Цей ніж виник майже спонтанно. Просто, коли розковував у полосу болванку з нової партії Х12МФ, з*явились тріщини

. І, головне, в таких місцях, що із 40 см полоси вдалось отримати тільки одну маленьку поковку, яка на повноцінний клинок ну явно не витягувала. Але ж викинути було жаль ( праця –то вкладена), тому прокував дол, витягнув скільки зміг хвостовик і отримав щось схоже на клинок

. Ну потім шліфовка, ТО, доведення клинка пуття. Руків*я у справжніх якутських ножів виготовляються звичайно з березового капу чи сувелі, але його в мене не було, а капу клена – хоч завались, тому і вирішив пустити його в діло. Приміряв, приміряв- щось дуже просто все. Вирішив розбавити руків*я проставкою із рогу (буйвола або оленячого). Кусок оленячого в мене був, але я його так порубав в ході тестів, що навіть проставки з нього не отримати. Коротше, відклав все у довгий ящик. А через деякий час у телефонній розмові з
Леонідом (leoyas) я згадав про ріг і Льоня мене щедро наділив двома шматками буйволячого рогу

. Після того, як ріг до мене прийшов далі вже було діло техніки і часу зібрати все до купи. Ось такий вийшов ніж. Ага, у піхвах є соснова вставка

.
Параметри такі, якщо кому цікаво: клин 101*21*3,1 мм, зведений в 0,1 мм, лівий спуск трішки випукла лінза, правий- прямий з долом, фініш – ну майже поліровка; руків*я- кап клена, нельзибер, фібра, ріг буйвола, фініш- даніш, біла паста, карнаубський віск, довжина руків*я- 122 мм, монтаж всадний на епоксидний клей.
Піхви: шкіра, тясьма від
Джека, сосновий вкладиш. Піхви трішки навощені сумішшю карнаубського та бджолиного восків. Підвіс- шкіряний шнур ( найшов у селі на горищі- мабуть з кінської упряжжі).
Взагалі аутентичністю, як і старанністю при виготовленні, тут не пахне, так що критики можуть розгулятись по повній

.

Фото Ю. Москаленка

П.С. Фото зверху-знизу немає тому, що не вийшло- день народження затягується