Первый Украинский ножевой форум - НОЖиК

Ножовий світ => Ніж => Анатомія ножа => Тема розпочата: Mentor від 18 Жовтня 2019, 11:52:14

Назва: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 18 Жовтня 2019, 11:52:14
Это может и провокационный наброс, но....объясните мне популярно, нафига ЭТО изделие нужно сейчас, в средней полосе, в 21 веке? Я просто не понимаю.
Ко мне часто обращаются с заказом на заточку якутов, причем сразу после покупки. {_18}
Это мода на диковинку? ( у меня и к некоторым моделям японских ножей подобное отношение) Старая, примитивная, но возможно утилитарная (в свое время, в определенном месте, из-за дефицита информации и влияния более прогрессивных технологий) железяка, вдруг стала предметом с эдаким налетом загадочности, ее специфичность  обросла мифами о совершенно уникальных свойствах и т.п. Но, покрутив/поточив с десяток якутов, я просто не могу взять в толк, нахиба эта нелепость нужна?! Я не видел якутов на охоте, не слышал, чтоб кто-то ими активно работал на кухне, не видел их на войне ( а там такие ужоснахи встречаются, шо закачаешся) Так для кого вы их тут делаете-то? :D
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Lopar від 18 Жовтня 2019, 12:18:27
Відповім за себе.
Не роблю ножі на продаж, ножі з профілем клинка "якут" маю. Основне використання - на кухні дуже приємно нарізати морожене сало, виходять гарні шматочки, тонкі і зусиль не треба великих. Також дуже добре обстругувати кору з палок, саме такий профіль дозволяє легко контролювати товщину зрізу "від себе". Сподобалось рибу відділяти від хребта - якісно виходить.... і це ще не все, скажу просто - спробуйте. Єдине - не притримуйтесь "традиції" що до руків`я, це не обов`язково черенок.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: demetrid від 18 Жовтня 2019, 12:24:31
Єдине виправдане застсування якутів, як на мене, то стругання дерева. Досить вдала для того форма. Та сама "Мора" гризе деревину гірше.
Сало мерзле якутом ще не різав :D
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: paskuch від 18 Жовтня 2019, 12:34:56
Маю та особисто користуюсь ножем якутського типу.
Вцілому абсолютно нормальний інструмент , який має певну специфіку різу, яка в свою чергу є його плюсом та мінусом одночасно.
Ну і звичайно без "моди на диковинку" не обійшлось.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: bulat22 від 18 Жовтня 2019, 12:47:40
Пару тижнів тому зібрав якута, до речі саме так, як радить камрад Lopar, не з черенком, а із більш утілітарним руків‘ям.
Особисто мені не сподобалась необхідність постійно контролювати та корегувати різ.
Але дружині ніж так припав до руки, що довелось віддати його на кухню. Щинкує ним овочі, нарізає копчену ковбасу та тверді сири.
Так шо на смак і колір...
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 18 Жовтня 2019, 13:02:34
зібрав якута, до речі саме так, як радить камрад Lopar, не з черенком, а із більш утілітарним руків‘ям.
А можна фото, щоб побачити якута з "утилітарним руків'ям"?
на кухні дуже приємно нарізати морожене сало
Я чекав цього коментаря, і просто не знаю що сказать, бо морожене сало я бачив тільки зимою 2014 на Сході {sm} Нахіба яйого стругать мороженим  - для мене загадка :D
добре обстругувати кору з палок
{23} {23} {dr} Нууу, нехай. Хоча, набіса спеціально для цього робить окремого ножа? Якщо ж постійно кору треба дерти, то струг мабуть буде доречнішим.
нарізає копчену ковбасу та тверді сири.
{dr} Ну, мабуть ці роботи ним і можна зробити. Ок, запишемо в плюс
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Reger від 18 Жовтня 2019, 13:49:32
Нахіба яйого стругать мороженим  -


Мороженое сало {_11}
Я обожаю мороженое сало - но режу финкой.

А якуты мне они просто не нравятся.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 18 Жовтня 2019, 14:03:05
Я обожаю мороженое сало
{_07} т.е. я сейчас правильно понял - вы его замораживаете, потом строгаете и едите мороженым?!  (00) Ээээ, тогда пытань нема :D =)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Reger від 18 Жовтня 2019, 14:05:38
Да всё верно. Делаю сало с разными перцами. Красный, черный, белый  +зелень. После заморозки все вкусы чувствуются чётче.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: leoyas від 18 Жовтня 2019, 14:20:36
Все просто. Переваг у такого клинка практично немає, як і явних недоліків. Як на мене, то хіба що стругати деревину таким клинком легше за будь-які інші. Кажуть, що строганину добре робити. А хто її у нас робить масово? Ніж, як ніж. Специфічної форми, як і багато інших національних ножів. Дехто каже, що уводить при різі. Нічого там не уводить.
Хтось з моїх замовників навіть казав: « кращого ножа для полювання немає». Не знаю я що там може бути краще, чим він може бути кращим за ніж класичних форм, але подобається людині. Про смаки не сперечаються.
А почали робити ковалі через те, що просто виклик. Народу сподобалося. Комусь не подобається. Ну як завжди :)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Bezik від 18 Жовтня 2019, 14:49:16
.... Щинкує ним овочі, нарізає копчену ковбасу та тверді сири.
Так шо на смак і колір...

Вы правы, кто как хочет, тот так и , на кухне режет. Меня интересует один вопрос, какой именно твердый сыр вы режете якутом. Хорошо бы видео посмотреть. А то я прочитав ваш пост схватил якута и побежал на кухню резать испанский твердый сыр - должного результата не получилось.

Я как то тоже сделал себе пару якутов, попробовал их в разных видах резки , и по разным продуктам, и по дровам и веткам, в общем везде где только можно было что то порезать. Не знаю как он по строганине, её у меня нет, сало я не морожу, возможно  с веточек кору и удобно снимать, но мне это тоже не нужно, а вот щепу им колоть для разведения костра думаю в самый раз.
Якутских ножей существовало много видов по формам и строю. В своё время один из видов немного его облагородив раскрутили в росии приписав ему чуть ли не магические свойства. И пошёл  данный бренд  очень хорошо продаваться, потом и в Украине подхватили  и дораскрутили этот ножичек до максимума. 
Для меня этот нож просто никакой. Я конечно не эксперт по ножам и резки канатов, но уверяю Вас что в ножах соображаю не плохо. За свой век, а мне уже 64, в руках довелось подержать не мало разных ножей и поюзать их. Сам немножко балуюсь изготовлением ножей , плюс коллекционирую ножи, несколько лет профессионально  работал с ножом в руках. Вобщем опыт есть, а может я не правильного якута сделал для своих испытаний?



[вложение устарело и удалено администратором]
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: paskuch від 18 Жовтня 2019, 15:03:08
"Уводить" при різці твердих(морожених) продуктів, що і дозволяє нарізати тоненькі шматочки (можна і сала). З продуктами середньої твердості працює як будь який інший ніж
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Vorias від 18 Жовтня 2019, 15:47:22
Я обожаю мороженое сало
{_07} потом строгаете и едите мороженым?!  (00)
Приєднаюсь до пана reger, сам так роблю, виходить суперово. До того ж, нарізане (настругане) сало при кімнатній температурі відходить (розмерзається) дуже швидко, гризти його не доводиться, проте смачніше, ніж повністю розмерзле {_11}
По темі. За останній час довелося збирати один за одним 2 ЯН з клинками від різних майстрів, як на мене, дуже багато залежить від слюсарки (спробував на кухні обидва, враження різні ), а як наслідок позитивні чи негативні враження про сам ніж.

Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 18 Жовтня 2019, 16:27:31
бо морожене сало я бачив тільки зимою
я специально его морожу, и ем , мне так гораздо более нравится, макаю в свежесмолотый черный перец  {_11}
еще я люблю махан и хамон, прекрасно строгается якутом.
еще я им люблю разделать рыбину.
имеется один вопрос, можешь мне отписать в л.с, с какой стороны ты и как его точишь?
Именно за то , что он точится за 3 минуты, я всегда буду иметь такой в своем арсенале  8-)
Цитувати
Я не видел якутов на охоте, не слышал, чтоб кто-то ими активно работал на кухне
лично знаю таких людей, причем некоторым я сделал более 5 шт в одни руки.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Лука від 18 Жовтня 2019, 16:44:43
 У мене два якута. Один саморобний, з широким клинком і черенком 135мм. Другий з клинком Ясинецького =) , з рукояттю під себе. Ними зручно стругати дерево, грубо навиліт. Якщо клинок більший135мм зручно стругати а себе вома руками, як стружком. Клинок зручний, кои в нього фінчні пропорії по довжині ширині. Німці, побачивши, кажуть, що це дивна фінка 8-).
  Правші, ліворуким якутом має бути зручно дети шкіру і мездрувати. Мені ні зчого дерти. {gig}
Щоб роти щось з дерева треба мати під рукою право- і ліворукого. Фінка зручніша.
   Черенки-держаки появилися на якутах в гріндерну епоху. На музейних експонатах руковкі всі рузні, цивільні.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: lenpeh від 18 Жовтня 2019, 17:03:30
     Я пробовал якута только личного изготовления поэтому субьективен. Мое ИМХО - нож который великолепно работает по твердым продуктам и дереву, причём работа по дереву, на мой дилетантский взгляд, удобнее чем финской. В обалденный плюс запишу ему скорость правки (заточки). А так - нож как нож. Да, забыл, ещё он великолепно разделывает тушку. Не лучше, но и не хуже других. Космос и Лука написали лучше меня.
ПС  Кстати, давно меня гложет мысль попробовать к якутообразному клинку рукоять в виде бочки или классическую финочную с грибком. До бочки не дорос я ещё, а вторую все нет времени.
ППС Про сало-то забыл. Мерзлоте и твердое режет акт бластер.
    Все сказанное -сугубая ИМХА
     
