Автор Тема: Олива для двигунів 4Т - мінералка чи напівсинтетика?  (Прочитано 1633 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Вітаю, паньство! =)
У багатьох з нас є агрегати, що мають чотиритактні двигуни внутрішнього згоряння. Маю на увазі не автомобіль чи мотоцикл, а мотоблок, мотокросу, генератор, тощо...
Історія питання.
У мій генератор Husqvarna G 3200P, згідно інструкції, потрібно лити оливу SAE 30, якщо експлуатація від +5 градусів, 10w-30, якщо від -12 градусів, і 5w-30 якщо експлуатація нижче -12. Мінеральна чи напівсинтетика - не вказано.
Для початку я купив 2х0,5 л 10w-30 від Stihl. Мінеральна, напівсинтетики для таких цілей вони не випускають.
Через 20 перших мотогодин оливу треба змінити. Такої оливи в Україні зараз знайти не можу, тому буду щось інше купувати.
У мене тесть має мотоблок Partner, ллє туди мінералку 10w-30 від ХАДО.
Husqvarna, KronOil, Stihl, ХАДО випускають для такої техніки лише мінералку.
А от Gardena, Mannol, Hyundai, Yuko - напівсинтетику.

Замовив собі  XADO Atomic Oil 10W-30 SL/CF - судячи по опису саме для цих цілей і створено. В іншому магазині, дешевше, привезуть лише після НР, але то не суть.
В тому ж магазині мені намагались продати 10W-30 4T GARDEN, мовляв то ж напівсинтетика, для двигуна краще ніж мінералка...

Хто яку оливу використовує для таких цілей?

Чи не трахати моцк собі і людям, а використовувати автомобільну (вірніше тракторну) 10w-30 напівсинтетику?
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Останнє речення в тексті 100% вірне  :)
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline Leo Lexx

• Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ
  • Ми,українці, народ роботячий...
Люто плюсую    за любе брендоване ;)

До речі- 10W30 є і синтетичне  https://dok.ua/art-motornoe-maslo-liqui-moly-special-tec-aa-10w-30-sinteticheskoe-21996407

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Л'ю в автомобіль 5W30 синтетіку. Стандартної фасовки на два рази не вистачає, на на одну заміну - багато.
От ті залишки і використовую і в мотоблок, а тепер вже і в генератор.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Ну я свого автомобільного не наллю - VAG Special D 5W-40. Як замінюю, то від 5-літрової каністри лишається десь 1 л, то майже увесь залишок я доливаю до наступної заміни.

А чим напівсинтетика краще за мінералку (чув таке)?
Пробачаюсь за таке лузерське питання, якщо що... {_09}

2 Leo Lexx
Льоня, у Liqui Moli ціна навіть не кінська, а слоняча...
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
Ну от після першої заміни у вас літр лишився, після другої - два, після третьої - три. І ті три на повноцінну заміну все одно не вистачає, правильно? А три заміни оливи - то скільки по часу? Ви ж не раз на місяць оливу міняєте?

чим напівсинтетика краще за мінералку
ширшим діапазоном експлуатації. Як по температурі, так і по швидкостям і тиску в місцях тертя.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Ну от після першої заміни у вас літр лишився
І він його доливає до наступної заміни - бо двигун масло жере. Так що по факту не лишається нічого :)

Offline break

• Старожил
А, то тоді зрозуміло.
Я чогось не подумав про долив такого плану...

Offline Leo Lexx

• Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ
  • Ми,українці, народ роботячий...
Не треба забувати що сучасне моторне мастило (синтетика та напівсинтетика) по двигуну ганяє маслонасос, якого немає в генераторі, косарці і т.п. ТОму рідке мастило 0W 5W я би в генератор не заправляв би  {sm}

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
І він його доливає до наступної заміни - бо двигун масло жере. Так що по факту не лишається нічого :)
Саме так. 8-) Ну лишається по факту потім грамів 200, бо доливаю не весь літр, а трошки менше. Дизелі масло їдять, то нормально. Мій так працював з нуля.
сучасне моторне мастило (синтетика та напівсинтетика) по двигуну ганяє маслонасос, якого немає в генераторі, косарці і т.п.
Во!  {_13}
От тому я віддам перевагу оливі, що створена спеціально для техніки без маслонасосу, теплообміннику і т.д.

