Якщо виноград посаджений без всіляких підготовок (як вказували вище яма розміром ..., внесення добрив ..., полив ..., ) то головне що йому потрібно - коріння, для цього перший рік, а то і два (в залежності від розвитку куща та сорту - сильнорослий, середньо, слабо) не обрізуйте взагалі нічого.
Якщо на пагонах є зав'язі то перші рік два прищипуйте їх (як зауважено було вище) оскільки на них тратиться багато енергії, головне молодому винограду - наростити потужну кореневу.
Якщо у Вашому регіоні зими дуже серйозні то виноград (якщо він сортовий) варто прикривати (можна навіть просто знімати з дротів та накидувати зверху землі - це самий простий, але не самий кращий варіант).
Для того щоб зручно було укривати виноград варто лозу/лози (їх ще називають рукавами) вирощувати з самих нижніх (тобто найближчих до землі) бруньок.
Обрізку перший рік восени робить не раджу (не знати як перезимує кущ), краще навесні після відкриття винограду. В наступні роки - тут вже як хто вважає за краще.
По поливу та добривам теж не варто сильно перейматись, головне щоб молодий кущ не засох (тобто помірний полив якщо спека і довгий час немає дощу), а добрива - до липня-серпня більше азотних (карбамід, ...), для нарощування зеленої маси, з серпня - більше калій/фосфор (нітрофос, попіл, ...), для визрівання (тобто створення кори та підготовки до зими лози та бруньок). Та головне не переборщувати - раз на місяць і то потрішки буде досить.
По хім обробкам - від шкідників та хвороб - розводити наприклад "Актару" (від шкідників), препарати на основі міді (від мільдью - грибок, білий наліт на листі, гронах) та "Тіовіт Джет" (від оїдіуму - грибок, виглядає немов білий мучнистий наліт на лозі, листі, гронах) разом, гадаю однієї-двох обробок в перші роки буде досить (і то якщо побачите що листя неприроднє, що на ньому всілякі пухирці-бурульки, що воно погризене, ..., а так то і не варто лишній раз труїтись). По хімікатам та шкідникам ще одне, останнім часом багато людей скаржаться на личинок майського жука (такі білі, різного розміру, іноді досить великі) вони досить часто пошкоджують молоді корені у рослин, виноград не виключення, тож рекомендую молоді кущі (дорослому винограду вони вже не страшні) пролити під корінь препаратом "Антихрущ" (дотримуючись рекомендованої на етикетці концентрації).
Підсумовуючи : цей рік спостерігайте/контролюйте розвиток, поливи - тільки якщо довго немає дощів і кущі подають явні признаки нестачі води, прищипуєте суцвіття/грона, трішки підгодовуєте та обробляєте хім.препаратами (якщо потрібно), в кінці року (якщо не впевнені в зимостійкості сорту) краще прикрити кущ не обрізуючи, навесні якщо є один рукав (пагін) - обрізка на найнижчі дві-три бруньки (витрачається ще один рік на формування дво/три-рукавного куща), якщо ж рукавів два-три то розводите їх в протилежні сторони і в залежності від того як плануєте формувати кущ (є багато різних варіантів) обрубуєте або коротко (залишаючи 4-6 бруньок), або довго (залишаючи 8-12 бруньок) і ще один рік проводите те саме що і в попередньому році - ростите кущ. В кінці другого року знову укриваєте, а на третій рік вже починаєте визначатись зі способом формуваня куща (і залишаєти певну частину суцвіть для дегустації врожаю). Четвертий і наступні роки - притримуєтесь того формування та обрізки куща що вважаєте за доцільне, контрольюєте виноград від недо/перегрузу нормуванням (вищипуванням) суцвіть (і щоб не "жирував"- коли пагони товще 1,5 см, але і щоб міг "витягнути" гарний врожай та встигнути підготовленим ввійти в зиму) і насолоджуєтесь самі та пригощаєте своїх рідних та близьких смачними виноградом, соком та вином
Багатенько вийшло
звичайно вирішувати Вам, але все ж якщо хочете отримати прийнятний результат то вчіть потрішки мат.частину