Автор Тема: Респіратори (напівмаски) та повнолицьові маски 3M.  (Прочитано 1062 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Основна робота у мене з використанням захисних засобів дихання то шліфовка стабілізованого дерева та гібридів. Ну також буває кістка/бивень де без респіратора взагалі важко, бо смердить  {kh}...
При шліфовці стабдерева я завжди користувався марлевими  респіраторами 3М з клапаном, бувало і без клапану. Але все ж внаслідок не дуже щільного прилягання цих респіраторів до морди лиця частина пилу проходить. Та і окуляри запотівають внаслідок цього.
В кінці кінців мені набридло висякувати різнокольорові шмарклі від пилу стабдерева...
 + Ще і при зварювальних роботах непогано б респіратор використовувати, бо зварювальний дим має в складі тверді частинки, що не виводяться і лишаються в легенях назавжди. В цій ситуації користувався тим же 3М-вським респіратором, але хєрово з ним - скло зварювальної маски швидко запотіває.
Та і при заливці гібридів також не зайвим буде використання толкового респіратора, бо деякі затверджувачі мають в складі аміак, який поки не прореагує із смолою то хорошого організму мало дає. Час від часу користуюсь при цих роботах респіратором РУ-60М (виробництва України) з вугільними фільтрами, але він дубовий і не зручний.
Як був молодшим, то мало звертав на це уваги... Зараз на кожне зайве гімно мій підстаркуватий організм реагує не кращим чином - то нежить, схожа на алергію (хоч на алергію зроду не скаржився, навіть при обробці найекзотичніших екзотів), то голова болить без причини після роботи з хімією, то ще якась ху@ня...

Тому задався ціллю придбати толкові засоби захисту органів дихання.

З приводу виробника.
Вистачає всяких:
   - Українські РУ-60М, єдиний плюс яких то невелика ціна. А так вони не зручні (маю такий, знаю про що говорю), та і таки трохи пропускають внаслідок "дубоватого" матеріалу обтюратора.
   - Сталкер, позиціонують як українські, але підозрюю, що то Китай. Нічого поганого про них сказати не можу, не користувався. Втім хорошого також не знаю, відгуків просто немає. Але фільтри до них не дешевші, аніж до 3М, і в небагатьох магазинах можна купити.
   - наче європейські  {23} MSA, на цих розходку хрін знайдеш...
   - Незліченна кількість всіляких китайських з Аліекспресу, і "репліки" (читай підробки) 3М, і повністю "самостійні" китайці...

Для себе я вирішив, що купуватиму виключно 3М. І виключно офіційний (оригінальний). Бо Китай (кЕтай) то лотарея - повезе і  ніяких проблем, не повезе - недолуга фігня приїде. Я по маскам та протихімічним фільтрам ризикувати не хочу...
От предфільтри, круглі протиаерозольні 2138 та сажеві 2097 із Алі я замовив. Бо на мою думку у нас те саме продається, лише в 10 разів дорожче. Ну якщо не брати до уваги офіціалів, там гарантована якість, але вже в 20 разів проти Алі. Навіть якщо китайські працюватимуть втроє менше (що не факт) за офіціальні, все одно вигідно.
Причини:
   - великий асортимент фільтрів, на всі випадки життя, починаючи від фарбування і закінчуючи для роботи із ртутними парами;
   - можливість купити запасні частини, будь які: клапан, ремінці, обтюратор, скло, тощо;
   - відомий солідний виробник;
   - можливість придбання здешевлених варіантів розхідки на Аліекспресі, якої там тьма-тьмуща.

Спочатку хотів лише напівмаску, бо звик користуватись окулярами. Пил від стабдерева доволі неприємний при потраплянні в очі і тому я використовую виключно закриті окуляри. Відкриті не підходять! Давно зупинився на Uvex ultravision. Не запотівають, зручні, пил не пропускають 👍.

