Основна робота у мене з використанням захисних засобів дихання то шліфовка стабілізованого дерева та гібридів. Ну також буває кістка/бивень де без респіратора взагалі важко, бо смердить

...
При шліфовці стабдерева я завжди користувався марлевими респіраторами 3М з клапаном, бувало і без клапану. Але все ж внаслідок не дуже щільного прилягання цих респіраторів до морди лиця частина пилу проходить. Та і окуляри запотівають внаслідок цього.
В кінці кінців мені набридло висякувати різнокольорові шмарклі від пилу стабдерева...
+ Ще і при зварювальних роботах непогано б респіратор використовувати, бо зварювальний дим має в складі тверді частинки, що не виводяться і лишаються в легенях назавжди. В цій ситуації користувався тим же 3М-вським респіратором, але хєрово з ним - скло зварювальної маски швидко запотіває.
Та і при заливці гібридів також не зайвим буде використання толкового респіратора, бо деякі затверджувачі мають в складі аміак, який поки не прореагує із смолою то хорошого організму мало дає. Час від часу користуюсь при цих роботах респіратором РУ-60М (виробництва України) з вугільними фільтрами, але він дубовий і не зручний.
Як був молодшим, то мало звертав на це уваги... Зараз на кожне зайве гімно мій підстаркуватий організм реагує не кращим чином - то нежить, схожа на алергію (хоч на алергію зроду не скаржився, навіть при обробці найекзотичніших екзотів), то голова болить без причини після роботи з хімією, то ще якась ху@ня...
Тому задався ціллю придбати толкові засоби захисту органів дихання.
З приводу виробника.
Вистачає всяких:
- Українські РУ-60М, єдиний плюс яких то невелика ціна. А так вони не зручні (маю такий, знаю про що говорю), та і таки трохи пропускають внаслідок "дубоватого" матеріалу обтюратора.
- Сталкер, позиціонують як українські, але підозрюю, що то Китай. Нічого поганого про них сказати не можу, не користувався. Втім хорошого також не знаю, відгуків просто немає. Але фільтри до них не дешевші, аніж до 3М, і в небагатьох магазинах можна купити.
- наче європейські

MSA, на цих розходку хрін знайдеш...
- Незліченна кількість всіляких китайських з Аліекспресу, і "репліки" (читай підробки) 3М, і повністю "самостійні" китайці...
Для себе я вирішив, що купуватиму виключно 3М. І виключно офіційний (оригінальний). Бо Китай (кЕтай) то лотарея - повезе і ніяких проблем, не повезе - недолуга фігня приїде. Я по маскам та протихімічним фільтрам ризикувати не хочу...
От предфільтри, круглі протиаерозольні 2138 та сажеві 2097 із Алі я замовив. Бо на мою думку у нас те саме продається, лише в 10 разів дорожче. Ну якщо не брати до уваги офіціалів, там гарантована якість, але вже в 20 разів проти Алі. Навіть якщо китайські працюватимуть втроє менше (що не факт) за офіціальні, все одно вигідно.
Причини:
- великий асортимент фільтрів, на всі випадки життя, починаючи від фарбування і закінчуючи для роботи із ртутними парами;
- можливість купити запасні частини, будь які: клапан, ремінці, обтюратор, скло, тощо;
- відомий солідний виробник;
- можливість придбання здешевлених варіантів розхідки на Аліекспресі, якої там тьма-тьмуща.
Спочатку хотів лише напівмаску, бо звик користуватись окулярами. Пил від стабдерева доволі неприємний при потраплянні в очі і тому я використовую виключно закриті окуляри. Відкриті не підходять! Давно зупинився на Uvex ultravision. Не запотівають, зручні, пил не пропускають 👍.
Були питання, чи не будуть запотівати окуляри при використанні пари 3М 7500 + закриті панорамні окуляри

або пари 6500 + закриті окуляри

Поспілкувавшись із людьми вияснив, що закриті окуляри із всіма 3М-вськими напімасками "почуваються" нормально.
Але також отримав купу вражень від друзів, і "особистих", і фейсбучних, що напівмаска то добре, але повнолицьова 6800 таки набагато краще.

Але повнолицьова маска не влізе під зварювальний щиток. А зварювальними роботами я час від часу всередині майстерні займаюсь. Тому вирішив придбати собі і повнолицьову, і напівмаску типу 7500.
Остання, на відміну від 6200/6300 має в складі ґуми обтюратору силікон і зроблена з гіпоалергентного матеріалу, тому зупинився на ній.
Розкладну 6500 вирішив для себе поки зайвою. Ну по крайній мірі для початку. Там побачимо.
Таблиця вибору розмірів:

Моя морда обличчя відповідає розміру М, тобто - 6800 та 7502.
Ціни від офіціалів загнали мене в легкий шок та тимчасовий ступор

- 6900 грн за 6800 та 1920 грн за 7502 відповідно

. Це без фільтрів і зі скидкою особисто для мене, бо один із моїх клієнтів по стабдереву виявився представником офіційного дилера 3М.
Прикинув "те да се"... І вирішив шукати щось інше, не кЕтай, бо в Китаї офіційних заводів 3М немає

.
Знайшов польську 6800 на ОЛХ (підозрюю, що контрабанда) та не знаю чию, але оригінальну 7502. Замовив. Ціни вдвічі менші.
Приїхали Новою Поштою - наче дійсно оригінали. На Ютьюбі купа відео, чим відрізняється оригінал від не зовсім

оригіналу. М'якенькі, зручні...
Наразі поки робіт із шліфовки у мене не було, тому поки не пробував повноцінно.
PS. На Ютьюбі багато відео з боліт. Каzzапи полюбляють замовляти кЕтай з Алі, мовляв "пачті то же самое, зачєм платіть больше"... Дикі люди, що з них взяти

...