Автор Тема: Кухонний недонабір  (Прочитано 4413 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Кухонний недонабір
« : 16 Березня 2017, 22:30:24 »
Вітаю.
Покажу крайню роботу. Простенькі(не дивлячись на матеріали) помічники на кухню. Не часто роблю кухонники, але іноді треба й з ними практикуватись.
М390. ТО Андрія Гаврика на 62одиниці. На руків'ях айронвуд. Больстер - г10, піни - карбон. Спуски прямі, зведені в 0,25(на більшому) і 0,3(на малому).  Фініш клинків- скотчбрайт fine. Більший має клинок 182мм, Менший - 100мм. Товщина 2,3мм.


Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: Кухонний недонабір
« Reply #1 : 16 Березня 2017, 22:39:39 »
  {dr} {dr} На великому рукоять зависока від клинка. Ця мода, перед вищий зада, поширилась від ножів "на укол" А на кухоннику ((
  Малий, ну дуже ловкий {_11}!
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

ALF

  • Гість
Re: Кухонний недонабір
« Reply #2 : 16 Березня 2017, 23:50:56 »
 {_11} Красивые! Несколько необычно решение меньшего... что за "чойл"? Для чего это? Не будет ли при упоре на обух большим пальцем создавать дискомфорт? {dr}

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: Кухонний недонабір
« Reply #3 : 17 Березня 2017, 00:00:25 »
  :) У малого ножа, великому пальцю на обусі, робити нічого.
  Він ще не заточений? То, пи зведенні в 0,3, я б точив лиш праву строну. А ліву лиш в мікропідвод {dr}
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline VSk

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 6911
  • Розташування: Киев
Re: Кухонний недонабір
« Reply #4 : 17 Березня 2017, 00:05:00 »
Интересная работа, мне понравилась. Чойл, кстати сразу и не обратил внимания, ИМХО что-то не продумано, я бы сделал 4-5 мм пяту и чойл диаметром 2-,2-5 мм.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Re: Кухонний недонабір
« Reply #5 : 17 Березня 2017, 08:37:04 »
Не будет ли при упоре на обух большим пальцем создавать дискомфорт?
Ну то ворнкліф, якшо що  {))} Чойл там правильно розміщений, думаю.

я бы сделал 4-5 мм пяту и чойл диаметром 2-,2-5 мм.

Ну тоді б було рікасо і малий не гармонував би з великим. {dr}

Offline kisa_jr

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 608
  • Розташування: Хмельницкий
  • «То, что не убивает нас, делает нас сильнее»
Re: Кухонний недонабір
« Reply #6 : 17 Березня 2017, 12:24:35 »
 {_11}

ALF

  • Гість
Re: Кухонний недонабір
« Reply #7 : 17 Березня 2017, 16:27:16 »
Ну, тут така справа… класики ножебудування і такий варіант вважають прийнятним. Наприклад, ось:
До речі, не переконаний, що якби поміняти на малому  місцями обух і р/к, то було б набагато гірше, чи гармонія між ножами у цій парі втрачена була… {dr}

Offline chestnok

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1812
  • Розташування: Eniseysk
Re: Кухонний недонабір
« Reply #8 : 17 Березня 2017, 17:42:08 »
мелкий понравился, такой шустрик! ТАк и хочется в руках по-вертеть  {_11}

Offline vobler

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 7360
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
Re: Кухонний недонабір
« Reply #9 : 17 Березня 2017, 19:23:37 »
Хорошие ножи .Рукоять на большом ноже нормальная. Повар или повариха еще выбирает нож с наклоном в зависимости от своего роста и веса. Так что все индивидуально. А если на кухню  {_11} .

Offline Лука

  • Володимир
  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 5823
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: Кухонний недонабір
« Reply #10 : 17 Березня 2017, 20:27:00 »
Вибачаюся. Я неясно виразився про висоту рукояті на великому ножі.  Мав на увазі ширину рукояті в підпальцевій на виді збоку. Рукоять,як правило, на кухонниках там сама вужча.
      А нахил то таке, індивідуальне. Кому що подобається, в залежності від привички чи техніки різу. Он у автентичних пчаків рукоять взагалі ширша в плані,ніж в профілі.
« Останнє редагування: 17 Березня 2017, 20:30:41 від Лука »
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline vobler

  • Эксперт
  • *******
  • Повідомлень: 7360
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
Re: Кухонний недонабір
« Reply #11 : 17 Березня 2017, 20:34:11 »
 {_17} в зависимости от народности и обычаев рода .это в старых кишлаках где еще нет власти .А новоделы там анархия.

