Автор Тема: міні-сокира, для походів  (Прочитано 5932 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
  • Розташування: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
міні-сокира, для походів
« : 20 Серпня 2015, 09:56:45 »
Почалося с того, що придбав на барахолці наполовину сточену сокиру родом із СССР.
Ну, наполовину сточені бувать вже досить м"які на лезі, але ця виявилася досить твердою і я тому її взяв на всяк випадок.
Лежала собі, аж поки не виникла потреба зробити маленький похідний варіант сокири, типу дрібних Фіскарсів.
І ось що вийшло.
Сталь У7
Вага десь 750-800 грамів.
Довжина десь біля 23-25 см (поміряти не можу, бо сокира вже пішла в похід).
Руків"я - бук.
Чохол - шкіра, мідні трубочки.
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
Re: міні-сокира, для походів
« Reply #1 : 20 Серпня 2015, 10:23:06 »
 {no} Хіба що собаці кості кришить. Сокирище треба довше хоч би вдвоє.Отой крючок на тильнику буде наминать мізинець, обо прийдеться міцно стискати сокирище перед ним. Тоді він зовсім лишній.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #2 : 20 Серпня 2015, 10:36:03 »
Лука, така форма топорища (з гачком на кінці) характерна для нашої місцевості. В мене є такі топорища і малі і 70 см довжини, для важких сокир. Люди в нас давно користуються саме такими топорищами і, напевно, воно має право на існування.
Собак в поході не буде {gig}, тому призначення сокирки: рубати щось нетовсте, наприклад гілочки для пічки, забивати колики для наметів і т.п. Думаю, що з такими задачами вона справиться.
Ну а довжина топорища вибрана такою спеціально. Є ж Фіскарси ще меншої довжини і їх теж хтось використовує.
« Останнє редагування: 20 Серпня 2015, 10:39:11 від novak »

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #3 : 20 Серпня 2015, 10:48:10 »
 А в нашій місцевості замість сокирища приварюють квадратну трубу. А на тильник, впоперек, вила. І що? {_09}

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #4 : 20 Серпня 2015, 10:54:15 »
Лука, я ж не жартую. Місцеві майстри, які перейняли це від своїх батьків і дідів роблять саме такі топорища, такої форми. І що, віднести це до бездарів, які приварюють квадратну трубу до сокири? Аж ніяк! Для мене - це особливість національного побуту моєї місцевості, яка виникла не сьогодні, а має певну історію.
До речі, цей гачок, якщо його підігнати під свою руку є досить зручним. Не буду говорити за тривалі роботи (цілий день рубати дерева в лісі), але для "порубати щось недовго", тобто для побутового використання - цілком підходить. В якості сокирки для туристичної вилазки - теж.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #5 : 20 Серпня 2015, 11:03:01 »
 Хто його зна ((. Може такі сокирища мають якесь ритуальне значення. {gig} Не буде нормальний селянин пів дня трахатись з крючком на тильнику, який з часом відпаде. Ергономікою там і не пахне {no}

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #6 : 20 Серпня 2015, 11:17:03 »
Лука, в мене виникає думка подарувати Вам сокиру з таки руків"ям.   {dr} Для перевірки ергономіки.  :)
Ну а про "пів дня" я вже сказав. Важко уявити собі похід вихідного дня, де ти пів дня махаєш сокирою. А нарубати патичків, затесати колики - проблем при цьому виникнути не повинно.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #7 : 20 Серпня 2015, 11:39:38 »
Пане Новак. Я сокирою володію краще ніж клавою. Бо я з поліського села. Ваш колишній сусід.А щодо вихідних днів, то люди он їздять на лісапєдах без сідушок. Або на одноколісних. Люди шукають як би чим заїб...ться і нічого не зробить. А нормальні селяни шукають як би не заїба...ься і при тому виконать  корисну роботу.

sensei

• Гість
« Reply #8 : 20 Серпня 2015, 14:05:15 »
В підтримку земляка, скажу =), так дійсно, така форма топорища характерна для нашої місцевості
Може такі сокирища мають якесь ритуальне значення. {gig}  {no}
to Лука абсолютно ніякого ритуального змісту в цьому немає, тільки практичне значення, кінець топорища такий, щоб не ковзало в руці і не вискочила сокира :)
Не буде нормальний селянин пів дня трахатись з крючком на тильнику, який з часом відпаде {no}
поясніть, як цей гачок може відпасти?

