Кажучі "не популярні", я маю на увазі їх рідкість на наших теренах.
А як для Італії, так цілком популярні

Паттада - традиційний сардінійскій ніж.
Цей тип ножа називається як і містечко Паттада, що на Сардінії, де ці ножики роблять.
Не зважаючи на доволі хижий вигляд, за призначенням паттада - провінційний ЕDС, на кшталт Опінеля.
Конструктивно, паттада - дуже простий ніж. Зібраний на заклепках, клинок фіксується в закритому / відкритому положенні виключно за рахунок тертя.
У сучасній конструкції присутня сталева проставка, між роговими плашками, але це вже по-багатому.
Є в Італії містечко Скарперія - такий собі Аппенінський Золінген, а в містечку музей ножестроїння,
а в музеї і паттади представлені. Так от у паттад кінця 19 - початку 20 столітть руків’я повністю рогові.
Але загалом, матеріали не мінялися «за царя Панька»: вуглецева сталь,
що не будь жовтеньке (мідь / бронза / латунь), баранячий ріг.
Мій ножик не виняток:
вуглецевка;
латунь;
баранячий ріг;
фіксація за рахунок тертя;
клинок 80 мм;
руків’я 100 мм.
спуски плоскі, з натяком на тенденцію до слабкої лінзі

, тобто як на Опінелях, але ще делікатніше.
Ножик прийшов в сап'яновому чехольчику, на якому, як бачите, вказаний тільки телефон.
Тобто сеньор Роберто Інтернет поки не визнав.
Але оскільки ніж дуже традиційний, особливої незручності у цьому немає.
Є тільки два параметри, які можна змінювати при замовленні:
довжина клинка і відтінок рогу (темний / світлий).

Вартість ножа залежить від довжини клинка, тобто вимірюється у евросантіметрах
Ножик ДУЖЕ резучій, і з урахуванням відсутності надійної фіксації, вимагає повної концентрації при використанні. З тієї ж причини, носити його в боковій кишені брюк страшнувато - може відкритися в саме не підходяще місце.
Що за сталь, і звідки її бере сеньйор Роберто - невідомо.
Крім неабиякою резучесті, є у неї ще одна властивість - темніє від пильного погляду.
У цьому контексті, опінелівская сталь, в порівнянні з нею - кастрюльная нержавійка.
У рамках жанру, ніж зроблений бездоганно.
Як розумієте, з практичної точки зору, нічого видатного в паттадах немає.
Але, на мій погляд, паттада - один (а може і № 1) з найкрасивіших складних ножів.
Я отримав цей ножик рік тому, в подарунок від сина, тобто, спілкувався з майстром він.
І ось яка зворушлива історія вийшла:
Отримавши ніж поштою, син зателефонував майстру, що мовляв все гаразд.
Було це о 6 годині вечора. На початку дванадцятої години, коли син вже засинав, дзвонить телефон.
Син, з просонок, хапає трубку, а там «без здасьте»: «Чуєш, ти не надумай його в машині мити ..»,
і після недовгої паузи: «і фрукти не ріж», і трохи подумавши: «і мий / витирай відразу, як поріжеш, ну або, на крайняк, облизуй ....».
Ось такий собі післяпродажний сервіс

Другий ножик, за мотивами паттади, фабричний.
Придбав його на початку дев'яностих, коштував копійки (не пам'ятаю точно, але типу 5 000 -7 000 лір, тобто 3 - 5 $).
Конструктивно трохи складніший - присутня пружина, яка фіксує клинок в закритому/відкритому положенні, руківя зроблено з двох сталевих плошок та двох пластикових накладок.
За матеріалами схожий: вуглецева сталь, латунь, пластик.

Ріже / точиться відмінно. Я їм довго і активно користувався, як EDC.
Йому, звичайно, далеко до вишуканості кустарної паттади, але все одно, на мій погляд, це - один з найкрасивіших, по формі/пропорціям, складних ножів.