Offline Vladimir M

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1695
  • Розташування: Київ
Re: Кухонний недонабір
« Reply #12 : 18 Березня 2017, 01:43:35 »
  У малого ножа, великому пальцю на обусі, робити нічого.
  Він ще не заточений? То, пи зведенні в 0,3, я б точив лиш праву строну. А ліву лиш в мікропідвод
Щодо великого пальця - правда, але спробуйте це донести в голови домогосподаркам якi i не таку фiгню можуть вчинити...
 Про зведення в 0,3, - чому саме така заточка а не навпаки? Адже малий нiж в бiльшостi випадкiв використовують для чистки овочiв, при цьому зворотнiм захватом.

Offline Dima_atopol

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 917
  • Розташування: Украина, Киев
  • Ножи НЕ делаю.
Re: Кухонний недонабір
« Reply #13 : 18 Березня 2017, 07:12:14 »
Менший в обусі 2,3?
Забагато, треба було обідрати хочаб до 1,5. Та й зведення затовсте.
А так, загалом - гуд.  :)

Offline Лісовик

  • Богдан
  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 545
  • Розташування: Черкаси
Re: Кухонний недонабір
« Reply #14 : 18 Березня 2017, 07:47:45 »
Так. Малий теж в обусі 2,3. Погоджусь, можна було і тонше зробити.

ому саме така заточка а не навпаки? Адже малий нiж в бiльшостi випадкiв використовують для чистки овочiв, при цьому зворотнiм захватом.
Не сильно зрозумів питання. Тут форма якраз і для овочів(пряма РК). І руків'я для зворотнього хвату.

Дякую всім за конструктив  {tnx}

Offline Vladimir M

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1695
  • Розташування: Київ
Re: Кухонний недонабір
« Reply #15 : 18 Березня 2017, 08:45:05 »
 Про заточку я коментував пост Луки.
А про те що цей ножик "злизано" з овочевого вiд Стерха (хоча форма мабуть не нова), - й так видно...   Окрiм обуха 2,3 мм, як Дмитро пiдказав, краще було i пiдвод зробити тоншим.
 Для чого твердiсть 62, а не 60 чи 61? Тут вiдповiдь типу: "розкрито потенцiал сталi" , - буде менш доречна нiж - "щоб було над чим помучитись при заточцi".

Offline Мутний

  • Активный участник
  • ***
  • Повідомлень: 521
  • Розташування: Переяслав
Re: Кухонний недонабір
« Reply #16 : 18 Березня 2017, 10:10:38 »
для набору таки мало, а для робіт на кухні- має вистачити цілком)

Малюк красень вийшов, а великий по фото якось углувато виглядає через руків'я, наче його туди з іншого ноже вставили взяли. Ну і дерево виглядає чудово {_11}

Offline tericon

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 928
  • Розташування: Чернівці
Re: Кухонний недонабір
« Reply #17 : 18 Березня 2017, 11:17:00 »
 Для чого твердiсть 62, а не 60 чи 61? Тут вiдповiдь типу: "розкрито потенцiал сталi" , - буде менш доречна нiж - "щоб було над чим помучитись при заточцi".
Сталь згідно свого складу буде найкраще працювати на своїй оптимальній твердості. Можна м390 і в 58нрс калити, але різати вона буде як 40х13. Ну і мені наприклад важче точити пластилінові кухонні ножі які з однієї сторони точаться а з іншої завертаються ніж м390 в 62-64 нрс ;)

Offline Vladimir M

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1695
  • Розташування: Київ
Re: Кухонний недонабір
« Reply #18 : 18 Березня 2017, 11:44:10 »
 Про оптимальну твердiсть - знаю сам i погоджуюсь з вами. Але для простих користувачiв, легше поправити кромку в мiкропилку чимось типу керамiчним мусатом чи не дорогим мiлким брусочком, нiж слiдом за набором ножiв купувати точилку i набiр брускiв, до того ще освоювати навики заточки.
- Така моя думка.