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Лука від 18 Жовтня 2019, 17:14:05
  Фінка з гибком, всеідно, спочатку має мати "діжку" 8-).
  Я, таки не зовсім зацєнтий українець. Але сало морожене, продукт сильно не корисний, м'яко кажучи. Хіба, мо, як закусь під горілку. Тут я не тямлю :)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Lopar від 18 Жовтня 2019, 17:27:16
Прошу пробачення, але в чому некорисність мороженого сала?
Солоне сало, без заморозки, втрачає смак впродовж місяця, обвітрюється. А просолив, заморозив і є запас запашного смачного сала без зміни смаку.... (_22)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Лука від 18 Жовтня 2019, 17:38:11
 Солоне сало, ліпше  з'істи протягом пів року. Воно й так не зіпсується. В пузі воно засвоюється довше всіх продуктів. А мезле, ще має й нагрітися. А то дуже шкідливо для шлунка. То стосується тільки дієтології. А якщо під горілку, то пох. Я от тільки нах її закуювати, якщо вона така мила? :D Де логіка.
  З-за шкідливості вживання холодних жирів, в цивілізованих країнах заборонена реклама морозива.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 18 Жовтня 2019, 17:56:40
не думаю, что сало мороженное, вреднее водки.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Bezik від 18 Жовтня 2019, 18:04:58
Те кто делал и делает клинки для якутов, а так же и сами ножи сотнями на продажу, врядли будут до конца  объективны в данной теме. Они зарабатываю на этих ножах себе на жизнь и не вправе его обхаивать. Мне довелось несколько лет назад пообщаться в личке с несколькими мастерами этих **чудо** ножей  и их мнение не совпадало с тем что они писали в открытых темах об этих ножах.  Короче, нож кацапское гавно.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 18 Жовтня 2019, 18:12:46
якуты и эвенки, имеют мало общего с кацапами, разве что те их колонизировали
Я хоть и делаю их на продажу, но скажу так- нож это отличный, если имеет правильный клинок и параметры при сборке соблюдены
 есть кузнецы, которые не понимают сути, лепят по картинке, мне попадался такой клин, вот с ним точно нож был бы  -гавно, я тот клинок просто выбросил в помойку.Еще несколько я отправлял назад, когда присылали на сборку клиенты.
Саша, я не вижу клейма, чей клинок на твоем ноже? Какой там спуск тоже не вижу.
Цитувати
Вобщем опыт есть, а может я не правильного якута сделал для своих испытаний?
Не ты сделал, возможно клин неверный, очень много зависит от кузнеца и его понимания, процентов этак 80.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Bezik від 18 Жовтня 2019, 18:20:59
Костя, так пришли мне правильный клинок, может я поменяю свое мнение, сделав правильный нож. А то я как то пытался заказать у Украинских мастеров -кузнецов, да так и не сраслось. То очередь год нужно ждать, то цена заоблочная, видимо как для жителя другой страны, то ответ в личке через пол года и т.д.. может ты оперативно и не дорого из своих запасов клиночек, мне правильный и заточенный по всем правилам  вышлешь.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: os від 18 Жовтня 2019, 18:24:24
Солоне сало, без заморозки, втрачає смак впродовж місяця, обвітрюється. А просолив, заморозив і є запас запашного смачного сала без зміни смаку..
Цілком погоджуюсь. Навіть як поріжеш заморожене - за хвилину воно вже розмерзлось і ніякого негативу шлунку не створює.

Стосовно якутів - ніж, як ніж, зі своїми плюсами та мінусами. Чого його парафінити? В народа фінок (Мори, Хулти . . ) на порядок більше і ніхто такі питання не піднімає. Крім того пчаки, серби і т.д.
Відносно виконання клинка - декілька таких готових клинків від коваля я пере-слюсарював, бо взагалі не різав.