PS. Офтоп - інформація для роздумів.
Заправляюсь майже завжди на ОККО, ВОГ, КЛО, зрідка на Амік.
Ізджу з "чеком" що світиться на панелі з приводу несправності системи випуску газів вже роки два. Час від часу пропадає, потім з'являється знову.  Міняв і дроссельну заслонку, і клапан ЕГР, не в них справа. Справа в закоксованій турбіні. Так визначили на сертифікованому шкодівському СТО. Їх висновок: знімати турбіну і потім везти на Турбосервіс (мені самому) щоб там почистили. Може допоможе, а може і ні і все одно доведеться турбіну нову ставити. Грошей та процедура коштує дох... Лише монтаж/демонтаж турбіни в 2020 коштував близько 3500 грн.
Тому я на це поки забив. {don} Так, при русі створює певні незручності: при різкому натисканні на "газ" турбіна захлинається, машина втрачає динаміку і доводиться перейти на третю передачу. Хєрово , на обгону, особливо на трасі, треба йти дуууже обережно...  {kh} Коротше мій TDI 2.0 по факту працює приблизно так, як D 1.9. Але звик...
Після того, як кацапи порозхєрачували нафтобази, паливом стали торугвати практично "з коліс" - що привезли з Європи, те і заливають на заправці.
І о диво  {_26-} У мене десь влітку пропав "чек" з панелі. Як погас так і не з'являється знову. І турбіна стала працювати як "положено" для шкодівського 2-літрового турбодизеля... Без чистки і механічної "розкоксовки"... Я вже і забувся, який то кайф їздити на такому двигуні. {gig}
Мабуть (о горе бідосям-заправщикам  {_10}) немає змоги бодяжити європейське паливо.  {))}
Nehai's stabwood&bone

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Дизелі масло їдять, то нормально
Мій фолькс мав  без малого 300 тис. пробігу й не їв ні граму.
Закоксована турбіна - наслідок втрат мастила. Як таке могло бути з початку - не розумію...
маслонасос, якого немає в генераторі
В генераторі один шатун і один поршень на відміну від двигуна авто - йому той маслонасос і на фіг не потрібен, цілком достатньо розбризкування адже в нього всього один невеличкий канал. І властивості мастила тут ніяким боком.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
ЗІ - додам - в косарках, бензопилах і т.п. як правило двотактний двигун, якому маслонасос не те, що непотрібен - він там технічно неможливий. До речі не так вже й мало двотактних генераторів 1,5-2 кВт потужності - Хонда, наприклад

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Як таке могло бути з початку - не розумію...
З самого початку від заміни до заміни (15 т. км) з'їдав десь 0,8-1,0 л. Це на VAG Original. Коли став лити Castrol Magnatec (бо VAG Original дуже дорого коштувати став) став жерти більше, до 1,2-1,4 л. Десь на 200 тисяч знову повернувся на VAG Original, "піджирання" впало до минулого рівня. Хоч і дорого, але ремонт двигуна дорожче...
Повторюю  - так було з самого початку, машину брав "з нуля", шкодовці казали, що для двигуна TDI 2,0 PD це нормально. З плином часу так все і лишається. Зараз на одометрі близько 260 т.км.

Закоксована турбіна - наслідок втрат мастила.
Ну я не турбініст  ((, але мені не так казали. Казали - причина якість палива.