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #9 : 20 Серпня 2015, 14:52:01 »
 (_23) Усі тильники на сокирах всього світу робляться з плавними радіусами на потовщення.  А часто навіть з чотирьох сторін. У вашому випадку різке потовщення тільки під мізинцем. При рубці, інерція тягне сокиру вперед і вся нагрузка лягає на мізинець. При плавному потовщенні вона розподіляється на всі пальці.
   Той крющок сформований поперек волокон. Тим паче бука. Тож має відпасти ще при насадці сокири. Крім того, у селян сокири мають привичку розсихатись і розхитуватись. Тож звично стукати тильником по колоді, що сокиру заганять на місце. Цей крючок відпаде кожен раз поновому.
  Здичавілі, опущені ще при колгоспах селяни, постійно замочують їх у воді. Мої поліські селяни роблять сокирища на строгальних станках. На виході получається пряме стоншене до тильника сокирище. І їм по барабану, що воно вислизає з рук. Коли я пів дня стружком і ножем формую тильник на сухому ясені, то дивляться на мене як на ідійота.  І попробуй їм докажи, що коси не правляться грубими лодочками вздовж рк. Або, що нераціонально на возі ставити передні колеса менші радіусом чим задні. (_23) Традиії бля. А ще вони, по двох в селі християнських конфесіях, пів року днів не працюють. Бо гріх!
« Останнє редагування: 20 Серпня 2015, 14:59:04 від Лука »

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #10 : 20 Серпня 2015, 15:05:50 »
  До речі про грибки. Юзери фінок по дереву, для чого вони власне й призначені, часто не полюбляють різко виражених тильників. При роботі вони більш заважають ніж допомагають. Тому частіше стругають діжечками Томмі. Зате на універсальній фінці грибок потрібенщоб зручно діставати ніж в товстих рукавицях.
  Пане Новак. На десятках сокир, що Ви виставляли, тильники нормальні, раціональні. Але! Але, то будете не Ви, щоб не затіяти пусту суперечку )))

sensei

• Гість
« Reply #11 : 20 Серпня 2015, 15:31:40 »
Різна форма топорища та сокири, призначені для різних функцій, якщо ви будете такою сокирою рубати великі кругляки, звичайно вона вам не підійде, але якщо як написав автор призначення її - "маленький похідний варіант сокири", то й говорити немає про що!
Що до забивання руківя -  тільки повний ідіот буде стукати з такою формою тильника по колоді щоб загнати сокиру на місце.
(_23)
   Той крющок сформований поперек волокон. Тим паче бука. Тож має відпасти ще при насадці сокири.
Судячи з фото ще не відвалився. Якщо ціленаправлено його не вбивати, то не відвалиться.
А що ви скажете про таку форму топорища

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #12 : 20 Серпня 2015, 15:40:09 »
  Це сокира  підійде хіба що для карвінгу. Там хват один, посередині. А грибок чисто декоративний. Для "бандитського форсу" Справжній карвінгіст може собі дозволити  {y}
   А сокиру,Новак, не набивав, а всовав. {gig} Сокирище на всабі замале і обтикане по периметри чопиками на епоксидці {_09}
« Останнє редагування: 20 Серпня 2015, 15:43:49 від Лука »

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #13 : 20 Серпня 2015, 17:43:25 »
Але! Але, то будете не Ви, щоб не затіяти пусту суперечку )))
Я затіяв суперечку?  :)
Я просто використав автентичне, для моєї місцевості, топорище, а Вам воно не сподобалося.  {sm}
До речі, при насадженні топорища я досить сильно б"ю ним по бетонній сходинці і "грибок" жодного разу (цього також) не відвалився, бо деревину беру міцну і добре висушену. До речі, це не перша моя така сокира (з таким топорищем). Проблем досі не виникало.
Ох, Ви, пане Лука, таки напрошуєтеся на презент, чи не так? ;)

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
« Reply #14 : 20 Серпня 2015, 18:11:19 »
Мабуть також придурки

бо не знають, що
Цитувати
Отой крючок на тильнику буде наминать мізинець
;)
(Підтримаю Новака, що для мене є досить дивним  :D)
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #15 : 20 Серпня 2015, 19:53:07 »
Ні, вони не придурки. Вони маркетологи. Це попса для диванних туристів. А хіба не Хвіскарс виробляє цепні ручні пили, складні ножовки і інший мотлох.
   Повторюю! Якщо стискать міцно і несильно тюкать, то не намне.  Якщо вже сокиру несуть в ліс, то мабуть для бівака. Тобто треба сухостой звалити й дров нарубати. Може переправу навести, а може й лося акуратно по хребту розрубать. А таким гламурним оцупком хіба що кілочків настругать. Крім того отой крючок заважає ефективно працювать обухом.

sensei

• Гість
« Reply #16 : 20 Серпня 2015, 20:06:04 »
to Лука Ось ще один приклад (не в тему)

