Назви дуже схожі, незрозуміло {dr}

PS. Та, що від тебе присилали, сподобалась.  8-) Таки Лавацца, що я купую, "попроще"...
наполітано і наполі це від слова Неаполь
Самотній Незкінченний Шлях

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #43 : 18 Травня 2025, 20:58:32 »
Хм... {23}
Пан має нас за лаптєногих московитів, які нездатні зрозуміти просту морфологію?  {_07}

А питання було про інше. Назви схожі, але таки трошки різні - чи кава різна, чи ні. Пан Leo Lexx пояснив в чому різниця.
Nehai's stabwood&bone

Offline Gesandt

• Об7459б1бО
  • Эксперт
  • Розташування: Кривий Ріг
  • ми завжди будемо там
« Reply #44 : 22 Травня 2025, 08:37:16 »
ти до мене? жартуєш?
Самотній Незкінченний Шлях

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #45 : 23 Травня 2025, 11:45:40 »
А шо?... {_09}
 {gig}

PS. Розпробував Pompei. Замовив ще. По такій ціні аналогічної якості та саме під мій смак не зустрічав, всі інші хороші сорти дорожчі мінімум на 200-250 грн/кіло.
Після мого першого замовлення пройшло менш тижня і вже дорожче на 50 грн  :(https://coffeeynya.ua/uk/kofe/kofe-kimbo/kimbo-v-zernah/kava-v-zernah-kimbo-pompei-1kg
Ще вирішив спробувати Kimbo Capri, там же.

Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #46 : 23 Травня 2025, 12:26:27 »
Дуже вже мені не сподобалось замість зернової Lavazza Top Class та Lavazza Crema e Aroma intenso отримувати незрозумілі кавові зерна без смаку, піджарки та аромату  (_19).  Першу ще якось, з горем пополам, осилив. А друга не лізе .<veeee> . Спробую, мабуть, піджарити зерна на пательні. Все одно гірше не буде.
Купував через застосунок Пром в магазині Оптовик. Посилання дати не можу, тому скрін:

При чому до цього два чи три рази купував у них же інші сорти Лавацци - присилали хорошу каву.
Більше я там не купую  {kh}
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #47 : 21 Червня 2025, 14:47:58 »
Ще вирішив спробувати Kimbo Capri, там же.
Сьогодні перший раз заварив. ...ну гірша за Kimbo Pompei тим, що має трохи кислинки. Але це на мій смак, комусь може буде саме те.
Але запашна, міцна, має шоколадні нотки і не гірчить. Однозначно не гірша за переважну більшість того, що можна купити в магазинах в молотому вигляді по ціні 150-200 грн за 250 грамів: Fort, Чорна Карта для турки та арабіка, Кава зі Львова червона та зелена, Амбасадор Дак Роаст, Якобс Монарх, тощо.
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #48 : 22 Липня 2025, 14:07:13 »
В АТБ з'явилась нова кава.

Поляцька. Вирішив спробувати.
Брав, звичайно не по такій ціні, а по знижці, мабуть заохочують покупців до нової кави: Himmel Silber по 219 грн за 0,5 кг, Himmel Platin - 112 грн за 0,25 кг.
Першу ще не розпечатував. А от Platin випив вже зо 3-4 пакети.
Смак на "четвірочку": в міру міцна, без кислинки, чисто кавовий смак "без вишукуваностей", не зварена аромат має "так собі". Трішки гірчить. 
Не гірша за мелену каву, що продається в АТБ ціною до 200 грн за 0,23-0,25 кг типу Fort, Чорна Карта, Makkofy, тощо. Програє у смаці та ароматі Якобсам, Амбассадорам та Каві зі Львова. Але беручи до уваги ціну "із скидкою" - нормально.
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #49 : 23 Липня 2025, 21:46:17 »
Himmel Silber здався таким собі наближеним до серднячка. Для гейзера цілком собі прийнятний бюджетний варіант. А от Himmel Platin натурально розчарував. Може, дісталася якась аж надто прострочена пачка.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #50 : 24 Липня 2025, 12:57:52 »
Ну я би не назвав Himmel Platin найкращою кавою, що я пробував, але щоб розчарувала - так ні. Найбільше в ній мене засмучує гірчинка і відсутність пряного кавового аромату в "сухому" стані. Аромат з'являється після зварювання, а от гірчинку я не зміг побороти ніякими методами заварювання. Варю її в джезві у майстерні. Так смак виходить кращим, аніж у гейзерці. Беручи до уваги ціну 112 грн за пачку - цілком прийнятно.