300 тис. пробігу й не їв ні граму.
Та ну нах... {gig}

...в косарках, бензопилах і т.п. як правило двотактний двигун...
В косарках (мотокосах) не в усіх. -)
У сусіда батьків мотокоса (плечова), яка має чотиритактний двигун. Марки не пам'ятаю, якийсь китаєць. Здоровезна і тяжка.
І косарки на коліщатках (газонні) частенько мають чотиритактний двигун.
Nehai's stabwood&bone

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Казали - причина якість палива.
Угу. А як же  :D В мене, наприклад, масло не жерло і турбіна була без питань. А заправляв на всіх заправках - скрізь було суперпаливо?
Турбіна розкручується вихлопними газами, якщо там залишки мастила (а тим більше підгорівшого) - то вони й осядуть на ній. А що може осісти навіть від поганої і не повністю сгорівшої соляри?
Та ну нах...
Я брешу?  {_07} ОК, най буде так...
В косарках (мотокосах) не в усіх
Я писав "як правило" - де ти побачив про всі?

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
ЗІ
ні граму
Може це й перебільшення - для красного слівця - що не з'їдав ні граму (є ж угар по любому, від мітки до мітки від заміни до заміни - нормуль, хоча в мене було значно менше). А от те, що я не доливав ні граму - так 100%
від заміни до заміни (15 т. км)
Красава... Ти б ще через 20 тис міняв, або взагалі через 30...

Offline break

• Старожил
Нормальна заміна оливи для будь-якого двигуна - 50...100 годин роботи. Для двигунів з екстремальним навантаженням - частіше.
Звідси - може в книжці на авто і пишуть раз на 15000, та 15000 це грубо під 200 годин. Може інженери все там класно зробили і двигун без заміни і може працювати такий час, та погоджусь з Fes-ом - це трохи дохрена.
Хоча знову ж таки - варто дивитись на стан оливи при заміні.
Основна задача рекомендацій про заміну оливи раз на 15-20тис.км - зменшити вартість експлуатації. І при цьому наїздити гарантований пробіг. Скільки там з салону на дизель гарантії? 200-300 тисяч? Після цього розробник двигуна вважає, що автівка має йти на утилізацію. Плюс - відпрацьовану оливу кудись треба діти. В европах з цим все досить суворо.
Якщо міняти через 5-8тис., то може вийти, що росхід оливи менше, ніж риски на щупі. І можна буде всім розказувати, що двигун оливу не жре  :D
Так що тут виходить - або розтягуємо агонію двигуна на додаткові 3-4 сотні тисяч пробігу, та витрачаємо більше на розхідники. Або л'ємо розхідників по книжці і по книжці ж дивимось в бік прийомки металобрухту.

Стосовно дрібних двигунів - більш рідка олива, типу 5W30 замість 15W40, нічого поганого не зробить. Може бути більший розхід. При об'ємі в півлітри в картері отой більший розхід до спини. Зважайте ще на ту ж вартість експлуатації - виробник напише про можливість роботи на мінералці, якщо це можливо. Та ніхто не заважає вам лити більш дорогу синтетику.

В мене в книжці на генератор циферки наступні - заміна оливи 20-70-120-170-220, а на 250 годин - розібрати весь двигун, помити карбюратор, бак, все перевірити і т.п. Грубо - капіталка. І олива або 15W40 або 10W30. Залежно від градусу старту. Саме градусу старту. Бо хоч літом, а хоч в лютий мороз - температура двигуна після виходу на робочий режим абсолютно однакова.
« Останнє редагування: 26 Грудня 2022, 13:39:27 від break »

Offline msgarry

• Активный участник
В мене субару форестер з'їдає 1-1.3 л на 10000. При заміні масла завжди беру 1л на долив. Спочатку лив на оф ділері 0W20. Потім перейшов на 5w40 бо сказали, що 0w20то не масло.
У батька т5 13 року 2.0 tdi не їсть зовсім пробіг 300т.
В генератор купив 10w40 mannol, 5л за 700грн. На 12 годинах замінив, бо на пару місяців треба було поїхати з Дніпра. А тесть в мене може замінити лише в теорії.  :D

Offline break

• Старожил
Ще про риски на щупі.
Думаю, що ті ж датчани чи німці навряд чи доливають оливу в двигуни. Їздять від заміни до заміни. Бо в деяких країнах за відкриту каністру з оливою в руках коло машини можна неслабо так отримати штраф.
Так от ті дві риски і намальовано на нормальний розхід оливи двигуном. При заміні наливаємо по верхню, коли впаде до нижньої - їдемо на СТО. А на СТО ніхто тобі півлітри доливати не буде. Повний комплекс, раз вже приїхав.