потрібно подзвонити Олексію і сказати що його тильник буде дуже наминати мізинець (мабуть він не в курсі)  :D
На рахунок "гламурного оцупка", в принципі автор так і написав
Лука,
призначення сокирки: рубати щось нетовсте, наприклад гілочки для пічки, забивати колики для наметів і т.п. Думаю, що з такими задачами вона справиться.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #17 : 20 Серпня 2015, 20:24:04 »
Ні, вони не придурки. Вони маркетологи. Це попса для диванних туристів.
Дивно... Ти, начебто, розумна людина.... В реалі, принаймні...
Я маю таку сокиру (Фискарс) вже років п'ятнадцять.
Цікаво було спостерігати, коли "знавці всіх сокир світу" (на полюванні, пікніку, нарубати дров для вогнища, зрубати дерево, тощо) чомусь опісля кількох махів своєю брали мою - і з успіхом (і набагато швидше) виконували роботу...
Фіни - таки маркетологи  {))} Ну, якщо подивитись на їх "маркетологію" протягом століть - таки тупі й ні на що не здатні  ))) {_08}
А ми - розумніші за всіх, і найпрацьовитіші  ))) {_08} {_08} {_08}

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
« Reply #18 : 20 Серпня 2015, 20:46:58 »
Доброго всем.Тот упор у пана Новака таки имеет недостаток прочности при ударе в торец (то есть если ударить как-бы "подсаживая" топор то вполне вероятно что треснет по слоям) , и не надо говорить что
тільки повний ідіот буде стукати з такою формою тильника по колоді щоб загнати сокиру
- Люди они такие, они многое могут! Но упор на топоре нужен, и то что я вижу к примеру на фискарсе- вполне и очень даже будет (при правильном исполнении), - и по прочности при забивке, и по удобству при рубке. И размер небольшой- это не недостаток, а фича (особенность)! И её надо просто использовать правильно, или делать специально- осознанно для спец условий- тогда она станет достоинством.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #19 : 20 Серпня 2015, 21:07:30 »
 {smelly}Добре.  Напівгумовий Фіскарс- круто. Які переваги можуть мати в лісі оці оцупки, пересокирами однакової ваги з нормально довгими сокирищами? Що може завадити взяти в піший похід сокиру з сокирищем, принаймні не коротшим висоти рюкзака? Обо навіть бартку. Тим паче повнорозмірну сокиру в багажник авто? По моєму, тільки бажання повноцінно заїб...ться.

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #20 : 20 Серпня 2015, 21:15:36 »
Лука, Ви цілковито правий з точки зору ефективності використання сокири, коли, цитую Вас "треба сухостой звалити й дров нарубати. Може переправу навести, а може й лося акуратно по хребту розрубать".
Але ця міні-сокирка зовсім не планувалася під такі роботи. Тай, чесно кажучи, я і не можу уявити походу, в якому мені треба було б переправу наводити чи лося по хребту розрубувати. Якби я жив десь в лісах Канади, то, може (згадую твори Купера).
Цікаво, до речі, які в індіанців Північної Америки були сокири? (задав собі питання і поліз відразу в гугл.  {gig}

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #21 : 20 Серпня 2015, 21:18:01 »
{smelly}Добре.  Напівгумовий Фіскарс- круто.
Ти хоч раз Фіскарс в руках тримав? Якби тримав - то не писав би херню про "напівгумовий". (Там, доречі, боковини самої сокири тефлоном покриті - ну, зрозуміло, також "маркетінг"  {))})
Якби працював - то не писав би іншу маячню.
Взагалі - зрозуміло, "нє читал, но осуждаю" Стандарт. З мене досить.

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
« Reply #22 : 20 Серпня 2015, 21:26:40 »
{smelly}Добре.  Напівгумовий Фіскарс- круто.
-Я вообще-то про форму грибка писал-расхваливал, а не по поводу конструкции и материалов самого топора.
{smelly}Які переваги можуть мати в лісі оці оцупки, пересокирами однакової ваги з нормально довгими сокирищами?
- Габариты и масса, если не надо что-то массово валить и строить, а надо всего лишь "натюкать" кучку малую веток не более 4-5 см. (а можно и более-только времени надо больше) в диаметре, и это не в спешке страшной, да на своих двоих ногах всё добро нести- то зачем тащить с собой полномерный топор-валочник? Малые пехотные лопатки тоже неадекваты придумали? Или это специфическая "фича" исходя из условий их применения?

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #23 : 20 Серпня 2015, 21:33:06 »
Малые пехотные лопатки тоже неадекваты придумали? Или это специфическая "фича" исходя из условий их применения?
Не, это маркетинг!  ))) {_08}

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #24 : 20 Серпня 2015, 21:36:55 »
 Малые пехотные лопатки придумали чтобы на пузе окапываться. Вместе со средними и большими для рытья окопов.