Вітаю, паньство!

Маю у майстерні колун Husqvarna 1,5 кг з 75 сантиметровим руків'ям з гікорі.
Писав про нього тут -
Колун Husqvarna 1,5 кг 75 см.Колун чудовий, свої функції виконує цілком.
Але нещодавно припер кілька берестових колодок діаметром 60-80 см. На Повітрофлотському проспекті звалили комунальщики дерево... Але, гади, тонке все позабирали, полишали лише кругляки від комля, довжиною сантиметрів по 30-40. Я ледве в багажник ті колодки впер. Важкі, як смертний гріх

. По дві штуки возив, бо більше не влазить.
От на цих колодках мій 1,5-кілограмовий колун і забастував. Поколов, звичайно, але заіпався страх!

І тут я згадав слова пана
Луки:
Добре, коли під рукою є два колуна різної ваги і різного типу.

От і почав поглядати на колун важчий, ніж мій.
Вивчивши що пропонує ринок зупинився на двох моделях Хуски з пластиковим руків'ям.
Колун Husqvarna S 2800:

Сокира універсальна Husqvarna А 2400:

Різниця між ними лише у вазі, колун 2,8 кг, універсал 2,4 кг. І у тому, що у колуна більші "щічки" та бойок обуха. Довжина топорища однакова - 70 см.
Різниця в ціні між ними близько 100 грн, тому цим можна знехтувати.
Сокири з пластиковим руків'ям у мене ще не було, хочу спробувати ...
Поглядав ще і на Fiskars Solid A26. Але вирішив що він буде гіршим, бо:
- тонше руків'я топорища - мені тримати таке не зручно;
- немає металевого захисту топорища, як у Хуски. І хоч він там скоріше для "галочки", але все ж..;
- в найслабшому на злом місці, перед "головою", у Хуски зроблено посилення топорища - горб;
- закалення металу Фіскас заявляє на 50 "роквелів", а Хуска на 60. По відгукам користувачів Фіскарс останніх років виробництва таки страждають на замини та сколи РК.
У плюсах - топорище 90 см.
Передивився купу відео з порівняннями Хуски та Фіскарса - Хуска мені підходить більше.
От лише поки не визначився, чи брати універсал А2400, чи колун S2800.

Чому вагаюсь.... Один мій друг має А2400 саме в якості колуна - вельми задоволений:

А я вагаюсь... Колун для великих покручених колодок, думаю, буде краще. От лише важчий...
PS. Коли забирав подрібнювач гілок Stihl то помацав там їхнього колуна, такого:

Також 2,8 кг. Не сподобався

- важкий, руків'я тонкувате, тримати не зручно.
Що скажете, панове?