Як кажуть: "на вкус и цвет все фломастери різні".
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 18 Жовтня 2019, 18:24:48
Саша-могу выслать, я буду скоро отправлять железо на ковку Саше Яремченко, я с ним много якутов собрал, он понимает что и как,  я тебе потом цену напишу, решишь.
П.с...так чей у тебя был клин,? Шо то мне он не нравится, это не из 9хс с желтого форума случаем, от одного мастера с западной?
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: VSk від 18 Жовтня 2019, 18:25:58
Поработал якутом пару дней, я его так и не понял. Хороший он или плохой х.з. На охоту я его точно не возьму. Мороженное сало, рыбу разделать, рыбу на суши режу самодельным, что - то типа накири и скорее всего сделаю еще янагибу, мне он больше понравился с односторонней заточкой.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Big Ben від 18 Жовтня 2019, 18:31:06
Крутил на выставке в руках минут 30-не понял или не зашел,не знаю,наверное надо быть якутом.Порывался заказать клинок и сделать самому-передумал,наверное не якут.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Bezik від 18 Жовтня 2019, 18:32:40
Костя кто ковал мне клинок , писать не буду. Человек зарабатывает деньги, не буду же я его так подставлять. Показывать с другой стороны так же не хочу, зная наперед что мне про клинок скажут. Хотя я считаю что там все сделано правильно.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tacha79 від 18 Жовтня 2019, 20:00:30
А я не пробовал (( поэтому даже не знаю, что сказать.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 18 Жовтня 2019, 20:25:41
Меня реально это мороженое сало задело - у нас его никто так не ест :)))
И опять же, все любители пишут - "через минуту оно уже размерзлось и.." ...и собсна нафига его было морозить? :)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 18 Жовтня 2019, 20:29:06
оно слегка меняется во вкусе
попробуй, может понравится
и из-за того что мерзлое- строгается в  тонюсенькую чипсу и тает во рту, у меня дочка сало не любит вообще, а мороженное- на ура идет
это на любителя, но я на рыбалке  ем любое  {))}, я без него и на рыбалку не поеду  {))}
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: os від 18 Жовтня 2019, 20:41:09
и собсна нафига его было морозить?
Вищe було вказано - збeрігається так добрe.
І смак кращий, ніж просто солeнe, що збeрігається в банці в холодільніку.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: bulat22 від 18 Жовтня 2019, 21:13:58
А можна фото, щоб побачити якута з "утилітарним руків'ям"?
Будь ласка.
(https://io.ua/41900859m.jpg)
Тільки за якість прошу не кидатись табуретками.
Фото зробив щойно на планшет.
Та й ножа робив не на виставку, не на похвалитись, а так для себе, спробувати, що воно таке.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: bulat22 від 18 Жовтня 2019, 21:23:34
Меня интересует один вопрос, какой именно твердый сыр вы режете якутом. Хорошо бы видео посмотреть.
Я не зовсім зрозумів, Вас марка сиру цікавить чи що? Тоді я не допоможу, продукти купує дружина :)
До того ж Ви напевне не зовсім уважно прочитали мого поста.
Мені особисто теж не дуже сподобалось різати якутом. Сподобалось дружині, ось вона і ріже. Як - я сам не розумію.
Відео знімати не буду, обзорами не займаюсь.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Bezik від 18 Жовтня 2019, 21:31:58
Меня интересует один вопрос, какой именно твердый сыр вы режете якутом. Хорошо бы видео посмотреть.
Я не зовсім зрозумів, Вас марка сиру цікавить чи що? Тоді я не допоможу, продукти купує дружина :)


А вы что не интерескетесь каким вас сыром кормят?  Да меня интересовало название сыра, не ужели так тяжело заглянуть в холодильник и посмотреть названин.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: bulat22 від 18 Жовтня 2019, 21:36:11
Глянув.
«Old Amsterdam» зараз лежить, але вона не тільки його різала.  :)
Фото холодильника робити???
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 18 Жовтня 2019, 21:42:33
А як його зберігати по іншому - варити? В банки катати? Коптити? Це все ще гірше втрачає смак.

Сало козацьке: Спробуйте купити 2-3 кг свіжого сала нетовстого 4-5см, порізати полосками по 10 см взяти на це все - 2 пачки чорного перця, пачку лаврового листка, пачку перця горошка, 2-3 головки часнику дрібно порізаного, 200-300 гр солі. Натираєте з надлишком цим всім, ставите на добу в холодильник, потім з усім цим разом кладете в заморозку окрему полоску сала в окремий пакет. Нарізаєте під смажену/варену/печену картоплю, чорний хліб і озверин. Рецепт тримаєте в суворій таємниці. Обережно продукт має сильно виражений абстинентний синдром.

