Автор Тема: Освітлення майстерні без електроенергії, а саме гасом, свічками, інше...  (Прочитано 10729 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Заміряв витрату гасу.
До:

Через три години рівно:

Отже: 10 грамів на годину. Виходячи з того, що пляшка 0,94 л (0,7 кг) коштує в Епіцентрі 116 грн => 1 год коштує 1,66 грн.
На рік пляшки явно не вистачить, лише на 70 годин.
Але свічками дорожче:  найдешевші свічки у нас в АТБ - 3 шт коштують 30 грн. Тієї свічки вистачає приблизно на 4-4,5 години. Ну і якщо альтернатива сидіти в темряві, то прийнятно, лампа світла дає більше ніж свічка і полум'я не схильне до коливань від поривів вітру, коли махнеш чимось, чи пройдеш поруч з нею.

До речі, запаху гасу не має зовсім. Ну може крихітку в перших пару хвилин після розпалювання.
Кіптяви нема - скло бачите самі:

Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Palych

• Бывалый
  • Розташування: Черкаси
А ще над отвором "цибулини" гасової лампи можна ефектно прикурювати {wh}...
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
  А ще, перед самою ерою електролампочки, освітлювали газом. А щоб блакитне полум'я ставало яскраво-жовтим в якості каталізатора, на газову горілку одягали ковпачок з торієвої сітки. Добували ту, нече й не радіоактивну, шнягу, десь
 в Аргентині тисячами тон. Тож ті ковпачки коштували копійки.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline влад-ч

• Эксперт
  • Розташування: Чернигов
  • 063 71-68-263
Ну і якщо альтернатива сидіти в темряві, то прийнятно, лампа світла дає більше ніж свічка і полум'я не схильне до коливань від поривів вітру, коли махнеш чимось, чи пройдеш поруч з нею.
Ще є варіант лучини наколоти ;)

Я за досягнення прогресу, наприклад Convoy S2 плюс такий дифузор https://fonari.in.ua/ua/p1037320893-diffuzor-rasseivatel-dlya.html
І вішати за темляк під стелю, набагато комфортніше за керосинку буде.

Добували ту, нече й не радіоактивну, шнягу, десь
 в Аргентині тисячами тон.
Індуси здается торіевий реактор вже запустили.

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Ну з газом є ще фінт - ацетилен. Два стумені газу в одну точку, температура 2500, світить як лампа розжарення. Ніякого торію не треба.
Ацетиленовий ліхтарик прикольна штука. При ціні карбіду в 200грн/кг, з якого вийде десь 260-280л ацетилену, і витратах як у ліхтарика Petzl Aceto, виходить кілограм карбіду на 20 годин освітлення. Досить яскравого. Керосин і рядом не стояв. Та дорого.
Колись давно любителі спеології клепали ацетиленові ліхтарі зі страшною силою, мало не серійно. Від маціпуніх на 100г. бачок і з соплом в пару соток до мало не з трьохлітрову банку.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
 А ще, скипидар має дуже яскраве полум'я.  Якщо є канкет, а нема асової лямпи, то під нього добре прилаштувати свічку, відрегулювавши тягу. А як нема ніц, то з підручних матеріалів неважко змайструвати шандал.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
 А якщо дупа повна, то для влаштування каганця підійде різний косметичний непотріб, креми для загара, дитячі олійки, одеколон тощо. мона навіть все підмішувати до задовільного результату. підуть і харчові олії, та й веретенка.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Я за досягнення прогресу, наприклад Convoy S2
Та я також прогрессу не цураюся. (_24)
Влад, а можеш коротко "пройтись" по ліхтаям Convoy, їх там виявляється чимало моделей: S2, S2+, S3, S4, S5, S6, S8, S9... (_19) Я в них не петраю зовсім, а ти схвально про них кажеш, значить варто звернути увагу. 8-)
У мене зараз лише один ліхтар лишився. Зайвий не завадить, думаю...
Nehai's stabwood&bone

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
Ніпайдьоть  -), той "рефлектор" в один бік світло відбиває.
- Пайдоть! Я имел в виду вот такой вариант- https://m.olx.ua/d/obyavlenie/domashnya-neobichno-konstrukts-kerosinova-lampa-starina-0-5-m-IDJ3pGV.html?isPreviewActive=1 -то есть типа крышка-рефлектор надеваемая сверху на колбу и отражающая свет вниз. Практически идеальный вариант для этого офсетная алюминиевая полиграфическая форма, там одна сторона шлифованный аллю и толщина 0,3мм.
По рассеивателю на фонарик- есть у феникса отличный вариант который можно при желании и самому сколхозить. Будет время-найду.

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Влад, а можеш коротко "пройтись" по ліхтаям Convoy, їх там виявляється чимало моделей: S2, S2+, S3, S4, S5, S6, S8, S9... (_19) Я в них не петраю зовсім, а ти схвально про них кажеш, значить варто звернути увагу. 8-)
У мене зараз лише один ліхтар лишився. Зайвий не завадить, думаю...
S2 та S2+ це ліхтари з більш широкою засвіткою, С8 це дальнобій, з того що памятаю, якість в них за свою ціну дуже гарна, про конвої більш докладно треба у Новака питати.
Деяки магазини взагалі можуть зібрати Конвой під замовлення, з будь якім світлодіодом та драйвером, там багато моделей як конструктор.

Offline ukt

• Старожил
Вот такой рассеиватель имел в виду- https://fonarik.com/market/filtr-dlja-kempinga/ там идея в том что на пути светового потока стоит конус из полированного алюминия который отражает свет в бок. Причём сколхозить такой из подручного материала вполне можно, единственно конус точить/полировать на токарном прийдётся. Ну и можно как подвесить, так и фонарик как свечку на стол поставить. Когда они только появились хотел такой сделать, но как-то руки не дошли, а потом забылось.

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
Пане break -я би вам сказав, що пан живе у 2019 році. У Дніпрі на базарі будівельному Курчатовський ринок, тиждень тому гелєвий акумулятор 12 вольт 7 ампер годин 1450 гривень, обіцяли 9 та 12 за 1900 та більше 2000, відповідно. 30 ампер годин будуть від 7000 гривень.

Offline ukt

• Старожил
Таки да- народ выгребает всё! Закзал в воскресенье через инет себе три аккума на нокию BL5C, отзвонились сказали что отсылка будет только в среду, в среду отзвонились и сказали что выслать могут только в пятницу- буду ждать. И так во всём- ничего, я подожду. А для пана Нехая повторюсь- зарядку для 18650 можно сколхозить самому, платки для неё от 23 грн., по надёжности лучше чем кладут в комплект зарядки для всякого шлака типа байлонгов. Правда для работы её нужна зарядка для телефона под микроюсб, но такого добра вроде бы у всех хватает? Будет время-сфотаю свой колхозный вариант.

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Пане break -я би вам сказав, що пан живе у 2019 році.
То може у вас бариги такі нахабні.
Тижні чотири тому 9А акум купували на роботу за 800грн. Буквально позавчора - 1200. Але так - вигрібається останнє.
Я собі подумав, і придбав до безперебійника автомобільний за 1800грн, 50А*год. Це теж було тижні три тому. Працює.
Хоча...
Зараз цінники задирають на все, з цим згоден. Он вчора йшов мимо базарчика, побачив знайомі літери на коробці з генератором. K&S. А я якраз на такий в інтернеті нещодавно дивився. Інверторний, 2кВт. У офіціалів він остання ціна близько 29000, та нема, закінчились. Знайшов на просторах України за 34, є в наявності, відправлять і т.д. Питаю у місцевих бариг - скільки? 75.
Я злегка охренів і пішов далі. Нє, сказав би 50 - я б ще помружив лоба і зрозумів складнощі в умовах дефіциту. Сука - 75000 гривен за генератор, який в Польщі коштує 560 євро! Для мене це за межею розуміння. Я розумію - правила бізнесу, попит-пропозиція і все таке. Та за таку "маржу" в умовах війни - на узбіччя, на коліна і в потилицю.
Ось так виглядає
Є геть такі самі, та з ДС-ДС на платці. У цієї на виході те, що на акумі. Тобто 3,0...4,2В. А у з стабілізатором - на виході стабільні 5В. Іноді цікавіше. Цінник там не дуже вище. І поки такі платки в продажі є.

