от мені цікаво стало - в диких кабанів нутрощі витягують перед зняттям шкіри? А то там у японців саме так виглядає... просто цікаво.
Щодо рокстід - думаю там таки чудова сталюка - для розібрати кабанчика, лося, тощо - підійде

(особливо, якщо форма клинка правильна) але це аж ніяк не аутдурний ніж

Так, якщо на один день за місто на річку/озеро - то можна, якщо з машиною і купою обмундирування і радощів цивілізації ледве не на цілий причеп - то можна, але якщо на тиждень, а то і більше, якщо в похід, тощо - там ці 65, 67 і т.д. роквелів заточити.............................................. та той рокстід там і поховають і ніколи в руки більше не візьмуть

Я вже не кажу що схоже що таки сталюка більш-менш крихка і от тоді її переточити ще те щастя буде... якщо взагалі вдасться.
Думаю це як традиційні твердючі японські кухонні ножі - в яких понад 60 роквел - ними можна працювати, якщо правильно, якщо обережно... і протираючи кожного разу, і маслом камелії покриваючи кожного разу

Проте не в поході, не в бою, не в екстремальних умовах.
Ну тобто рокстід - це не добре і не погано, це інакше і для тих кому треба щоб оригінальне, максимум твердості (очевидно), максимум цінника, максимум якості, максимум технологій або технологічних складностей і т.д., а що собі Лес Страуд, Біар Грілз чи просто люди, яким доводиться бувати в таких місцях не заради пива попити і подовгу, що вони собі виберуть - це вже інший клас ножів, з іншими задачами і цілями.
імхо.