По якутам - да форма незвичайна - від того і інтерес. Як і інший другий ніж - бувають вдалі, бувають не дуже. Вже 10 раз хаяли їх восхваляли, а в результаті комусь по приколу ним працювати і він ним буде працювати незважаючи на теорії і аргументи. І нічого поганого в цьому немає.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 18 Жовтня 2019, 21:52:48
Из написаного:
"+" - хорошо стружет древесину, мороженное сало и что-то, типа салями. Все остальное - так же или не хуже обычных клинков.
"-" - (мое имхо) он просто уродлив, требует определенной сноровки и другой манеры работы, его плюсы совершенно не востребованы в современной жизни - ну, что вы в самом деле  карвингом занимаетесь или ложки липовые режете? Мороженое сало....ну, ляд с ним, принимаю :)
По заточке - принесли мне якута, "черенок" из жутко дорогой стабилки, проставки из рога буйвола, серебра, клинок  отполирован с обеих сторон, а на рк - сколы и замины. И вот как их убрать??? Снести РК? Получим сведение уже не в ноль, а в 0.5-0,7 (в данном конкретном случае), а дальше? Заточить, сформировав подвод или восстанавливать сведение в ноль, шоркая по плоской части или залинзовуя выпуклую часть? А потом все это дело снова заполировывать? Пожелания зазчика - "все сделать красиво, шоб как было раньше". Я отказался...  Понимаю, что какой-нибудь современный Дерсу Узала такой херней не мается и смело шоркает напильником, но эстеты из мегаполисов хотят эстетики....
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Viktor від 18 Жовтня 2019, 22:21:09
Mentor знакомая тема) {con} раньше, где-то год назад, тоже не  понимал этих якутских ножей, все люди как помешанные на них стали, бредят ими.....
ну думаю надо сделать и себе попробовать так сказать, что за диво чудное) якутский клин.
сделал, процесс ковки и слесарки не обычные. есть свои нюансы, но НЕ скажу что не понравилось! начал его испытывать строгать дерево, резать итд.. принципе неплохо, но если сравнивать с финкой в "0"  она мне больше понравилась.
Вообщем якутский нож имеет место быть в арсенале "ножемана"
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: VSk від 18 Жовтня 2019, 22:25:05
Дерсу Узала шоркает плоской стороной по камню и подводит чуть полукруглою.
2 Космос, сало еще должно чуть "отпотеть".
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: novak від 18 Жовтня 2019, 22:26:57
Мав три якути, так їх і не зрозумів, тому продав. Пам'ятаю лише, що дуже гарно вгризалися в деревину при струганні.
Якби знав, що якут гарно ріже морожене сало, то залишив би одного (може ще зроблю собі). ))
Як і дехто, дуже полюбляю в міру заморожене сало, нарізане тоненькими пластинками, особливо з чорним хлібом, смаженою бараболькою, з цибулькою. Просто сало теж йде непогано, без нічого )))
Ну а те, про що дехто питав: "для чого сало заморожувати", то хоча б для того, щоб прибити паразитів (якщо раптом вони там є).
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 18 Жовтня 2019, 22:46:11
Поспішу вас засмутити. По перше, в салі їх практично немає, вся погань з капсулами і личинками в мясі значно частіше - бо їм треба кров і кисень. А по друге, тим хто є - мінусова температура Вашої морозилочки - це як курорт Буковель, відпочити і набратися сил.  Набагато більшу роль відіграє порізка невеликим шматком і просолювання - закон баті Осмоса витягує з них воду в більш концентроване середовище.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 18 Жовтня 2019, 23:02:16
а на рк - сколы и замины
это потому, что иногда  не  знают как его точать многие производители , и не все слышали слово -тилэх.
я не буду развивать эту тему , ибо знаю что начнется спор, но прежде чем якута делать, желательно не в ф.б его смотреть у друзей и копировать, а идти дальше, ютуб, статьи, якутские форумы и т.д
п.с тему по заточке, точно дальше не поддержу, многие меня не поймут, а спорить не хочу, мне это не нужно  -)
п.с...в разных улусах Якутии, ножи бывает точат по разному для определенных типов работ , но там и строение клинков имеют отличия, вообщем тема эта обширная и имеет массу ньюансов, не так сильно  и прост якутский нож
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 18 Жовтня 2019, 23:16:57
Костя, по заточке можешь мне в личку написать (при желании конечно)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: аспид від 19 Жовтня 2019, 19:46:37
Самодельным якутом (клин из старого напильника) пользуюсь второй сезон на охоте и рыбалке, может и тушу освежевать и "термосок" при надобности покрошить и веточку что бы сало на костре пожарить. Главное что бы резать с "пониманием" и умением. Впечатления  --имеет место быть--
 Свой якут даю в чужие руки только что бы посмотреть.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Воля від 19 Жовтня 2019, 20:36:26
Єтож якуцкий нож. Ім жє можна, нє сходя с дівана, срубить кєдр для костра, зарєзать мядвєдя і шкурой єтого ж мядведя, снятого якукцим ножом, укрицца от дождя. Сидячи на диванє.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: dimakole від 19 Жовтня 2019, 20:51:15
і "кровосток" там  {_11}
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tehnicsan від 19 Жовтня 2019, 22:44:54
Якутский ніж поважаю " дистанційно"( бо не мав і не хочу) як екзотику, як національний ніж якутів. З деревом, салом, м'ясом на відмінно працює Фінн. І зручно, і звично
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Воля від 19 Жовтня 2019, 22:55:06
Ножі, знайдені на теренах України, теж непогано різали сало. І дерево наші пращури ними стругали. Без всяких долів однобоких ітд. Простій легкій випуклій лінзі від обуха похер морожене сало, гілки і інші дрова.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Лука від 19 Жовтня 2019, 23:09:36
  :) А москалі читають цю тему і думають "кто пра что, а хахли пра сало"  )))
  Колись дядьки- будівельники різали сало і..., загостреною ланкою складного метра. Не голодали і не парилися. ((
  Якут,часто зручніший фінки. Але, як правило, лише в одну сторону. Я ріжу багато дрібних дерев'яшок, то маю під рукою ножички і з праворукою односторонньою лінзою і з ліворукою.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: СТЕРХ від 19 Жовтня 2019, 23:29:14
кухня, 2 в обусі, 40мм завширшки, прямі спуски із зведенням у 0,15-0,2, нарізає морожене сало як душа побажає {sm}
Але є різноманітні етнічні ножі і задавати питання, що до їх призначення, потрібно тим хто до того етносу і культури відноситься. Чому у нас була певна мода (здається вже пройшла) на них - зовсім інше питання, а навіщо робити такі ножі у дорогому виконанні - питання до майстрів.
Тема українського ножа значно цікавіша, як на мене, шкода що мало майстрів її розвивають
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Паганель від 19 Жовтня 2019, 23:45:55
 Плюсую!
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Wowan m від 20 Жовтня 2019, 00:58:11
Ножi не купляють через функцiональнiсть Чи не функцiональнiсть. в основному. Подобаеться та й усе.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Wowan m від 20 Жовтня 2019, 01:01:51
Мода не прошла. Зробиш продаеш без проблем . За адекватнi грошi.  Нiколи не залежуються.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Lopar від 21 Жовтня 2019, 09:17:23
Людиии, хорош на лічності.
Ніж то й ніж.
Я от і досі не розумію фінку з отим гибом - руку муляє, стругати неможливо, то вгризається, то зовсім не ріже...
Звичайний ніж, з симетричними спусками в лінзу відмінно ріже. Але ж не створюють бренд звичайний ніж...
Якутський ніж - це так само бренд, як японські ножі. В реалі Японія їх в очі не бачила, прийшла європа, захотіла національного - швидко придумали, розрутили і за скажені гроші продають лохам ножі з вуглецевої перекаленої сталі по ціні золота.... І ніхто не кричитиь що тими ножами ніхто не ріже, купують їх для понтів у сервант, бо вже від гурка вони сиплються і сморід ржавого заліза... але то ж япона кухня... Хорош.
Комусь подобається, комусь ні - оригінальний ніж і все, не більше. (__3)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: BigWolf від 21 Жовтня 2019, 10:05:52
Делал поковки якутов, делал клинки на продажу, а также собрал несколько ножей.
Однозначного мнения от конечных пользователей так и не услышал. Кто то аж кипятком может ссыкануть от якутского ножа, а кому то не нравятся они, хоть тресни.
Сам пользуюсь праворуким якутом в мастерской для работы по дереву. Хочу сделать еще и леворукого тоже для мастерской.
Свои личные ощущения - для работы по дереву хороший нож, но со своей спецификой (привыкаешь к специфике быстро). Опять же, на аутентичность не претендую, то что на ютубах и на форумах нарыл, в такой геометрии и делал.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: alexdron від 23 Жовтня 2019, 01:27:24
Интересно. Себе что-ли собрать на пробу  {dr}
Насчет "правильного" якутского клина. Полез смотреть что можно готового купить.

