Вставлю 5 копійок.
Більший кухонник з ще одним ножем зараз в мене, просили переробити руків"я. Зроблено на "от*бись", вибачає хай вже автор - на дереві маса припалів від наждачки і все таке. Почав я з меншого, побачив на ньому кілька мікротріщин, мікросколи на РК і помітив що кут підводу коли б не 50 градусів. Переточив на 40, точиться нормально, набирає хорошу гостроту, по передпліччю і паперу досить агресивно шмаляє, але постругавши дощечку побачив що РК сиплеться. Пошкрябав впоперек по торцю волокон дерев"яного бруска - тим більше. Спробував по склу - його не чіпляє.
Кухонник показав приблизно таке ж, але він чіпляє скло невеликою ділянкою що ближче до кінчика і на цій ділянці і до самого кінчика (5-6 см.) не сиплеться, або ж неозброєним оком непомітно. Точиться теж нормально, бриє з відскоком волосся, скручену газету (не на дошці, в руках) ріже агресивно, але вже тут з"являються травми РК. Переточив і давай м"ясо різати, 20 кг. розрізав на шматки в півкулака - втрата гостроти досить помітна. А от в плані корозії на диво порадував - і яблука потім різав, картоплю - витер і хоч би що.
Я сторона абсолютно не зацікавлена, але маємо те, що маємо, мабуть про це все ж треба говорити.
Не знаю як інші зразки булату Валери, а ці я б особисто для себе не хотів. Поїду ще з ними до Шевченка, знаю його таке цікавить, може й він щось скаже.