Автор Тема: В кого можна придбати клинок із правильно терміченої 95Х18?  (Прочитано 1884 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
  • Розташування: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
Порекомендуйте такого коваля-терміста (чи клиночника), будь-ласка.
Бо те, що я бачу в продажу на форумі останнім часом - це ТО по неповній формі, без обробки холодом. А такий варіант не розкриває усього потенціалу цієї сталі.
Може знаєте когось, хто робить повноцінну ТО (з кріо), щоб я знав до кого звернутися, при нагоді. Та й друг мене вже кілька разів питав про те де придбати хороший клинок із нержавійки. Порошок йому занадто, а от із 95Х18, думаю, був би якраз.
« Останнє редагування: 15 Вересня 2015, 09:47:41 від novak »
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Offline seraotzt

• Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Одеса
А шо, без кріо не комільфо?  {_07}. І шо Вам дасть те кріо?
З перших, хто приходить на думку: Воля (працював з його клинком -  {_11} ), Ігор Кононов - 63-64 одиниці твердість по роквелу.
 Реально з кріообробкою термічить Діма HKL4eveR . Клинки при твердості за 60 пружинять як рессорки. Як варіант можете FRITZу відправити - дядько реально розуміється у цім питанні.
 Але питання залишилось актуальним, нащо Вам кріо, що воно дає?  {sm}. Ну якби ще якась М390, чи ще якийсь монстр, а так 95х18. Nicht ferstein  ((

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
seraotzt, неодноразово читав, в т.ч. і тут, на форумі, що сталь 95Х18 може показати набагато більше, ніж коли її "готують" в простому варіанті. Пам"ятаю, що Цинік щось писав на цю тему. Пам"ятаю тест клинка Ярослава, який пройшов повноцінну ТО (з кріо) і як він себе поводив при твердості 62 од. Скажу зразу, що Ярослав (чи Стерх) - це занадто дорогі майстри (особисто для мене і мого товариша) і я б був радий замовити в них клинки, але коли настануть кращі часи.
Зрештою, Ви сам пишете про те, що такі клинки "при твердості за 60 пружинять як рессорки".
А Кононов дійсно працює із 95Х18? Робить ТО з кріо?
« Останнє редагування: 15 Вересня 2015, 10:11:56 від novak »

Offline seraotzt

• Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Одеса
Кононов дійсно працює з 95х18, але чи з кріо, чи без кріо - я не знаю. Та і мене це мало цікавить  :)
А якщо клинок пройшов звичайну ТО, має 58-59 од. то за що тут платити 500 грн?
Звичайна ТО - це коли б калив я на кухні  {))}. Твердіше сирого кутика , ну і добре.
А хлопці, які вже багато років працюють у цьому напрямку, напевно, краще мене і Вас знають, як краще  {y}.
 І ще одне, не буває "Мерседеса" за ціною "Запорожця"  -). Кріообробка сама по собі процес непростий, і треба мати певні навички і обладнання  ;).
 Вихід один - складайте гроші  :)
Прийдуть Leojas, Krotv, Инструментальщик, Maksimmasik, хлопці з першого мого посту,  ще може кого забув,  і розкажуть (якщо нервів вистачить), шо таке кріо, перехід аустентиту в мартенсит, структура і т.ін. І вкотре нагадають, що твердість - це взагалі не показник  ;)
Ви сам пишете про те, що такі клинки "при твердості за 60 пружинять як рессорки".
Прошу пробачення, але я точно не пам’ятаю, чи то була 95х18. І сама по собі кріообробка, то не панацея. Азотом ще треба вміти користуватись  ()
 Так навіщо вашому другу саме з кріо?
« Останнє редагування: 15 Вересня 2015, 10:30:39 від seraotzt »

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
seraotzt, мені не потрібно детально розказувати в чому саме переваги ТО з кріо. Я все-одно не розбираюся в тонкощах даного питання.
Мені досить того, що написано на цю тему на ножових форумах і однозначний висновок (який збігається із довідником металіста), що результат простої ТО і ТО з кріо відрізняється в кращу сторону у випадку останньої. В руках хорошого терміста.

Все, що я хотів взнати, починаючи цю тему - це імена людей до кого можна звертатися за такими клинками. Просто такі клинки нечасто світяться в продажу, а звичайних є досить. Якщо вартість клинка з кріо буде як два звичайних, то, ясна річ, я виберу зва звичайних. А якщо за покращену ТО треба буде доплатити 1/5 вартості звичайного - тоді виберу той, який з кращим варіантом ТО.

Обговорювати тонкощі ТО з кріо в цій темі не потрібно, це не той розділ форуму.