Були питання, чи не будуть запотівати окуляри при використанні пари 3М 7500 + закриті панорамні окуляри

або пари 6500 + закриті окуляри

Поспілкувавшись із людьми вияснив, що закриті окуляри із всіма 3М-вськими напімасками "почуваються" нормально.
Але також отримав купу вражень від друзів, і "особистих", і фейсбучних, що напівмаска то добре, але повнолицьова 6800 таки набагато краще.

Але повнолицьова маска не влізе під зварювальний щиток. А зварювальними роботами я час від часу всередині майстерні займаюсь. Тому вирішив придбати собі і повнолицьову, і напівмаску типу 7500.
Остання, на відміну від 6200/6300 має в складі ґуми обтюратору силікон і зроблена з гіпоалергентного матеріалу, тому зупинився на ній.
Розкладну 6500 вирішив для себе поки зайвою. Ну по крайній мірі для початку. Там побачимо.

Таблиця вибору розмірів:

Моя морда обличчя відповідає розміру М, тобто - 6800 та 7502.

Ціни від офіціалів загнали мене в легкий шок та тимчасовий ступор  (_19) - 6900 грн за 6800 та 1920 грн за 7502 відповідно  {^shock}. Це без фільтрів і зі скидкою особисто для мене, бо один із моїх клієнтів по стабдереву виявився представником офіційного дилера 3М.
Прикинув "те да се"... І вирішив шукати щось інше, не кЕтай, бо в Китаї офіційних заводів 3М немає  {_26-}.
Знайшов польську 6800 на ОЛХ (підозрюю, що контрабанда) та не знаю чию, але оригінальну 7502. Замовив. Ціни вдвічі менші.
Приїхали Новою Поштою - наче дійсно оригінали. На Ютьюбі купа відео, чим відрізняється оригінал від не зовсім  {))} оригіналу. М'якенькі, зручні...
Наразі поки робіт із шліфовки у мене не було, тому поки не пробував повноцінно.

PS. На Ютьюбі багато відео з боліт. Каzzапи полюбляють замовляти кЕтай з Алі, мовляв "пачті то же самое, зачєм платіть больше"... Дикі люди, що з них взяти (_20)...
« Останнє редагування: 12 Лютого 2025, 07:46:13 від Nehai »
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Згадав ще одну роботу до якої в повнолицьовій масці не підлізеш. Це заточування полотен стрічкової пилки. Завтра буду точити біметалеві полотна, бо гострих немає, а треба буде стаббивень різати.
Роблю це з лупою, бормашиною, алмазним диском. Тобто без респіратора ніяк - алмазний пил. І без окулярів ніяк, лупа на оці під окулярами.
А повнолицьова не дозволить наблизитись на відстань, достатню для різкого бачення роботи, бо фокусна відстань всього міліметрів 20-25. Або треба буде буквально впиратись склом, тобто іскри полікарбонатне скло швидко пропалять, навіть захисна плівка не допоможе.
Nehai's stabwood&bone

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
Головне щоб бороди не було, бо будь яка маска не допоможе. Я користуюся ру-60 але так і не зміг підібрати фільтр. Обробляю бджіл з димгармати парами амітразу розведеного керосіном. Пробував різні фільтри але всеодно якийсь металевий присмак на язику відчувався. Теж придивляюся до 3М і на осінь буду щось купувати.

Offline seraotzt

• Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Одеса
У мене 3M 6000. Фільтри брав контрабасні (ще як моряки в Одесі були). Так от відмовився від неї. Кожного разу мив після роботи, а все одно гумки фіксуючі перетворились в порох, та й сама гума маски стала липкою. Викинув. Купив нову - через рік десь те саме.
 Перейшов на марлеві з клапаном. Не сказав би що набагато гірше фільтрує. А то шо морда не пітніє всередині - незрівнянний плюс.

Якщо дофіга пилу - краще про систему витяжки/аспірації задуматись, шоб сосало з-під гріндера.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Перший раз (у 2019-му, чи ...20-му) гріндер пробував ще без аспірації. То був лютий пиzzдець - все, буквально кожна фігня, в майстерні в пилюці. Я тоді екстренно саме аспірацією зайнявся і більше без неї гріндера не вмикав  -).

