Em-ah-em, все досить просто, але не всі знають.
1. Шахраї часто ліниві і не змінюють опис лота, вкраденого в когось. Тому беремо речення з опису і шукаємо співпадіння в Гуглі. Саме так я знайшов лот в Краснодарі, який точно такий же, як був виставлений на ОЛХ в Україні (див. вище).
2. Існує і пошук по картинці, але він часто дає купу невірних варіантів.
3. Зрештою, можна діяти і так: подзвонити і спробувати розпитати про лот (в т.ч. і чому така низька ціна). З розмови багато може стати ясно.
4. Часто вирішальним буває прохання зробити більш детальне фото (вислати оригінал кращої якості на пошту), або зробити фото з іншого ракурсу, більш детальне фото якоїсь частини речі, яка продається.
Оскільки шахрай оперує скачаними з нету фотками, то цього він зробити не в силі і починаються дурні відмовки (фотоапарат поламався, річ десь на складі, куди нема доступу зараз і т.п.)
Якщо продавець починає в розмові тиснути на мізки, говорячи, що вже є пару бажаючих, але йому потрібно терміново гроші і ви можете стати власником бажаної речі, якщо оплатите прямо зараз і т.п., то можете сміло завершувати розмову.
Шахраї бувають різні, але, в основному, вони примітивні і швидко себе викривають в розмові, в т.ч. і коли мова заходить про фотки.
Я трохи навчився, коли купував раніше на Слендо. Найгірше, коли потрапляєш на шахрая, який таки має оту річ, але "продає" її вже роками, дурячи людей через передоплату доставки. Він може і різні фотки вислати і гарно розказати про лот, але, як правило, це новачок з реєстрацією до місяця часу. Передоплату, в такому разі, я не роблю, само собою.
Отак, приблизно.