Silber ще не розпечатав. Доб'ю чергову пачку Platin - спробую.

Дома у гейзерці варю зараз зернову Kimbo Capri. Пачка вже закінчується. І на черзі ще кілограмова пачка Kimbo Pompei, яка мені краща за попередню.

PS. За моїми спостереженнями взагалі всі кави "made in Poland" на смак середні. Відвертого лайна мені не траплялось, але і дійсно класної кави також. {sm}
Nehai's stabwood&bone

Offline Metrolog

• Эксперт
« Reply #51 : 09 Серпня 2025, 10:34:19 »
А хто і що може сказати про за Movenpick?
с уважением. Metrolog.

Offline vobler

• Эксперт
  • Время создает нас
« Reply #52 : 10 Серпня 2025, 11:05:19 »
Теж цікаво, на нас продають, але я чомусь не купляв  {23}

Offline космос

• Эксперт
  • Розташування: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
« Reply #53 : 11 Серпня 2025, 13:21:04 »
Цитувати
Movenpick
тот что в Украине- как по мне плохой
из того что по арабике, этот понравился

либо

(__3)
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #54 : 11 Серпня 2025, 15:34:44 »
Movenpick?
В продажі бачив, але не пробував  ((.
Мабуть ціна була велика.
Я взагалі якщо кава не дешева, зараз це від 200 грн за 250 грам, то віддаю перевагу перевіреним маркам та сортам. А нові пробую лише якщо трапляються задешево, як з Himmel було.
Ну або у батьків, там вибір невеликий. Тому коли закінчується те, що привіз із собою, а я ще лишаюсь в селі, то купую те, що є. Так я спробував кави Nikola такі:

та Buko таку:

Обидві марки лишили позитивні враження  8-)
Nehai's stabwood&bone

Offline gogakot

• Бывалый
« Reply #55 : 13 Серпня 2025, 17:57:44 »
Тривалий час звик до того, що вдома кави було - завались!
Донька підробляла баристою, щось купувала сама, щось їй дарували.
Звісно, коли кава типу "huehuetenanga" з якоїсь високогірної ферми в Гондурасі стоїть після обжарки місяців 8, каві воно на користь не йде.
Але мені було байдуже.
Потім, коли донька кинула підроботку баристою, перейшов на зернову арабіку з "Ашану" - їх фірмову з зеленою наліпкою, або зернову арабіку з АТБ:
- Кава 500 г Selection Caffe Crema Eilles (100% А) смажена в зернах або
- Кава 500 г De Luxe Foods&Goods (100% А) в зернах

Однак, постійне зростання вартості кави в АТБ змусило шукати альтернативні джерела.
У нас у Дніпрі, принаймні у крупних супермаркетах, присутній мережевий заклад-кав'ярня "Pacamara".
Досить демократичні ціни (американо 28 гривен  з 9:00 до 12:00 22 гривні), великий вибор варіантів приготування кави, великий вибір зернової кави на вагу - усякі Гандураси, Нікарагуа, В'єтнами, Кенії а також кава у пакетах по 1 кіло.

Заходячи до "Pacamara" я завжди собі замовляю "Американо. Купаж (арабіка + робуста) на проливі. Час проливу 80-90 секунд".
Отримую щось на кшталт помірно розбавленого лунго.