Зараз є у мене витяжка пилу з під гріндера: циклон на ємності 40 л. + пилосос Stihl. Але все одно не весь пил вісасує. Особливо при первинній обдирці р40 після запікання.

А коли заготовки-їжачки для гібридів бормашиною обчищаю, то взагалі вся тирса у морду летить {kh}. Там марлевий респіратор багато пропускає, пофіг з клапаном чи без нього. Та і окуляри із ним запотівають швидко - 20 хв. попрацював і роби перерву, щоб пітніння окулярів пройшло. Протирати окуляри не дуже допомагає.

З приводу липкої ґуми побачимо... Поки говорити про щось рано. Я і купував оригінали, щоб максимально цю проблему виключити. Кажуть оригінальні 7500 років по 6-8 без проблем працюють .

Вчора перший раз спробував повнолицьову 6800 - пісня  {_11}. Дуже сподобалось у ній працювати. Чому я раніше її не купив?  (_23)
Nehai's stabwood&bone

Offline vobler

• Эксперт
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
Обробка стабілки то звісно  пилу багато , але покраска  дерева двокомпонентним  лаком , або автомобільна покраска, то повнолицьова дуже гарно держе

Offline Алексей-13

• Местный
  • Розташування: Київ
Актуальна тема.
Маю старенький (чи старезний) 6200М, подобається як резина до обличчя прилягає та не пропускає пилу. В основному використовую для обробок руків'я (деребо, стаб, тощо). Але все одно, від запаху не захищає, особливо коли обробляєш радянський текстоліт (пару разів таке було).
Але хочу придбати нову оригінальну, влаштовує і 6200, питання, може хтось порадить де можна придбати дійсно оригінал з фіьтрами?  Передививсь багато чого, багато хто пише, типу, оригінал, але чи то так...

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Я повнолицьову брав на ОЛХ в чувака, в якого то був разовий продаж.
А от напівмаску 7502 у чувака, який продає їх багато. У нього великий асортимент 3М: напівмаски, повнолицьові, фільтри і т.д. Також на ОЛХ його знайшов.
7502 до мене прийшла по всім признакам оригінальна.
При цьому продавець цей питав у мене, що я хочу, оригінал чи хорошу копію. Я сказав, що хочу оригінал. Звичайно було дорожче, копія коштувала десь 450-480 грн, оригінал обійшовся мені в 1000 грн.
Не жалкую.

От лише фільтрів 6059, що мені були треба, у нього не було. Я взяв 6057... Різниця в тому, що перші дають ще і + захист від аміаку та його похідних. Щось таке в стаброзчині, що запікається, таки присутнє. Бо через фільтри 6057 запах пари стаброзчину відчувається. Запах "холодного" стаброзчину ці фільтри відфільтровують, а при запіканні напевно додатково до термічної відбувається ще і хімічна реакція, продукти якої фільтри 6057 не затримують. :(
Точно сказати що в складі не можу, бо хімічний склад що стаброзчину, що активатора виробники приховують.
Ще не пробував 6055/6051, які отримав від Leo Lexx  {tnx}. При наступному запіканні спробую.  Хоча сумніваюсь в їх ефективності в цьому питанні, бо ці фільтри від органічних парів, які 6057 теоретично також повинен фільтрувати. Лише в 6055/6051 термін роботи по ним більший...

Здається мені що все таки треба шукати 6059  (_24)...

