Автор Тема: Як правильно топити булерьян  (Прочитано 908 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Як правильно топити булерьян
« : 02 Квітня 2020, 12:02:36 »
Тема є продовженням теми Запустив нарешті пічку у майстерні
Мене частенько і по телефону, і в приват питають як я топлю булерьян, бо, виявляється, не в усіх виходить топити без диму, кіптяви, пухкання та хлопків і щоб горіло довго. Тому я вирішив резумувати свій досвід в окремій темі.
Отже у мене в майстерні сезон відпрацював класичний Bullerjan виробництва ВИТ найменшого розміру 00.
Це мій:

Я ним дуже задоволений! {_11}
Їсть усе що горить: дрова будь-які, папір, картон, тирсу, фанеру, доски, ДСП, ДВП, ламінат, навіть пластик в обмеженій кількості.
Щоб все було "пучком" по перше повинен бути правильний димохід! Висоту виробник рекомендує не менше 5 м. Міряти треба від низу пічки. У мене трохи менше, десь 4,8 м, але все нормально. Діаметр димоходу виробник рекомендує 120 мм. Тут також є "люфт", бо у мене димохід внутрішнім Ф100 мм - проблем нема.
Димохід повинен бути обов'язково утепленим по всій довжині на вулиці:

Повністю, навіть 20 сантиметрів голим не лишати - буде плакати конденсатом, диміти та погано горіти на мінімальному, найбільш економічному режимі.
Паливо.
Повине бути сухим обов'язково! Сирі дрова (мокрі доски, ДСП, тощо) будуть погано горіти, тухнути в режимі тління, диміти та посилено виділяти конденсат в димоході. І тепла виділятимуть мало.
Процедура топки.
Щоб була хороша тяга спочатку обов'язково треба прогріти димохід. Особливо якщо він з товстостінної труби, як у мене.
Я роблю так: набиваю топку зім'ятим папером (просто пачки паперу, книжки, журнали чи товсті рекламні проспекти горіти не будуть  {_17}), буває додаю на верх целофанові новопоштовські пакети, пару-трійку ПЕТ пляшок, невеликі шматки пластику (спалив так свій розбитий шкодівський стоп по частинам  {gig}), підпалюю і спалюю все це при відкритих повністю обох заслонках, і на трубі, і на дверці. Згоряє це все хвилин за 5-7. Нехай згорить повністю, щоб полум'я потухло. труба під стелею після цього повинна бути добре гаряча. Якщо на вулиці мороз, і труба лише тепла - прогрів недостатній. Процедуру повторюємо.
Тепер основне завантаження палива.
На низ кладу найтовщі поліна, корчі, ДСП, дошки-сороковки/п'ятидесятки. Пхати можна все, що по діаметру влазить в дверцята, але товсті поліна, більше 20 сантиметрів товщиною, рекомендую колоти надвоє, так вони краще тлітимуть. Трохи вище - тонші дровцята, дошки-двадцятки, також ДПС. На самий вех "загрузки" найтонші палички, тріски. Пластику не класти {_17}, бо він не тліє, а лише горить. Горіти закладка повинна зверху, тому навех те, що займеться найшвидше. Набиваю топку доверху, але зверху перегородки топки класти нічого не можна. Там буде іти допалювання газів і ця камера повинна лишатись пустою.
Довжину дров рекомендую підбирати такою, щоб до фронтальної стінки пічки лишалось сантиметрів 5-7. Це треба для того, щоб розпалити дрова і при подальшому горінні там вільно циркулювало повітря від переднього шиберу (шибер потужності).
Топку наповнили. Тепер передню частину, ту що на 5-7 см не дістає до фронту пічки, набиваємо зім'ятим папером. Для розпалювання краще використовувати газету або офісний папір, бо мілований, гладенький папір (рекламні проспекти, журнали, тощо) погано займається та дає багато попілу.
Підпалюємо папір і закриваємо дверцята. Шибер на трубі повністю при цьому відкритий, шибер на дверці прикритий на 1/4! Даємо розгорітись хвилин 3-5. Буває що з першого разу папір вигоряє, а дрова нормально не займаються. Повторюємо процедуру з папером.
Після того, як дрова розгорілись починаємо працювати з шиберами, щоб вивести булерьян на стабільний економічний режим.
Робимо це так:
- прикриваємо щибер на трубі на 1/4 і відразу за цим  шибер на дверці на 50%;
- чекаємо хвилин 5-10 (залежить від того, які дрова завантажено, різні розгоряються по різному);
- прикриваємо шибер на трубі на половину (заслонка на 45 градусів) і одночасно шибер на дверці прикриваємо на 3/4;
- знову чекаємо хвилин 5-7;
- закриваємо шибер на трубі повністю і одночано шибер на двеці прикриваємо так, щоб лишались щілини близько сантиметра шириною.
Все булерьян виведено на найбільш економічний режим. В цьому режимі дрова не повинні горіти, а лише тліти, якщо є полум'я - ще трошки прикрити шибер на дверці. Але не закривати його повністю, як закриєте - дрова потухнуть. Не зразу, але потухнуть.
У мене булерьян в режимі тління працює від годин 7-8 (якщо дрова сосна, вільха, тополя) до доби з круглими полінами шовковиці, ясену, дуба чи акації.
ДСП, до речі, дає багато тепла і довго тліє, рази у півтора довше, ніж м'які породи деревини. Пару разів нормального дерева у мене не було, було лише ДСП - при повному завантаженні топки тліє годин 15. При правильній топці в майстерню не димить, тому неприємного запаху не відчувається.
Тирса, в тому числі мілка, як у мене з під стрічкової пилки, також довго тліє і довго виділяє тепло. Ніяких хлопків не буде якщо на забивати тирсою топку повністю. -) На низ - дрова, потім шар тирси, десь процентів 30-40 від загального об'єму загрузки, і на верх знову дрова, тонкі, для розгоряння.
Тепер як відкривати дверцю в процесі топління (для підкидання дров чи глянути, як горить) і не закидати дим в приміщення.
Спочатку повністю відкриваємо шибер на трубі! І ждемо мінімум секунд 30, краще хвилину. Після цього відкиваємо дверцю: диму в топці нема і його не закидає в приміщення.
Якщо ж дим все ж закидає - це сигнал, що потрібно чистити димохід. Ще один симптом для чистки - пихкання булерьяну в приміщення димом через передній шибер.
Я свій чистив три рази за зиму, останній раз вже в березні. Приблизно пів відра сажі кожен раз. При цьому топлю абсолютно всим, в тому числі тим, що не рекоменується, так як забиває димохід: ДСП, сосна, береза.
Дякую за увагу. =)
Як є додаткові питання - прошу. :)

Трошки доповнив та виправив граматичниі помилки, яких не помітив при публікації.
« Останнє редагування: 03 Квітня 2020, 12:05:08 від Nehai »
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook