Автор Тема: А вот чем я еще не фастался  (Прочитано 15206 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Eugene

• Гість
Re: А вот чем я еще не фастался
« Reply #25 : 02 Жовтня 2007, 11:13:03 »
Чупагой такой топорик зовут в Низких Татрах в Подхале (граница Польши и Словакии)

ARIGATU

• Гість
« Reply #26 : 02 Жовтня 2007, 11:25:18 »
 entp Дуже гарне у Вас місто, мені так сподобалось, приїду ще, а що стосується  топірця, я не знаю що наші брати там робіли ними, але рубати жереб таким не вийде, чому саме така форма?

Offline Bizzy

• Раби до раю не попадуть
  • Эксперт
  • Розташування: Україна Одеса - Жари Польща
  • Я українець і пишаюсь цим
« Reply #27 : 02 Жовтня 2007, 13:20:10 »
Цитувати
чому саме така форма?
Проломити черепа москалю цілком достатньо ;D

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
« Reply #28 : 02 Жовтня 2007, 14:39:27 »
+100! ;D ;D ;D
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline Lan

• Старожил
  • Розташування: Івано-Франківськ
« Reply #29 : 03 Жовтня 2007, 19:20:15 »
entp Дуже гарне у Вас місто, мені так сподобалось, приїду ще, а що стосується  топірця, я не знаю що наші брати там робіли ними, але рубати жереб таким не вийде, чому саме така форма?

жереб (жереп, альпійка, альпійська сосна)

зблизька

таки дійсно - рубати топірцем важко.
але призначення топірця - не в тому, щоб рубати.
має два призначення.
його мирне призначення - палиця. звичайний ціпок, на який спираються.зверніть увагу, він якраз такої довжини, щоб під руку лягав.
та і форма така, щоб долоня охопила.
кінець топорища - окований буває - щоб менше стирався по камінню.
сталі мало - не важкий.
а друге призначення - зброя. тут форма така  навпаки більш підходить - пробивати обладунок , товсті шкіру чи черепні кості.

Коли судити з переказів про найбільш популярного з-поміж чорних хлопців – Довбуша, вступ до банди супроводжувався присягою на топірцях – гуцульській бойовій зброї, яка завершувалася словами:

"А коли б я не дотримав присяги - хай мене не мине цей топір і ця опришківська зброя на землі і під землею..."

Війна - справа не тільки армії, це доля всієї нації.
Карл Густав Маннергейм

goshawk

• Гість
« Reply #30 : 28 Жовтня 2007, 13:52:47 »
Красивый топорик! Как его увидел, сразу подумал "Та оце ж бартка!". Вобщем entp правильно подметил имхо. С детства неравнодушен к оружию и один из немногих литеретурных и исторических образов со школьной скамьи, ярко врезавшихся в память-Олег Довбуш, даже не столько конкретно он сам, как ассоциируемый с ним образ гуцула с барткой. Бартка і сопілка, й гуцульська пісня.. Жаль не имею возможности приезжать на ножевыставки, далековато, думаю уехал бы с топором :-) .
В последний раз топорик "системы бартка" (если мне память не изменяет:-) ) видел во Львовском музее оружия "Арсенал". Вообще всем любителям оружия рекомендовал бы там побывать. :D