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
Тут ось таке продають. Цінник  [ппц]

Так не завжди буде

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
І таки ті "прези"-розсіювачі, що Влад показував, дійсно прикольна штука.
Маю два таких. Один на Олайті з магнітом. Приліпив до холодильника і доволі комфортно вечеряти поруч, хоч і 14500.
Інший натягнув таки на кастомний ліхтар під 18650. Встромив вудку стару в шуфу. І граємо під ним у нарди з дружиною.
З повагою!

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Мій досвід - у випадку якщо розсіювач недостатньо матовий допомагає засунути в нього білу паперову серветку та залити ціанакрилатом.

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
На сусідньому форумі таку лампу з акумулятором рекомендували.
https://www.aliexpress.com/item/1005004171643439.html

Offline маньяк

• Эксперт
Є у мене і в схожому корпусі. Але кастомщики переробили. Крутіші діоди та кастомний драйвер.
4 режими. Гарна річ теж.
З повагою!

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Мені ось такий світильник сподобався, під акумулятор 21700\18650:
https://www.aliexpress.com/item/1005004707621182.html

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Відрізав про акумулятори (всякі) та зарядки для них в окрему тему - ТИЦЬ
А то "купа" (гасові лампи + ліхтарики + аккумулятори + зарядки + ацетилен + лучіни  {))}) росте і безладу все більшає.
Nehai's stabwood&bone

Offline tacha79

• Активный участник
  • Розташування: Киев, Харьковский
Тут про освітлення, тому із власного. Акум гелевий 12в 7 А підключена одна полоска дхо на 4 вт, освітлення доволі достатньо, діти роблять уроки а я на кріслі читаю книгу, за тиждень, десь 3-4 години роботи в день, падіння напруги з 12.45 до 11.74 В. Зарядив звичайним імпульсним зарядним. На кухні свинцевий 60 А і пара строєних світодіодів на карнізі, світла дуже достатньо. Крім цього жменька "діодних свічок" , 2 батарейки АА і діод 5 мм на 3 В, є і паяні і в коробочках вже з проводами, розтулив в коридорі, туалеті, на кармані, вже мабуть 2 місяць світять, але яскравість тільки щоб лобом в шкаф не впертись, і ще вуличні на сонячних акумах, але в умовах денного туману вони ніякі.
П.С. є і свічки, але я проти відкритого вогню в квартирі, копоть і запах ніхто не відміняв.
« Останнє редагування: 17 Грудня 2022, 21:20:53 від tacha79 »

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
Так, стосовно свічок.
Сьогодні провів експеримент з освітлення майстерні свічкою. Свічки польські в АТБ 31 гривня за штуку. В майстерні є вікно, невелике, але є. Вікно виходить на захід і трохи на північ. Що я можу сказати - свічка не підходить. Не воно. Так, тримати про самий крайній випадок у майстерні звісно треба. Але для навіть точкового резервного освітлення при відкритому вікні - не воно. Зазвичай свічками парафіновими натираю підошву рубанків, коли строгаю. Сподіваюсь вистачить для цього надовго.

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро

Offline маньяк

• Эксперт
А чи є сенс?
До 3 годин роботи не ясно як їх відмикати, щоб економити, при 5-10 годинах зарядки. А де їх зараз брати???
Скоріше за все, її не вимкнеш, якшо буде час Х.
Хоча і досвіду не маю. Вибачаюсь, якшо збиваю...
П.С. Скоріше за все, це шось накшталт того, шо я якось бачив в Америці, років 10 тому.
Тільки там були типу ліхтарики ввімкнуті в розетки в "критичних" точках. Якшо шось траплялося з ЕЕ в будинку, вони вмикалися автоматично і світили, доки було заряду.

З повагою!