Offline Frederico

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2347
  • Розташування: Львів
Re: Кухонний недонабір
« Reply #19 : 18 Березня 2017, 13:26:32 »
По виконанню сподобались обоє 8-), а по функціоналу менший {_11} (для чистки овочів сам одібним користуюсь).
А про те що цей ножик "злизано" з овочевого вiд Стерха (хоча форма мабуть не нова), - й так видно...
Вважаю некоректною цю фразу до ТС, так як подібна форма "гуляє" по ножових форумах вже давно.

Offline ukt

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2106
  • Розташування: днепр
Re: Кухонний недонабір
« Reply #20 : 18 Березня 2017, 15:22:45 »
Але для простих користувачiв, легше поправити кромку в мiкропилку чимось типу керамiчним мусатом чи не дорогим мiлким брусочком
-Это описан уже не простой пользователь, а уже вполне продвинутый- и мусат он керамический имеет(и как понимаю знать должен для чего он и как именно работает), и брусок мелкий способный работать со сталью в 60 херц (а не то недоразумение что на развалах торгуют, или как при совке- кусок наждачного круга).И ножи из М390 купит или тот для кого это вообще не деньги из праздного интиреса, или уже хоть сколько то интиресующийся товарищ.

Offline Vladimir M

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1695
  • Розташування: Київ
Re: Кухонний недонабір
« Reply #21 : 18 Березня 2017, 19:39:38 »
Вважаю некоректною цю фразу до ТС
Вас прошу вибачити i ТС прошу вибачити, якщо та фраза когось, якось, чомусь  зачепила. - У Богдана в якiйсь мiрi вже виробився стиль як у майстра, то був натяк розробляти новi моделi i в кухонниках.

Offline Vladimir M

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 1695
  • Розташування: Київ
Re: Кухонний недонабір
« Reply #22 : 18 Березня 2017, 20:11:58 »
И ножи из М390 купит или тот для кого это вообще не деньги из праздного интиреса, или уже хоть сколько то интиресующийся товарищ.
Поверьте, достаточное колличество покупателей уже после покупки задают вопрос : " а как и чем его точить?" И что в таких случаях говорить?.. Отпугивать клиента разговором про покупку точилки, камней, учиться точить. и т.д... И отпугивать не именно как п окупателя который дает возможность заработать денег, а как человека который из-за сложной истории с заточкой откажется покупать нож и так и не узнает разницы меж дорогим ножем и дешевым - который можно точить как попало. Или просто посоветовать преобрести мусат или брусок для правки(это не так сложно), а на заточку - когда уже правка не поможет, присылать нож изготовителю(я лично предлогаю к своим ножам бесплатную знаточку вдальнейшем - хотя бы для интереса посмотреть как нож поживает).
   А те кто в курсе что за сталь М390 и чем ее точить, да еще имеют деньги - заказывают у мастеров, во многих случаях это так.

Offline ukt

  • Старожил
  • ******
  • Повідомлень: 2106
  • Розташування: днепр
Re: Кухонний недонабір
« Reply #23 : 18 Березня 2017, 20:33:00 »
Поверьте, достаточное колличество покупателей уже после покупки задают вопрос : " а как и чем его точить?"
-Это уже хорошо что возникают в голове у людей правильные вопросы по поводу эксплуатации купленного ими режущего инстумента.А у многих людей этот процесс просто не запускается, в голове разве что что-то про "лазерную заточку" и убеждение что нож за ТАКИЕ деньги уж точно затачивать не надо. Как- то помню фразу от одного кадра-"Да за таки гроши вин должен сам ризать!", речь шла о кухоннике за 100 гривен.И для комфортного пользования кухонником при нормальном сведении и строе большинству людей какой-то особо тонкой заточки и не надо, и 62 херца вполне затачиваются (хоть и не до идеала) на отечественных синтетиках, уж карбид кремния в наше время точно не дефицит. 

Offline tericon

  • Местный
  • ****
  • Повідомлень: 928
  • Розташування: Чернівці
Re: Кухонний недонабір
« Reply #24 : 18 Березня 2017, 21:10:05 »
И ножи из М390 купит или тот для кого это вообще не деньги из праздного интиреса, или уже хоть сколько то интиресующийся товарищ

Або людина яка хоче зробити подарунок. От я так раз облажався. Куму подарував, а через півроку побачив як він кролика замороженого ним коле, а зверху молотком для відбивних бє.  Які там брусочки, які мусати... це при тому що я сказав що ніж зведений делікатно і як треба себе з ним поводити.