Вітаю панство!

Рюкзаки я постійно почав носити недавно, може років з чотири тому. Раніше в основному на роботу ноутбук носив у сумці, інше лежало в машині, звідки діставалось по мірі необхідності. А рюкзак час від часу використовував лише для того, щоб все потрібне тягати в одній "валізі" в основному для поїздок у відрядження, або до батьків, якщо їду не машиною, а в комфортній електричці. Зручно, все, що мені треба при собі: ноутбук, зарядки, пара ножів (куди ж без них), термос з кавою, судок з їжою, або бутери, "косметичка" з таблетками яка не маленька, бо ніфіга не молодий вже і мушу тягати з собою купу таблеток та тюбиків, запасний портсигар, "косметичку" з тютюнами та фільтрами-парером для самокруток, та ще всякі дрібниці, які наче і невеликі, але назбирується їх чимало. + З початком повномасштабки з собою почав постійно тягати турнікет та дещо з першої допомоги...
Acropolis, який у мене вирокистовувався (і зараз є) раніше, класний рюкзак, надійний, брезентовий, не промокає(має "козирки" на блискавках), але та як він фоторюкзак, відділення має лише два і кишеньок також лише дві - мало. Моделі вже не назву, вона давно не випускається... Сам його купував років 10 тому, з рук, бо вже і тоді його виробництво припинили.
Десь в 2021 купив собі SwissGear 8810.

Всім гарний - зручний, багато кишень. Але от якість матеріалів .... Ота ґумова фігня на ручці обірвалась протягом першого півріччя - носив без неї; відірвалось красивеньке фірмове "вушко" на одній із "собачок" блискавки основного відділення; потім полопали фаскеси, що тримають лямки - позав'язув фали вузлами під свою статуру, при зміні одягу "зима/літо" вузли доводиться перев'язувати; в одній бічній кишені розпустився шов по шву - зашив; потім почали розповзатись шви всередині рюкзака та на дні - зашив, але почав шукати достойну заміну. Бо заіпало то....

Поглядував на китайські на Аліекспресі... Але, пам'ятаючи про китайський оригінальний Свіссгір довіри то не вселяло...
З того, що є на нашому ринку найбільше сподобався 5.11 Rash 24

...по розмірам, кількості відділень, зручності саме те, що мені треба. Ну а якість виробництва та матеріалів у рюкзаків 5.11 ні в кого давно питань не визиває.
Хвалять його за надійність, місткість та зручність. При чому не лише в якості міського рюкзака, а в основному для не довготривалих виходів на природу на пару днів. Але ж ціна .... Від 6500 грн, і то не факт що не підробка. На німецькому Амазоні (міг доцю попросити купити) 159-167€, в залежності від кольору. Особисто мені подобається саме такий, як на картинці, сіро-чорний. І він найдорожчий.
Дорого... Дуже дорого...
Хоча, звичайно, як річ не на один рік можна було б і купити

.
Але вирішив глянути, що є у наших виробників. В першу чергу "пішов" до M-Tac, так як чув від хлопців, що воюють, що їхня продукція хоч і не найкраща на ринку, але добротна та достойна, особливо беручи до уваги ціну.
І о диво - знайшов модель, яка зовні ДУЖЕ схожа на 5.11 Rash 24 - M-Tac Pathfinder.
https://militarka.com.ua/ua/m-tac-rjukzak-pathfinder-pack-34-l-chernyj.htmlПішов по магазинам, щоб помацати і дійшов до висновку що Пасфіндер є добротною і точною копією 5.11 Rash 24, gen.1.
Звичайно 5.11 зроблений із кордури, а М-тас із оксфорду, у 5.11 фурнітура Ykk, а у М-тас безіменна, але... Навіть роблячи скидку на кращі матеріали в 5.11 ціна M-Tac втричі менша. Тому вирішив зайвим переплачувати.
Купив собі в чорному кольорі, в наявності ще є олива та пісочний. Віддав би перевагу сірому, мені він здається красивішим, але на час моєї покупки в наявності їх не було.
Користуюсь поки приблизно п'ять місяців.
Великий, заявлено 34 л об'єму, має купу кишень та кишеньок які розташовані надзвичайно толково. Ну тут дається взнаки родослівна 5.11 .... Добре що М-таковці не стали нічого видумувати нового, а скопіювали добротну модель, що зарекомендувала себе роками експлуатації.
У відділені гідратора чудово вміщується 14-дюймовий ноутбук, у відділенні для окулярів - мишка, у одному із бічних потайних відділень - блок живлення ноутбука із шнуром. Останнє просто чудово - в будь-якому із моїх "ранніх" рюкзаків блок живлення діти було ніде і він "теліпався" або по основному відділенні, або з втричі зігнутим кабелем ледве втискувався в одну із кишень.
Павербанк, зарядки, таблетки, окуляри в футлярі, турнікет з аптечкою, налобний ліхтарик, коробка "чергового" люлькового тютюну із машинкою для самокруток, пачкою паперу та кількома десятками фільтрів (раптом забуду звечора накрутити портсигар, у мене буває) розсувались по кишеням і не помітно де і поділись - ще купа вільного місця.
Докупив окремий чохол для термоса з підвіскою на систему моллі, так зручніше.
Лямки супезручні, навіть зважаючи на те, що якось воно так виходить, що у мене рюкзак постійно вагою кілограмів 8-9 (і наче нічого ж зайвого

) - не гуляють, на давлять. Це при тому, що в "міському" користуванні я ношу його переважно на одній лямці на правому плечі. + Ще і додатковий ремінець із фастексом на грудях який ДУЖЕ додає зручності при тривалому носінні. Я з самого початку, як спробував таке на Acropolisі, навіть не звертав уваги на рюкзаки без цього ремінця.
Поки бачу лише одну ваду - при застібанні блискавок великої, нижньої, кишені при проходженні прямого кута собачка блискавки буває "пригальмовується" та "застряє". Треба бути обережним, бо якщо сильно сіпати, то з часом собачку можна вирвати (ну так мені здається...). А мо цього і не станеться... Час покаже.
Влазить ВСЕ, що мені треба і + ще є вдосталь вільного місця.

Коротше, як хто шукає толковий рюкзак крихітку більше аніж середнього розміру - вельми рекомендую глянути на M-Tac Pathfinder -