Вже десь тут писав, але повторюсь.
Рецепт використовую для звичайного червоного гострого перцю, але підійде для будь-якого перцю. В позаминулому 2019 році купив 13 кільо перцю (сітку), з доставкою додому з базару вийшло 350 гривнів. Додати десь 3 пачки солі кам'яної та граммів 350 олії.
Баночка 125 або 100 грамів готового продукту з кожурою вартує зараз десь 85 гривнів.
Берете перець та миєте. Перцю стільки, скільки влазить до миски (в мене миска велика, десь на 2-3 літри, для маленького перцю знайдете миску відповідного об'єму), в якій будете запікати. Потім складаєте щільно перець до миски, ніби у Тетріс граєтесь. Наливаєте зверху на перець трішки олії. Миску закриваєте харчовою фольгою щільно без отворів. Ставите у духовку, розігріту до 200 градусів. Там перець запікається 40-60 хвилин, потім духовку виключаєте і чекаєте поки перець охолоне.
Зазвичай це роблю ввечері, наступного ранку перець вже охолонув.
Потім вдягаєте рукавички цалофанові - обов'язково. Ставите перед собою 2 порожніх миски та миску з перцем а також пластикову кухонну дошку.
Викидаєте фольгу і бачите такий зморщений перець, з якого натекло прозорого соку у миску де він запікався.
Берете обережно за фостік перець однією рукою і тримаєте над мискою куди будете складати напівфабрикат.
Далі гострим ножичком проколюєте стручок перцю біля жопки і прорізаєте до кінчика. Мета операції - дати соку, який накопичився у стручку стікти до миски з напівфабрикатом.
Потім кладете стручок з якого витік сік на пластикову дощечку, за допомогою кавової ложечки (або малої чайної) розкриваєте розрізаний стручок нутрощами назовні (для цього і різали стручок).
Важливо - ложечка має бути не з заоваленими краями, так буде простіше робити основну операцію.
Фостік викидаєте до миски з відходами.
Далі 2 варіанти:
1. - Аутентичний Північно-Африканський - вискрібаєте ложечкою усе насіння і викидаєте до миски з відходами, вискрібаєте ложечкою усі білі перетинки і також викидаєте. Відскрібаєте від покривної плівки (кожури - скоринки) червону м'якушку і кладете до миски з напівфабрикатами.
2. Спрощений як я роблю - оскільки праця лише ручна, я вискрібаю всю середину з насінням і білими перетинками.
Мета - видалити покрівну плівку (кожуру - скоринку) вона приліпає до язика і бєєєє. За рахунок запікання перцю м'якушка легко відскрібається.
Після відділення м'якушки насипаєте "на око" солі, я зазвичай додаю солі добряче, і погружним блендером робите пюре. Потім готове солоне червоне пюре розкладаєте до вимитих баночок трохи нижче "під горло" і наливаєте зверху 2-4 мм олії. Це щоби не окислювалось.
Закручуєте кришку - в мене банки з під дитячого пюре, використовую вже більше 10 років.
Все, зберігається у кладовці без холодильника.
Стоїть - ну є банки яким років 5, вони заховались. Зазвичай з'їдаємо за 2 роки оті 13 кільо і при цьому роздаємо трохи друзям.
Все теж саме підходить до будь-якого перцю, лише мусите експериментувати з часом запікання.
Як я це бачу - запікли, наприклад, перець протягом 10 або 20 хвилин. Перець охолонув - достали перчинку і спробували за процедурою. Якщо м'якушка відскрібається погано, запікли ще ну 10 хвилин. Знову спробували. Отримаєте чітко проміжок часу для вашого перцю з вашим розміром.
Да, отой перець що продається в магазині - він йде з плівкою після м'ясорубки.
Ну і на додачу - собівартість без власної праці я навів, пошукайте вартість 1 банки соусу харисса, це саме цю технологію я описав. Будете вражені.