Вот этот - правильный? Я номер 33 или 34 присмотрел.
https://www.etsy.com/listing/728809974/d2-yakut-knife-blade-blank (https://www.etsy.com/listing/728809974/d2-yakut-knife-blade-blank)


Не слишком ли близко РК к "яме", как бы не покрошилась...

чувак пишет что делал с ТЦО. Там даже видео есть где он свой якут из х12мф гнет как пластилин, при этом заявляется твердость в 59-61. Впервые слышу, в Америке это ТЦО не встречал даже на форумах. Тут всем обычного крио хватает.


[вложение устарело и удалено администратором]
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: BigWolf від 23 Жовтня 2019, 06:08:36
Фотография клинка со стороны дола - не сильно информативна в плане информации о геометрии клинка.

Мое ИМХО - правильный якут в сечении должен напоминать запятую со слабовыраженной линзой

Насчет небольшого расстояния рк от дола - если расстояние 2-3 мм, и термичка нормальная - то с рк ничего не должно случится. Во всяком случае на клинках из ШХ15 рк в пару мм от дола нормально живет.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Лука від 23 Жовтня 2019, 11:40:15
 Клиночки по формі, вірні. Але я не вірю в живучість рк в  2мм від ковочної поверхні. {dr}  Ще й такої брутальної.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 13:37:35
Цитувати
Але я не вірю в живучість рк в  2мм від ковочної поверхні

клинки с очень хорошим долом на фото, я такой дол люблю,  так много и часто куют именно в Якутии.
  толщина 3 мм- явно мало для такого дола и длины клинка, твердость в 61 на х12мф и якуте- имхо...много и не нужно ,спуск я глянул по ссылке- вроде неплохо все, мастер  с Северодвинска, это  от якутских краев х.з где
а вот толщина мне не нравится, хотя б 4 мм было, 3 мм слишком нежен
Цитувати
ТЦО
х.з как он его делает и на каком уровне  ((

