Автор Тема: ESEE Avispa  (Прочитано 1823 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline woodman

  • Осваиваюсь
  • **
  • Повідомлень: 194
  • Розташування: Lviv
  • www.knife.org.ua
    • www.knife.org.ua
ESEE Avispa
« : 12 Травня 2016, 23:14:09 »
Поділюся свіжими враженнями від ножа ESEE Avispa, брата близнюка всім відомого RAT1. Така собі альтернатива для тих хто не любить таке як у всіх.



Слово «avispa» з іспанської перекладається як оса. Хороша назва для виробу з «жалом», тобто лезом. По аналогії відразу пригадався інший ножик з серії під брендом ESEE — Zancudo, що в свою чергу означає комар. І справді Оса більшого розміру за Комара, тож і має більше лезо. Ці ножі об’єднують не лише аналогічні зображення черепків на лезах. Ідентичність конструкції очевидна, інша форма руків’я а саме лезо лише іншого розміру.

Більш відомий близький родич Avispa ESEE, це Ontario RAT Model 1. Кидається в очі спорідненість цих двох ножів. Дуже схожі руків’я, подібні габарити. Але в цьому випадку основна відмінність інша форма леза.

Схожість ножів легко пояснюється тим, що їх розробляли одні і ті ж хлопці. Відомі фахівці виживання, Майк Перрін (Mike Perrin) і Джефф Рендал (Jeff Randal).



Власне ця схожість з RAT і спонукала мене придбати Avispa. Тотальне обожнювання Ontario RAT 1 вже втомило, «Криса» встигла набриднути навіть не опинившись в моїй колекції. Я зрадів альтернативному вибору і не вагаючись придбав ніж.
Avispa by ESEE
BRK1301

Нержавіюча сталь AUS-8
Твердість HRC 57-59
Довжина леза 8,9 см
Загальна довжина 21,6 см
Товщина леза 2,75 мм
Вага 127 г
Руків’я: пластик Zytel
Фіксатор леза Frame Lock
Кліпса зі сталі

На мою скромну думку в «Осі» автори дизайну цікаво трансформували ідею закладену в «Щурику». Зокрема мені більше подобається фрейм-лок ніж лайнер-лок. І це вагомий аргумент на користь Авіспи. Крім того в Avispa мені подобається форма леза і менший виступ під палець на обусі. Я розумію функціональність цього упору в RAT 1, так практично, зручно, але не моє. Це звісно чисто естетичні вподобання і у кожного вони свої.



Лезо в Оси за формою спірпоін, це головна відмінність, у Щура пірпоінт. Мені більше до вподоби спірпоінт, міцний кінчик. Зручний для різних завдань, від батонинга до намазування масла на батон. Спуски від обуха забезпечують зручне розрізання. Взагалі ніж завдяки формі і довжині леза можна назвати універсальним. Заводське загострення ножа прийнятне, цілком достатнє для роботи. Сталь AUS-8, нічого надзвичайного і це перевага для такого ножа. Легко тупиться і відповідно легко гостриться.

Вдале конструктивне рішення руків’я. З однієї сторони це доволі товста пластина яка виступає основою для фрейм-локу. Протилежна стінка руків’я з двох складових. Тонка сталева пластина одягнута в пластикову накладку. Пластина до речі полегшена отворами. Пластик має заглиблення і пластина не стирчить на торці, естетично і акуратно. Фактура на пластику приємна. Конструкція руків’я відкрита, на простеньких бонках, зручно для прочистки від забруднення. Але бонки не в колір руків’я, зекономили. Ще важлива риса руків’я, це «слім» формат. Відчуття тонкості підкуповує, адже ніж великих габаритів. Тонке руків’я беззаперечно зручне при повсякденному носінні в кишені.



Позиціювання кліпси не в стилі прихованого носіння, навпаки, акцент на зручності витягання ножа з кишені. Можливі чотири позиції для кліпси, носи як завгодно. Отвір для темляка на цьому ножі цілком доречний і великого розміру, мабуть я таки до нього прив’яжу темляк.

Мій екземпляр ножа з чорним покриттям на лезі і руків’ї. Це покриття досить швидко натякнуло, що слідів користування з часом буде багато. На мою думку потертості для цього ножа не перешкода. Всі ножі торгової марки ESEE позиціюються як ножі для виживання, надпис «Randall’s Adventure & Training. School Of Survival» нам про це прямо і каже. Брутальність — наше все. Та й взагалі шрами прикрашають чоловіків. Кого ж царапини дратують, може обрати версію без чорного покриття. Виробник надає широкий вибір кольорів накладок і два варіанти фінішу леза.

Ніж із складеного стану буквально вистрелює за допомогою великого пальця. Одноруке відкривання без проблем. Якщо придивитися можна побачити шайби з кольорового металу на осьовому болті. В розкладеному стані нічого не люфтить. Враження надійної монолітної конструкції.

З недоліків хочу відмітити погано реалізоване заглиблення для відведення фрейму при складанні. Дуже важко відвести фрейм однією рукою і через це непросто скласти ніж. Незначний перепад заглиблення для пальця справді некомфортний, а фрейм добряче тримає п’ятку клинка. Не так щоб це неможливо, але дискомфортно. Для справедливості зауважу, що на Ontario RAT такої проблеми немає.

Мені здається пікніки це стихія цього ножа. Можна зручно нарізати продукти, намазати бутерброди, зробити якісь імпровізовані рогачі з гілок і наколоти трісок для розпалки багаття. В місті такий великий ніж не такий актуальний, але в кожного своє поняття EDC.

Підсумовуючи хочу сказати, що я дуже радий своєму придбанню. Avispa мені подобається завдяки великому клинку, надійній конструкції і відносно невеликій вазі. Але найбільше мене приваблює тонкість в порівнянні з RAT1, хоча знаю, що для когось це власне мінус. І не забуваємо про демократичну ціну.

P.S. Тепер наступний мій ESEE буде з фіксованим клинком. Адже в цьому сегменті ESEE поза конкуренцією.

огляд в моєму блозі http://www.knife.org.ua/avispa/