Як хочеш, дам тобі його координати. Подзвони мені  8-).
А щоб захищало від запаху одних ватно-вугільних фільтрів не достатньо. Потрібен спец.фільтр від альдегідів. Бо текстоліт пресувався в Союзі на основі альдегідних смол.
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Маю враження щодо нових моїх повнолицьової маски 3М 6800 та  напівмаски 3М 7502, основані вже на деякому терміні користування

6800
Покористувся я нею приблизно 1,5 місяці, ну може трохи більше. Зручно, огляд через маску пречудовий, лице під маскою не пітніє,  скло не запотіває, вещь  {_11}!
Але на початку квітня розірвалось одне "вухо", якщо точно ліве нижнє, за яке кріпиться пасок, що тримає маску на голові:

Може, правда, я сам винен  {23}, бо затягував не одночасно обидва "замки" праворуч та ліворуч, а спочатку один по максиму, потім другий. Але все одно так не повинно бути в такій дорогій масці. Добре хоч вистачило розуму не купити у офіціалів за 6900 грн. Відчуваю, послали б мене з гарантією туди куди крейсер "мацква" пішов, списавши все на неправильну експлуатацію  {don}...
Добре хоч цю ґумову штуку, яка притискається до обличчя можна замінити. Я правда і купляв 3М тому, що на них будь-які запчастини можна придбати окремо. Не знаю, як правильно ця штука зветься,  назву її "обтюратор обличчя", бо є ще "обтюратор носа та рота".
Навіть не цікавився цінами на запчастини у офіціалів та "напівофіціалів", типу Епіцентра. Одразу пішов на Аліекспресс... 235 грн/шт, 1,5 тижні почекати і два (один про запас) таких обтюратори у мене. Візуально від оригінального відрізняється кольором: оригінальний зеленувато-сірий, китайський сталево-сірий та м'якістю - оригінальний трошки жорсткіший. Розміри, клейма, позначки (циферки/буковки) - все абсолютно ідентичне.
Замінив. Побачимо скільки прослужить китайська запчастина...

7502.
До самої маски питань не маю абсолютно - також зручна, прилягає до обличчя гарно, морда під нею не пітніє  {_26-}, як вище писали  ;)
Маю питання до окулярів, які треба вдягати з нею.
Найзручніші мої Uvex Ultravision:

з поролоновим обтюратором з напівмаскою категорично "не дружать"  {angry} {lihch} бо мають таку форму, що високий наносник маски не дозволяє окулярам щільно прилягати до обличчя. Тобто пил пропускають...
Маю також Uvex U-sonic:

Ці по формі цілком підходять, але незважаючи на заявлену "унікальну систему непрямої вентиляції" © запотівають приблизно через 20-25 хвилин роботи у них разом з 7502...

Розкошелився на 3М GA501:

Звичайно не за абсолютно кінську ціну 1200 грн, за скільки їх пропонують в Україні, а за приблизно 500 грн на Аліекспресі. Подумав, що найкраще з маскою ЗМ і окуляри 3М повинні "дружити".
Ну... і по формі підходять, і працювати у них комфортно. Але все одно і вони запотівають в парі з 7502. Тримаються найдовше, приблизно 30-40 хвилин, і запотівання не випадає мікрокрапельками на склі, а утворює рівномірну "плівку" вологи по всій внутрішній поверхні окуляр. Тобто навіть через запотівші окуляри деякий час ще подивитись можна. Але так, щоб не було запотівання зовсім, як у 3М 6800 -  fuk

Тобто повнолицьова 6800 рулить!  (_22)
7502 - також чудова, але:
- або без окулярів;
- або з відкритими окулярами (з дужками);
- або я до неї ще закритих окулярів не знайшов  (_23)...

Ну отаке (_24)... Мо комусь мій досвід у нагоді стане в подальшому  =).
Nehai's stabwood&bone

Offline vobler

• Эксперт
  • Розташування: г Сумы
  • Время создает нас
Ну для пилу вони пройдуть, абразив убива дуже швидко. В мне 3м маска + очки стікло

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
А які в тебе окуляри, звичайні, чи закриті?
Бо були у мене колись закриті окуляри із силікатним склом, здається радянські, марку вже не пам'ятаю точно (чи ЗП-12, чи ЗП1-80, щось такого типу)  {kh} - запотівали страшенно за 5 хв., навіть без всяких масок.
Nehai's stabwood&bone