цена- полностью адекватная  8-)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 23 Жовтня 2019, 13:42:53
Позырил пару-тройку видео на Ютубе, где охотники тестят якутов. Вывод однако напрашивается в плюсы к якутам. Для охотников по крайней мере.  8-)
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Воля від 23 Жовтня 2019, 13:52:44
 :D
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Mentor від 23 Жовтня 2019, 14:33:52
Не, ну я отдаю должное опыту практиков. (хотя все видео были от охотников сибиряков по разделке дичи, которой в Украине уже днем с огнем не сыщешь...) От этого мое ЛИЧНОЕ неприятие якута никуда не делось. Чортишо, а не нож {gig}
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Воля від 23 Жовтня 2019, 15:19:36
по разделке дичи, которой в Украине уже днем с огнем не сыщешь...)
Ти сильно помиляєшся. Особисто знаю хлопчиків, які по 20-30 кабанчиків розбирають за сезон ( не враховуючи різних там косуль,  бобрівь,  лисиць ). Показав якось   їм "якута". Обсміяли мене. Радий, що не відп..здили. 
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Reger від 23 Жовтня 2019, 15:24:37
Лично для меня якут как и нож нквд. Сук....... язык не поворачивается сказать финка.  Все сработало на хайпе.  А во всем остальном просто ножи. Без всяких сверхъестественных способностей.

А по резьбе по дереву лучше чем мора карвниг нету . Это лично моё мнение.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 16:00:25
Для охотников по крайней мере
Навіть незнаю в чому якути виграють нормальним увігнутим спускам по мясу. Увігнуті ріжуть просто демонічно. При значно більшій стійкості кромки. 0,5 мм проти нуля якутів.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 16:03:38
При значно більшій стійкості кромки. 0,5 мм проти нуля якутів.

это с чего такой вывод? про значно бiльшу стойкость  {gig}
Я пять лет пользуюсь якутом- там пару микросколов, я на них плюнул, покупайте клинки от хороших кузнецов, и будет вам счастье. Финками пользуюсь лет 10, тоже могу немного рассказать.
и не сравнивайте финку с якутом, это кардинально разные ножи во всем.
К ножу нужно относиться с пониманием, тогда он всякий хорош.

Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 16:08:11
Ну я думав, чисто фізика. Наприклад, при однаково хорошій сталі - товщина самої ріжучої кромки.
А кого крім Яременка Ви могли б рекомендувати?
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 16:12:34
Леня Ясинецкий отлично откует, тот же Воля, мне в свое время , их хорошо ковал

товщина самої ріжучої кромки.
это не самое важное.
нужно увязать в ноже геометрию-сталь-термичку-целевые задачи, это важнее.
имхо.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 16:26:35
геометрию-сталь-термичку-целевые задачи

Сталь - однакова
Термічка - однакова
Ціль - полювання, мясо, однакова.

Залишилась геометрія. А матушка фізика ж неумолима. Де товстіше, там міцніше.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 16:34:02
то что вы пишите, это  {smelly}
на определенный клинок, определенного типа ножа, нужно подбирать комплексно

увязать в ноже геометрию-сталь-термичку-целевые задачи, это важнее.
что тут неясного?
вы на мачетину и на финку тоже одну сталь и термичку ставите? Или на кухонную тяпку и филейник?
Если так- тадй йой!
Я под каждый свой нож, подбираю сталь, термичку,  и мало того- даже самого термиста  8-)
мне даже известно, кто из них какую сталь лучше затермичит , для определенного типа ножа...во как  {))}
Лет через 5-7 вы это тоже поймете.
И я такой не один  {))}
нельзя схватить первую попавшуюся сталь, затермичить ее в потолок и воткнуть на любой тип ножа, это метод начинающих мастеров, он ошибочен
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 16:46:13
Ну задача була поставлена вузько і конкретно:

Ніж на увігнутих спусках, на охоті, вставить якута по стійкості кромки.

До чого тут порівняння мачетини і фінки, тяпки і філейника - так, мені глобально не зрозуміло.
1. Що заважає взяти одну і ту саму сталь - Н690, Х12мф?
2. Що заважає зробити одну і ту саму термічку - під неделікатний різ?
3. Задачі  - уже вужче не придумаєш, і ввігнуті спуски і якут(як стверджують) прекрасно підходить для охоти на кабана наприклад.

Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 16:49:27
До чого тут порівняння мачетини і фінки, тяпки і філейника - так, мені глобально не зрозуміло.
усе, я пас  {gig}
учите матчасть. =)
лет через 5, возможно поймете, это придет позже.

Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 16:57:19
 {sm}

Я назбираю гроші і замовлю у Вас якута. Або не буду збирати і замовлю в "бомж-комплектації", щоб потестити в полі.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: Vorias від 23 Жовтня 2019, 17:05:39
замовлю в "бомж-комплектації", щоб потестити в полі.
Заінтригували! Звіт буде?
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 17:28:32
Я міг би поділитись якимись думками, але навряд чи це було б об'єктивно через мій невеликий досвід в цьому питанні. Тут, як би, є дійсно більш матьорі мисливці і ножемани. Якщо у мене буде позитивний досвід, я міг би написати невеликий огляд, але навряд чи це буде скоро через тотальний брак часу.

До того ж покупки нових ножів негативно впливають на парк зимового взуття моєї дружини і дітей.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 17:29:45
замовлю в "бомж-комплектації",
я такого делать не умею
 
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 23 Жовтня 2019, 17:45:14
я не хотів Вас образити, я просто мав на увазі не топову, "скромніше"
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: lenpeh від 23 Жовтня 2019, 18:06:23
     2 Космос,
хотелось бы услышать Ваше мнение о "дурной мысли" сделать якута с бочкообразной рукоятью рукоятью или с рукоятью с грибком. Якутообразного немного распробовал, нравится, но предыдущие "дурные мысли" не дают покоя. Стоит ли, по Вашему мнению, морочится?
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: космос від 23 Жовтня 2019, 18:57:53
попробуйте, у нас может и пройдет, на севере- вряд ли.
нож сразу же лишается легкого извлечения из ножен за длинную рукоять без замка ножен, бочку в варежке хрен из ножен легко вынять,если ножны правильные, делать для бочки простые книжкой- х.з что, потеряшь
  грибок- делали уже так....имхо..-выглядит на мой взгляд, вообще неэстетично, да и ширина клинка заставит увеличить рукоять в ширину, то будет уже- лапоть.  {gig}
я не пойму- зачем оно нужно?
как по мне, охота боченок- томмик лучший вариант, охота грибочек- линейку надо
а якут, он сам по себе самодостаточен.
 ((
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: wildss від 23 Жовтня 2019, 19:58:23
Позырил пару-тройку видео на Ютубе, где охотники тестят якутов.
Вот хороший тест, правильного якута. смотреть с 33 мин.  https://www.youtube.com/watch?v=q2KiU0feQXs  :D
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: lenpeh від 23 Жовтня 2019, 20:01:05
     Я +- понимаю. За север говорить и близко не берусь. Для наших краев бочка ИМХО предпочтительней яйцеобразного незначительного конуса, потому что лучше удерживается в руке. А грибковая, наверно действительно несуразная?... {23} Однозначно СПАСИБО.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 24 Жовтня 2019, 00:21:22
Вот хороший тест, правильного якута. смотреть с 33 мин.  https://www.youtube.com/watch?v=q2KiU0feQXs 
)))
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: leoyas від 25 Жовтня 2019, 14:35:12
Ніж на увігнутих спусках, на охоті, вставить якута по стійкості кромки.
Зносостійкість, що абразивна, що адгезивна, не залежить від геометрії. Геометрія впливає на легкість різу, а зносостійкість - функція структури. Не плутайте тепле з м'яким.
Якщо вже говорити вашою мовою "вставить", то коректною буде фраза: "клинок зі сталі такої-то термічки такого-то майстра" вставить по стійкості "клинок зі сталі такої-то термічки такого-то майстра", а форма спуска форму спуска по стійкості не може вставити, Це те ж саме, що сталь вставить бронзу по кольору,
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: BigWolf від 26 Жовтня 2019, 22:51:29
Относительно тестов якута - вот видео https://www.youtube.com/watch?v=BiNp8QEGMfg

Сразу скажу - не со всеми результатами тестов согласен, но при правильной геометри - якут весьма не плох
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 26 Жовтня 2019, 23:16:18
Зносостійкість, що абразивна, що адгезивна
Стійкість було вжито окрім того в значенні міцність.  Це тест буде не по канату а десь легенько по ребрам, десь по суглобам, десь вздовж хребта і там де тонка кромка викришиться або замнеться товста легенько заблестить.
Всі решта факторів ми вже нівелювали. Прочитайте уважно про що йшла мова.
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: leoyas від 27 Жовтня 2019, 09:23:38
Що я не правильно інтерпретую слово стійкість?
Назва: Re: Якуты....ну вот зачем?!!
Відправлено: tericon від 07 Листопада 2019, 13:53:52
Так мені не подобається слово "зносостійкість"- це в промислових умовах коректно, де на станках стоять однакові ножі, які ріжуть однаковий матеріал на конвейері.

В житті стійкість кромки - це ще і міцність її, здатність протистояти боковим і ударним навантаженням і зберігати при цьому ж рівномірні ріжучі властивості.

Тому я вжив слово "стійкість", і тому одразу пояснив з практичними прикладами.