2
ShveikТе, що роздруківка втрачає деталі мабуть і не погано - дає можливість зосередитися на головному.
Пластична анатомія геть простіша за те, що ти вивчав як стоматолог, тому з
головним - розумінням на що наліплені вуха/вуса/щоки/волосся в тебе має бути порядок.
Про світлотінь ще раз.
Тінь/світло утворюється там, де є форма. Кожна форма у цьому контексті має власні особливості.
Не варто сприймати світлотінь як більш-меньш випадкове сполучення світлих/темних фрагментів, бо тоді малюнок виходить начебто пожмаканий - втрачається форма об'єктів. І тому на варто дослівно перемальовувати з фото, бо на фотці по-перше не все видно, по-друге на фотці можуть бути випадкові світлові ефекти типу відбитого світла/мерехтіння. Треба натренуватися бачити у складних об'єктах сполучення простих форм з притаманними їм світло-тіньовими захєрами.
На приклад цеглина, з 3 видимих граней, буде мати одну на світлі, одну у напів тіні і одну у власній тіні (про падаючи тіні ми зараз не говоримо) і все це з чіткими межами; циліндр буде мати верхню поверхню на світлі, частку бокової на світлі з плавним перехідом у напівтінь яка плавно перейде у тінь, яка плавно перейде у напівтінь меншу за розміром, яка перейде вже не так плавно у рефлекс - відбите світло з невидимої частини бокової поверхні того циліндра... Фух, аж спітнів, тому про кулю писати не буду

Тут той самий випадок коли краще один раз побачити і разів сто спробувати самому, а не читати мої простирадла.
https://maliunok.com/yak-namalyuvati-tini-olivtsem-mtdesign/приблизно як за посиланням, у якому (слава панові богу) не ускладнюють всю цю красу рефлексами, які безумовно знадобляться, але згодом.
P.S.
Стосовно симпатичної нам фізіономії і цеглин/циліндрів/куль.
Мішина голова (цілком) - яєчко.
Загалом можна обмежитися 4 типами яєчок (насправді це називається інакше, і не про яйця, а про загальні типи людської статури):
гострим кінцем до низу,
з двома гострими кінцями,
гострим кінцем до гори,
з двома тупими кінцями.
Окрім правдоподібної світлотіні, правильно визначиш тип мішиного черепа - 20% схожості.
Дивись на мішину шию - це великий циліндр, з яким перетинаються три менших циліндри - по центру горло, з обох боків м'язи (назву яких я не пам'ятаю, а ти повинен знати як стоматолог) і світло-тінь на них така як і повинна бути на циліндрах.
Дивись мішине око - це куля частково захована у череп і частково прикрита віями.
Саме око має світлотінь притаманну кулі, а вії - це такі собі "зламані" сегменті кулі, тому тінь/світло на них начебто як і на кулі, але з більш чіткими межами.
Мішин ніс - призма, точніше - декілька призм з усіма нелегкими для світлотіні наслідками.
Це я все до того, що не варто захоплюватися деталями і мерехтінням світла на натурі (фотці у твоєму випадку), а варто знайти притаманні натурі пропорції, роздивитися прості форми з яких вона складається, і світлотінь з'явиться автоматично. Ну майже автоматично