На цей раз купив у "Pacamara" кілограм кави "Кава в зернах Gustav Mayer Espresso 1 кг", арабіка - 90%, робуста - 10%.
Задовольняє цілком. Вартість 710 гривень. Що практично на 300, трохи менше, гривень дешевше зазначених вище сортів у АТБ.
Мелю безпосередньо вранці перед заварюванням найдрібнішим помелом на ручну кавомолку, або ввечері й закриваю у тазику плівкою. Це коли мої сплять й не хочеться їх будити.

Доза кави - 30 грам. Об'єм турки - 320 мл. Турка керамічна. Мінімальний газ.

Кава ось така

Якщо і в цьому місці на цю каву буде зростання ціни (місяців зо 3 ціна трималась) що ж - поїду на оптовий ринок. Як кажуть там значно дешевше ніж в Ашанах, Сільпо та ін.

Картинку з кавою залив через фотохостинг. Бо через місяць-два вкладення "самоліквідується".
« Останнє редагування: 14 Серпня 2025, 22:02:52 від Nehai »

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #56 : 14 Серпня 2025, 21:47:18 »
Керамічна джезва - вещь  {_11}.
Найкраща кава саме з неї. Колись варив лише у ній. Але зараз лінуюсь {_09} бо довго, та і чатувати треба щоб не збігла, варю у гейзерці.

Кави такої у нас не бачив, і само собою не пробував. Гарна, кажеш  (_24)... Треба купити спробувати. В інтернеті, бачу, продається.
Nehai's stabwood&bone

Offline os

• Активный участник
  • Розташування: Львів
« Reply #57 : 16 Серпня 2025, 09:08:43 »
Цікаве відео, та й сам канал про каву:
https://youtu.be/zfQvQhg2AYM?si=DE6BZ4nfa_W6oQsH

Порадьте будь ласка нормального і не за всі гроші ручного млинка, щоби максимально мілко молов.

Offline Metrolog

• Эксперт
« Reply #58 : 09 Вересня 2025, 09:41:27 »
Такі купив Movenpick Caffe Crema, і вже закінчив пачку. Мені сподобався. Заварюю в ріжковій кавоварці.
с уважением. Metrolog.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #59 : 09 Вересня 2025, 21:16:17 »
Я розпечатав півкілограмову Himmel Silver. Так собі  ... На мій смак гірша аніж Himmel Platin - аромат ледь відчутний, в звареному вигляді чимало гірчить і смак кави нууу...  {dr} дуже своєрідний і нагадує радянський кавовий напій з ячменю. Не зовсім  так радикально, але такі нотки смаку настирно лізуть. Зварена в джезві ще так-сяк, в от після гейзерки бурда бурдою  {kh}...
Цю пачку доб'ю і більше не купуватиму...
Nehai's stabwood&bone

Offline vobler

• Эксперт
  • Время создает нас
« Reply #60 : 09 Вересня 2025, 21:20:51 »
космос Ethiopia дуже гарна кава, брав мелену, попав на акцію.  {_11}

Offline Metrolog

• Эксперт
« Reply #61 : 19 Вересня 2025, 18:54:21 »
Знайшов кавову фірму Кузня Кави. Замовив таку: https://kyzniakavy.com/product/kava-v-zernah-kuznya-kavy-blend-100-arabika-1-kg/  Дуже задоволений. Прекрасний, як на мене, смак та аромат.
с уважением. Metrolog.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #62 : 21 Вересня 2025, 11:05:23 »
Я надибав новий сорт Kimbo, якого раніше не побував: Gusto di Napoli

Хотів купити інший сорт, навіть заплатив за нього через Промоплату, але його в наявності не було. Запропонували цей.
Гарна, мені сподобалась. Трішки програє Espresso Napolitano і одночасно краща аніж Pompei та Capri. Ну це на мій смак.
Nehai's stabwood&bone