Offline msgarry

• Активный участник
Інтервал пробігу також залежить від об'єму мастила в двигуні. У 2.0tdi на комерційному транспорті картер вдвічі більший ніж у легкових. Тому і заміна масла в мануалі раз на 40т.

Offline msgarry

• Активный участник
Ще про риски на щупі.
Думаю, що ті ж датчани чи німці навряд чи доливають оливу в двигуни. Їздять від заміни до заміни. Бо в деяких країнах за відкриту каністру з оливою в руках коло машини можна неслабо так отримати штраф.
Так от ті дві риски і намальовано на нормальний розхід оливи двигуном. При заміні наливаємо по верхню, коли впаде до нижньої - їдемо на СТО. А на СТО ніхто тобі півлітри доливати не буде. Повний комплекс, раз вже приїхав.
Коли купляв бус батькові то в історії обслуговування в Нідерландах було кілька записів про долив мастила. Так там його міняли через 40 т.
Що дивно ходову теж не робили. У нас на сервісі сказали що все нове як з заводу.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
   Може це й перебільшення - для красного слівця - що не з'їдав ні граму (є ж угар по любому, від мітки до мітки від заміни до заміни - нормуль, хоча в мене було значно менше).  А от те, що я не доливав ні граму - так 100%
Так "ето же другой коленкор..."  {))}
Різні двигуни - різна поведінка.
Чимало спілкувався на Шкода-клубі. В кого були А5-ті з моїм двигуном всі так їли оливу. {sm} Це якщо все в порядку.
Ну і міняв я не через 15 тис (так офф.сервіс Шкоди рекомендує) десь на 12-13 змінював. Це зроблено також після ретельного аналізу поведінки А5 з таким двигуном у інших юзерів, їхніх дій на сервісі та періодичності обслуговування. В 2008-2010 я багато часу проводив на форумі Шкода-клубу... {wh}
Можна через 5 т. змінювати. Тоді угару оливи і на щупі помітно не буде. ;)

10w40 mannol
А який у Вас генератор? Що рекомендують в інструкції?
Бо я на Mannol теж поглядаю... Сьогодні подзвонили з інтернет-магазину і сказали що ХАДО буде ХЗ коли... Шукатиму інше.
Nehai's stabwood&bone

Offline msgarry

• Активный участник
 K&S 2900g на двигуні бірка з написом 10w30,10w40. Взяв таку Моторна олива Mannol Classic 10W-40 5 л (MN7501-5) в розетці

Offline tacha79

• Активный участник
  • Розташування: Киев, Харьковский
Колись трохи вивчав тему 5w30 чи 5w40, там не все так просто, як пишуть про в'язкість при робочій температурі. Заливайте що рекомендують, і не забивайте голову сінтетика, полусинька, гідрокрекинг і т.д вони всі відпрацюють розрахований  час роботи, навіть наш yuko.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Та я теж так подумав... {dr}
Віддав би перевагу оливі, спеціально створеній для такої техніки. Але з таких: Штіль, ХАДО, Ал-Ко в наявності нема, Хускварна лише SAE 30 робить. Юко, Дніпро М чи Гарден щось не хочу брати...
В черговий раз замовив, на цей раз Mannol Special Plus 10w-30. Вже приїхало, сьогодні заберу на НП.
« Останнє редагування: 28 Грудня 2022, 12:56:58 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone